Stekt mat & akrylamid

De första larmen om att stekt mat är cancerogen kom 2002, man skulle inte äta det brända och inte steka eller grilla för länge på grund av att det bildas akrylamid i mat som upphettas på detta sätt.

Vad är akrylamid?

En reaktiv kemisk förening som är ett neurotoxin (gift som främst angriper hjärnan och nervsystemet) och som har visats ge cancer hos råttor och möss. Akrylamid används främst för att göra plast, men det finns även i smink och i snabbkaffe.


Cigarettrök innehåller också stora mängder akrylamid, för det är nämligen inte nikotinet i cigaretter som är cancerogent utan själva röken.

Akrylamid kräver monosackarider

För att akrylamid ska bildas krävs närvaro av monosackarider (enkla sockerarter som fruktos och glukos) och aminosyran asparagin som finns naturligt i spannmål.


Utan sockret eller asparaginet kan inte akrylamiden bildas, alltså kan vi lågkolhydratätare fortsätta grilla med gott samvete!


Livsmedel som är rika på akrylamid är bland annat knäckebröd, kakor, chips och frukostflingor (i den ordningen) så även om du inte är en lowcarber så är här ytterligare en anledning att slänga ut frukostflingorna i alla fall.

1. Review of the Acrylamide in Fried Food, 2010, Agricultural University of Hebei
2. Analysis of Acrylamide, a Carcinogen Formed in Heated Foodstuffs, 2002, Stockhom University

 

9 thoughts on “Stekt mat & akrylamid

  1. Bra info! Tror nog att det finns en hel del missuppfattningar kring akrylamid, såväl som polycykliska aromatiska kolväten (PAH), stekytemutagener och N-nitrosoföreningar (NOC). Så mycket intressant att läsa här! Uppskattas verkligen. 🙂

  2. Men det är ju helt otroligt Martina, hade jag ingen aning om! Tack för det!
    Och varför har inte det kommit fram? Hehe …var det en dum fråga? Var kan jag läsa om detta?

      • Fick upp denna på min mail nu, kollade inte datumet och trodde den var färsk. Men jag har inte hört talas om detta och har inte heller hört från någon annan utan folk pratar ju fortfarande om akrylamiden på samma sätt som de alltid har gjort.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.