Jag har drabbats av en sån jäkla irriterande hosta alltså, & den är värst på natten när jag ska sova! Torrt i halsen som om jag käkat sand… i övrigt är jag inte alls sjuk, så jag tänker köra 2 pass idag ändå. För några år sedan var mannen i Nepal & klättrade på Mount Everest & köpte med sig en stengrym hostmedicin hem. Den använder jag nu & det är värsta mirakelmedicinen! 1 kapsyl räcker för att alla symptom ska försvinna helt under några timmar. Det är ju socker i förstås, men det är det värt för att bli av med hostan!
Förresten, visste ni att idén till MBC (fettkaffet) kommer från det Nepalesiska smör-téet? Det är väldigt populärt i Nepal att dricka te med smör, salt & kokosmjölk i! Man kan ha vanlig fullfet mjölk också, det finns flera recept. Många av de här nymodigheterna i väst är inte alls några nymodigheter, utan har tvärtom funnits hur länge som helst. Ibland i många hundra år! Stevia är ett klockrent exempel, & idén att blanda smör med kokos, eller att göra ghee (‘clarified butter’ vilket har varit en del av Pakistaniernas matkultur läääänge!) Kom bara att tänka på det här när jag såg en fejd i ett kommentarsfält om VEM som egentligen uppfunnit LCHF-vänliga kanelbullar… suck, senast jag var i Shanghai åt jag kanelbullar bakade på olika oljor & kokosnötsmjöl, det är väldigt vanligt med både mejeri- & glutenfritt i Kina utan att det finns LCHF-stämplar på. Nu flummade jag visst iväg, för det var inte alls recept jag skulle prata om egentligen, utan LCHF-debatterna som haglat i media den senaste tiden. Jag har inte kommenterat det alls eftersom jag liksom gått & väntat på Grand Finale!
I dagens GP bemöter 2 professorer (Tore Schersteé & Karl Arfors) & 2 docenter (Uffe Ravnskov & Ralf Sundberg) LCHF-kritiken från Maj-Lis Hellenius som publicerades på DN-Debatt 1/8, Igår bemötte också Kostdoktorn debatten galant (as always) & fantastiska Ann Fernholm har skrivit en mycket läsvärd slutreplik! Bästa av allt är förstås bevis som talar för sig själva, att fina My (LCHF-ingenjören) ställde sig på vågen & såg att hon var uppe i 75 (!!!) tappade kilon tack vare LCHF, samma dag som “Maj-Lis-larmet” basunerades ut på DN. Sååå…. dags för er som står med ena benet i smöret & andra i margarinet att ta ett kliv åt rätt håll? Vi är väldigt många nu som är stenövertygade om lågkolhydratkostens förträfflighet. Både tjocka & smala, friska & sjuka, otränade & vältränade!
Nu är det gym-dags, hörs om en stund igen 😉
Att ordet “banta” kommer från William Banting som rekommenderade lågkolhydratkost redan på 1800-talet säger ju också en del om att det inte precis är nytt. 🙂 Intressant dock att “bantning” istället kommit att stå för att svälta sig med lågkalorikost och massa kolhydrater…
http://newsvoice.se/2013/07/18/bikarbonat-botade-min-svara-hosta/
Kan vara värt att testa, ska även vara bra för återhämtningen efter träning.
Får jag bara påpeka att skirat smör också är ett klassiskt inslag i svensk husmanskost sedan länge. Så ingen här kan väl tro att det är nytt?
Haha jodå, jag har varit med om folk som tror att skirat smör uppfanns av paleoliterna för bara något år sedan 😉
Väl sagt 😉
En annan bra hostmedicin som man inte behöver åka ända till Nepal för att köpa (det räcker med att ta Finlandsbåten) är Recipect, som finns att köpa receptfritt på finska apotek. Innehåller kodeiin som hostdämpande medel och guanefesin som slemförtunnande medel. När jag är dunderförkyld hjälper denna lakritssmakande medicin mig att trots allt få rätt bra med sömn. Så här ser förpackningen ut:
http://perheapteekit.fi/WebRoot/OVA/Shops/BothniaApteekki/4DA6/93BE/1DAA/F207/17C3/0A28/1051/D34C/Recipect_19538_10.jpg