Jag fick en spännande läsarfråga för ett tag sedan om varför många utvecklar allergier eller överkänslighet mot vissa födoämnen efter en detox! Många som äter LCHF upptäcker det här fenomenet att de till exempel tidigare åt bröd varje dag, men om de nu tar sig en smörgås så sväller tarmarna upp eller protesterar på något annat sätt. En del kan inte längre dricka mjölk eller känner sig sjuka av socker. Vad beror det på?
Såhär funkar det!
Cytokinerna är små signalmolekyler som produceras av immunförsvaret – både det medfödda och det adaptiva. De utsöndras från tarmslemhinnan som svar på en infektion, och kan stimulera produktion av lymfocyter och makrofager. Lymfocyterna söker upp och märker ut potentiellt skadliga partiklar och makrofagerna äter upp och bryter ned dem. Immunförsvaret bildar också antikroppar för att söka upp och binda till skadliga partiklar. Genom antikropparna känns varje specifik partikel igen av immunförsvaret, och de kan då fungera som målsökande robotar som binder till och oskadliggör smittämnen.
Cytokiner i tarmslemhinnan kan delas in i TH1 och TH2-cytokiner och det är viktigt att ha balans mellan dessa två system. Allergier och överkänslighet är en TH2 viktad obalans. TH1 har hand om normala interaktioner med pollen, djur, damm, mat och kemikalier och dämpar ut de här reaktionerna så att vi inte direkt kopplar vår hälsostatus till vad vi utsätter kroppen för.
Plötsligt kommer panikångest, viktuppgång, eksem, mjäll, trötthet, värk i leder eller något annat. Inte kan det väl vara maten? Det blir väldigt svårt att koppla ihop ångest med hamburgaren som åts för två veckor sedan, eller finnarna med sojabiffarna. Få eller inga personer gör de här kopplingarna. Så kör man då en detox under ett par veckor eller börjar med LCHF som är en av de mest avgiftande dieterna som finns, och så dyker tillfället upp att äta en skål med godis, nybakat bröd eller frukt och så pang! Ont i magen, svullna tarmar, svårt att andas, utslag och klåda! Vad händer?
Tack vare detoxen har immunförsvaret blivit mer på hugget och är inte lika avtrubbat som tidigare. Nu kan inte födoämnesintoleranser smyga förbi obemärkt så TH2 går in direkt och försöker hantera ämnena med verktyg som inte är riktigt anpassade för jobbet. Det gör att en allergisk reaktion uppstår med en gång istället för genom smygande inflammationer eller kroniska problem.
Kort sagt har man inte “blivit” intolerant utan ämnena man åt innan och inte reagerade på störde kroppen på ett mer subtilt sätt och undergrävde hälsan i tysthet. Man är precis lika “intolerant” hela tiden bara de att kroppen får ett skarpare försvar.
Men socker då?
Med socker är det en annan sak för här är det oftast inte immunreaktioner utan ett blodsockerproblem. Den som käkar socker hela tiden är van vid ett svängande blodsocker och att insulinet är aktivt många gånger om dagen. På LCHF blir blodsockerkurvan mer platt, och en stor sockermängd chockar hela systemet så att man kan må riktigt risigt. Det är fullständigt normalt eftersom vi inte är och aldrig kommer bli anpassade till så intensiva insulinpåslag. Det är skadligt både med långvariga och utdragna insulinhöjningar och peakade nivåer!
Läs mer om det här i min bok Magstarkt! En bok om tarmfloran och magens eget nervsystem!
Jag har slutat med smör, ägg, tomat och en del annat som kan verka allergent. Har problem med diverse saker. När jag fallit ur denna strikta kost, som ej längre blir keto tyvärr, märker jag att mina fingrar svullnar upp vid ansträngning och jag kan få huvudvärk och magproblem. Jag har inte kommit fram till vad eller vilka ämnen det är jag reagerar mot. Kan med min hjärna ur funktion inte planera upp hur jag ska gå tillväga. Jag undrar om du hört något om Imu-Pro testerna? Är det ett alternativ eller kan man reagera mot fler saker än vad som egentligen är nödvändigt att utesluta i längden pga en tarm som redan är i reaktion mot något annat?
Jag tror på Imu-Pro, jag tror att det är värt att testa.
Skriv ned allting du äter varje dag, det är en bra början 🙂
Har tagit glutationskomplex från helhetshälsa för att stödja glutationen och levern. Verkar inte tåla glycin . Känner mig speedad och konstig. Vad ska jag ta istället , tips ?
Hej!
Jag började äta en periodvis strikt, periodvis ostrikt LCHF för 1,5 år sen varvat med periodisk fasta och fettfasta, och har sen dess tappat 8 kg. Har lärt mig otroligt mycket av dig , är verkligen tacksam att du bloggar. Detta som du berör nu är något jag funderat på. Hade innan min kostomläggning en hel del migrän (och får det fortfarande, men sällan vid stress). Nu har jag sista året vid inte mindre än 5 tillfällen fått migrän dagen efter att jag ätit mjöl. Varje gång är jag korkad nog att efter ett tag tänka att nja, det kan ha varit annat som spelat in och så trillar jag dit igen, ofta är det situationer tex middag hos svärmor där jag vill vara artig som ställt till det. Nu är det flera av mina vänner som ifrågasatt att jag fått migrän dagen efter mjölintag eftersom jag innan då jag åt mjöl dagligen trots allt inte hade migrän dagligen. Nu ser jag att fenomenet är känt och att det finns en förklaring, känner mig stärkt i övertygelsen att sambandet inte varit innbillning! Tack, tack!
