Är du vegan eller vegetarian och funderar på keto?
Då är du inte ensam. Det är en hel del vegetarianer och veganer som vill gå åt lowcarb-hållet, kanske till och med keto. Jag har själv varit vegetarian över 10 år, så jag förstår precis hur det är!
Innan vi gräver ned oss i huruvida det går att vara ketovegan eller inte, ska vi titta på några viktiga punkter som är avgörande för om du bör överge din vegolivsstil helt och hållet.
- Du känner dig trött och slö hela tiden
Du har aldrig sån där tipp-topp energi utan känner dig alltid slö och som att du behöver mer sömn. Du sover länge på morgonen men kan alltid sova lite till. Kaffe eller koffeindrycker behövs för att du överhuvudtaget ska fungera. - Du har grova koncentrationssvårigheter och kan inte hålla fokus
Det är jobbigt att plugga och läsa, du kan inte koncentrera dig på det du ska.
- Du har tappat din glow, ditt ansikte ser torrt och grått ut
Du ser trött ut i ansiktet det finns ingen lyster. - Din kropp är mjuk och degig
Det finns ingen substans alls, muskelmassan är onormalt låg och allting känns tungt som har med fysisk aktivitet att göra. - Du har ett galet sockersug och äter godis varje dag
Du kan inte tänka dig en dag utan något sött, ibland börjar morgonarna med godis. - Du är ofta sjuk, förkyld, småsnuvig, envis hosta
Dina förkylningar kommer tätt och du hinner knappt bli frisk förrän nästa är igång - Din mage är ofta som en ballong och uppför sig konstigt
Ont, öm, förstoppad, diarré, den är aldrig normal.
För ett par år sedan hade jag svarat ett rungande JA på de här 7 punkterna. Inte så roligt, men jag hade inget att jämföra med så jag trodde att det var såhär det skulle vara. Om du känner igen dig i punkterna ovan så är det dags att överväga andra alternativ för du äter något som din kropp absolut inte gillar.
Ingen idé att gå från vego till keto
Vegan-kosten är en ganska kolhydratrik kost och att hoppa rakt på keto blir lite traumatiserande, så jag skulle verkligen rekommendera att göra det stegvis. Det vill säga genom att dra ned på kolhydraterna vecka för vecka, främst för att se hur mycket man kan dra ned kolhydraterna och fortfarande få i sig tillräckligt med energi. Självklart kastar man inte i sig bacon och ägg det första man gör om man varit vegetarian länge. Fundera över vad det är som är så lockande med just keto, det finns många nivåer av lågkolhydratkost som kan fungera precis lika bra! När jag började med LCHF höll jag mig till regeln om max 20 gram kolhydrater om dagen, vilket till en början innebar kolhydratrik mat i mikromängd. Jag stod ut en vecka eller så, tills jag började inkludera ägg och fisk. Det tog ett tag att vända upp och ned på mataffären för att hitta näringstät mat med lite kolhydrater. Efter (jag minns inte hur länge) började jag att inkludera kött, men det var en process och inget som hände i en handvändning.
Bönor är finfina slowcarbs
Många får jättebra resultat med slowcarbs och det gör att man kan äta alla bönor och en större mängd grönsaker. Om du inte testat att dra ned kolhydraterna ännu testa att ta bort allt bröd, potatis, pasta och ris och ersätt ALLTIHOP med bönor!
“Men jag vill vara keto… OCH vegan!”
Okej – låt oss då titta på vad KETO verkligen innebär. 60-80% fett och resten protein (kolhydrater iform av spenat, avocado, broccoli, blomkål och alger bland annat) Kokosolja och avocado är ju klockrent, men räcker det? Det kan bli väldigt svårt att få ihop tillräckligt med energi, för vad ska proteinet komma ifrån? Om man äter kött, fisk och ägg har man ju finfin fett-protein ratio i livsmedlena utan att man behöver göra något med de.
Nötter och fröer är dåligt för tarmarna, irriterar och driver på inflammation. Särskilt som nötter och fröer ofta är rika på omega-6. Lite nötter är bra, men inte att äta tillräckligt för att det ska bli en ansenlig mängd av dagens energiintag. Jag skulle därför säga att det inte går att vara ketovegan, för jag ser inte hur det går ihop rent hälsomässigt.
Veg vs keto – poserar med triceps pushdown på båda bilderna
Lowcarb vegan går utmärkt!
