Hur många gånger har du inte hört att du ska äta varierat och att det är nyttigt att äta lite av varje? Jag tror att vi alla har hört detta till leda och kanske tar för sanning, trots att “äta varierat” är ett väldigt diffust kostråd som inte ens är sant. Den mesta forskningen som studerat “dietary diversity” visar på motsatsen. Ju mer varierad kost desto osundare tenderar det att bli. Här är en intressant artikel om det.
Bild från vecko-matbordet i “Du är vad du äter”
Kommer du ihåg TV-programmet “Du är vad du äter?”
Det var ett TV-program som gick ut på att få deltagarna att inse hur ohälsosamt de åt, genom att få allt de åt och drack under 1 vecka på ett stort bord framför sig (för chock-värde). Jag minns att jag tänkte att de hade varit väldigt intressant att se människors olika vecko-matbord och jämföra. Tror att det hade varit enormt stor skillnad både i mängd och variation!
När jag tänker på mitt eget vecko-matbord ser jag ganska lite mat framför mig och framförallt väldigt lite variation. Alla livsmedel roteras men det är förhållandevis få av dem, jag skulle inte direkt beskriva min kost som varierad haha! Jag tror att det är därför som en del kolhydratfokuserade människor tycker att jag äter “ingenting” för det finns inget av vad de skulle vilja äta.
Mindre varierat = nyttigare val
Det verkar vara så att ju färre livsmedel vi har att välja på desto nyttigare blir dem. Åtminstone jämfört med “äta varierat”-modellen eller ännu värre “äta så varierat som möjligt”-modellen. Det tenderar att bli till ursäkter och mycket icke-mat för att det på något vis ursäktar att det är så varierat och därmed också nyttigt.
Variation stimulerar aptiten
Fler ingredienser och fler saker på bordet gör att vi äter mer. Buffé är bästa exemplet på det. Vem äter lagom på en buffé? Man måste ju smaka av allt! Står det godis eller chips på vardagsrumsbordet så äts det upp och ju fler olika godisar eller snacks ju mer äts det.
Enformigt är inte tråkigt!
Nu är det nog någon som tänker Guuud så tråkigt att bara äta samma sak hela tiden, men grejen är att icke-mat som jag kallar det (pasta, potatis, ris, bröd, pommes) är inte särskilt kul det heller. Testa att göra en 5 dagars vattenfasta och se vad du är sugen på under femte dygnet. Jag lovar att det inte är pasta eller bröd! Om du levt kalorisnålt eller förnekat dig själv mat under lång tid kommer du också fatta grejen med att fokusera på näringstäthet framför allt. När hjärnan är avvand från superstimulerande smaker och konsistenser blir hungerkänslorna helt annorlunda. Det finns inget intresse av att små-äta och livsmedelsbutikens chipshylla blir lika intressant som en gråsten.
Hur är ditt intryck av innebörden av att äta varierat? Tänker du mycket på att variera eller är du enformig i ditt ätande?
Intressant. Varierat för mig innebär så hela och rena ingredienser som möjligt av växtbaserat och animaliskt. Lagar alltid själv! Helst säsong och närproducerat. Ickemat som processat existerar inte i min värld. Skulle den variationen inte vara så bra ändå?
För mig är det viktigt att begränsa variationen av ingredienser i hushållet. Jag har med hjälp av keto/ carnivore blivit av med 25 kg övervikt och candida och en hel del inflammationer och svullna lymfkörtlar plus att min artros har blivit mycket bättre. Jag har hetsätit sockerprodukter i åratal, men förra året hade jag en vändpunkt, och slutade med socker, mjöl, vete, ris, potatis, pasta, kaffe, söta frukter och mjölkprodukter och gjorde en lista på basvaror som jag alltid ska ha hemma och annat äter jag inte.
Det är rätt simpelt:
Kokosmjölk, kokosolja, olivolja, oliver, avokado, majonnäs, rapsolja, tonfisk, makrill, lax, kyckling, nötfärs, ägg, gröna linser, kidneybönor, kikärtor, blåbär, hallon, blodgrape, äpple, katrinplommon, linfrön, havregryn, nötter, quinoa, majs, ärtor, spenat, tomat, broccoli, blomkål, sockerärtor, brysselkål, morötter, isbergssallad. Jag tycker det är skönt att veta att det är detta jag har att hålla mig till. Jag handlar en gång i veckan och då är det samma saker varje vecka, tryggt för en nykter matmissbrukare.
Jag äter tre mål om dagen, gröt med smoothie på morgonen och två ångkokta mål, inga recept utan bara äter det som det är. Avokado, oliver och olivolja till varje mål. Funkar så bra, inte sugen på frestelser! Funderar ändå på om jag får i mig för lite fett.
Glad är han 🙂
https://www.expressen.se/premium/halsa/andre-tappade-64-procent-i-kroppsfett-pa-fyra-manader/
Jag kan inte logga in tyvärr men ja han ser sjukt nöjd ut, undrar dock om han har räknat rätt på procenten. Han ser ut att ha gått från 25% kroppsfett ned till kanske 10%
Jag äter samma mat varje dag och tycker inte att det är enformigt. Det är enkelt och sparar tid och jag är inte sugen på något annat. Risken att jag äter något jag inte tål minskar också (histaminintolerans). När jag ställs inför konferensmat har jag svårt att säga nej, vilket tyvärr ger negativa konsekvenser. Jag har läst att man får allergier/överkänslighet om man äter samma sak varje dag, men jag vet inte om jag tror på det. Jag har gjort igg-test 3 gånger och var överkänslig mot olika saker varje gång och även överkänslig för livsmedel jag aldrig äter.
