Läsarmail från Jonathan: Hej Martina!
Jag har länge följt din blogg och uppskattar verkligen dina artiklar och hur du delar med dig av din kunskap. Min situation är lite knepig och jag tror att andra delar min ”problematik”. Jag har hela mitt liv, alla 40 år, lidit av social fobi och depression och har fått en ADD diagnos. Jag ska komma till saken 🙂
Centralstimulerande medicin metylphenidat och olika amfetamin preparat, hur påverkar det kroppen och inte minst hur det påverkar sömnen? Jag har under många år ätit sådana preparat men oroar mig för hur det påverkar mitt CNS mm.
Med hopp om att du har vilja att författa några rader i ämnet!
Vh Jonathan
Mina kommentarer: Jag får otroligt många mail av den här typen och jag tänkte svara på det genom att dela med mig av mina tankar kring det – som inte direkt (men indirekt) berör kärnan i mailet. Social fobi, depression och ADD är en ytterst vanlig kombination i dag så här nedan följer mitt resonemang från ett biohack perspektiv.
Disclaimer: Jag är inte läkare. Det här är en privat blogg där jag delar mina privata åsikter i egenskap av privatperson. Experimentera inte med läkemedel eller droger om du inte vet vad du gör bara för att du läst något i en artikel online.
Bara för att amfetaminet kommer i en fin förpackning utskrivet av läkare är det fortfarande amfetamin (metylfenidat är modifierat amfetamin och har inte lika lång duration som till exempel dexamfetamin (elvanse, attentin) men är helt klart i samma liga). Det gör att tillvänjning sker och alla andra effekter som vanligen uppstår av att “gå på amfetamin” såsom förhöjd puls, förhöjt blodtryck, sämre djupsömn och så vidare. Det är förstås en dosfråga men de flesta äter (enligt mig) alldeles för höga doser. Även när dosen är “väl inställd” som det heter är den för hög. Jag blir helt chockerad över doserna psykofarmaka som anses rimliga.
Mikrodosing – det smartare sättet att ta psykofarmaka
Att förändra beteenden, tankar och känslor handlar mycket om perspektivskifte. Första gången jag testade Benzo var helt mindblowing för mig för jag hade aldrig någonsin upplevt livet utan ångest. Det var bara “Wow! Är det såhär det ska kännas!?” och det räckte med en väldigt liten dos för att förstå åt vilket håll jag ville, och det var aldrig aktuellt att ta Benzo dagligen eller så.
SSRI har jag blivit satt på höga doser med allt vad det innebär, tills jag kom på att jag kunde decimera dosen och ta den intermittent. Jag kunde till exempel ta 1/5 dos varannan dag (eller var tredje eller vid behov) och få precis samma positiva effekt som fulldos utan alla negativa effekter. Sedan lärde jag mig att det är ju så alla biohackers gör, att ta fulla doser är jättedumt.
Samma sak med metylfenidat eller dexamfetamin – vad vill man uppnå? FOKUS! Vid vilken dos nås målet och på vilka sätt har livsstilen manipulerats för att ge de bästa förutsättningarna för att lyckas? Rätt aktiviteter? Rätt kost? Rätt träning? Rätt sömn? Rätt inställning? Mental träning? Egen-terapi? Man kan inte häva i sig potenta mediciner bara för att läkaren säger så, han eller hon har ju absolut inte koll på din unika biokemi.
Social fobi – KBT & betablockerare
Social fobi är inget permanent tillstånd. Det är ingen kronisk sjukdom det är ett inlärt beteende, en ologisk och obefogad rädsla för andra människor. Det var väldigt svårt för mig att träffa vänner på Chalmers för när folk kom och knackade på dörren öppnade inte jag. Jag trodde bara att alla hatade mig och blev så himla nervös när jag skulle plugga med människor; svettades, rodnade över hela kroppen, hjärtklappning.
Nu reagerar jag KNAPPT när jag ska träffa någon. Pulsen kan gå upp LITE men inte mer än så, oftast är jag väldigt neutral och tänker bara på hur kul det ska bli att prata med personen jag ska träffa. Poddar och sånt spelar jag in utan problem, på både svenska och engelska och framföranden gör jag också utan större nervositet. Det som hjälpt mig är KBT och betablockerare.