Att dra ned på kolhydraterna går däremot utmärkt nästan oavsett kosthållning. Jag rekommenderar starkt att ta bort gluten och mejerier, och satsa på naturliga och oprocessade livsmedel. Om man kan tänka sig att lägga till fisk och ägg (jag vet, det blir varken vegan eller vegetarian då) ser jag inget hinder alls, eller för all del smör! Om man är känslig för mjölkproteinet i smör kan man koka det och göra ghee.
Summa summarum
Fundera över hur din hälsa är nu och om du tror att den skulle kunna bli bättre. Om det är viktigt för dig att vara vegan och du mår som en kung/drottning på den kosten så fortsätt med det som fungerar! Om du är en keto-fantast som känner att du äter för mycket kött och av etiska skäl vill dra ned på köttkonsumtionen, testa att ät mer avocado, oliver och grönsaker och lägg till bönor och kanske lite sötpotatis där du annars hade käkat kött. Allting går att modifiera men prioritera hälsan i första hand!
Folk verkar blanda ihop att vara vegan med att äta växtbaserat? Veganismen har ju inget att göra med hälsosam kost öht. Jag är en vegan som lever på chips o godis, dvs precis samma som innan jag blev vegan. Skulle jag må bättre av annan kost? Antagligen. Precis som att jag skulle mått bättre av annan kost innan jag blev vegan. Kom ihåg att veganismen inte förespråkar vad någon ska äta, bara vad man vill undvika. Stor skillnad
All right!
Har senast idag funderat över varför jag inte alls has samma energi som tidigare, uppblåst mage, sötsug och alltid (nästan) trött på mornarna. Din lista var nästan lite skrämmande på pricken!
Har varit vegan i två omgångar och nu för andra gången i rad återgått till att äta fisk och ägg. Mår mycket bättre direkt (blev konstig mentalt också till slut). Är nyfiken på keto och din bloggpost var en viktig pusselbit! (För mig är en stor del av att vara vegan etisk, men jag skall definitivt verkligen känna eftet vad min kropp behöver!)
Allt Gott o Tack!
/S-A
Hej!
Vilket bra jobb du gör. Älskar dina böcker.
Det här inlägget tyckte jag var intressant.
Jag är vegan och vill äta mer keto.
Så jag är såklart ute efter att hitta lösningarna.
Har du några konkreta tips för att hålla nere kolhydratintaget?
Räcker det att tänka under ett visst GI?
Blir en hel del bönor, linser, mm och det innehåller ju en hel del kolhydrater.
Glada hälsningar, Therese
Hej Therese, jag tror inte att det är hälsosamt att sikta på keto när du är vegan. Välj hellre bra livsmedel från din kosthållning, annars blir det inte hållbart.
Hej!
Tack för svar.
Ja så gör jag redan idag.
Men jag tänkte om du hade några hands-on tips på vart man som vegan kan skära ner på kolhydrater/byta ut vissa livsmedel.
Therese
Det är lite utanför mitt område tyvärr :/ Jag har hört att det finns facebookgrupper med namn som typ “Keto Vegan” och sånt, där finns nog bättre info.
Tack för svar.
Therese
Du poserar väl inte alla likadant på båda bilderna? Inte heller är ljusförhållandena ett dugg lika, eller kontrasten i bilderna. Eller skärpan.
Jag åt ketogent i ett halvår och mådde skit hela tiden, numera äter jag helvegetariskt och mår prima. Tävlar i bikini fitness dessutom, något jag aldrig hade kunnat göra då med tanke på hur orkeslös jag var och hur ballongaktig min mage var.
Du är här på den här bloggen av fri vilja, ingen kommer övertala dig till något. Om du vill vara vegetarian, kör hårt!
Tack för inlägget. Jag testade LCHF med minsta möjliga antal kolhydrater i 4 veckor. Det gick jätte bra, tappat lite i vikt och kände mig bara prima till en början. Men v.3 och v.4 kom de gamla godingar som trötthet och koncentrationssvårigheter tillbaka. Förmodligen fick jag inte i mig tillräckligt med fett. MEN jag haft konstant mensblödning med uppehåll på bara några få dagar.
Jag börjat med små mängder pasta och det blev genast mycket bättre.
Så nu vet jag inte vad som är bäst för mig.
På vegankost är jag vrålhungrig jämt. På lchf är jag mätt och belåten blöder. På vanlig bland kost får jag extrem sötsug.
