De senaste dagarna har jag stött på flera personer som har sagt att LCHF inte passar dem, antingen för att de inte går ned i vikt eller för att det uppstår något annat problem!
Då blir jag alltid nyfiken för i 95% av fallen så har de här personerna inte testat tillräckligt mycket utan bara köpt en ät-stil rakt av som de “tror” är LCHF, sen fortsätter de att äta så i flera månader trots att det inte fungerar! Fortsätter försöka, fortsätter, fortsätter trots att allting pekar på att de inte får de resultatet de vill ha!
Man måste våga experimentera för att hitta en kost som passar en själv, för det blir sällan helt rätt med en gång. När jag började med LCHF första gången gick jag upp i vikt för jag förstod inte riktigt att jag faktiskt var tvungen att räkna kolhydraterna, så jag åt ungefär som vanligt men la till en jäkla massa fett. När jag testade LCHF andra gången gick jag ned 4-5 kg på en vecka för att jag den gången räknade kolhydraterna men inte ändrade kosten! Jag va alltså superskinny från början så det va lite väl dramatiskt att droppa en bra bit under 50 kg. Sedan månader senare, år senare började jag bygga upp en förståelse för min egen kropp. Det tar tid, låt det göra det!
Några saker man kan testa om man kör LCHF men inte tycker att det fungerar är:
- Se vad som händer om du tar bort allt gluten i 1-2 v och sedan lägger till det igen.
- Se vad som händer om du tar bort alla mejerier i 1-2v och sedan lägger till det igen.
- Se vad som händer om du lägger till rotfrukter och grönsaker till kosten, men tar bort creme fraiche, majonäs och grädde.
- Se vad som händer om du håller ett 80%igt fettintag i 1-2v
- Se vad som händer om du äter grova kolhydrater i 1-2v
- Se vad som händer om du tar bort alla sötningsmedel i 1-2v och sedan lägger till dem igen.
En till två veckor är tillräckligt för att man ska hinna testa och få en känsla för vad som händer i kroppen, och man måste våga experimentera!
Några mätparametrar som man kan använda är:
- Värk: Har du värk i vanliga fall & blir den bättre eller sämre?
- Känner du dig svullen eller “uppsvälld”, blir det bättre eller sämre?
- Hur känns humöret? Bättre eller sämre?
- Behöver du gå ned i vikt? Går du upp, ned eller står det still?
- Hur mår magen? Är den öm och gnällig eller snäll?
- Hur känns den allmänna orken, mycket energi eller lite?
För gärna dagbok på de delar som du tycker gäller dig. Många människor får mindre värk med LCHF, gäller det dig? Många människor får mindre magproblem med LCHF – gäller det dig?
Det är okej om det inte gör det, testa dig fram till vad som fungerar för dig!
Tänk på en grej, hur länge skulle du låta ditt barn försöka lära sig cykla? Några veckor? Månader? Eller skulle du låta hen försöka tills hen hade lärt sig? Troligtvis det sista alternativet. Så varför är vuxna så emot den här principen? Man får försöka – misslyckas – testa något nytt, försöka – misslyckas – testa något nytt det är heeelt okej!
Hur länge var du tvungen att experimentera innan LCHF/Paleo började funka för dig? Va de klockrent från dag ett eller tog det lite tid? Berätta gärna om du gjorde nån kul tabbe i början! 😀
Har ätit LCHF i 3 år nu och under det första ett och ett halva året gick jag ned från 94 till 67 kilo och mår utmärkt, så pass bra att jag börjat simma och springa en del. Något som varit jobbigt förut men som nu är kul. Jag har också på våren noterat att mina nysanfall i samband med björkblommningen har uteblivit. Visst fuskar jag emellanåt och straffas omedelbart med något/några kilon extra som jag sen tappar när jag återgår till LCHF. Jag räknade kolhydrater i början och såg till att jag inte skulle överskrida 50g på en dag. Det gick för det mesta men ibland “övertrasserade” jag. Med tiden lärde jag mig vad jag kan äta och vat jag inte ska äta och jag behöver idag inte räkna kolhydrater. Jag gör det någon gång ibland för att se hur jag klarar mig och oftast så ligger jag mellan 20 och 50 gram per dag.
Tack för en bra blogg som jag läser med stort intresse. Jag har för övrigt läst mig till det mesta för min omgivning har varit från skeptiska till rent sagt negativa och har trott att jag ska få hjärtifarkt eller nåt annat för att jag ätit så mycket ägg & fett ……
Hej Martina!