Betablockerare är GUDS GÅVA till den nervösa människan. Första gången jag försökte tjata till mig betablockerare fick jag höra att det inte fungerade så himla bra. Läkaren sa ordagrant “du slipper de fysiologiska besvären av nervositet men du kommer att vara precis lika nervös som innan mentalt, det tar inte bort din nervositet.” – FEL, FEL, FEL!!!
Betablockerare tar bort nervositeten totalt punkt slut. Det är definitivt ingenting man kan “gå på” hela tiden för det är otroligt suppressivt och sänker puls, blodtryck, andning, lungkapacitet. Det är helt omöjligt att träna eller fungera som vanligt men i egen-terapisyfte är det klockrent för man kan TRÄNA in ett nytt beteende i sociala sammanhang. Man kan få uppleva sociala sammanhang UTAN nervositet, oro eller ångest och lära hjärnan att det är safe, vilket är mycket effektivt.
Sammanfattning
Naturligt är inte bättre – undvik inte medicin om det kan vara till hjälp. Använd ALLA redskap du kan men börja basic och gör en livsstilsinventering. Väldigt, väldigt få tillstånd är 100% biokemiska. Även om depression hör ihop med inflammation (JA ketogen kost/ketos hjälper!) så är det också en fråga om livssituation, livsstil, beteende och ruminanta tankar. Kartlägg dina tankar och ifrågasätt varenda en! Andra mentala hinder går också utmärkt att jobba med och förbättra väldigt mycket, och det går ofta att bli helt fri även om man alltid kommer att ha en ökad känslighet för att hamna där igen.
Har du en gång varit deprimerad eller haft panikångest så har du lättare än andra att bli deprimerad och få panikångest. Deal with it, det är en del av din biosignatur som du behöver hantera och jobba på att undvika genom ständig koll på näring, livsstil, beteenden och så vidare.
Har/har haft add, social fobi och depression, blir nyfiken på hur kommer det sig att just dessa tre är en så vanlig kombo?
Psykiatrikern Predrag Petrovic på KI om Psilocybin
https://www.tv4.se/efter-tio/klipp/nya-forskningen-droger-mot-depression-12527095
Yes det är väldigt spännande 🙂
Flows headset 😉
https://www.standard.co.uk/tech/flow-headset-depression-ces-2019-a4033126.html
Coolt!
FunMed öppnar i Halmstad 🙂
Jag har add och blev sjukskriven i vintras för 4e ggn pga akut stressreaktion. Som ju såklart ej va akut. Hade också sjukt mycket värk och är överrörlig så utreddes för EDS. Fick även diagnosen atypisk autism. Jag åt LCHF 2014 och märkte stor skillnad på mitt mående men föll tillbaka. Iallafall jobbar jag också som sjuksköterska. Med medicinen elvanse och kaffe jobbade jag också hela dagarna utan att äta och åt godis på kvällarna. Inte bra. Efter sjukskrivningen orkade jag mest kolla på youtube där jag sög i mig allt om adhd och kolla på forskaren Russel Barkley som sa att vi fyller på våra exekutiva funktioner med socker. Har vi adhd kan vi sippa på saft tex när vi ska göra prov. Tyckte det lät sjukt! Så jag tänkte att om det är så då måste ju ketogen kost va grejen. Började kolla forskning och läsa på och började med att ta bort socker mjöl och bara köra så och på några veckor kunde jag äntligen börja läsa igen. Smärtan i kroppen minskade också. Läste om homocystein osv och hittade gemensamma saker för utbrända, fibromyalgi och sånt och tillslut även funktionsmedicin. Läste sen forskning om adhd och garm osv och hittade sen AIP. Men drog upp kolhydrsterna eftersom så nu äter jag AIP+ketogent. ag hade också problem med att hålla tätt och gick till uroterapeut men när jag blev sjukskriven och äntligen började lyssna på min kropp så försvann det. Gick även hos sjukgymnast och började träna försiktigt. Tog korta promenader. I början va det kaos. Jag hittade även din blogg, du är mitt uppslagsverk och du har hjälpt mig mycket. Åt elvanse, betablockerare sen flera år för oregelbunden puls och hjärtklappning, melatonin, lamotrigin för mina humörsvängningar (som jag dock slutade med förra hösten och det va hemskt), alltid täppt i näsan så använde kortisonspray, har psoriasis så använde en massa kortisonsalvor. Hade sömnproblem osv som jag haft hela livet.
