Många som börjar med, eller vill börja med LCHF är oroliga över att matkontot ska skjuta i höjden. Särskilt studenter är högst motvilliga till att byta ut snabbnudlarna mot dyrt gräsbetat kött, och det förstår jag verkligen. Matkostnaderna blir helt annorlunda om man lever på bönor, linser och nudlar jämfört med vildfångad lax, ekologiska grönsaker och senaste hypade kosttillskotten i skafferiet.
Kan du gissa matbudgeten för Mattias när han gick på Chalmers? Den slår verkligen allt! 2-300 spänn gick det loss på… per månad! och då lyckades han säkert klämma in ett shampo nånstans där med 😀
Nej, det var inte på 30-talet, det var runt 2005 så jag vet inte om det hade gått att genomföra nu. Några av hans knep var utförsäljning på Willys och att optimera efter protein per krona. Bilden ovan är tagen i Mölndal, på jakt efter utförsäljning av lax.
Vår matbudget är högre nu.
Antagligen på grund av mig, jag är inte alls lika ekonomisk även om jag jobbar på det. Så, till tipsen då!
1. Undvik dåligt och orent
LCHF är en diet som handlar om att leva naturligt och rent. Om du då röker eller dricker massa alkohol så är det DÄR du bör börja, det sparar du dessutom MASSOR med pengar på. Köp inte alkohol och cigaretter! Inte ute, inte på studentpuben, inte på systemet. Det är klart att du kan dricka någon gång ibland men INTE varje vecka. Det förstör kroppen, ekonomin och omdömet.
2. LCHF är inte en “kött-diet”
Du behöver inte äta pannbiffar och bacon till frukost, lunch och middag det går jättebra med ovanjordsgrönsaker, och till och med lite bönor och andra slow carbs ibland. Lägg hellre pengarna på lite schyssta grönsaker än dyra, onödiga och oprisvärdiga mejerier. Mejerier är INTE bra för formen, och inte för studentkassan heller.
3. Kuponger och erbjudanden
Jag använde ALDRIG detta förr men det är faktiskt ganska smart. Alla de där 2-för-1, utförsäljningar och kampanjer. Skaffa ICA-kort och sådana grejer så att du kan få bonus när du handlar. För de pengar du sparar kan du slå på stort och köpa lite gräsbetat kött någon gång ibland, plus att du blir mer strategisk om du medvetet letar efter bra köp.
4. Lägg inte pengar på kosttillskott
Är det skralt i kassan så lägg inte pengar på kosttillskott. Optimera kosten, träningen och sömnen först innan du ens börjar fundera på tillskott. Känner du ändå att du behöver typ magnesium eller någon B-vitamin, så köp det men inte massor av olika tillskott. Det blir snabbt dyrt, och du klarar dig bra ändå.
5. Prioritera bra mat
Lägg hellre pengarna på bra näring än på kläder, skor, träningskläder och så vidare. Din hälsa är det viktigaste du har så köp inte mat av kass kvalité bara för att ha råd med ett par nya träningstights när du redan har 2 som funkar.
Det här är mina budgettips för keto som jag tycker funkar bra, och min erfarenhet är att man har råd med det man vill om man bara planerar lite. För en del människor “rinner pengarna mellan fingrarna” och där är ett tips att SKRIVA UPP alla köp. För ekonomidagbok om det gäller dig! Det finns smarta appar för detta nu också, så det behöver inte bli krångligt.
Har du något grymt spar-tips för ketomat?
Smör, gärna svenskt, ger mycket näring och energi för liten penning.
Om man räknar kr / kcal, så är smör billigast av allt, vad jag läst.
Jag använder smör i kaffe och te, som tillbehör till nästan all mat.
Genom hög fett halt så står man sig länge.
