Läsarfråga från TS: Jag har liknande problem, kan inte komma ner i vikt trots övervikt runt mage, rygg och buk. Blodsockret ligger mellan 6 och 7 på morgonen trots att jag lever på smör, kött, ägg, fisk och lite vitkål, blomkål, broccoli, gröna blad. Tyvärr äter jag också ost i perioder (några dagar då och då, och då mycket), och undrar om det kan vara problemet? Dagtid är blodsockret oftast 5,0 (4,8 och 5,5).
Exempel på blodsocker- och ketonvärde (morgon, fastande)
6-7 mmol/l fastande är nästan uppe på diabetesnivå och när blodsockret är så högt så sker ingen viktminskning. BS måste ned till the magic zone som är under 4.5 mmol/l och då snackar vi bara morgonvärdet. Att ditt blodsocker är lägre under dagen är normalt, och det kan komma från en rekyl så det säger inte så mycket.
Jag tror att det är viktigt att börja titta på vad som faktiskt är, snarare än hur det borde vara. Du verkar ha en bra kost i stort, men blodsockret är för högt och du går inte ned. Här finns ett problem och problemet är lösbart.
Här är lösningen:
- Dokumentera vad du äter med hjälp av en app, jag använder fatsecrets men kostbevakningen är toppen också
- Se till att du ligger på minst 80E% fett, aldrig lägre
- Se till att du äter minst 150g fett men gärna mer, jag äter ofta 300g fett utan problem
- Ät inte på kvällen, sluta ät vid 18-tiden
- Utför någon fysisk aktivitet dagligen, försök åtminstone få till en promenad
Om du följer detta kommer blodsockret sjunka och du kan börja använda fett som energikälla. När morgonsockret är så högt som 6-7 används inte fett och ketoner särskilt bra alls, för du är fortfarande glukosberoende. Man behöver absolut inte vara i ketos för att gå ned i vikt, men om man äter ketogent så är det den vägen man har valt och DÅ måste man vara i ketos för att tappa fett.
Ost kan vara okej, kaffe kan vara okej… massa saker som inte är särskilt nyttiga är okej om man har koll på sin kropp och vet hur den reagerar på olika livsmedel. Det viktigaste är att börja experimentera för att förstå sin egen kropp och varför den gör som den gör.
Lycka till 🙂
Äter keto sen januari, men ätit lchf liberalt i 7 år.
Har nu skaffat blodsockermätare och ligger konstant på 4,7 i fastesocker och 4,7-4,8 under hela dagen.
Äter 200 gram fett per dag, 60 gram protein och under 20 gram kolisar. Går promenader dagligen och går på gym 3-5 ggr i veckan.
Vill ner ca 5 kg. Ska jag satsa på att få ner blodsockret ytterligare för att hamna i den magiska zonen?
Du är i den magiska zonen 🙂
Hej Martina!
Efter att jag läst din bok Inflammation vill jag göra ett nytt försök med Keto, men innan jag börjar tror du att det är smart av mig att skaffa en blodsocker mätare? För visst är det lättare att se hur kosten påverkar kroppen genom att mäta blodsockret? Finns det beskrivet någonstans hur man gör och vilka värden som man ska sträva efter? Vilken mätare skulle du rekommendera? Räcker det med blodsockermätare eller behöver jag även en ketonmätare? Jag medecinerar med Levaxin och tror att jag lider av SIBO för jag har stora problem med svullen mage så lök och kål funkar inte. Kanske ska göra ett test för det? Hur skulle du tänka om du var jag, ska jag börja på bas eller medium?
Dina synpunkter betyder mycket för mig!
Jag tycker du ska testa keto, så har du testat 🙂
För att ketoadaptera behöver ditt blodsocker kommer ned till 4.5 mmol/l fastande på morgonen, men du behöver inte bry dig om det förrän du har kört igång ordentligt med att ändra maten.
Älskar dina inlägg!
Jag har inte extrem övervikt och jag äter mer husmanskoat än keto, men det som är suuuuperviktigt för mig är det som ju du nu förespråkar: att äta en ordentlig frukost, lagom lunch och lugnare middag. Jag äter när jag har barnen runt 18 men är jag själv funkar även senare. Sömnen är också viktig och mina barnveckor står jag ofta still på vågen för då måste jag gå upp tidigare, vilket alltså påverkar mig har jag insett. Att sova 1 timme längre (oavsett när jag lägger mig) och få upp 06 istället för 05 gör all skillnad.
Jag har ingen bs-mätare eller så, men jag märker skillnad i mående. Men ja, det visar på att det inte “bara” är att fixa kosten, tyvärr 😉
Tack!