Tog även hjälp av arbetsterapeut, 2 faktiskt haha, men har fixat för första gången planeringen framförallt för jag hittade inspirationen och förstod bättre VARFÖR jag behövde planera. Viktigt för mig att ha fakta. Nu är jag helt medicinfri, äter ketogen kost, dock har jag inte riktigt kommit i bra ketos än (är dock också sockerberoende tror jag så faller dit lite men på typ bär och övervägande så på abstinens mat). Jag planerar, jag använder gula glasögon på kvällen och lägger mig mellan 21-22 Och vaknar av mig själv varje morgon kl 06:30 senast som en klocka. Förut låg jag och titta på tv hela nätterna för jag fick ångest om jag slog av. Kunde heller inte slappna av. Så i början va mycket fokus på avslappning, en 10 min promenad sen bad och spikmatta då min kropp va i sån stress. Sover typ på spikmattan nu haha. Sober för flrsta ggn på 32 år också. Har även muntejp. Jag har gjort min hälsa till min hobby och det är så mycket roligare. Har en blodsockermätare och ketonix och tror sånt med biohacking kan va perfekt för npf då vi ofta kan ha distanserat oss från våra kroppar genom åren och det är bra med feedback samtidigt som vi ska börja lyssna på kroppen förstås.
Ville bara skriva och förstärka din skrift till dom som frågar med add/adhd då jag vet att det går må bättre utan mediciner bara vi förstår och kan inspireras till förändring. Du är ju toppen med din blogg och fina böcker, borde säljas som hjälpmedel till oss med npf??
Det Jonathan beskriver kan vara symptom på något för mycket serotonin (utan att vara serotoninsyndrom). Det borde rimligen inte vara en helt ovanlig diagnos hos män eftersom serotoninomsättningen styrs av gener på x-kromosomen som män bara har en av medan kvinnor har två. När läkarna sätter in SSRI på nån som redan har för mycket serotonin kan effekten bli riktigt dålig. För mycket serotonin kan bla visa sig som svag aptit och viktminskning. Intag av den aktiva formen av vitamin B6 (P-5-P) i eventuellt ganska rejäl dos ska kunna hjälpa omsättningen av serotonin. Viktigt att inte testa olika saker på samma gång och att inte experimentera själv med kosttillskott om man går på mediciner !!
Lite information om för mycket serotonin: https://bebrainfit.com/too-much-serotonin/
Som sagt. Spot on. Så tydligt Martina. Gör själv så. Har fattat att sömnproblemen handlar om ADD vilket i sin tur handlar om frontallobens oförmåga att alltid hantera signalsubstanser perfekt. SSRI är det bästa för sömnen men man blir förstoppad och fet. Alltså tar jag 1/4 dels tablett vid behov. I sommar har jag tagit det en gång. Resten av tiden har jag cyklat som en tok och haft semester en hel del. Jag har cyklat till allt och när jag inte cyklat har jag gått till dit jag ska. Jag har alltså varit igång hela tiden. Gått i snitt 15 000 steg om dagen eller cyklat. Dessutom har jag tränat styrka.
Nu i höst när det blir halt tänkte jag promenera så mycket som möjligt. Utöver det tar jag lite ADD medicin någon gång och då bara 1/4 tablett också för det sa min doktor att jag skulle. (efter att jag berättat att jag fått megaeffekt av lite)
Sen,,,,kan det vara så också att ens lever inte bryter ner alla mediciner så bra (det upptäckte min doktor när vi tog prov på olika leverenzymer efter att jag berättat att jag spydde vid alla narkoser ) och då ska man absolut inte ta fulla doser för det blir ett helvete för levern. Och, hur många tar det provet och upptäcker det? Nej, just det. Många TÅL INTE fulla doser och ska inte ta det.
Haha japp, en av biverkningarna “förstoppad och fet” som inte är så kul direkt.
Spot on som vanligt Lotta, bra feedback.
Tror du man skulle kunna göra det i efterhand också, alltså ta SSRI var tredje dag och få samma effekt som fulldos om man tagit fulldos i flera år ( ev trappa ner i omgångar ) eller blir det inte samma sak om kroppen fått det i flera år?