Du kan inte ta lite rotfrukter eller så istället för pasta? Du måste inte välja den mest ondskefulla kolhydraten 😉
Har två vänner som dragit åt vegan-hållet.
De har en hel del av problemen du listade ovan, trötta, svårt att koncentrera sig osv.
Jag vet inte riktigt hur jag ska påpeka det här, att de antagligen skulle ha så stora hälsovinster om de tänkte om kring maten!
Dom tror på sin grej, jag tror på min.. det är ju känsligt att kritisera människors kost och jag är rädd att.. klanka ner på deras uppfattning?
Jag har ju inga direkta bevis för min kosthållning, har aldrig satt mig in i biologin/kemin så pass att jag kan förklara. Utgår bara från att det funkar för mig, och en stark misstro mot allt superkommersionellt.
Har ni några konkreta tips? Riktigt enkla fakta?
Vad äter en vegan egentligen?
De flesta frukter, många grönsaker och många nötter kräver pollinering av bin. Och inte fria bin, utan förslavade bin som bärs runt av biodlare från plats till plats instängda i lådor. Dessutom så produceras nästan alla frukter och grönsaker med hjälp av bekämpningsmedel. Inte ens ekologiska livsmedel är fria från dessa, de har bara bytt ut syntetiska mot “organiska” bekämpningsmedel med naturligt förekommande ingredienser som t.ex koppar och svavel. Alla bekämpningsmedel används för samma sak: att bekämpa och döda små, hungriga djur.
http://www.nationalreview.com/article/432711/veganism-makes-no-sense
Spännande det där med nötter. Vet du exakt vad det är i nötterna som framkallar inflammation? Och hur är det med jordnötter och andra “fejknötter”? För bönor är ju bra tänker jag.
Also, har precis läst klart kapitlet om kortisol i Hormonbibeln (så jäkla bra bok! Har väntat på den hela mitt liv känns det som) Jag blir såklart rädd när du skriver att lågintensiv konditionsträning inte är bra, för jag älskar att powerwalka och jogga, ibland timmar i sträck och gärna varje dag. Så drar jag mig till minnes att jag hört någonstans ifrån att TUNG styrketräning senare samma dag kan ge ett så anabolt hormonpåslag att det faktiskt påskyndar återhämtningen efter konditionsträningen och man kan öka sin konditionsträningsmängd jämfört med vad man kunnat om man inte tränade styrka samtidigt. Vet du något om det här? Stämmer det?
Tack för en grym blogg och bok! 😉
Ja, lektiner och fytinsyra. Jordnötter är också rätt kasst, dålig fettprofil.
Va roligt att du gillar boken och bloggen, blir superglad! Jag tror inte du behöver oroa dig för kortisolet, om du vill ned i vikt så är det bra med lite kortisol så att du blir katabol. Du behöver vara katabol för att bryta ned fett, och som du säger så kan tung styrketräning samma dag balansera det hela.
Bra blogginlägg! Tack!! Hittade din sida i januari just pga av att jag var vegan (igen) och googlade om Bjäst. En trevlig slump! 🙂 Nåväl, i samma veva ungefär var jag till läkaren och fick reda på att jag hade kassa sköldkörtelvärden. Jag hade gjort samma test under senvåren och det låg under gränsen då. Hela hösten åt jag väldigt mycket sojaprodukter. Jag tror att det kanske har bidragit till sämre fungerande sköldkörtel, i alla fall om man ska tro de som skriver om detta på hälsosidorna på internet. Som vegan kan man för övrigt vara hur onyttig som helst om man vill.. Jag har varit vegan både två och tre gånger och därimellan vegetarian och kört lchf i perioder (ej vegetarisk lchf). Har varit allmänt kostförvirrad men jag har också mått dåligt och har därför ändrat matplanen mellan varven. Men nu känner jag att jag har hittat rätt, jag kör inte keto än, men nästan alla carbs är borta, samt mjölkprodukter förutom smör och spannmål. Kan inte säga att jag mår toppen, jag slarvar för mycket, men jag lagar mer mat än någonsin här hemma. De kolhydrater jag äter är sötpotatis, kidneybönor, blåbär och honung…. det sista, honungen, ska helt bort. Men jag gör allt stegvis. Jag har blåbär i köttfärssåsen, inte alls dumt! Har även skippat alla fröer och nötter. Jag saknar inte veganmaten, och jag ser nu också hur det utvecklar sig med smoothies som innehåller femtioelva ingredienser, svårsmält som tusan. Dyrt är det också. Men det är det här med djurfabriker som jag inte gillar. Men jag är noga med vad jag köper för kött, fisk och ägg, och jag tänker att det är vi som konsumerar kött som kan påverka djurhållningen. Dvs vi väljer bort sämre kött (dålig djurhållning, antibiotika, tillsatser etc) och väljer bättre om än dyrare produkter. Mycket har ju redan hänt.