Jag älskar keto, dock så gillar jag inte ketoutslagen som verkar blossa upp varje gång som jag äter strikt keto.. Ännu en gång händer det. ? De verkar försvinna varje gång som jag äter mer carbs till mina sista måltider. ? Kan det ha något att göra med levern? Försöker hitta någon bra leverkur, svårt att hitta något passande som kan hjälpa kroppen.
Ta på svampdödande medel eller kör en invärtes kur mot svamp så försvinner utslagen.
Jag har samma problem. Har använt ketoconazol oc även mild kortisonsalva nu sedan juni men utslagen i ansiktet försvinner inte. De blir bättre i bland och sämre ibland. Det kommer nya plitor när några försvinner. Börjar undra om det är dåligt för huden att fortsätta med salvan.
Bromtymolblått ska hjälpa också, annars vet jag inte. Kanske en anti-candida tur med cyclovir och sånt?
Aha, tack, ska kolla upp dem. Alternativt stå ut med plitor 🙂
Läs på om biverkningarna på kortisonsalvan, ger ofta samma problem som man behandlas för :/
Ingen salva med kortison ska användas för länge.
Receptbelagda Betnovat med chinoform kräm 7 dagars kur är mycket bra, lite starkare men
har effekt mot bakterie- och svampinfektioner. Läs om den!!!
Även Borsyra har anti-svamp egenskaper, behandling fås av hudspecialist på landstingets hudklinik.
Tack för tipsen! ? ? Jag har hört att kolloidalt silver ska vara bra emot svampar, virus osv. Funderar på om jag ska drick silver under några dagar om utslagen inte ger sig. Men jag hoppas inte att silver kan slå ut de bra bakterierna i tarmen, så som antibiotika gör.. ?
Nej silver är safe, men ta det hellre topiskt. Du kan testa silversalva tex.
Det vore inte så dumt… att få städat hela huset, menar jag… Men vet du något om det går att ta voxra ett par gånger i veckan istället för varje dag?
Det är vad JAG hade gjort och tagit 1/4-1/2 men det är min syn på psykofarmaka. Är ej läkare, och detta är inte ett råd.
Hej! Finns några metoder/tumregler man kan ta till för att säkra att man får i sig 80E% fett? Jag är ingen matematiker eller naturvetare och får panik av att räkna. Vill ändå säkra att jag får i mig rätt mängd… Kan man tänka portionsstorlek/mängd på något enkelt vis för att visualisera det för sig själv ändå och veta hur man ska tänka?
1 tugga kött + 1 tugga fett. Där har du det.
Har kört lchf i ett år, inne på 5:e veckan keto enligt din bok. Kör även in allt jag äter i en app. Blodsockret har vid enstaka tillfällen legat på 4.5, men oftast på 5.2-5.7 (fastesocker). Ketoner har jag mätt till mellan 2.o och 3.5 ändå fast sockret legat lite högt. Vad betyder detta?
Jag har under hela den här perioden dragits med en förkylning till och från, hur påverkar det BS och ketoner?
Har tränat en del ändå (crossfit och kettlebell) , med uppehåll för då förkylningen satt stopp för det ?
Varför får jag inte sockret att gå ner?
Tacksam för tips, du är en stor inspirationskälla för mig! ??
Förkylning ger dig högt blodsocker för att förkylning = biologisk stress = mer kortisol = förhöjt blodsocker 🙂 Det sänker även dina ketoner, så att de ändå ligger över 2 är bra. Du är keto, nu ska du bara bli frisk!
Tänkte nog att det hänger ihop med förkylningen, bara så frustrerande. Har 3kg jag skulle vilja gå ner och ligger bara 1.5 kg över idealvikt så det är svårt nog ändå ?
Känns som att hålla sig i ketos är ändå rätt komplicerat.
Tack för svar! ?
Lägg in cardio och sånt när du blir frisk 🙂
Idag kom LCHF-magasinet, bra läsning som vanligt! Men hökögat kopplades snabbt på 🙂
Har läst lite på nätet om biotillgängligheten i magnesium och hittade det här om magnesiumhydroxid.
http://www.ortomolekylar.se/wp-content/uploads/2012/11/Eliasson12Magnesium2000V.pdf
Det är det som är i Ann Gardners receptbelagda magnesium och kollade även vidare på Q10 som är
gränsfall på rekommenderad terapeutisk dos. Själv cyklar jag PQQMAX som har 300mg och
Kyolic Original + Q10 med 100mg och är helnöjd.
Hennes artikel är bra och får mig att även tänka på sköldkörteln och mitokondrierna.
Nu ska jag ut på altanen och möta höstsolens strålar med en kopp lymf-te och djupandas så som en
annan artikelförfattare i magasinet skrev 😉
Tack, bra artikel! 🙂
Visst är den informativ. Det här specifika informeras väl inte många om:
“Lever man i områden med mjukt vatten, vilket betyder att vattnets
magnesiumhalt är låg, kan man behöva mer magnesium” och
“Diabetespatienter har en ökad utsöndring av magnesium ur kroppen,
vilket naturligtvis aldrig uppmärksammas i omhändertagandet av
diabetiker i sjukvården”
Ja, verkligen toppen! 🙂
Hej, jag vet att jag ställt frågor tidigare angående APOE4-genen och du har svarat jättebra. Nu hörde jag ytterligare ett argument för att vi med den genuppsättningen inte ska överskrida 35% fett. Högfettskost ska tydligen driva insulinresistens för oss APOE4-personer? Har du några kommentarer kring detta? Det var en funktionsmedicinsk läkare som Anna Sparre intervjuade som hävdade detta. Jag frågade även Anna om hon instämde och det gjorde hon. Menar man då att om man har APOE4 så kommer man att gå upp i vikt av LCHF och ketogen kost? Eller hur hänger insulinkänslighet ihop med fettsyrametabolismen? Jag har fördelaktiga gener kopplat till kolhydratomsättningen (bl.a. normal PPARG) och vi har ingen diabetes över huvud taget i vår släkt.
Ptja går du upp i vikt på högfettkost? Hur mycket fett?
Jag får väldigt bra resultat med högfettkost och är inte i närheten av insulinresistens, trots allt fett jag smäller i mig 🙂 Och jag är APOE4.
Ja, jag vet ju dina fantastiska resultat på högfettskost och att du också är APOE4 så egentligen borde jag väl inte bry mig så mycket. Jag tror inte att jag går upp i vikt av högfettskost men vikten har aldrig varit ett problem för mig egentligen (Trots FTO-mutant).
Mitt största hälsoproblem är min psykiska hälsa och alla jävla signalsubstanser som vägrar håla sig i balans. Och det är där jag famlar i mörkret. Paleo-kost där man gynnar microbiomet med massa fibrer? Keto där man svälter ut de dåliga bakterierna i tarmarna?
Om jag inte går upp i vikt av högfettskost kan jag utesluta insulinresistens då eller är det någon annan parameter jag borde hålla koll på?
Öka proteinet som attans så att du fuelar din tillverkning av signalsubstanser, kanske testa att gå all in på carnivore?
Om du inte har några viktproblem så är du nog inte särskilt insulinresistent, och hade du varit insulinresistent så hade du gått ned på högfettkost eftersom den kosten ökar din insulinkänslighet 🙂
Ja, jag har också funderat på att öka på proteinet men vågar inte riktigt eftersom jag är CBS-mutant också. Har fått varenda skit-gen här i världen känns det som. Blä!!!
Hur tänker du där? Finns det risk att jag ackumulerar ammoniak om jag käkar carnivore? Mitt senaste homocystein var 8 så det var ju inte allra värst.
8 är toppen, jag hade själv 12 🙂
Det är bara att testa och se!
Tack så jättemycket för ditt svar! och också ett stort tack för det arbete du gör! Jag känner igen råden och trodde jag gjorde så (det är bara appen och mätningen av E% som saknas), får i mig mycket fett (150-200g – kanske mer), men det blir också mycket protein. Kanske gör min överätning av protein att E%-en inte blir rätt? Just nu funderar jag på att försöka få voxra för min deppighet och “på köpet” hjälp mot min överätning. Men efter ditt fantastiska svar/engagemang ska jag nog pröva en app och räkna noga på E%.
Voxra kommer fixa överätningen men kanske inte deppigheten, den gör dig däremot väldigt “igång”. Typ att du börjar städa hela huset och sånt, men kanske inte med glatt humör 🙂
Helt off topic här nu:
En månad plus några dagar på keto för mig.
Märker att mina smaklökar har förändrats mycket på denna korta tid.
Hur tusan gör ni andra ketosar när ni bjuder icke-ketosar på mat??
Tycker tex ketobollarna är supergoda och söta med Stevia medan min sambo (icke-keto) hatar dom!
Tvingar dom att äta det 😉
Nyfiken på det här med blodsocker och stress/sömn.
Igår hade jag ett morgonsocker på 6,3 – ligger alltid runt 4,4-4,7 så det var högt för att vara mig. Äter 80E% fett vid varje måltid och det enda som egentligen var annorlunda var att jag sov väldigt dåligt och lite under natten, ca 5h men oroligt. Kan det få fastevärdet att höjas så mycket? Mätte under samma tidspann på morgonen ca 08:00.
Japp, stress dödar blodsockret med en gång. Stress = kortisol = förhöjt blodsocker och det är en av anledningarna till att stress och viktminskning inte går hand i hand 🙂