• Mig + kontakt
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Detox & fasta
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Allt om keto
  • Biohacking
  • Webinar
  • Forum
  • Logga in

    Logga in

    Inget konto? Registrera

    Register | Lost your password?
    Continue with Facebook
    Continue with Google
  • Mig + kontakt
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Detox & fasta
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Allt om keto
  • Biohacking
  • Webinar
  • Forum
  • Logga in

    Logga in

    Inget konto? Registrera

    Register | Lost your password?
    Continue with Facebook
    Continue with Google

Next Level Biohacking

En personlig blogg om biohacking, ketogen kost & livsstilsdesign

När kosten blir en religion, tappar vi kontakten När kosten blir en religion, tappar vi kontakten med kroppen. 

När man till exempel börjar baka väldigt mycket söta #keto efterrätter, det är ett tecken på att kroppen är sugen på carbs. Istället för att hälla i sig sötningsmedel kanske det är bättre att fundera på varför den vill ha carbs och tillmötesgå det behovet? 

Äta carbs? På keto? Why not? En person som inte är helt adapterad till fett eller får förändrade behov pga hormoner, sjukdom, you name it kan få fördelar av att lägga till lite kolhydrater. 

När jag säger "lägga till kolhydrater" verkar många tro att jag menar flera hundra gram, varje mål, varje dag och gärna typ ballerinakex. Nej, jag menar en sötpotatis för den som tål det, lite rotfrukter eller till och med lite vitt ris. Vitt ris är förresten bättre än råris/brunt/svart ris för att det innehåller färre antinutrienter. Det behövs inte carbs till alla mål eller ens varje dag för att tillgodose behovet. Vissa får jättebra resultat med CKD (cyklisk ketogen diet) som exempel. 

Jag ser många kämpa på #zerocarb trots att kroppen skriker efter något annat eller något mer, och kompenserar med massa kaffe eller sötade fettbomber för att "täcka upp" bristerna. Då har kosthållningen blivit en religion.

Ett annat klassiskt exempel är veganer som vägrar lägga till ens lite ägg eller skaldjur trots att kroppen skriker efter det. Att hetsa i sig nötsmör är typexempel på att kroppen behöver mer fett, gärna från animaliska källor. 

Jag tycker att det är helt orimligt att människan är det enda djuret på den här planeten som INTE har en aning om vad den ska äta. Jag tror att vi VISST vet men att många är otroligt avstängda, och därför blir det lätt fel. Som en disclaimer kan jag säga att jag har full förståelse för om vissa med tex sockerberoende/överätningsproblematik behöver vara mer religiösa i sitt kosttänk. Det är inte det jag skriver om här. #keto #lchf #lowcarb #lowcarbhighfat #vegan #govegan #carnivore
Slut på det roliga! Nu var min 14-dagars #CGM mä Slut på det roliga! Nu var min 14-dagars #CGM mätperiod till ända. Det känns som att jag fått bättre självförtroende i ketoadapteringen och att jag fått svart på vitt att jag kan förutspå glukos-respons i förväg.

Tycker mig se mycket lägre glukoshöjning av träning och det tolkar jag som bättre #fettadaptering.

Innan kunde jag komma upp till 7-8 mmol/l av #HIIT men nu går det till knappa 6, oftast 5.X.

Så fort min nya ketonmätare kommer ska jag börja ett nytt ketonexperiment. Det blir kul! 🤗

#biohacking #biohacker #nextlevelbiohacking #martinajohansson #qs #nequalsone #freestylelibre #ketoskolan
pH i magen på oss människor ska vara så lågt s pH i magen på oss människor ska vara så lågt som möjligt. Gärna runt 1-2. Många har dock upp emot pH 5-6!

Det är svårt att mäta så man får gå på symptom. Mina symptom har varit näringsbrister, jag har inte tagit upp alla b-vitaminer från maten (vet om det är fixat när labbsvaren kommer in)

Vanligaste symptomen är matkoma och halsbränna. Om du kan äta extra saltsyra utan att det svider i magen har du troligen för högt pH. Då har du ofullständig spjälkning vilket kan leda till sämre matsmältning överlag. Med tillräckligt lågt pH känns maten lätt i magen.

