Förlåt om jag är lite efter nu men jag kollar i princip aldrig på TV så jag ser dokumentärer och program medan jag står i crosstrainern på gymmet, eller när jag hänger med TV-tittande kompisar. Nu såg jag en dokumentär på TV3 som säkert alla redan sett (LÄNK) “Motionärer tränar hårdare än eliten – har träningshetsen gått för långt” & jag ska inte kommentera innehållet för de va så oerhört tramsigt vinklat så hälften kunde vara nog.
TRÄNINGSHETS.
Snälla nån. Jag förstår att många svenskar lider av oerhört mycket ångest och projicerar den till höger och vänster: på mat (ätstörningar), träning (överträning), sina kroppar (mer ätstörningar), sina partners (bråk & svartsjuka), sitt jobb (arbetsnarkomani) och så vidare, men man kan faktiskt titta på saker genom olika glasögon. Man kan göra SAMMA sak, nå SAMMA resultat men på OLIKA sätt och av OLIKA anledning. Det är inte träningen i sig som är farlig – vad gjorde grottmänniskorna hela dagarna? Satt de som ostbågar framför datorn eller låg ihoprullade framför dokumentärer på TV3? Nej de tassade runt, tass, tass, tass och va aktiva. De hoppade, klättrade, kastade, fångade, slogs och sprang. Människan är liksom lite skapt för fysisk rörelse. Sedan att klämma in ångest i allting är så fruktansvärt far out.
Jag ska skriva ett långt inlägg om ångest, vad det är, varför man får det och vad man gör åt det.
ORTOREXI
Kul ord. Stackars hälsosamma människor. Så besatta av att hålla sig friska, rörliga och välmående. Kan de inte bra slappna av och ha lite ont nånstans? Kan de inte bara lägga på sig lite sunt magfläsk? Ortorexi är INTE en psykiatrisk diagnos. Den finns inte. Den är påhittad. Det är trams. Träning i sig är inte osund. Att bry sig om att äta hälsosamt är per definition inte osunt. Det låter för mig som en lång bortförklaring på varför man ska fortsätta att trycka i sig skit som gör kroppen sjuk.
Sen har jag också fattat det som att när en KVINNA vill nå extrema fysiska mål, visuellt eller prestatonsmässigt – då är det sjukt. Dokumentären visade bara kvinnor, som exempel. När en man vill göra samma sak, då är han frisk och stark. Tänk på det där ett slag. När en KVINNA vill bygga muskler och ha synliga magrutor, ja då kommer hälsopolisen springande och undrar hur det är ställt med kvinnans menstruation. Klarar hon av detta verkligen? Ska hon inte ta de lite lugnt? Kom igen va.
Zuzka light & hennes magrutor. Fint & coolt enligt mig. Sjukligt enligt andra. Vad tycker du?
Som jag har förstått det är klassificeringen ortorexi aktuell först när viljan att äta hälsosamt blir så extrem att den motverkar sina syften genom att påverka det mentala välmåendet. Att ha koll på vad man äter och undvika det som är negativt för kroppen kan, precis som allt annat, tas till en överdrift och det är då det blir skadligt och kan klassificeras som en ätstörning. Det är ju skillnad mellan att äta sunt för att må bra, och att äta sunt och träna på grund av triggande ångest och skuldkänslor.
Som jag ser det handlar det inte om ifall du ser vältränad ut eller inte, utan störningen sitter i huvudet. Mår personen bra inifrån och ut på grund av sin livsstil så är det toppen, det är först när maten som stoppas i munnen överordnas den psykiska hälsan och jakten på bra mat och träningsmängd blir en mani som man kan tala om en ätstörning/träningsstörning.
Med det sagt vill jag bara säga att visst Martina, det är toppen att du tycker som du gör att träning och ren man är av godo, men att slå undan ortorexi som ett soffpotatisarnas avundsjukebaserade påfund är också att ignorera de människor som faktiskt levt (och lever) med ät/träningsstörningen och som lidit enormt både i dess grepp och under den efterkommande rehabiliteringen. Det handlar inte, som jag förstår det, om att kunna käka glass och kakor för att alla andra gör det, utan om att kunna äta och träna “normalt” utan att större delen av dygnets tankar ägnas åt planeringen av ovan nämnda. Det är skillnad på medvetenhet och mani.
http://www.toffelrymd.blogspot.se
Jag håller med dig!