Om det är det bästa tipset vet jag inte men förutom mycket av ovanstående, som att köpa säsongens grönsaker och bär, samt kött med kort datum och frysa in, så odlar jag mycket. Jag är medveten om att alla inte har en trädgård, men faktum är att vi sparade ca 1500 kr/månad i matpengar förra hösten genom att äta mat från trädgården. Det blev mer av paleo än lchf eftersom jag odlade rödbetor, svartrötter, morötter och palsternacka som inte är så lchf-aktigt. Men vi är en familj på fem personer och alla äter inte lchf, men alla behöver bra mat. Mängder med bär styckfrystes och har använts till smoothies och “glass”. Om man tar reda på förutsättningarna för just den egna odlingsytan och sår lite men ofta, har man tillgång till gröna blad, kryddor och annat under säkert halva året. Våra hästar bidrog med gödsel och jordförbättring. I övrigt görs så mycket som möjligt från grunden, alltså inga halv- eller helfabrikat. Fett i maten gör att alla håller sig mätta och ingen äter mellan måltiderna. Inte ens den tillsynes bottenlösa 16-åringen. I år verkar det som att tomatodlingen och squashen tänker slå nya rekord. Överskottet därifrån blir en tomatbas att frysa in och användas i grytor, soppor och färsrätter.
Och om du är student i Sverige, registrera dig som student på Ica! Då får man dubbel bonus och massor med rabatt. Jag har sparat många hundra kronor på det bara det senaste året. Tänk att varje rabattcheck blir dubbelt så stor OCH att man ofta får 10% på hela köpet, det blir en stor besparing totalt!
Koppla kortet till alla bonusprogram du är med i, vissa har otippade samarbeten som Ica och Apoteket.
Tack för alla bra tips!
Mitt tips är dels att använda appen matpriskollen (som E tipsar om ovan) och att odla örter, spenat, ruccola m.m. hemma. Jag köpte en ekologisk persilja för under 20kr som höll i flera månader tills jag flyttade hem nu över sommaren. Att använda sig av olika kryddor på sin mat gör också att man kan variera smakerna jättemycket utan att använda massa olika råvaror. t.ex. äggröra med kanel eller äggröra med curry smakar helt olika 🙂
Om man inte har råd med gräsbetat ekologiskt kött, skulle du satsa på magert kött då (typ kycklingbröst)? För visst lagras gifter i fettet? Känns dock som att de billigaste köttbitarna ofta är de med mer fett.
Ja massor med fett ger ju potentiellt högre andel gifter, som i den dåliga norska laxen. Dock har jag ännu ingen korrekt uppfattning om antibiotika och hormoner i magert kött, ska försöka gräva lite där 🙂
Jag köper späck hos en slaktare och gör eget ister att steka i, billigt och hur bra som helst! Håller koll på erbjudanden via appen matpriskollen, köper mycket av de lite “fulare” köttbitarna, bitar med ben, hel kyckling osv. Kokar buljong på ben och har i en klick smör, nyttigt, billigt och mättande! 🙂
Glömde nämna soppa också, mycket enkelt och mättande och det blir mycket mat 🙂
Jag har inte några spartips gällande mat utan förr tvärtom. Att satsa på bra mat är en investering i dig själv så lägg hellre pengarna där istället för på prylar du egentligen inte behöver.
Man kanske kan tänka när man går och handlar att idag skulle jag ha köpt en påse chips och ett paket glass. Pling direkt har man typ 40-50 bagis att lägga på fingrönsaker och finkött. Tänk vad konstigt det är att man (även jag) har så svårt att lägga en tia extra på nån ekogrönsak än att köpa en dajmstrut för 25 kr.
Jag reagerar på priset på glass haha, här i Kina kostar en stor dajmstrut 3 spänn 😀
Tack för bra tips i vanlig ordning 🙂
Ser alltid framemot dina inlägg.
Har dragit ned nästan helt på mejerierna.
Har kvar en skvätt grädde i kvällskaffet.
Morgonkaffet har jag smör i men kvällskaffet efter lång dag, då är det gått med lite vispad grädde i:-)
Mitt matkonto ligger på mellan 600 – 1100 per månad. Konsumentverket kalkylerar med 1640 – 1870 för ensamstående kvinna http://www.konsumentverket.se/Vart-arbete/Privatekonomi/Kostnadsberakningar/Matkostnader/
Jag har bytt ut protein mot proteinpulver (vasle) mest för att jag för det mesta orkar inte leta ihjäl mig efter gräsbetat ekologisk kött som allt för ofta är också svindyrt om det är inte kyckling. Köper inga mejerier längre, inte ens smör, bara kokosolja, kokosmjölk och kokossmör. Dessa går att hitta till bra pris om man letar lite, köper på mig då lite extra. Det mesta av omega 3 får jag av högkvalitativa tillskott vilket blir billigare än att köpa fisk som jag ändå inte tycker om och då får jag råd med räkor och musslor ibland som jag gillar. Om man slutar äta dyr, väldigt söt frukt och endast äter grönsaker och bär efter säsong så blir grönsakerna väldigt billiga. Det som drar upp matkontot vissa månader är när jag måste köpa tillskott (som räcker i 4-6 månader) eller om jag känner för att lyxar till med musslor och gräsbetat kött någon gång.