Många tycker om vegetariskt för att "det känns lättare" - varför? För att många har problem med dålig magsyreproduktion eller högt pH i magen.

Stress, kaffe och zinkbrist är några anledningar samt många mediciner, särskilt PPI (tex omeprazol). Att äta kött väldigt sällan/aldrig leder också till högre pH, både pga zinkbrist och för att det lägre pHt inte behövs på samma sätt.

Hur löser man det då? Man kan äta bittergurka eller köpa saltsyra. Man kan supplementera med zink och dra ned på/sluta med kaffe. #biohacking #biohacker #nextlevelbiohacking #martinajohansson #guthealth
Lever, lök, vitlök & lite morot stekt i smör + Lever, lök, vitlök & lite morot stekt i smör + lite extra saltsyra till. Har en liten saltsyra-period nu men brukar oftast inte behöva mer än 2-3v innan det är fixat. Faktorer som sänker magsyran är MÅNGA, den är ett sjukt stresskänsligt system! #keto #lchf #lowcarb #optimisingnutrition
  • Home
  • Biokemi
  • Ketos & ketoner
  • Mat och recept
  • Hormoner
  • Sanningen om ketoacidos

Sanningen om ketoacidos

19 November, 2016 9 Comments Written by Martina

Majoriteten av alla som hänger här inne hos mig är inte ett dugg oroliga för ketoACIDOS. Ni fettbombar, fastar, tränar och ketosar loss utan problem. Det här inlägget är inte riktat till er, utan till dig som fortfarande är orolig över höga ketoner och risken för ketoacidos.

sanningen-om-ketoacidos

Definitionen av ketoacidos

  • Blodketonvärde på minst 10 mmol/l
  • Blodsocker runt 13-15 mmol/l
  • Akut låga insulinnivåer
  • BlodpH på < 7.3

Symptom på ketoacidos

  • Uttorkning
  • Lågt blodtryck
  • Stora urinmängder
  • Lågt kalium och andra elektrolyter
  • Hjärtklappning
  • Törstig
  • Svimfärdig
  • Ont i magen
  • Andedräkten luktar sött

Som vi ser på listan är ketoacidos höga ketoner och högt blodsocker samtidigt. Hur blir det då om man äter en ketogen kost? Blodsockret är lågt för det kommer inte in någon blodsockerhöjande mat. Insulin förblir då också lågt, samtidigt som levern börjar bryta ned fett och omvandla till ketoner. Ketonerna kommer ut i blodet och kan nå ganska högt, upp mot 5-6 mmol/l är det absolut högsta uppmätta värdena jag har sett. Personligen har jag toppat på 4 men sen tar det stopp. Att komma upp i nivåer över 10 mmol/l är inte möjligt hur mycket man än fastar och fettbombar. 

Vid ketoacidos är blodsockret högt för att insulinmängderna är otillräckliga. På en ketogen kost är insulinet all-time-low för att det inte behövs något insulin, för att blodsockret är opåverkat.

Hur höjs blodsockret vid ketoacidos?

Om en diabetiker som inte har någon egen insulinproduktion, äter blodsockerhöjande mat och sen glömmer ta sitt insulin. Då kommer blodsockret sakta höjas mer och mer samtidigt som det inte kommer något insulin alls. Bristen på insulin triggar igång ketonfrisättning som en backup för att tillföra energi. Resultatet blir att ketoner och blodsocker stiger samtidigt, vilket gör att njurarna behöver vädra ut överskottssockret via urinen. Med sockret följer en massa vätska vilket ger väldigt stora urinmängder som i sin tur torkar ut kroppen. Då sjunker nivåerna av viktiga elektrolyter vilket leder till hjärtklappning och lågt blodtryck.

Alkoholinducerad ketoacidos

Stora alkoholmängder under väldigt lång tid kan göra så att bukspottkörteln slutar producera insulin, eller producerar för lite insulin. Personer som varit alkoholister länge har ofta inte så bra matvanor. De kan hända att de glömmer att äta, blir uttorkade för att spyr när de druckit för mycket och får allmän näringsbrist. De här faktorerna tillsammans kan göra att levern börjar producera ketoner för att få upp energinivåerna, vilket tillsammans med ofungerande bukspottkörtel kan ge alkoholinducerad ketoacidos.