Jag är inne på min 5:e dag med strikt LCHF/ nästintill Fakir + 16:8 och det känns lite för bra!! Jag går och väntar på att omställningsbesvären ska komma som ett slag i ansiktet, men börjar fundera på om dom verkligen “måste” komma? Jag körde innan på kaloriräkning och låg på runt 50 g/kolhydrater/dag, så det är kanske ingen helomvändning! Däremot händer inget med vikten och jag försöker verkligen ha tålamod för jag menar.. 5 dagar är ju inget att gnälla över egentligen! Jag håller hoppet uppe tack vare dina tips och hoppas allt ska dra igång snart! Jag ligger på Skaldemans ratio 1,2-1,8 och boostar med kokosfett-kanel-kaffe samt regelbunden motion, så det borde inte vara nåt fel om jag har tolkat dig rätt!
Tack för en GRYM blogg!!
Har haft sura uppstötningar och svullen mage varje dag så länge som jag kan minnas. Jättekänslig mage! Började med Cambridgekuren för 3 år sedan, gick ner i vikt och sura uppstötningarna samt den uppsvällda magen försvann. Efteråt började jag äta efter tallriksmodellen och gick upp många kilon och fick tillbaka uppstötningarna och svullna magen. Hoppade på Cambridgekuren igen och försökte under tiden komma på vad satan jag skulle kunna få i mig utan att gå upp och få ond mage igen efteråt. Då kom jag att tänka på ett läkarbesök jag var på för 2 år sedan (medan jag följde tallriksmodellen) då jag hade fått magsår. Jag nämnde då att de enda gångerna jag inte får sura uppstötningar är när jag äter fet mat utan att ha hört om LCHF än.
Började med LCHF i februari nu i år, efter att ha gått på Cambridgekuren en längre tid (även vid svält har jag svårt för att gå ner i vikt!).
Resultat: Viktnedgång redan första veckan och magen mår HUR bra som helst!
Började äta LCHF för 2-3 år sedan för att gå ner i vikt. Gick inte ner mkt men ville inte sluta ändå. Mådde bra på andra sätt (humör, värk, ork) och tyckte det verkade vettigt att äta så. Man äter ju inte bara för att gå ner i vikt, man äter ju för att bli frisk/undvika sjukdom också. Nu har jag i alla fall insett en del som förklarar varför jag inte gått ner i vikt trots att jag behöver det; för mkt kolhydratsnaskande (sukrin, bär, nötter) och för lite fett. Tyckte att jag åt mkt fett men inte förrän jag började ta några matskedar extra på maten började vikten krypa neråt. Det är nog väldigt individuellt hur strikt man behöver vara för min sambo har ätit som jag och gick ner 12 kilo på några månader. Men jag tycker du fångar det bra Martina, man får prova sig fram vad som passar den egna kroppen.
Jag gjorde precis så, trodde att LCHF inte var för mi, eftersom jag inte förlorade i vikt. Jag kan bara erkänna att jag var i djup förnekelse och mumsas många, många fler kolisar än jag borde. När jag nästan nollade kolhydraterna, vågade öka fettet på riktigt och tog bort mejeriprodukterna HELA veckan, då satte förbränningen igång. Jag mår som en prinsessa och är starkare än någonsin. Jag kommer aldrig att vända tillbaka.
Hej!
Jag har ätit LCHF i lite mer än två år och har nu slutat att gå ner i vikt bara utifrån kosten (-20 kg hittills) och därför nu börjat träna styrka för att nå de sista 10 kilona. Problemet jag har är att jag får krampkänning i vaderna efter ett längre träningspass. Har du något bra tips för att förebygga detta?
Mvh
Micke
Mot vadkramp skulle jag testa att äta lite mer salt, en skvätt vatten med salt i (1/2tsk?) brukar hjälpa, och eller magnesiumtillskott
Träna upp dina vader med hjälp av tåhävningar och liknande.
Funderar på att utesluta alla mejerier under 1-2 veckor precis som du skriver men…..jag gör ofta dippsåser till tex en bit stekt/grillat kött av turkisk yoghurt och creme fraiche, har du tips på vad jag kan ersätta med för något?
Jag gör samma som du, men ska testa att byta mot krydd-smör, läs mer på Tommy Tappar
Pesto är också gott att som dipp. majonäsbaserade “såser” t ex aioli funkar jättebra. Också gott att ha i ex ugnsrätter såsom gratänger/pajer tillsammans med kokosmjölk.
Tack för tipsen! Maria, undrar dock vad du menar med “gott att ha med kokosmjölk”? Menar du att man blandar majonäs med kokosmjölk eller menar du peston?
