Det är många som kombinerar keto/LCHF med att äta resistent stärkelse för magbakteriernas skull, och det tror jag är superbra!
Det kan boosta viktminskningen, ketonerna och sänka blodsockret hos pre-diabetiker. Jag har skrivit massor om RS här på bloggen, så sök bara om du vill läsa mer. Det här inlägget handlar om hur man kan äta RS på rätt sätt.
Många äter kallt potatismjöl utrört i vatten, och de kan ge problem om det blir för mycket. Det kan räcka med ett par matskedar för att magen ska bli svullen och gasig. Det är ett tecken på att det inte finns tillräckligt med bakterier för den mängden RS.
RS måste man vänja sig vid långsamt. Att inte RS varje dag är inte nödvändigt om man inte har en grym tarmflora som kan hantera det. Jag inter RS en gång i veckan iform av 1dl kokta kidneybönor, och de räcker för mig. Vill jag ha mer så sprider jag ut 1-2 dl kokta till veckans mål. Mer än så behöver inte jag.
Kidneybönor och kokt kall potatis
Ett annan klockren grej är att äta EN, kokt, KALL potatis 1-2 gånger i veckan. Det ökar mängden tillgängligt tryptofan också, och kan verkligen verka humörhöjande. Det är bättre och effektivare än potatismjöl.
Utöver kidneybönor och potatis är banan och morot toppen. 1/2 banan till exempel i en ketopannkaka, eller kalla, råa, rivna morötter. Det gör också susen för tarmfloran, utan att orsaka obehag, gaser och svullnad!
Hur mycket RS får du i dig i veckan?
Men det är ingen nöt, det är ett halvgräs
Spelar ingen roll, jordnöten är ingen nöt heller utan en legum 🙂
Har du info om ketos och tigernötter / jordmandel? Köper dessa https://www.bulkpowders.se/ekologiska-jordmandlar.html
I mina ögon godkänt och ett bra sätt att få i sig mkt näringsämne och mineraler samt resistent stärkelse m mkt få kolhydrater, men jag är långt fr expert… Din synpunkt skulle uppskattas.
Ingen aning, jag är bara allmänt anti nötter 🙂 Dålig fettprofil.
Jordmandel är väl inte nöt…? är nivån omeg 6/3 dålig även gällande jordmandel?
63g kolhydrater per 100g…
Hälften /100g
https://www.rawfoodshop.se/jordmandel-eko-250g.html
Too much ändå 🙂
Hej igen! förstår inte… antar att ditt svar INTE syftar på frågan gällande omega-6 och 3?
nä, bara att det är för mycket carbs
så… om man bortser från hög andel kolhydrater – hur ser fördelningen omega6/3 ut?
Är gaser ett tecken på att man får i sig för mycket RS ? Får tarmbakterierna för mycket mat av RS vid gaser? Ska man öka successivt på RS ? Hur stärker man tarmfloran bäst?
Ett tecken på att du inte har tarmflora nog att bryta ned det som kommer in, reducera bönorna eller vad du äter så ordnar det sig 🙂
Hej Martina!
Hur äter du RS idag? Fortfarande 1 dl kidneybönor i veckan? Och isf varför inte en kall potatis istället, dvs vad ser du för för-/nackdel med potatis vs bönor?
Hej!
Jag har kört mindre strikt lchf i ett par år och har haft problem med trög mage till och från. Senaste månaderna har jag drabbats av förstoponing flera gånger, troligen beroende på stresd-/utmattningsproblematik. Jag tänkte nu testa om RS kan hjälpa min mage och tycker kalla potatiser låter smart. Så till min fråga…
Jag har inte gjort de matematiska beräkningarna men tycker spontant att 1-2 potatisar i veckan låter som mkt mindre RS än 1 msk potatismjöl per dag. Tänker jag fel? Räcker 1-2 potatisar för en veckas behov av RS?
Den nivån räcker som ger dig den effekten av det du vill ha, testa! 🙂
Gammalt inlägg men ny kommentar. Jag har kommit på en sak som jag tror är rätt fiffigt om jag får säga det själv. Man tar ekologiska bananer. Fryser in dem i slantar och har dem när man vill synda riktigt mycket och gör då glass av dem. Kör dem bara med avocado, bär eller nötter. Höjer ju blodsockret en del men är inte mjölkig eller sockrig i alla fall.
