Blodsocker, blodsocker…
Jösses vad jag mätt mitt blodsocker de senaste 6-7 veckorna och det är verkligen upplysande. Jag har fått så mycket nya insikter kring den ketogena kosten och keto-adaptering! Jag har insett att många av oss verkligen har ett problem med blodsockret – det är för högt! Mitt har också varit högt, men inte kontinueligt för det kan hålla sig inom keto-zonen också (under 4.4 mmol/l)
Jag har ätit LCHF i drygt 6 år men jag har inte varit i ketos i 6 år, inte på långa vägar. Däremot kan jag vara i ketos i månader i streck och få jättefina resultat i träningen, vilket tyder på att viss ketoadaptering finns men jag tror inte att den är hundraprocentig.
Det här går igen hos många tränande LCHF:are, vi blir hybrider som kan köra på fett, ketoner och glukos från levern och snabba proteinkällor som BCAA, vassle och kvarg/kasein. Det blir mer likt en cykliskt ketogen diet snarare än en hundraprocentigt ketogen diet, för egentligen så cyklar vi fast med olika långa cykler. Det är en metod som användes av 60- och 70-talets professionella bodybuilders, så det fungerar ju uppenbarligen väldigt bra.
Jag tar upp detta i min kommande bok som är en lite mer praktisk version av Hormonbibeln, eller ja… jag är ju ultrateoretiker så att bli konkret är supersvårt för mig men jag har försökt att bryta ned allting i “här är problemet” – “och här är lösningen” lite mer som “recept” som fungerar oavsett om man är lowcarb, vegan, vegetarian eller “vanlig” 🙂 Jag tror du kommer gilla den, särskilt om du som mig är mer biohacker än LCHF:are och fokuserar på resultat före metod 😉
Jag köpte och läste denna boken och fick många aha upplevelser och massor av info om histaminrelaterade besvär vilket jag lidit av i årtal. Rekommenderas!
http://gluten-celiaki.blogspot.se/2015/12/nya-gluten-kallan-till-moderna.html
Hej Martina!
Jag har ett förslag till ämne som du gärna får skriva om vid ett tillfälle – candida.
Har även läst att biotin ska vara effektivt mot det, kan det stämma?
Mvh Megan
Nej men kokosolja är extremt effektivt! Så även att utesluta alla kolhydrater. Men det är ett bra ämne så jag tackar för tipset! 🙂
Jag har precis köpt din e-bok med olika kostscheman. Imorgon påbörjar jag en fettfasta och därefter kör jag vidare med fakir veckosedel. Är jättetaggad. Har haft problem med mat i cirka 7 år nu och hetsätningsproblematiken är jättestor. Brukar kommentera din blogg och har länge frågat efter recept, hade helt missat den här e-boken så ska bli superkul nu:D
I fettfastan (Atkins, 200 kcal 5 ggr per dag) så står det att man kan ta 2-3 ketobollar med recept nedan. I receptet står det inte hur många ketobollar det blir. Hur stora/små ska jag göra dem?
Tack för en bra blogg. Du inspirerar jättemycket!
Vad menar du med att vara ketoadapterad? Jämfört med att vara i ketos?
Att kroppen är avslappnad och bekväm med att använda fett och ketoner som sin energikälla, så att blodsockret är lågt och jämnt hela tiden 🙂
Tänk, jag undrade just vad som menas med ketoadaptering…. Tack för klargörande! 🙂
åh, låter som en bok för mig! Jag tror inte heller att jag ät hundraprocentigt ketoadapterad men till viss del och mer eller mindre i perioder. Min kropp reagerar inte alltid som jag tror att den ska och ibland med en fördröjning på flera dagar, som med ketoner och blodsocker flera dagar efter en carbnite. Och på tal om carbnites så tror jag i praktiken på bättre resultat av ständig ketos (vilket du också skrev i inlägget om carbnites) eftersom jag snarare märkt att det går trögare med viktnedgång och det känns spm att det tar flera dagar innan man är tillbaka där man var innan carbniten. Jag har provat en dag varannan vecka i ett par månader nu, men nu känns det mer som en ursäkt för mig själv att få äta godis, haha!
Yes, jag längtar efter denna bok!
Kroppen är fortfarande i limbo med för högt blodsocker och julhelgens avsteg gör det inte bättre.
Nya krafttag och biogacking 2016!
God fortsättning Martina!
Jag har också fått gråa hår på mina sockervärden. Men har börjat kunna förutspå orsak och verkan för mig iallafall. Bcaa har jag slutat med, drar iväg direkt. Så håller jag koll på pulsen så den hinner på ner lite om jag tar i för kung o fosterland när jag tränar.
Kommer snabbt in i ketos när jag hoppat ur. Har funderat lite över om nu kroppen väljer att göra det i vissa lägen, hoppa ur kretsen, ska man verkligen göra allt för att sätta sig emot eller är det naturligt?
Det är också en fråga man kan ställa sig.
Hej M,
Det låter mycket bra och när det gäller just träning är din avslutande devis om resultat framför att låsa sig vid metod extra viktig. Det finns alltför många idrottsliga framgångar med högre kolhydratsintag för att de ska gå att bortse ifrån.
Enligt min begränsade erfarenhet fungerar det grovt så här:
För de som behöver gå ner i vikt gäller det att bestämma sig, endera hitta sin ketogena kostsammansättning eller också köra strikt kalorirestriktion (väga allt). ” Mitt-i-mellanlandet” fungerar inte alls.
För oss som ligger rätt i vikt och tränar en hel del är det inte lika svart och vitt. För oss gäller att optimera styrka, snabbhet, uthållighet, muskeldefinition, friskhet(inte bli sjuk vid hög träningsbelastning) eller allmänt välmående. Här finns det många metoder som bevisligen fungerar och kostsammansättningen kan variera med vilken idrott man håller på med och vad man man för individuella förutsättningar. Jonas Bergkvist berör detta i sin bok där han skriver om t ex träningsliberal LCHF och toppladdning med “raketbränsle”. Även timing för intag är intressant där t ex delar av styrkevärlden verkar snabbmata med BCAA eller vassleprotein och kolhydrater direkt efter träning medans t ex Leangains (Berkhan) kör periodisk fasta kring träningspasset och mycket cyklicitet. Fitnessvärden som du känner bra lär ju även ha ett antal varianter för att komma i tävlingsform. Gemensamt för många idrottsligt baserade metoder är att de är väl avancerade och krävande att följa och ofta är inte det vetenskapliga klart men av någon anledning fungera en metod för vissa och en annan för andra. M a o här finns ett utmärkt område för en metodisk biohackande ingenjör som du att kasta dig in och skriva. Finns nog underlag för en hel serie böcker här 😉
Ja, för att fatta mig lite kortare, jag vill ha boken 🙂
Tack för din kommentar Melker, uppskattar mycket!
Yes, idag satte jag muscle-up 🙂
Visserligen med kip men nu är jag över 🙂
En bok till! Och med no-bullshit-approach? 😀 När tror du den är redo för release?
Of course! 😀 Deadline 15 januari, release i februari 😛