Jag vet inte, men jag tror att det kommer att kännas bättre att trappa ned eller bara ta något helt annat serotoninhöjande. Tänk utanför boxen här.
Tänker du 5htp eller CBD-olja tex?
Skulle kunna vara en idé, men man kan alltid gå äääännu längre utanför boxen.
Ok, nu tappade du mig? Hur då? Med vad? Har du skrivit något om detta?
Nej och kommer inte göra det heller tyvärr :/
Olagligt? ?
Tack för ett väldigt intressant inlägg. Jag har en fråga angående SSRI. Har själv ätit detta i totalt 20 år i olika sorter och olika doser. Nyttan har varierat. Efter ett ganska hårt utsättningsarbete kunde jag nu sluta med dem helt i juni 2019. Mestadels har jag upplevt det positivt att sätta ut, jag har haft många av biverkningarna som viktuppgång, hjärndimma och brist på kontakt med känslor (vilket ju kan vara på gott och ont, men försvårar under en längre tid om man vill lära känna sig själv). Men den sista biten av utsättningen har varit svårast, och sedan jag nollade helt i juni känner jag mig nu mest totalt ynklig, sårbar och deprimerad. Försöker tänka att jag ska ge det tid och balanserar mig med hjälp av näringsterapeut, men utesluter inte heller att börja igen om det ska vara så här. Det jag undrar är, hur mycket är så att säga reversibelt? Är hjärnan och nervsystemet trasigt efter så lång medicinering och går inte att återställa igen, och att medicinen i den meningen är vanebildande? Jag får inte klarhet i detta. Att man måste jobba på flera fronter psykosocialt osv förstår jag, men undrar hur den biokemiska delen av det hela funkar egentligen.
Jag hade nog gått ned till en minimal dos och tagit varannan eller var tredje dag om du stått på dem i 20 år, det är en väldigt lång tid. Tror att det går att bli bra igen, men kanske med något annat än SSRI.
Har liknande erfarenhet. Gick på ssri (och annat) i över 20 år. Hade ett helvete utan dess like att trappa ut och sluta. Var vrålsjuk i över tre år, trodde aldrig jag skulle bli bra igen, men sakta sakta blev det bättre och bättre, med hjälp av träning och rutiner och bra mat mår jag idag betydligt bättre. Har en del grejer jag misstänker är kvarstående, men det jag vill säga är att det blir bättre. Men det tar tid. Lång tid. Hade stor hjälp av en sida som heter survivingantidepressants. Vet inte om jag hade pallat utan den sidan, men nu är jag glad att jag höll ut och inte började igen!
Tack snälla för inspel, jag behöver höra sånt, att det kan bli bättre. Har slitit så mycket med utsättningen, tagit två år att sätta ut alltihop pga horribla utsättningssymtom och nu känns det nesligt om jag ska falla på mållinjen. Satt ut 10 % var fjärde vecka. Vill helst inte behöva börja medicinera igen nu, snarare utforska nya vägar till hälsa.
Ge inte upp! Det går att bli bättre! Men som sagt, det tar tid. Vet precis vilket helvete det är. Kolla in sidan survivingantidepressants.org, där finns så oerhört många som gått/går igenom samma sak. Där finns support när man är nära att ge upp och där känner man igen sig i märkliga symptom och konstigheter som kan dyka upp och som skrämmer vettet ur en ibland. Ge inte upp, det finns hopp! Det finns även stödgrupper på Facebook vet jag, men har inte Facebook själv så vet inte vad de heter.
Älskar hur du är så rakt på sak!
Ett av mina barn har ADHD, eftersom att vi testat allt så tog vi till slut till medicin. Men hen gillade det inte så slutade på eget bevåg. Efter ett tag vågade barnet erkänna att hen inte gillade tabletterna och inte heller tagit dom på ett tag. Nu skulle jag vilja att alla i familjen testade ketogen kost. Men dit är det långt och det är det ända som vi inte testat. Saker och ting fungerar dock mycket bättre nu vilket är bra.
Jag skulle vilja jobba med att hjälpa människor från problemen till friskhet. Alltså hjälpa hela personen på alla plan. Hjälpa den sortera livets problem både fysiska och psykiska.
Det låter som en väldigt bra idé! 🙂