Jag tänker som dig, man kan alltid vara mer noga med var man handlar. Jag tycker också att fabrikerna känns hemskt olustiga!
Hej Martina! Hur ser du på påståendet att ett ökat intag av glutenfria kolhydrater av bra kvalitet (såsom bovete, sötpotatis, baljväxter osv) skulle kunna minska ens sötsug? Finns det någon naturvetenskaplig förklaring på att detta skulle kunna vara sant eller är det bara bullshit? 🙂
Ja det kan ta ned blodsockret, det skulle ju vara en faktor bakom minskat sötsug 🙂
Min brors flickvän har varit vegetarian i över 15 år och hon är konstant trött; sover länge på morgnarna, gärna mitt på dagen också om hon har möjlighet, och går tidigt och lägger sig på kvällen. Går det ett förkylningsvirus så får hon det garanterat. För ett par år sedan fick hon brist på en vitamin, månne det var D-vitamin, och fick börja gå till läkare och få en sprut varje vecka. Men att det skulle bero på hennes vegetarism skulle hon aldrig gå med på:-)
Man får inte sprutor för D-vitaminbrist. Skulle tippa att det var B12 istället.
Jag har under flera år ätit LCHF både fakir, strikt och liberal. Jag gick ned först en hel del, men tillslut fick jag magkatarr av stress och efter det kan jag inte äta särskilt mkt fett alls utan att ligga dubbelvikt. Ont som fasen i mellangärdet. Dessutom får köttet mig att bli förstoppad (har provat vara både vegan och vegetarian och magen mådde mkt bättre då) dock kan jag inte gå ned i vikt på vegan kosten om jag inte vill äta pyttesmå portioner… kan dessutom inte äta linser och bönor av något slag då magen blir som en ballong.. vet inte alls hur jag ska göra! Vill bara hitta det som fungerar men nu vet jag varken in eller ut..blä ää. ..
jag har haft likadant med fettet, tills jag märkte att det blir värre med fett OCH kolhydrater, samt mörk choklad, te, kaffe osv. Tror att kokosfettet är bäst just vid magkatarr och inte mjölkprodukter som grädde och turkisk youghurt, men man får ta det lugnt och tänka på mängden och matkombinationerna speciellt (förutom stressen då..)
Sen när man tål mer fett så brukar magen funka bättre. En variant om magen mår ok av ägg är att göra omelett både på hela ägg OCH äggulor, dvs högre fettkvot utan att överdosera protein. Det är jobbigt som fan med magkatarr, det brukar ju komma igen och igen. Mitt “supertips” är dock, sluta stressa, maten är sekundärt vid magkatarr, men en kombination är nödvändig när man väl har utvecklat problemen. Fettkaffe på fastande mage tror jag att man ska vara försiktig med. Hoppas det ordnar sig! 🙂
http://www.mat.se/butik/kockserien-klarifierat-smor-arla-250-g
Ghee och klarat smör är samma sak och finns nu glädjande nog att köpa färdigt. Det är ju lite meckigt att göra själv.
Kung Markatta har också färdig Ghee på burk.
Jag tar hellre en sked klarat smör i kaffet istället för kokosfett för jag tycker det är godare, särskilt Kung Markattas, för då smakar det lite gräddkola av alltihop 🙂
aha, jag trodde att ghee var när man kokade det och tog bort skummet 🙂 Tycker också att det smakar gräddkola, gott är det!
Ja man kokar och silar och tar bort kasein och vassle som flyter/sjunker.
Klarifierat smör heter Arlas burk.
Klarnat smör är väl bara typ smält… äh vet inte. Men Arlas klarifierade smör är iaf ghee.