Ketogen kost kan alltså inte ge ketoacidos, inte under några omständigheter!

Vad kan ge liknande upplevelse som ketoacidos?

Man kan bli darrig, svettig, illamående och få ont i magen om man äter för lite, går länge utan mat, har tränat utan att tillföra näring eller vätska. Vätska och mineraler som salt, magnesium och kalium jätteviktigt för att kroppen ska fungera! Om du känner dig darrig och mår dåligt på din ketogena kost – ät ordentligt och se till att få i dig elektrolyter.

Köp resorb eller gör din egen resorb som jag har recept på här! 

Hoppas nu att vi har klarat ut de här missförstånden kring ketoacidos!

Like this:

Like Loading...

Relaterade

Biokemi, Hormoner, Ketos & ketoner, Mat och recept
ketoacidos, ketogen kost, ketos, LCHF
Similar posts
  • CGM | Mätning för ketoadaption — Jag har kört en ny runda med CGM (kontinuerlig blodglukosmätning) och den här gången blev det inga crazy experiment utan bara fokus på ketoadaptering. Jag har varit i ketos sedan 1/1 ungefär efter ett år av mycket slarv och konstigheter från min sida. Min livsstil havererade totalt för den stod inte pall för all trauma [...]
  • Läsarbrev: Varifrån kommer energin? — Hej. Vill först beklaga sorgen och hoppas att du ska börja må bra snart. Jag har en fundering: Om jag äter en kost med kolhydrater så får jag energi i form av glukos och äter jag ketogen kost får jag energi från ketoner? Har jag förstått rätt så långt? 🙂 jag äter ketogen kost men [...]
  • De olika nivåerna av ketoadaptering — Känner du igen den här grafen? Den har cirkulerat online sedan 2012. Jag publicerade och hänvisade till den här grafen många gånger när den kom (den är från The Art and Science of Low Carbohydrate Performance skriven av Jeff Volek och Stephen Phinney) men tyckte nu att det var dags för en uppdatering! Olika nivåer [...]
  • Kursstart: Ketoadapt 1/1 2021 — Kursanmälan stängd! Info om nästa kurs kommer i mitten på februari 2021 Kursdags! Nu kommer min första kurs som lägligt nog startar 1/1 2021 lagom till att alla Nyårslöften ska dra igång! Det blir en 6 veckor lång adapteringskurs för dig som är intresserad av att få ut mer av din lågkolhydratkost och helt enkelt [...]
  • Keto & vegetarian — Jag får en del frågor från veganer och vegetarianer som undrar om de kan göra sin vegetariska kost ketogen, och det är tyvärr något jag brukar avråda ifrån. I den här texten förklarar jag varför. Det finns alltid undantag förstås och jag har vänner som lyckats ketoadaptera genom att bara äta ägg, fisk och skaldjur [...]
Gör din egen peeling/ansiktskrubb!
Blockerar histamin din viktminskning?

9 Comments

  1. Angelica Jansson Angelica Jansson
    31 May, 2017    

    Hej,

    Jag tycker din artikel/slutsats här gällande ketoacidos är bra, och jag vill bara komma med synpunkter och se om du kan lista ut hur jag har fått det två gånger.

    Jag ammar och är gastricbypass opererad. Före graviditeten hade jag inga bekymmer alls, men nu under amningen så har problem uppkommit. Första gången körde jag på som innan, trodde på typiska omställningsbesvär oh när jag hade kräkts i 2 dagar och inte kunde behålla vätskeersättning så åkte vi in. Då sa de surt blod/lågt ph-värde som troligtvis uppkommit vid för lågt intag av kolhydrater. Det avfärdade jag snabbt och trodde inte på.

    Samtidigt var jag ändå orolig för det, så inför nästa försök så gjorde jag lite ändringar. Nämligen, extrasaltade maten, grönsaker till varje portion, åt 4 ggr per dag samt att jag drack 1,5-2 liter vatten.

