Foto från Tommy Tappar
På bilden har vi kyckling och bearnaisesås, en riktig LCHF-måltid med nära noll gram kolhydrater, strikt keto. Inte höjer väl den här middagen blodsockret?
–> Jo det gör den faktiskt!
Det finns knappt någonting som är 100% ketogent, bara några enstaka aminosyror (leucin och lysin) och MCT-olja. Resten av aminosyrorna, proteiner och fetter har faktiskt glukogen effekt. Det betyder att de frisätter glukos.
–> Fett är 90% ketogent och 10% glukogent
Till och med fett som smör, bearnaise och olivolja frisätter glukos då fettet konverteras till triglycerider. Det är alltså konverteringen som ger ca 10% glukos av mängden fett som intogs, men frisättningen är långsam och inte alls på samma sätt som om man skulle äta motsvarande mängd glukos rent. Fetter som inte konverteras till triglycerider är 100% ketogena, som MCT-olja till exempel.
–> Protein är 58% antiketogent
Protein är mer glukogent än ketogent så på 100 gram protein kommer 58 gram att konvertera till glukos.
–> Kolhydrater är 100% antiketogent
Givetvis – varje gram kolhydrat, oavsett i vilken form, konverterar till glukos.
Hur anti-ketogen är en LCHF-middag?
Vi kan ta den strikta LCHF-måltiden på bilden som exempel, jag vet inte mängderna så jag får gissa att det är 100 gram bearnaise och 200 gram kyckling. Då blir det lätt att räkna.
- 100g bearnaise – 370 kcal, 2g kolhydrater, 4g protein och 38g fet
- 200g kyckling – 334 kcal, 0g kolhydrater, 50g protein, 13g fett
- Hela middagen – 704 kcal, 2g kolhydrater, 54g protein och 51g fett
Resultat
- Ketogena effekter: 0% av kolhydraterna, 42% av proteinet och 90% av fettet = 506 kcal
- Glukogena effekter: 100% av kolhydraterna, 58% av proteinet och 10% av fettet = 180 kcal
180 kcal av de totala 704 kcal är alltså anti-ketogena i en strikt keto middag! Det är 25% anti-ketogent och det betyder att även strikt LCHF kan ha påverkan på blodsocker och insulin.
Hur ska man tänka kring det här?
Jag tycker att man ska ha en medvetenhet kring att även strikt ketogen kost påverkar blodsockret och att man bör ta hänsyn till de om man vill gå ned i vikt eller behålla sin ketos.
Det gör att man inte ska slänga i sig maten utan äta måltiderna långsamt. Låt ätandet ta tid eller minska matmängderna, så jämnar de glukogena effekterna ut sig.
Kött behöver inte alls vara dåligt för miljön, det kan t o m vara helt tvärtom. Finns många fler exempel. Och tyvärr är odling ofta väldigt dålig för miljön, den behöver förändras i grunden.
När boskapsuppfödning är det mest hållbara
http://tradgardenjorden.blogspot.se/2015/10/nar-boskapsuppfodning-ar-det-mest.html?m=1
Vi använder våra kor för att hela vår jord
http://tradgardenjorden.blogspot.se/2012/08/vi-anvander-vara-kor-for-att-hela-var.html?m=1
Animalier är packade med högt biotillgänglig näring
http://www.westonaprice.org/health-topics/abcs-of-nutrition/vegetarianism-and-nutrient-deficiencies/
WHO är ute och cyklar
http://www.zoeharcombe.com/2015/10/world-health-organisation-meat-cancer/
Köttets sanna vattenfotavtryck
http://tradgardenjorden.blogspot.se/2013/09/vattenfotavtryck-under-luppen-att-lagga.html?m=1
Detta diskuteras här http://forum.kostdoktorn.se/topic/7568-protein-%C3%A4r-socker-till-mer-%C3%A4n-50/
Vore intressant med din kommentar.
Toppeninlägg! Jättebra att veta 🙂
Jag tittade precis på filmen Cowspiracy, jag vet inte om du har sett den?
Det känns ju helfel att bidra till att miljön totalförstörs genom att äta kött men samtidigt vill man ju hålla sig keto och vitaminboostad och det är svårt, om inte omöjligt, att leva optimalt på bara grönsaker och fett…
leucin och lysin, Hur kan man ta det? enbart i tablettform? Kan man ha detta som enda proteinkälla?
Nej de kan man inte, du behöver komplett protein också i form av ägg och fisk till exempel. Leucin och lysin finns i massa varianter 🙂
Intressant!
B-vitaminer verkar vara jätteviktigt! Vad anser du?
Bör man ta tillskott?
