Som ni vet experimenterar jag en del med carnivore just nu, och har kommit till att äta mer rå mat. Jag har precis lärt mig att det är hyffsat ofarligt att äta rått kött, tvärtom mot vad vi har blivit lärda. Hur många steker inte sitt kött till en kolbit av rädsla för att det ska finnas farliga bakterier i den? Jag gjorde också det tidigare, men då försvinner ju nästan all näring.
Om man kokar och steker kött till oigenkänlighet finns bara proteinet kvar, inte alla vitaminer och mineraler. Det känns inte som att många tänker på hur otroligt näringsrikt kött är, att det faktiskt inte BARA är protein.
Reaktioner på raw carnivore
Jag slängde upp den här bilden på instagram igår och många blev verkligen chockade av min råa lever:
Visa det här inlägget på Instagram
Probably won’t need to supplement with Vitamin A for a while. #rawcarnivore #rawliver #rawfood
Många verkar tycka att det är sjukt, överdrivet och oetiskt men är det inte mer etiskt att äta hela djuret? Är det inte bättre att äta organen och allting istället för att bara prioritera musklerna, och varför ens tillaga lever när C- och A-vitamin är så värmekänsligt? Det är dessutom godare rått, smakar mindre, för den som inte gillar smaken.
Jag är inte 100% carnivore för jag tror inte på den kosten till 100% utan ser den som en uteslutningsdiet, för egen del. Min bas är LCHF och kommer alltid vara LCHF, för det är det som är mest gångbart i alla situationer. Bara för att jag VÅGAR experimentera helt utanför ramarna så är det som att många tror att jag ALLTID gör det. Är det så andra fungerar?
Att testa och experimentera är inte värsta grejen
Jag har inga problem med att flyta runt mellan olika sätt att se på saker för att se vad som passar bäst. Minns när jag tävlade i fitness att folk placerade mig stenhårt i det facket, som att jag förevigt skulle göra det och ville lägga civilingenjörsexamen på hyllan och bli fitnessmodell.
För mig var det bara ett sätt att utforska kopplingen mellan kost, träning och att uppnå en viss estetik för att förstå det bättre, och det är jag väldigt glad för idag. Fitnesstävlingar är verkligen ingenting för mig, men tack vare att jag experimenterade med det har jag nu den looken mer eller mindre konstant utan att jag behöver jobba för det särskilt mycket. Bara för att jag fattar.
Det är samma med carnivore, jag lär mig fortfarande massor om att läka sin tarm, optimera sin förbränning, få i sig näring, eliminera ålderstecken, rynkor, grått hår och allt sånt där. Finns massa intressanta saker om man djupdyker i den kunskap som långtidskarnivorerna verkar ha, oavsett om den stämmer eller ej.
Vill inte hålla på att välja läger hela tiden utan gillar att testa saker med ett öppet sinne. Vad tycker du?
Du har sunda åsikter! Du testar och ser vad som funkar för dig. Du låser inte in dig i ett fack utan svävar ut lite och det är ju ännu sundare.
Jag gillar det jag läser så nu är det bara att läsa mer av det du skriver. 🙂
Jag började med lchf i maj och gled in på keto efter ett tag och har testat 16:8 när jag stannade på 102kg i nästan två veckor. Jag har fuskat en del p.g.a. midsommar och lite andra aktiviteter men har ändå gått ner från drygt 108 till nu ca 97kg sen mitten av maj. Ingen träning, bara lite slöa promenader med hundarna, som jag tog även innan kostomläggningen.
Jag följer recept ibland men för det mesta lagar jag till en bit kött eller så med lite grönsaker och några feta såser från Lallerstedt.
Fortsätt skriva så fortsätter jag läsa och inspireras.
Tack du! 😉
Rått kött, rå lever, inälvor och nötblod. Knappast någon dopaminförhöjande njutning. Snarare en adrenalinförhöjning som heter duga så man kan rusa snabbt från matbordet. Livet är inte oändligt vad man än äter. Varför plåga sig den tid man har? Biohacking är inget annat än narcissism. Ett sjukligt intresse för sin egen kropp och person. Dessutom, det du ser i dina provrör är inte det som händer i människokroppen.