    4 dagar senare låg jag på akuten med ketoacidos igen. De mätte alltså inte ketoner utan de kollade ph-värdet i blodet och såg att det var lågt och blodet var försurat. Jag behandlades med glukosdropp och det försvann igen. Gällande blodsockret sa dom att det var lite lågt under den här tiden, men jag har inte diabetes.

    Reply
  2. Lotta Lotta
    4 December, 2016    

    Hej, Har just läst din hormonbok. Tänkte att den här länken kunde vara intressant, hur ketogen kost botar cancer.
    http://www.tv-helse.se/2016/12/02/cancergatan/

    Reply
  3. Kent Palmgren Kent Palmgren
    19 November, 2016    

    Tack Martina.
    Blev riktigt orolig ett tag, tränade hårt och åt tydligen för lite, så jag kom i rejäl ketos och fick de symptom som du nämner vid brist på elektrolyter och näringsämnen. Körde en extrem ketogen kost och avslutade med fasta den sista dagen av veckan. Det var ingen behaglig helg jag upplevde efter den veckan.:-)
    När jag tog lite Himalaya salt direkt med lite vatten kände jag att det var just detta jag saknade, köpte mig magnesium kapslar och gjorde min egen resorb på avkok av ingefära, citron och salt. Nu är allt stabilt igen men jag tappade lite i styrka och vikt, gick ner från 80kg till 75kg på en vecka, fettet försvann fort men också lite muskelmassa. Jäkligt effektivt 🙂
    Är uppe på 76kg och på väg uppåt igen,denna gång ren muskelmassa på ketokost, tränar 7 dagar/veckan.

    Har sett att det rekommenderas L-leucine som tillskott för muskeluppbyggnad, som jag har uppfattat det inducerar det insulinutsöndring vilket då sänker blodsockret, vilket är bra, men med ökat insulin ökar fettintaget i cellerna, ändå påstås det att tillskott av denna aminosyra markant ökar förbränningen av det så kallade vicerala fettet som är det allra djupaste lagret av fett som kan vara svårt att förbränna enbart genom ökad fysisk aktivitet. Jag får inte ihop det riktig, det finns motsägelsefulla uppgifter om L-leucine, vad är riktigt, kan man ta 5 gr efter styrketräning utan att påverka ketonprocessen?
    Det enklaste kanske är att skippa L-leucine tillskottet helt?

    Reply
    • Martina Martina
      20 November, 2016    

      L-leucin är en ketogen aminosyra så den borde inte påverka varken blodsocker eller insulin, däremot påverkar den autofagin om man fastar.

      Reply
      • Kent Kent
        20 November, 2016    

        Tack Martina
        Allt har en baksida 🙂
        Autofagin är eftersträvansvärd och även att få en bra aminosyra för muskeluppbyggnad.
        Tar endast de 5 gram som rekommenderas efter styrketräningspasset.
        När jag nått bra resultat så behöver jag inget mer.
        Tack för att du tagit dig din tid – du gör ett bra jobb.

        Reply
  4. Lovisa Lovisa
    19 November, 2016    

    Perfekt att äta ketogent som diabetiker då så länge man inte fuskar! Men om man har diabetes typ 1 måste man ändå ta en låg underhållsdos av insulin även om man är i ketos och äter ketogent?