Jag försöker äta varierat, vilket för mig är olika protein (kyckling, kalkon, nöt, fläsk, lamm, vilt, ägg, fisk), grönsaker (kål, lök, zucchini, olika sallader, gurka, groddar, lite rotfrukter, svamp mm) och fett (smör, ghee, kokosolja, mct-olja, avokado, oliver, talg, ister mm). Lite bär (hallon, blåbär, lingon, vinbär). Ibland lite nötter och mjölkprodukter, men inte mycket. Så tycker inte jag äter onyttigt för att det är varierat men vet inte heller om det vore bättre att äta färre saker.
Jag kan laga storkok och ha med mig samma matlådemat till lunch en hel vecka. Kollegorna tycker det är jättekonstigt men inte jag. Är det nåt jag gillar kan jag äta det både till lunch och middag flera dagar i sträck! Variation är överskattat, håller helt med.
Kolin bra för hjärnan har man i en studie sett på röntgen ; ägg och jordnötter(ref CNN)
Hej! Jag har påbörjat att äta keto och har en fråga ang. kokosmjölk. Är det någon skillnad på kokosmjölk som säljs i en-litersförpackningar (pappersförpackningar) och den kokosmjölk som säljs som i konservburkar? Om det är en skillnad vilken ska jag föredra?
Vill ju bara ha kolhydrater.. när jag åt vanlig mat, var jag verkligen inte besatt av att äta kolosser utan kunde med lätthet hoppa över pasta, ris och bröd. Nu när jag äter Keto är det enda jag vill ha: PASTA. BRÖD. FRUKT. Frukt saknar jag något oerhört. Har ätit enligt keto/Lchf sedan i maj. Men som sagt känner mig sällan nöjd.
Du kanske behöver äta mycket MER mat och du kanske saknar något näringsämne?
Det känns inte som att djur generellt sätt har en varierad kost, eller hur? Jag brukar iallafall använda det som argument när folk klagar på att man äter för ovarierat och kommer dö av näringsbrist. Finns ingen anledning till att människor skulle vara ända undantaget och att vi mååste äta pasta o bröd o ”balansera nyttigy och onyttigt”
Äter m bara fåtal sakee; lamm, nötkött, inälvor som njure tunga hjärta lever och blod, kyckling, lax, märg, talg, ister, ankfett och så små mängder brysselkål broccoli och kål. Salt och peppar, örter som timjan salvia oregano och rosmarin. Vad mer behövs liksom? Näringtätt, lättare veta vad som ger orsak- verkan – resultat och går ändå att variera genom att ha olika tillagningsmetoder etc. Jobbar mot att avdramatisera ätande och mat, se det som näring och byggstenar främst och ju mer jag lär och könner in, eesto tydligare tycks kroppen signalera vad den vill ha el behöver och det är efter ovanstående livsmedel den skriker och känner allt att större avsmak bara av tanken på att äta annat såsom ickemat.
Lite roligt också att “hälsogurun” Anna Skipper, var runt 35 år när programmen spelades in… i jämförelse ser du ut som 15 år då Martina =) Du ÄR vad du äter ja =)
Vaaaa…? Nä… jo… du har helt rätt! Det var som tusan!
Intressant inlägg! Jag har heller inga behov av att äta varierat, men mitt sug efter att ha fastat är alltid efter kolhydrater. För en tid sedan låg jag på sjukhus och fick inte äta på 11 dagar. Efter det blev jag besatt av pasta + ketchup. Det var det enda jag ville äta. Efter ett par veckor kom dock förnuftet tillbaka och jag gick tillbaka till keto.
Hehe det var något som kroppen ville ha där, då tycker jag man ska lyssna även om det är något konstigt eller lite onyttigt 🙂
mitt sug efter fasta ar alltid efter citron och fetaost. Vad kan det betyda tro?
Åh, Anna Skipper i högform. Jag tyckte de programmen var väldigt underhållande, samtidigt som jag inte gillade att de hade 8 veckor på sig att komma i form och pushades hårt med träning.
Enformig och näringtät mat är helt min grej. Nu i sommar har jag varje morgon ätit lite färska bär med kokosgrädde och kokosolja samt lite carob eller kakao. Lunchen har blivit en enkel sallad på t ex ruccola, fetaost, oliver, salami samt en massa olivolja. Alternativt inälvsbiffar och talg, enbart 😉 Middagen har varit mer varierad, men mest för familjens skull, jag själv har inga problem att äta samma sak till middag en hel vecka. Grönsakerna som inmundigas är mest gröna blad, zucchini, gurka, morötter. Ibland fänkål, palsternacka, rotselleri, kålsorter. Så sammanfattningsvis lever jag gärna på exempelvis ett storkok kalops hela veckan 🙂
Håller helt med dig. Jag äter också väldigt enformigt. Alltid samma frukost (ägg och smör) tex. Däremot varierar vad jag äter utifrån säsong. Eller rättare sagt, grönsakerna varierar beroende på säsong. Jag har, i stort sett, slutat köpa importerade grönsaker. Dessutom har jag trädgård och odlar en hel del grönsaker och då äter jag så klart det som jag kan skörda. Sommarhalvåret äter jag bär och lite äpplen från trädgården, men när säsongen är slut är det slut?