Håller med!
Finns såklart massa brister i “dokumentären” så som att alla träningsmissbrukare (?) är kvinnor och att vinkeln är extrem. Man kan ju skada sig utan att träna – inte ett problem liksom. Men att folk tränar och hälsohetsar så att de skadar sig dvs motsatt effekt, är ett verkligt problem. Sett på nära håll. Sorry.
Så sant som det är sagt! Det går ju alltid att vinkla en dokumentär mer eller mindre, och i det här fallet har de faktiskt misslyckats med att åskådliggöra att förekomsten av ortorexi nervosa är tämligen vanlig även bland män/killar (finns ju bland annat ett antal idrottsmän som gått ut i tidningar och berättat om hur de tog sig ur sitt direkt skadligt hälsohets med matmani och överträning).
Skitfin är hon på bilden. Men sen finns det alltid en gräns då det blir för mycket. Men den gränsen gäller även för män. Självklart är det säkert hälsosamt och inget farligt eller sjukt med det, utan bara min visuella åsikt 🙂
word.
Fast det är ju faktiskt skillnad på folk som vet vad de håller på med, och som trots att de är väldigt hälsomedvetna och tränar mycket, har det under kontroll, och de som tränar som galningar och är besatta av enligt dom hälsosam kost. Det kan vara väldigt farligt när det går över styr.. Jag hade själv anorexi och tränade som en galning, och följde hälsoråden jag hittade i kvällstidningarna (då var jag ca 12 år, är nu 30) ett beteende jag behövde psykologisk hjälp att ta mig ur. Inte särskilt nyttigt för min kropp. Så jag tycker inte du ska bara vifta bort det sådär, en sån besatthet, som jag liknar vid ett beroende, är inte alls speciellt kul för den som fastnat i det och kan verkligen vara farligt.. Men som sagt, det är skillnad på dom som vet vad de håller på med och för dom där det gått överstyr. Det är ju då man kallar det för ortorexi, när man blivit besatt. Ätstörning, träningsstörning, och då är man inte frisk. Den här dokumentären kanske blandade lite äpplen och päron, och det tycker jag du också gör i ditt inlägg.
Precis.
Ortorexi anses väl vara ett patologiskt tillstånd för att personer som drabbas av detta inte kan välja längre. Det vill säga till exempel får ångest om personen har så mycket feber att den inte kan träna, eller tränar trots att den har feber. Ortorexi handlar egentligen inte om mängden träning utom om ett tvångsmässigt beteende. Vilket dessutom följs av ångest och depression, det vill säga att personen i sig oftast inte skattar sig som lycklig. Kombinationen att uppleva sig deprimerad, ångestfylld tillsammans med tvångstankar som gör att man inte kan avsluta det beteende som lett till depressionen, ångesten. Rätta mig om jag har fel, men det kan väl knappast anses sunt?
DSM V som publicerades 18 maj i år, innehåller bland annat revideringar i diagnostik av kompulsivt beteende samt ätstörningar eftersom tidigare versioner endast innehållit anorexi samt bulimi.
Jag skiljer på ångesten och projektionen av ångesten. Anorexi och bulimi är klassade som psykiatriska diagnoser men ortorexi är inte de. Kompulsivt beteende kan vara precis vad som helst.
Tycker personligen att Zuzana är en av världens snyggaste kvinnor, alldeles perfekt tränad, verkar riktigt smart med.
Det viktigaste är väl ändå vad man känner om sig själv och inte vad andra tycker.
Tror dessutom att personerna som klagar är de som är lite småplufsiga och tycker att träning är överskattat. och egentligen bara vill sitta hemma och löka framför TV’n, ser själv aldrig på TV förutom när jag är hos vänner. Dels för att det mest är skit som inte intresserar mig, men Science Channel där händer det grejer :))