    Reply
  5. Evis Evis
    19 November, 2016    

    Åh vad bra att du tog upp det här; jag har länge haft en fråga kring det här. Min granne med typ 2 diabetes vill gärna fixa sig själv, litar väl inte på läkarvården. Jag har förstått att han läser massor på internet, gärna amerikanska sajter med (vad jag tycker det verkar som) skum agenda och/eller pseudovetenskapliga inlägg. Vi båda upptäckte att vi åt lchf, kul tänkte jag, men jag upptäckte allteftersom att han hade en egen idé om vad lchf är. Stämmer inte överens med ditt eller kostdoktorns protokoll iaf (tror f.ö. rätt vanligt tyvärr). Till saken: du har bakgrunden – en person med typ 2 diabetes som *tror* han äter lchf, men äter snarare vad jag skulle kalla high carb! Då kommer hallonketoner in i bilden. Hallonketoner verkar vara populärt/hypat (kan nån förklara bara den biten!), och finns på hälsokosten. Han bor ensam, trycker i sig hallonketoner, och blir jättesjuk! Han lyckas ringa SOS alarm själv, och åker ambulans till sjukhus. Nära att dö. Vi fick veta detta långt senare, och han sa bara detta i kort beskrivning, som avslutades med att “nej hallonketoner tror jag inte på”! Jag har inte frågat honom mer om detta, men ibland känner man bara att vissa människor inte borde få experimentera loss helt enkelt. Vad tror du – hade hallonketonerna ett samband med detta – isf är det ju livsfarligt! Och vad ÄR hallonketoner. Vem vill tillföra ketoner utifrån? Det vill man väl få sin kropp att producera själv?

    Reply
    • Martina Martina
      20 November, 2016    

      Wow vilken historia!

      Jag skrev ett inlägg om dessa produkter här: http://martinajohansson.se/tillskott-battre-ketos-bluffvarning/ oklart varför han blev så sjuk, det kanske fanns mer detaljer med i bilden än bara hallonketonerna.

      Reply
  6. erling91 erling91
    19 November, 2016    

    Ketoacidos är direkt kopplat till insulinbrist. En äkta typ 1 diabetiker (ingen egen insulinproduktion) som inte tar externt insulin hamnar i detta livshotande tillstånd, oavsett vad eller om hen äter.

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published.

Senaste kommentarerna

  • Ic on Neurohacking | Hjärnhälsa och hjärnans metabolismFlexibel och kreativ problemlösning https://journals.aps.org/pre/abstract/10.110…
  • Annamaria Rask on Biohacking | Nya kosthacks för tarmfloranGör du egen kombucha? Jag äter varken socker eller koffein (jag tänker på svart/…
  • T on Biohacking | Nya kosthacks för tarmfloranJättekonstigt. För mig var det tvärtom. Jag tror iof inte att det är IBS, men lä…
  • Martina on Biohacking | Nya kosthacks för tarmfloranÄter 80-85E% fett i varje mål :)
  • Martina on Biohacking | Nya kosthacks för tarmfloranLchf, tog typ en vecka sen var det borta!
  • Maria Berg on Biohacking | Nya kosthacks för tarmfloranHur gör du för att vara i ketos på den kosten? Om jag äter så där mkt grönsaker…
  • T on Biohacking | Nya kosthacks för tarmfloranHur blev du av med IBS?
  • Ic on Mood hacking | GABA & TyrosinVilka sköldkörtelvärden var låga? Gå helst och ta nya prover för säkerhets skull

Hej!

Välkommen till Sveriges mest omfattande biohacking-blogg. Jag som skriver här heter Martina och är en nyfiken själ som brinner för att förstå hur saker hänger ihop och fungerar. Allt jag skriver har i syfte att uppmuntra till dialog. Det betyder att jag vill att vi pratar med varandra och hjälps åt att tänka, utvecklas och inspireras för att må bättre och hitta nya lösningar på gamla problem. Jag påstår alltså inte att jag sitter inne med “sanningen” utan allt kan bli föremål för reflektion och diskussion! Det är så vi lär oss och blir bättre, vilket är själva kärnan i biohacking och alla former av självförbättring.

Alla kommentarer godkännes manuellt. Det är bara jag som skriver här och bloggen är personlig.

  • Mer info här
  • Mitt manifest här
  • Kontakta mig här
Gillar du vad du läser? Donera gärna en slant och stötta mitt arbete med bloggen!
Jag finns även på Patreon
Swish: 0730651281

evolve - All rights reserved Martina Johansson

  • Mig + kontakt
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Detox & fasta
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Allt om keto
  • Biohacking
  • Webinar
  • Forum
  • Logga in

    Logga in

    Inget konto? Registrera

    Register | Lost your password?
    Continue with Facebook
    Continue with Google
%d bloggers like this: