Jag gick igenom och svarade på kommentarer och stötte på den här kommentaren från Chris:
Jag ser fram emot de artiklar du kommer att skriva när du närmar dig 50-års åldern… ännu har du inte erfarenheter av hur förändrade hormonnivåer påverkar vikten. Östrogen och insulin hänger ihop bl a och kan ge de mest märkliga effekterna på vikt, ketos, blodsocker… även när man äter keto, utan fusk, utan mejerier, med träning….tyvärr finns det väldigt lite skrivet om det…”
…och jag tänkte; JA! Så är det verkligen!
Det här är ju verkligen något man får tänka på när man tar del av information på internet. Vem är avsändaren? Det påverkar budskapet jättemycket! Man kan analysera och tänka sig fram till mycket, men det är en annan sak att vara där själv.
Jag försöker kringå detta genom att grotta ned mig så djupt att det bara blir fakta kvar, men det blir fortfarande utifrån mitt subjektiva perspektiv. Särskilt här på bloggen där jag mest delar med mig av de jag för tillfället tänker på, eller för tillfället läser om, vilket inte sällan är färgat av de artiklar jag får in för granskning i mitt jobb.
När ens livssituation eller intressen ändras så ändras ju också ens kunskap och förmåga att hjälpa andra i samma situation. Eller? Här kan jag faktiskt inte säga ett rungande ja, för det finns ett visst gap mellan mina erfarenheter och subjektiva expertis – och det jag faktiskt skriver om. Kan jag inspirera till någon typ av förändring hos någon annan, så blir jag superglad men jag är ju själv under inlärning. A work in progress, och känner mig rätt förvirrad själv. Det finns hela tiden något man inte fattar eller inte kan och jag kan komma på mig själv med att ifrågasätta de mest basic grejerna!
Hur som helst, en liten påminnelse såhär på fredag eftermiddag: Var din egen expert – ALLTID och tänk på VEM som ger VILKA råd och VARFÖR. Jag tror det hjälper i djungeln av alla råd, specifikt kring kost och träning som florerar på internet!
Nu: Vin! (Ja, det är kväll hos mig så jag får ;))
Hej ?
4e veckan på mejerifri keto-kost. Mår sådär!!
När vänder det?? Yr, törstig, ångest, trött, hjärtklappning, måste ju orka jobba liksom!! Men magen och lederna mår toppen!! Vikten sitter fast iofs men det är inte prio trotts 40 kilo att släppa taget im? har du några tankar om detta!! Tack för super bra pod och blog❤❤
http://martinajohansson.se/gor-din-egen-resorb-som-funkar/ det låter som att du behöver salt och magnesium! 🙂
Tack?
Blir väldigt imponerad av hur du hanterar denna kommentar. Själv hade jag ksk blivit lite stött även om kommentaren inte var otrevlig men kändes ifrågasättande. Men istället gjorde du det till ett konstruktivt inlägg istället och jag känner att ja precis så måste man vara för att kunna ta till sig ny kunskap och utvecklas.
Tack!
Well… försöker ta till mig feedback i alla dess former 😀
Vilka hårtillskott är det du använder. Har inte kommunalt vatten så det är massor med salt och kalk vilket börjar slita på håret. Behöver stärka upp det.
Zink, MSM och ibland Biotin 🙂
Jag är kvinna, 50 år. Började i höstas med ditt kostschema. Vägde då 94 kg, 168 cm. På drygt 4 månade har jag gått ner 15 kg! Du är grym Martina och jag är dig evigt tacksam!! Vi är ett gäng “tjejer” som följer din blogg och tittar in här varje dag! Så mycket som är SÅ hjälpsamt för oss 50-plussare!
Stor kram❤
Tack så mycket Zanna, det är ju fantastiskt! 😀
Hej
Självklart kan man bara utgå ifrån sig själv och sina egna kunskaper “just nu” man lär sig ju alltid nya saker och utvecklas i olika stadier, med livet och åldern.
Jag tar alltid till mig det jag (eller någon annan jag vill hjälpa) har nytta av..
Fått mycket tips ideer och hjälp ifrån dig. Alltid kul =)
Apropå ålder och vikt, jag kanske är ovanligt lyckligt lottad, men jag är 57 år, kvinna och väger 56 kilo. Äter LCHF (högst 20 g kolhydrater per dag, minst 80 E% fett) och lägger in olika typer av IF. Det är alltså inte omöjligt att vara smal och äldre.
Nej de är helt sant, finns smalisar och även väldigt väldigt vältränade typer i alla åldrar så det ÄR inte omöjligt! 🙂
Men det finns ju även en hel del smala äldre som inte äter sunt och ändå är smala….mer av genetiska skäl antar jag?
Tror nog mer på tarmflora och personlighet i så fall…
Hej Martina,
Jag experimenterar med vitamin- och mineraltillskott efter att jag gjorde en hårmineralanalys för ett tag sedan. Jag hade brist på magnesium och började ta magnesiumtillskott men redan nu efter 6 veckor så verkar jag ha återställt den bristen, för jag upplever överdoseringssymptom som jag har googlat fram väldigt noggrant.
Min fråga är egentligen i de fall man inte upplever att man fått i sig för mycket, utan bara fortsätter ta tillskott, som t.ex. biotin som jag tar för jag har tunt och skört hår. Kan kroppen vänja sig vid ett högt intag av biotin så att det slutar tillverka det själv? Är det därför man ska cykla tillskott?
Men svårt just med hårtillskott, eftersom det tar ganska lång tid innan man ser resultat.
Jättetacksam för svar på detta! Man hör ju oftast bara om att börja ta tillskott, men aldrig om/när det är dags att sluta.
Det påstås ju det, och det är därför man ska cykla och inte ta “för många” tillskott. Just hårtillskotten kör jag alltid för jag är inte nöjd förrän mitt hår är ned till höften! 😀
Martina! Har funnit så mycket inspiration på din blogg och du är en otrolig inspiratör. Det är faktiskt tack vare dig jag för ett halvår sedan la om min kost helt (försöker äta kotogent nu) och börjat styrketräna. Jag har tappat lite i vikt och det känns bra i kroppen. Dock förlorar jag inte så mycket av mitt bukfett. Jag har försökt googla vad problemet kan vara, men blir ändå inte klok. Jag har väl alltid egentligen haft lite bukfetma, har två barn under ålder 6 och är 35 år gammal. Tankar, förslag eller tips? Tack för all inspiration! 🙂
Coolt!
Jag tror att det bara är att träna på och när kosten och träningen rullar kan du börja experimentera mer med den, kanske mäta ketoner och allt det där. 6 månader är inte så lång tid, men om du är redo är det bara att testa på. Du kanske är en typ som passar för fasta till exempel?
Hej, jag har en helt annan fråga:
Jag har hört och läst på många olika ställen att det är väldigt viktigt att äta efter träning och jag undrar vad som skulle hända om man inte äter efter träning, t.ex. om man inte är hungrig. Varför måste man äta? Varför har vi ev. utvecklats på det sättet evolutionärt när vi historiskt sett inte hade mat tillgängligt dygnet runt då på samma sätt som idag?
Jag äter sällan efter träningen för att jag inte är hungrig då. Jag tror att vi kan hantera det, känns helt ologiskt att vi skulle strunta i att bygga muskler bara för att de inte kommer in näring exakt DÅ!
Personligen märker jag ingen skillnad om jag äter efter träningen eller inte, men däremot märker jag skillnad om jag äter mycket mer mat generellt. Då blir jag starkare och bygger mer, men det spelar inte så stor roll NÄR den intas.
Haha, tack! Visst är det så! Erfarenheter och kunskap är som en gungbräda. Vilken kunskap vi söker eller är öppna för vid varje given tid förändras efterhand vi samlar på oss erfarenheter. Det förvånar mig alltid när (att) den här processen avstannar hos vissa. Nej, nu vill jag inte lära mig något mer nytt! Vad är det för attityd?? *s* Därför älskar jag din blogg, för du bjuder alltid in till nya tankegångar! Ha en skön helg!
Tack! Håller med helt, förstår inte alls de tänket… 🙂
Vin blir det här med och jag tror på som du tar upp att det är bäst att vara din egen expert
*skål*
Mycket bra insikt och mycket bra skrivet!!
Hälsningar 50-plussare LCHF:are med övervikt