Skalet som jag skulle komma till innehåller massor av RS och det fryser man in i plastpåse. Sen när man vill göra i ordning sin RS kur tar stoppar man in skalen i ugnen så det torkar lite, klipper sönder dem i småbitar, kör i mixer och blandar ner zucchini tex eller rårivna rödbetor, kanske lite grönkål. chiafrön, lite linfrön och något godkänt mjöl. Kikärtsmjöl kanske, teffmjöl, mandelmjöl eller kokosmjöl beroende på hur känslig man är. Massor med kryddor, oregano, kanel, lite fett och kokande vatten. Platta ut till scones och kör i ugnen på 200 i 25 min. Blir som barkbröd men det kan man bre kokosfett på och ha lite annat pålägg och samtidigt få i sig RS. Bra va?
Sjukt smart! 😀
Ska man kanske äta bananskalet? Är det där rs sitter mest??
Man kan torka det i ugnen och riva det till pulver och baka på och allt möjligt, finns många paleo-människor som gör så.
Hej!
Jag är en tjej som ätit LCHF i 2.5 år för välmåendets skull, jag har hypotyreos sedan 17 år och är Gastric Bypass opererad sedan 4 år. Mår super efter den och i kombination med LCHF har det bara blivit bättre, totalt gått ner 40 kg. Men där emot så skulle jag vilja prova det här med resistens stärkelse för att tappa mina sista (hårt sittande) trivselkilo.
Finns det någon som har erfarenhet av att äta kidneybönor som har hypotyreos? Funkar det med den dåliga ämnesomsättningen eller kommer man gå upp i vikt? Martina har du någon erfarenhet av detta som du vill delge? Är så nyfiken och vill gärna prova. ❤
Kolla in hos lchfingenjoren.se hon har gått ned 2kg denna månaden med 1 dl kalla kidneybönor till maten 🙂
Ang. My’s viktnedgång…kan inte den ha den logiska förklaringen att hon minskat med ca 100g smör/dag (ca 800 kcal)…jämfört med knappt 100g bönor….der blir ju flera flera 100 kcal i kaloriunderskott/dag….och kanske är därför hon gått ner i vikt.
Räknas det som LCHF eller strikt lchf om man adderar RS?
Stannar man i ketos fast man äter 2-5 dl bönor/dag?
Betyder det att man kan äta 2 kalla kokta potatisar/dag istället för bönor och då stanna i ketos?
Hon äter mer nu än innan så jag tror inte bara det är kaloriunderskott om ens det. Beroende på hur det påverkar blodsockret kan det fortfarande vara helt ketogent med bönor, vissa äter jättemycket bönor och har ändå över 1 mmol/l i blodketoner 🙂
Jag tror att man kan äta några kalla potatisar per vecka, kanske.
Är det ok med kidneybönor på burk/tetra?
Ja
Men om man nu väljer att äta sötströ – räknar man kh då? 🙂
I allra högsta grad, ja!
Oj detta var verkligen helt ny information för mig! På tex “allomlchf.se” står det att “Eryterol består av kh som kroppen ej kan ta upp, däremot kan det ge laxerande effekt”. Tror väldigt många inom LCHF-världen som ibland bakar med tex sötströ tänker att de inte tas upp och alltså inte räknar med dem kh. Men då är vi väldigt många som missuppfattat detta helt ??
alltomlchf.se tillåter väl bakning av bröd och lchf-efterrätter? Det är inte grunden för optimal hälsa och fitness, och JA våra tarmar tar upp och processar ALLT!
Hej!
Hur mkt kh får man i sig om man skulle köra potatismjöl vs kall potatis? Måste man räkna med det i sitt dagliga intag?
Ja du måste räkna det i ditt dagliga intag, mängden kolhydrater beror på mängden du äter 🙂
Åh okej, jag har trott att grejen med RS är att det är kh som inte påverkar blodsockret och alltså ej tas upp av kroppen? Men det är alltså fel?
Man räknar alla kolhydrater man stoppar i munnen, det finns inga som inte ska räknas oavsett vad det gör med blodsockret. Bönor KAN ha en sänkande effekt, men inte på alla och inte alla bönor 🙂
Okej men tex sötströ från Ica är ju kh som ej tas upp, men är skyhögt intag ändå ju i tex 1 tsk. Menar du att man sk tänka att de tar upp ändå alltså? 🙂
Man ska ALDRIG äta sötströ, det påverkar tarmfloran i allra högsta grad.
Hej Martina!
Tillhör en av dem som en gång varannan vecka drar i mig 2-3 matskedar potatismjöl i kallt vatten sedan ett tag tillbaka, efter att ha läst detta så överväger jag dock att gå över till kokta kalla kidneybönor. Innehåller de inga fytoöstrogener dock?
Jag vet inte, men man äter ju så lite kidneybönor. Jag äter liksom en matsked före maten, det blir rätt okej. Godare än potatismjölet 😛
Jag måste vara en avart… tycker potatismjölet i kallt vatten är gott ?
Hej Martina! Började idag och ska testa lite försiktigt med kalla kokta kidneybönor, typ 2 msk per dag.
Mitt långsamma återinförande av olika grönsaker utifrån det du skrivit om IBS och FOD MAP-har gått ganska bra. Jag kan äta zuccini, gröna bönor, sparris, tomat, gröna blad, surkål, aubergine, mangold, pumpafrö, syrad gurka.
Men för en vecka sedan testade jag med lite färsk spetskål några dagar och 100 gram stekt broccoli en dag. Katastrof för magen och det tog en vecka att komma i form igen. Kål funkar verkligen inte tyvärr.
Men kanske kidneybönor kan gå? Hoppas det utifrån allt gott jag läser nu om bönor!
Men enligt FOD MAP så ska man ju inte äta bönor alls om man har IBS.
Hur går det för dig med bönor? Äter du fortfarande bara högst en gång i veckan eller tål du mer än så nu?
Och varför skriver du just om kidneybönor? Vad har de som inte andra bönor och linser har? Hur är det föresten med linser, tex röda linser finns ju som tagliatelle utan andra ingredienser. Vad tror du om de? När det gäller RS och när det gäller känslig mage alltså.
Kidneybönor har mest RS, mycket mer än alla andra bönor. Kidney bönor och svarta bönor verkar påverka blodsockret positivt, inga andra bönor gör det. Bäst är förstås potatismjöl utrört i kallt vatten.
Bönorna ska ätas kalla i anslutning till mat.
Just nu äter jag 1-2 matskedar med lite olivolja, ett par gånger i veckan 🙂
Ok! Vad bra att veta! Jag gjorde en god bönröra med citron,olivolja, timjan idag så skulle lätt kunna överäta dem :). Men kanske jag också ska hålla mig till två ggr/veckan ett tag då. Potatismjölet tycker jag verkar trist att behöva käka när det finns god mat som innehåller RS!
Hej Martina!
Jag har också börjat med extra intag av RS (potatismjöl i vatten)
Jag genomgick en cellgiftsbehandling för bröstcancer för 1,5 år
sedan och jag misstänker att hela tarmfloran blev utslagen efter detta.
Sen jag började med potatismjölet för en vecka sedan märker jag
dock att mina klimakterievallningar har blivit 10 gånger värre.
Tror du att det beror på extra intag av RS eller är det bara en olycklig slump?
Mvh Karin
Satsa på en bra probiotika, käka syrade grönsaker, sauerkraut och var försiktig med RS och stega upp från 1 tesked. Värmevallningarna kommer från trötta binjurar så tror inte att det är relaterat, men kanske.
I det scenariot ovan ja, men i övrigt är det stressa ned, träna, yoga, mindfulness, kanske ett binjuretillskott osv.
Är det kalla bönor man ska äta, alltså kokta och sen nedkylda? Eller får man äta dem varma som i en köttfärsgryta?
Kalla har ännu mer RS, men man kan äta dem hur man vill!
Lider av IBS och har problem med att äta bönor. Men jag äter gärna och ofta råa morötter. Är det mycket RS i det jämfört med tex potatismjöl?
Inte jämfört med potatismjöl, potatismjöl har mest.
RS och ibs… Hur harmonerar det?
Är inne i en period då min mage är extremt ur balans. Vill få rätsida på den igen.
Det står här i 🙂 http://www.adlibris.com/se/bok/magstarkt-en-bok-om-tarmfloran-och-magens-nervsystem-9789163610950
Hej Martina!
Kan man ta både molkosan och RS i form av potatismjöl eller blir det kaka på kaka?
Man kan ta båda 🙂
Funderar på att börja med RS, har tänkt på det ett bra tag. Men har kommit bort från LCHF så äter tyvärr högkolhydratkost igen. Finns det alltid fördelar med RS eller är det framförallt om man äter LCHF? Dvs borde jag börja äta LCHF först innan jag testar RS?
LCHF + RS är det som gäller i första hand, om du äter högkolhydratkost så får du i dig alla möjliga typer av stärkelse inkl. RS 🙂
Jag brukar dricka ett stort glas kallt vatten med 2 msk potatismjöl + 1 tsk L-Glutamin på morgonen 1-2 h innan frukost och på kvällen innan jag lägger mig. I början har det hänt att jag fått lite magknip, men inte nu längre. Jag har IBS och märker direkt om jag slarvar med min “shot”: jag blir mycket lösare i magen!
Jag tar 3 msk potatismjöl ca 5 h innan jag går och lägger mig. Tar jag det på morgonen blir jag trött och konstig. Min kropp gillar det och min hjärna älskar det vilket bla märks på drömmarna. Kan bli lite gasig om jag samtidigt stressar och “lever uppe i huvudet” för mycket men inga direkta obehag. Det spelar också roll hur mycket vatten man tar det med, ska vara så lite som möjligt för min del annars blir det definitivt gaser.
Hej Martina, Jag har precis börjat läsa om Prolamin och dess underkategorier, som kan ställa till problem för våra magar. Det är relativt nytt för mig, men som jag förstått det är baljväxter en grupp man bör undvika om man är känslig. Vad tänker du om prolamin?
Tack på förhand! 🙂
Hej Martina! Jag har börjat äta vitamin B6 pga PMS. Äter 50 mg/dag men börjar känna mig lite trött i huvudet och ingen energi/glöd längre. Testade 100mg tidigare och blev väldigt känslig mot ljud. Kan det bero på B6?
Kram Jessica
Ja
Oj haha jag har nog en superflora! 😀 jag äter bönor (ofta kidneybönor) varje dag, och gärna 2 – 3 dl per gång. I perioder får jag i mig ca 1 kg grönt om dagen, och äter mycket potatis, både kall och varm. Jag tror benhårt på resistent stärkelse och fibrer för att hålla magen frisk. Jag funderar på att börja blanda ut min morgonsmoothie (avokado + bär + hampaprotein) med 1 msk potatismjöl löst i vatten för att få i mig ännu mer. Jag räknar gram fibrer och har 100 g om dagen som mål 😀 Just nu (de dagar jag följer mitt schema) får jag i mig ca 50 – 60 g. Annars ligger jag runt 30 g. Jag älskar typ de träiga delarna av broccolistammen haha!
Oj de skulle min mage inte klara, men så har jag IBS också om jag inte sköter mig. Hade älskat att äta bönor, det är supergott!
Haha kanske därför min mage varit kaos på sistone (för mycket potatismjöl…). Hoppas att det är därför, känns lättfixat att bara sluta äta det 😉 Man lär sig något nytt varje dag.
Jag har läst lite om RS och då har det mest skrivits om att man ska koka potatis för att låta den kalna. Men det är alltså RS i rå morötter med? Vet du om det är stor skillnad på mängden RS i rå och kokt kallnad mat? 🙂
Mer i kokt kall potatis eller kidneybönor helt klart
Intressant!
Har försökt i omgångar med resistent stärkelse men varje gång tycker jag att nja, det var nog inget för mig. Men då har jag tagit en shot på morgonen med L.glutamin och potatismjöl. Alltså så gott som varje morgon. Så nu inser jag ju att det varit alldeles för mycket.
Insåg att det inte var min grej så jag slutade med det rutinmässiga intaget för några månader sen. Då jag är ute och kör mycket så tar jag ibland en bönsallad på Max och den gillar jag och känns inte så svårdoserat jmf med potatismjölet 🙂
Vad är bäst eller bättre, prebiotika eller resistens stärkelse?
Jag testade en tid sedan med 1 tsk potatismjöl i vatten. Min mage reagerade inte bra på det, utan jag blev gasig och fick diarré. Symptomen försvann inte, så till sist gav jag upp.
Men kall potatis skulle man ju kunna testa… har alltid tyckt att smör med kall potatis är en jäkligt god kombination. 😀
Perfekt med detta inlägg då jag började med RS förra veckan (1 tsk potatismjöl varje kväll före sängdags i kombination med kostschemat) Som du säger blir magen verkligen svullen och gasig. Samtidigt har jag direkt märkt effekt på humöret, eftersom jag tar RS mot deppighet och passivitet. Känner mig helt klart piggare och mindre deppig på bara några dagar! Men om man tar RS för det syftet, att bli mindre deppig, hur ofta ska man ta det då? Och är alla RS-källor lika i det avseendet? Tar ju hellre kidneybönor och potatis om det ger mindre gaser, men viktigast att det hjälper mot deppet och tröttheten som jag av någon anledning får av ketokost.