Jag menade majonäs & kokosmjölk .. dessutom ägg om det ska vara i “paj”. Här hittar du jättefina recept, de är paleo dock men mycket passar som LCHF (mejerifri): http://undervarttak.blogspot.se/p/paleoskafferiet.html
=)
När jag började äta LCHF för 1½-år sedan gjorde jag det för att gå ner i vikt. Jag var trött på kaloriräknandet (från bl a Viktväktarna) och själva planeringen att äta rätt mat före och efter träning. Jag tappade väl ca 2 kg (troligtvis mest vatten) men så mycket mera blev det inte. Jag fortsatte ändå för jag gillade att magen hade blivit plattare och att jag inte kände mej så svullen (gravid) på kvällarna. Efter ett tag märkte jag att humöret hade blivit bättre också. Jag hade mycket bättre tålamod med barnen t ex och blev inte lika irriterad på saker. Det gick bättre att träna och jag hade mera energi när jag var i gymmet. Jag kan nu se att jag inte gick ner så mycket i vikt pga att jag inte åt så strikt, vilket jag trodde att jag gjorde. Det var egentligen inte förrän jag var med i Moniques (Lifezone) forumkurs i april i år som jag verkligen förstod hur jag skulle äta. När jag fokuserade på att verkligen undvika så mycket kolhydrater som möjligt och samtidigt öka på fettet ordentligt, så hände det grejer på vågen minsann! Jag tror precis som du att de flesta som provat LCHF och inte tycker att det fungerar har inte ätit på rätt sätt! Sen är ju såklart alla olika och det är ju inte säkert att det passar alla ändå i slutändan:).
Klockrent från dag ett. Går så bra att jag rasar i vikt, hamnar på målvikt och ökar sedan kolhydratintaget tills jag gått upp något kilo, och då går tillbaka till strikt igen. När jag är strikt ligger jag oftast runt 1000 kalorier per dag, vilket en del reagerar på. Vad tror du, måste man egentligen äta mer? Jag är ju mätt, nöjd och glad.
Jag gick ner 30 kg på ca 6 månader med lchf. Då åt jag mejeri och även gluten i form av finncrisp och flatbröd då och då. Drack cola light ofta.
Svullnaden i magen försvann och jag mådde bättre än på länge.
Har även testat mejerifritt och glutenfritt och även alkoholfritt och inga sötningsmedel i en månad. Gick ner från 66 kg till 60 kg på 28 dagar. ( då tränade jag inte heller) kosten gör så himla mycket för vikten och måendet!
Nu kör jag 16/8 och det funkar skitbra. Styrketränar förmiddagar då på fastade mage. Dricker bcaa innan och efter !
Är sugen på att testa 22/2 🙂
Är en 30-årig tvåbarnsmamma!
Hej Martina och tack för en grym blogg! Jag tycker du verkar ha en väldigt sund inställning till hälsa och inspirerar massor! Jag har testat LCHF ett par gånger, men faller ofta tillbaka mot kaloriräkning! Nu är jag dock på väg mot lchf:en igen eftersom jag av naturliga orsaker (ibs) inte äter spannmål och dylikt och känner att min kost blir rätt näringsfattig så lägger till extra fett! Tänkte gå all in och börja räkna kolhydrater snart för att få igång min viktnedgång ytterligare! Jag undrar om du har funderingar på att lägga upp kostdagböcker och summera hur du äter under dagarna? Det skulle vara kul att läsa och få lite mattips 🙂
Under två veckor i september så testade jag fakirkost för jag tyckte inget hände med min lchf kost, det var tufft men alla de positiva saker som skedde med kroppen gjorde en stärkt och jag insåg vad som varit fel i min LCHF-kost innan.
Det mest märkbara under fakirperioden var att jag gick från att väga 65kg till att tappa 2-3 kg och nådde 62kg, så lite har jag inte vägt på länge. Jag var aldrig hungrig, och åt mig mätt. Tränar 5-6 pass i veckan också och märkte av hur jag blev starkare och uthålligheten ökade.
Min lärdom var att mitt fettintag var för lågt innan, och jag åt för mycket mjölkprodukter.
Fakirkost kommer jag köra regelbundet, kanske varannan månad 1-2 veckor för att boosta kroppen och styra in på fettdriften kontinuerligt. Magen mår riktigt bra, kroppen och hyn mår fantastiskt, och humöret är så mkt jämnare. Jag mår bättre helt och hållet!
Förstår min kropp och vad jag mår bra av att äta nu efter snart 9mån på LCHF kost.
*Jag får ont i magen av pasta, blir supersvullen av sträkelse och magen blir totalt uppfuckad.
*Socker blir jag stressad av och har svårt att somna på.
*Morötter funkar att äta men det är mycket för att de är så sjukt goda på hösten.
*En bra frukost för mig är fettkaffe (smör och kokosolja) och mina vitaminer.
*Får metallsmak i munnen av flatbröd, trots mängder av pålägg.
*Broccoli har utvecklats från oätligt till riktigt gott.
Ska testa att bokföra lite mer om hur jag mår på olika sorters mat. Mjölkfritt blir svårt – vad ska jag ha i kaffet?
Trevlig Helg!