Toppen! Tack så mycket för tipsen:-) Allt gott till dig!
Hej Martina!
Tack för en jätteintressant blogg.
En fråga, jag testade Glycine och blev pigg av det. Vad kan det bero på?
En annan fråga. Jag har läst din bok, hormonbibeln. Jag har problem med pms, humörsvängningar vid ägglossning, en dag innan mens och tre dagar in i menscykeln. Blir irriterad, speedad innan mens och cirka tre dagar efter mens blir jag mer håglös, trött och ledsen. Vet du vad det beror på och vad jag kan äta för kosttillskott för att komma tillrätta med detta? Är så jobbigt för mig och mina nära och kära.
//Jessica
Tack själv! En del med ADD/ADHD-symptom kan få omvänd effekt av glycin, det beror lite på vad man har för hjärnkonfiguration från början. PMS-problemen låter som problem med dina preventivmedel, go clean! 🙂
Jag visste inte att jag har adhd-add symptom. Ska jag utreda det? Jag äter inga preventivmedel.-) Kan nämna att jag är 42 år om det gör någon skillnad..
Som sagt, det är olika beroende på vad man har för hjärnkonfiguration hur man reagerar på GABA. Att ha ADD/ADHD var bara ett exempel på typ som blir uppe i varv av l-glycin 🙂
Ang. PMS/Hormoner. Googla och läs på om progesteronkräm, det kan vara intressant.
Känner inte igen mig i symptomen för ADHD/ADD dock? Z
Hej,
Har du några forskningsrapporter på detta? Och har du källhänvisningar i din bok? 🙂
Med vänliga hälsningar
Linda
Hej,
Har du några forskningsrapporter på detta? Och har du källhänvisningar i din bok? 🙂
Med vänliga hälsningar
Linda
Jag har alltid drygt 10 sidor med referenser i mina böcker eller mer 🙂
Jag har alltid haft extremt bra BQ. Men precis som du säger så kopplar de flesta inte sitt mående till födan, bara i extremfall där allt är svart el. vitt.
Tack! Det ska jag kolla upp!
Mvh Therése
Mmm, word. Detta stämmer väldigt bra i många fall, vad jag har fattat för. Inklusive jag själv: reagerar numera jättelätt på mjöl och socker. Mjölet ger mig gasballongmage deluxe AB och sockret gör mig BAKFULL. Iiiinte särskilt kul att sätta i sig skiten då!
Jag äter lchf sen många år, har pcos och är extremt insulinresistent. Vid sjukhusvistelse efter en operation envisades de med att ge mig flera liter glukosdropp på uppvaket, trots att jag bett att få slippa. Resultatet blev stor svullnad med ödem i hela kroppen där jag kunde trycka tummen djupt in på framsidan av skenbenet t.ex., svullen mage som hängde ner på låren, svullnad i tarmarna/rektum så att det kändes som hemorrojder och smärtade vid toabesök. Det tog över en vecka med strikt lchf att bli någorlunda normal igen.
Skulle du inte kunna skriva något om varför det blir en sådan reaktion på glukostillförsel (eller egentligen effekterna av den stora insulinutsöndringen som sköljer över systemet som svar på glukosen –> svullnad, diarré, tarmbesvär etc) när man är insulinresistent lchf:are? Ett av dina snygga inlägg med referenser och allt så att jag och andra med samma problem har nåt att sätta emot när glukosmaffian anfaller i ens mest sårbara stunder?
Min teori är att det är insulinets inverkan på Na/K-pumpen som gör att Na pumpas ut ur cellerna och tar med sig vatten ut i interstitiet så att cellerna blir uttorkade samtidigt som det blir vävnadsödem.
så sant, har ätit LCHF i 1 år, och har inte syndat en ända gång, men för 2 veckor sedan var jag på semester och åt massor av körsbär, har just fått mjäll som jag var så glad över att LCHF kosten hadde hjälpt mig av med.
Jätteintressant. Jag brukar känna något i stil med “bakfylla” av socker och annat som driver upp blodsockret.
Var några dagar i England förra veckan. Fick en skrämmande insikt av hur långt snabbmatsindustrin nått och kanske kommer nå i Sverige snart. Där var det helt omöjligt att hitta något vettigt att äta, allt var sött t.o.m. det som inte borde va det.
Känner att jag måste detoxa nu :/
Hej, vilket intressant inlägg!
Jag äter glutenfritt sedan några år tillbaka, mår bra av det, men visar inget på ett prov. Blev dock jättedålig i magen när jag åt en enda vanlig vetesaffransbulle i julas. Gör inte om det…
Vad jag funderar över är hur jag ska kunna komma fram till vad jag är överkänslig mot.
Har mycket värk i kroppen sedan 6-7 år tillbaka. Äter “exemplariskt” med typ lchfkost sedan ett par månader tillbaka. Nu har jag varit ledig i flera veckor med sem, så ingen stress. Rör på mig i lagom doser varje dag. Om jagctränar för hårt eller för lite så blir värken värre.
Vårdcentral har kollat en massa blodprover, bl a reumatism. Allt ser bra ut.
Därför tänker jag om det är något jag äter som jag inte tål… men hur tar jag reda på det?
Mår som bäst i kroppen under juicefasta under 3 dagar, men värken består.
Trött på att ha ständig värk…med stelhet i kroppen.
Är 42 år och normalviktig, men svullnar och går upp i vikt lätt.
Mvh Therése
Hej, ett bra sätt att kolla sin ev. överkänslighet är att gå på bioresonansbehandling. Googla på detta ord eller frekvensmedicin. Lycka till!