Vad är sockeralkoholer?

Många sockerfria produkter (sockerfritt tuggumi, LCHF-godis etc) innehåller sockeralkoholer istället för socker. Sockeralkoholer smakar sött och framställs också ur vanligt socker genom en kemisk reaktion där monosackarider reduceras genom tillsats av väteatomer. En syreatom på sockermolekylen är bunden till en kolatom med en dubbelbindning, men dubbelbindningen bryts och en väteatom binder istället till syret vilka tillsammans bildar en hydroxylgrupp (Väte + Syre = hydroxylgrupp).

Nu får sockermolekylen egenskapen av en alkohol istället och blir flyktig!

När sockeralkoholen kommer in i kroppen absorberas den långsamt i tarmen, blodkärlen kan nästan inte ta upp sockeralkoholen alls vilket gör att blodsockret påverkas mycket lite eller inte alls. Däremot ackumuleras vätska när blodkärlen försöker ta upp sockeralkoholen vilket leder till diarré och/eller spänd/uppblåst mage.

Den kristallina fasen av sockeralkoholerna sorbitol, xylitol och mannitol som används i tuggumi och halstabletter har en intressant egenskap! När de löser upp sig (i munnen) absorberar de värme och “skapar” därmed kyla. Det här är en endoterm (värme-konsumerande) reaktion som är populär i just halstabletter och tuggumin, det är därför man blir kall i halsen och munnen när man äter dem. Jag tror att det även finns shampon med xylitol i (head and shoulders anti dandruff) som gör att hårbotten blir alldeles nedkyld.

Alla sockeralkoholer har inte samma effekt på blodsockret, därför bör diabetiker och LCHF:are se upp med vilken typ av “sockerfria” produkter man äter. Läs på innehållsförteckningen!

Undvik dessa: Maltitol (värst), Xylitol och Sorbitol (dessa påverkar blodsockret)
De här är ok: Erythritol, Mannitol, Lactitol (påverkar ej blodsockret)

1. “Sugar Alcohol”  The Sugar Association, Inc.. 2009. Retrieved 2010-03-10.
2. “Thermal behaviour of some sugar alcohols” Cammenga, HK; LO Figura, B Zielasko (1996) Journal of thermal analysis 47 (2): 427–434.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.