Och jag som brukar dricka 1-2 msk potatismjöl utblandat i kallt vatten varje kväll i samband med middagen… Däremot kan jag inte minnas att jag har haft några magproblem av det överhuvudtaget, istället eventuella känningar när jag inte druckit det på ett tag…
Men om jag skulle ge mig på att äta mer naturlig RS, kan du ge några tips på hur det är du tillreder kidneybönor?
Alltid spännande med tips på hur man kan optimera hälsan 🙂
Jag tar Grönbananmjöl, (märket PaleoLita som finns hos Hälsokraft) utrört i vatten/smoothie eller lagar pannkakor på den som jag nedkyld.
Surkål? Vad tycker du om det?
Inte så gott, men jag äter ändå för tarmflorans skull 🙂
Hur är surkål jämfört med andra resistenta stärkelse källor?
Jag vet inte, tänker du på densitet eller mångfald av bakterier? Det är ju prebiotika helt klart i alla fall
Kimchi är ju fantastiskt gott. Värt att testa om man inte gillar surkål. Själv äter jag båda, och dricker upp den sista surkålssaften också (som man kan köpa för sig på tetra i Tyskland). ?
Började med potatismjöl och gick för fort fram, svullen och massa gaser. Fick minska mängden men känner att jag frtf inte hittat rätt.
Du skriver, att 1 dl kidneybönor i veckan räcker för dig, men hur vet man vad är tillräckligt? Äter du dina bönor kokta och kalla?
Ja jag äter nästan all min mat kall dessutom, eftersom jag vägrar använda mikro och jag fixar mat i förväg.
Hej igen,
Och förlåt om jag tjatar men hur vet man vad är tillräckligt? Du sade att 1 dl kidneybönor är tillräckligt för dig.
För mycket = magen svullnar och blir gasig.
Varför vill du inte använda micro?
Vägrar använda micro – för att microvågorna förstör maten eller av annan anledning?
Åt min mat kall länge också, men mest för att jag inte ägde en micro. Nu har jag vant mig vid att äta den varm igen..
Vilka vanedjur vi är ändå!
Finns för mycket varningar om micros för att jag ska vilja chansa.
kidneybönor/svarta bönor i tetra
ska dessa ätas kalla från paketet?
eller ska dom värmas först och sedan kylas som med potatis?
Jag har kört med en matsked potatismjöl 2 ggr per dag länge – inga problem alls. Inte ens i början…
Då har du en fantastisk tarmflora! 🙂
Oj, bra info. Måste moroten vara riven?
Jag gillar att tugga
Hej! Toppenbra tips ska testas!
Jag älskar kall rå potatis, kan det ersätta en kall kokt potatis?
Ska men äta RS vid något speciellt tillfälle, på kvällen ensamt eller ihop med annan mat närsom?
Tack för en galet bra blogg!!
Kall rå potatis? Är det gott verkligen? Det är RS tror jag, men googla för att vara säker.
Ja, rå potatisstärkelse är 78% rs, kokt kall bara 4%, Se tabellen här 🙂 http://martinajohansson.se/resistant-starch/
Ännu en gång tack för alla tips du ger oss!! Du är grym!!
ha en bra dag
//Lena
Blev intresserad av resistent stärkelse efter ditt inlägg men hittar ingen sökfunktion på din sida – kan du vägleda?
Den är längst upp till vänster
Det känns viktigt att nämna att bananen ska vara grön och omogen om den ska gynna tarmfloran riktigt bra, det är nog inte alla som känner till det.
jag kan inte äta ens en tesked potatismjöl utrört i vatten utan att få jätteont i magen hela dagen sen, men bönor,banan, potatis och liknande är det inga större problem med, undrar vad det kan bero på? Har du någon aning?
Tack!
Ja vi är inte anpassade för potatismjöl, naturliga varianter ÄR bättre!
Ja, det har du rätt i att naturliga varianter ÄR bättre! 🙂
Men, då kan jag samtidigt tycka att t.e.x. vitaminpiller inte är något man bör äta över huvud taget (så vida man inte vet med sig att man har en konstaterad vitamin/mineralbrist och har svårt att åtgärda den genom kosten helt och hållet)
Hur ser du på det? Skriv gärna ett inlägg om det om du vill förresten! 🙂
Tack Estellle! Håller samma linje där och kör rätt få tillskott, mest c-vitamin och MSM som stående prep 🙂
Det beror på att du inte har tillräckligt med mjölksyrabakterier i grovtarmen. Tillför sådana i form av levande bakterier i yoghurt eller kapslar från apoteket.