Med andra ord, det går att äta LCHF väldigt billigt om man planerar sina måltider. Det gäller egentligen vilken diet som helst, det som kostar är att folk inte hushåller med pengar och matvaror, inte dieten i sig. Majoriteten av människor vill inte planera sina inköp och måltider, de vill inte känna att de måste begränsa sig på något sätt. För mig har planeringen och begränsningen istället varit positiv, jag har hittat en diet som får mig må bra och en rutin som frigör tid och pengar att lägga på annat som jag tycker är mycket roligare.
Det låter väldigt vettigt tycker jag, tummen upp! 🙂
Ketolivsstilen är otroligt billig där jag bor, det som är dyrt är importerad processad mat (ja förutom all skräpmat som finns då och nshima, majsvälling de doppar i gravy och äter till precis varenda måltid vilket antagligen ligger bakom det kraftigt ökade antalet som drabbas av diabetes och högt blodtryck).
Dessutom är ägg så himla billigt, kyckling och nötkött likaså. Man äter ju färre grejer på keto, och minde mängder. Och dricker vatten istället för juicer och saft. Så tycker det blir billigare. Det som är dyrt är ju ekologiskt och fair trade.
Jag köper oftast kött och annat som säljs ut, alltså har kort bäst före datum. Sen fryser jag det och det går alldeles utmärkt. Då vi har inte öppna supermarkets på söndagar i Tyskland är det tidigt lördagskväll bästa shoppingstid: mycket färska grönsaker och kött/fisk osv. säljs billigare…
Håller oxo med Tee, keto är bra näring och man äter mindre mat, då maten verkligen ger näring också och genererar inte hunger som kolhydrater gör. Och dessutom behöver man mindre alkohol på keto, haha, vet inte riktigt varför, men jag känner det redan efter ett glas vin jämfört med tidigare när jag åt kolhydrater…konstigt, eller? 🙂
Ett tips är att äta ägg, även om ekologiska ägg kostar mer är det billigt då man håller sig mätt länge.
Planera maten! Vet man vad som ska ätas varje dag i veckan är det lättare att veta vad som kan frysas in osv. Att inte slänga mat helt enkelt och bara köpa de ingredienser som behövs. Vid strikt lchf blir det inget sötningsmedel, mandelmjöl, fiberhusk och annat som är dyrt. Mejerifritt spar en del pengar som du sa, jag tycker det blir billigare nu när jag striktat till kosten. Och faktiskt har jag mer fantasi till nya maträtter när utbudet blir smör, ägg, olika sorters kött och olika sorters grönsaker, väldigt oväntad “effekt” :).
Tonfisk på burk med majonäs är ett prsivärt alternativ som man står sig ganska länge på. Fiskblock av sej och alaska pollok är billigare än torsk och lax. Istället för broccoli kan man äta vitkål och blomkål. Vid jul brukar färsk grönkål vara billigt. Det går att förvälla och frysa in. Fläskkotletter/karre är billigare än nötkött. En rätt som borde vara ganska prisvärd sedd till mättnad per timme är äggkokosgräddegröt, varav en variant du har tipsat om. Jag brukar röra ihop ett ägg, lite kokosmjöl och kokosgrädde i en skål. In i mikron en minut. Ta ut och rör. Mikra lite till, kanske 30s. Servera med smörklick, kanel och kokosgrädde. Den gröten kan man klara sig hela dan på.
Köp kött med ben och koka grytor. Hela bitar kött som fransyska kan också vara mycket prisvärt på tex Lidl. Bara att stoppa in i ugnen på lågtemp så har man protein för några dagar sen.
Det glöms ofta bort att du även äter färre gånge om du kör keto. Ingen frukost och knappt någon lunch (ett par kokta ägg och en matsked smör är min stående lunch om jag är hungrig). Jämför med flingor, mackor etc och det kan gå på ett ut. Min matbudget är mindre på LCHF än utan, och då äter jag en god gräsbetad köttbit med kryddsmör minst en gång i veckan.
Och du nämner redan det viktigaste – det är ens hälsa det handlar om, så ALLT annat kan man spara in på.