Aha, ja då missförstod jag inte. Då är klarifierat = ghee 🙂
Känner inte igen mig i dina beskrivningar av vegolivsstil, alls. Har varit både keto och vegetarian under lång perioder, och är numera vegan utan att vara ens i närheten av keto. Mår bättre än någonsin och ser inte att jag ska gå tillbaka till lchf/keto någonsin och då mådde jag ändå ganska bra som keto. Jag var livrädd för att bli svagare när jag uteslöt animaliska livsmedel, men än så länge har jag bara fått enbart positiva effekter av träningen som vegan. Brukar normalt sett blunda lite för de inlägg i din blogg som jag är ointresserad av, men kände att jag behövde kommentera för att ge en lite mer nyanserad bild än den du målar upp ovan.
Det var inte en beskrivning av vegolivsstilen utan en lista över symptom som kan drabba ALLA: veganer, vegetarianer, äter-allt-människor, LCHF-are osv. Det är inte specifikt för veganer eller vegetarianer, utan en punktlista över symptom man får när man äter något man inte tål. Som jag skrev i det här inlägget: om man äter veganskt/vegetariskt (ursäkta att jag slår ihop det hela tiden, det är bara för att förenkla) och mår BRA, så ska man fortsätta göra det man mår bra av. Detta var absolut inte ett inlägg för att klanka ned på människor som tar bort animalier ur sin kost, utan bara ett sätt att påvisa att OM (om och endast om) man mår DÅLIGT, bör man tänka på sin hälsa och se hur man kan förbättra den. JAG personligen är oerhört känslig för GLUTEN och MEJERIER, samt även rent socker av någon anledning, och blir SJUK. Halsfluss, infektioner, trötthet, inget fokus osv, så jag klarar inte en kost MED kolhydrater. Människor har lite olika metabolism och lite olika genetik, vilket gör att vissa människor mår kalas på rawfood veganmat, frukt-diet, kött-diet, högfettdiet och så vidare.
Poängen i det här inlägget är en enda grej:
– Det går inte att vara ketovegan, men man kan alltid modifiera sin kost till att bli mer hälsosam och man är dedikerad till det.
Fast jag som vegan läste inte alls inlägget på det sättet? Jag läste inlägget som att Martina förklarade att en ska äta på det sättet som får en att må bra och att äta Keto-veganskt är svårt, om en omöjligt att uppnå, men att en kan äta på ett sätt som ändå är “hälsosamt”/”LCHF-aktigt” 🙂
Håller med Kraken, tycker att Martinas inlägg är klockren. Återigen poängterar hon att man måste själv känna efter vad man mår bra av osv. Martina, ett mycket bra inlägg – som vanligt 🙂
Oj vad sugen en blev att dela det här inlägget till flera vego-vänner, men de är alla vego av principiella skäl och vill nog inte ha min hjälp så låter nog bli 🙂
MEN tanken har slagit mig många ggr när jag läser på FB att hen är förkyld nu igen, att jag undrar om det inte har med kosten att göra…
jätteintressant inlgg om något jag funderat mycket på. har varit vegetarian i över tio år, vegan i ett och nu ätit lchfaktigt i typ fyra. när jag ser bilder från min vegetarianperiod ser jag gammal ut. som om jag röker, lever på kaffe och jobbar ständigt. ser yngre och fräschare ut nu – flera år senare.
har ibland ångest för att jag äter kött och ägg.. men försöker då göra precis som du skriver ovan, modifiera med bönor linser och variera maten med mer slowcarbs. Nu under graviditet har detfunkat toppenbra för jag får i mig mer carbs men har ännu inte fått några cravings eller sötsug. tror det hänger ihop.
tack för en bra blogg!
Tack själv,
jag såg också äldre ut när jag var vegetarian, hade rynkor kring ögonen som jag inte har sett skymten av sedan dess!
Hejsan Martina!! Jag är varken vegan eller vegetarian men en av punkerna du listat har jag: mjuk och degig kropp….antar att det är keto och tung styrketräning som gäller. Ville mest titta in och önska dig en härlig dag // Kram Ewa
Tack Ewa vad gullig du är! Jag kommer alltid att rekommendera TUNG träning, och i andra hand slowburn! Keto är ju självklart 😉
Jag har också varit vegitarian under flera år. Slutade eftersom jag började cirkusgymnasiet och tränade 8 tim fem dagar i veckan!?? Jag behövde mer energi för att orka.
Jag är förundrad över hur mycket SOCKER och kolhydrater det är i alla vego-recept! Honung, frukt, sirap, mjöl mm i alla recept. Men det är klart att något måste de ju äta när de väljer bort protein och fett från bra källor.