Ja B-vitaminer är jätteviktiga. Om man bör ta tillskott eller inte beror på vilket mål man har med respektive tillskott 🙂
Eftersom jag har diabetes2 och håller mitt blodsocker inom normala nivåer genom strikt LCHF diet, är för mig insulinnivåerna mera intressanta. En sänkning av blodsocker sker ju i samband med insulinpåslag.
Innebär detta att om man intar leucin det första man gör efter träningen, så får man samma effekt som av MCT-olja, alltså ökad förbränning och så? 🙂
Den är ju helt ketogen, så rimligtvis borde den inte höja blodsocker/insulin i alla fall – men om den ökar förbränningen vet jag inte 🙂
Intressant inlägg.
Tänkte efter, att ha läst lite av dig att köra så strikt jag kan. Med fettkaffe till frukost och lunch och sen en strikt middag med familjen. Min fundering är då – kyckling… Det känns prompt omöjligt att äta och ändå maxa fettet. – Det känns som att både kolhydrater och protein skjuter i höjden av den.. Oavsett fettkälla till. Tänker jag helt fel eller är bör jag unvika kyckling under denna strikta period?
Tack för en jätte bra blogg
//Camilla
Äsch, kyckling går bra. Gör en god fet sås till bara, eller kryddsmör! Jag äter kyckling ganska ofta och de rubbar inte ketosen för min del i alla fall, men det är bara att testa 🙂
Ja…jag är för dåligt påläst…men jag vågar mig på en fråga till 😉
När triglyceriderna bryts ner till fria fettsyror då kan väl glycerol delen av triglyceriden “omvandlas” till glukos i glukoneogenesen?
Du skriver “frisätter glukos då fettet konverteras till triglycerider” är det också sant?
Spännande och intressant! 🙂
Har du några referenser och peka emot där man kan läs mer om detta?
Läser man på Wiki är det mycket “may” och “can” i texten runt triglicerider och glukoneogenes. Inte alls så distinkta siffror som du bjussar på 🙂
Tack! Om man läser en vanlig kursbok i human metabolism kan man läsa det där, det är inte från en vetenskaplig artikel.
Väldigt intressant! Älskar att klicka in mig på din blogg och lära mig massa nytt! =) Plöjt alla dina böcker och vill bara passa på att säga tack! Du är så kunnig och inspirerande!
Tack Sofie! 😀
Väldigt intressant! Har inte haft en tanke på det. Men nu när du ska upp i 4-5000 kcal, som jag låste häromdan, hur blir det? Man kan ju inte äta hur långsamt som helst ?
De blir till att sprida ut måltiderna som jag har gjort ett par månader nu, inte fasta och äta de större målen långsamt 🙂 Jag börjar med första målet vid halv sex på morgonen så jag har massa timmar på mig 🙂
Skas bli spännande o följa dig i detta ? har två funderingar: Innan jag började med lchf så åt jag var 3:e timme, det rekommenderade man ju förr för att ha jämnt blodsocker o för att tarmarna skulle jobba i jämn takt. Idag pratar man istället om att låta tarmarna vila, att inte äta så ofta. Hur tänker du kring det nu när du ska äta oftare? Och fråga två: igår var det en artikel på kostdoktorns sida, att man inte ska vräka i sig extra fett fast man äter enligt lchf. Inte boosta med fett alltsdå. Har du sett det? Nyfiken på din reaktion nu när du ska äta så mycket ?
Jag tränar mycket så jag kan vräka – dessutom ska jag vara i bra ketos och de flesta som äter LCHF är inte i ketos alls. När de kommer till fasta så tycker jag att det är jättebra med fasta, men jag bygger mer muskler när jag äter oftare och därför gör jag de 🙂
Tilägg: Jag läser hos kostdoktorn nu att de kan hämma viktminskningen att vräka på extra fett när man inte är hungrig – ja jag håller helt med! Jag håller inte på med viktminskning så det spelar inte så stor roll för min del.
Det jag uppskattar extra hos dig är att du vågar testa olika saker o också vågar vara öppen för att det faktiskt finns mer än en sanning. Att det ibland är bra att fasta o att det ibland är bra att äta oftare. Bara man har ett mål\syfte med det man gör. Önskar jag vore lika målmedveten som du ? Nä måste jag skärpa mig o hitta tillbaka till strikt lchf!! Glömmer aldrig min första lchf-måltid – jag var behagligt mätt i 6 timmar vilket aldrig hänt tidigare ??. Varför blir det så svårt att hitta tillbaka igen när man slarvat lite?? Fast man mår bättre på strikt – ja människan är konstig ?