Haha okej Inger, det får du väl tycka om du vill men du får nog läsa någon annan blogg för denna handlar om biohacking 🙂
Jag läste någonstans någon gång att man kan eller bör förvara levern i frysen i två veckor innan man tinar upp och äter den rå för att försäkra sig om att eventuella parasiter eller vad det var skulle vara döda. Vettigt? Påverkar det något näringsmässigt?
Jag har aldrig hört något sådant och tror att det där med parasiter mest gäller grönsaker, inte kött. Vet ingen carnivore med parasiter, men verkar vanligt bland vegetarianer och veganer.
Gråna gårdars lever är ibland fryst och som svar fick jag att det är pga risken för parasiter… :\
https://chriskresser.com/natures-most-potent-superfood/
Mm!
Hej. Jag äter mer kött och ägg än tidigare, äter även en del mjölkprodukter som ost och grädde. Har blivit jättejättetorr i mungiporna, och när jag googlar på det kommer det fram att jag kan ha järn eller b12 brist och att jag borde äta mer… kött och ägg och lite annat. En kompis tipsade mig om att äta lever. Jag tycker inte så mkt om inälvsmat så jag brukar inte äta det.
Är det troligt att jag har en b vitaminbrist när jag äter mkt kött och ägg? Kan det vara något annat ? Jag är 39 år och frisk för övrigt. Jag äter även mutivitamin kvinna med b-vitaminer i från apoteket (som jag vet att du inte rekommenderar 🙂 )
Tycker du att det är värt att äta lever för att försöka råda bot på bristen om det nu är en brist jag har?
Låter som B6 eller zinkbrist tycker jag, köp lite zink vettja. Det är ändå bra för hår, hud och naglar så can’t go wrong with it 🙂
Jag provar med det, tack för tipset!
Hej!
Jag håller på med en 60-dagars utvärdering av carnivore, är en del småfusk ibland för min del. Lite kokosolja, någon vitlöksklyfta o.s.v.
Jag funderar på hur du gör nu på carnivore jämf. med tidigare, kör du keto-carnivore med 80%E fett eller äter du bara kött och organ till du är mätt som vissa förespråkar?
MVH
Antont
Jag äter väldigt fritt och varierat och räknar ingenting ärligt talat, försöker bara tänka NÄRING, NÄRING, NÄRING! 🙂
Varför är det mer etiskt att äta en ryggmuskel än en lever? Om det är oetiskt att äta lever är det då etiskt rätt att slänga bort levern?
Vad är det för fel att testa olika dieter/födoämnen/kosttillskott? Vad är det för fel med att ändra sig? Vad är det för fel med att göra annorlunda? Handlar det återigen om protester när någon inte gör det som är PK? Handlar det om en rädsla för det okända? Handlar det om att de egna grundvalarna rubbas när någon gör annorlunda? Alla ska verkligen inte behöva trängas in i en fålla och välja sida. Om man är sjuk kan det vara en nödvändighet att testa olika typer av dieter/födoämnen/kosttillskott innan man hittar det man mår bättre av. Om man är frisk kan det vara givande att försöka hitta det som är optimalt för den egna kroppen för att nå ännu bättre resultat.
Ja precis!
Jag tror det handlar om rädsla för det okända, och att inte förstå att det är okej att testa och att allting inte behöver vara på blodigt allvar 🙂
Torkad lever är uppskattat hundgodis. Skär i tunna bitar och torka i ugn. Torkad oss också gärna kryddad då.
Tänk på att inte ge hundarna för mycket lever på en gång. A-vitaminhalten i lever är hög, så max 100 gram per vecka är en vanlig rekommendation. Vad som gäller för människa har jag ingen jämförelsesiffra på.
Är jätteintresserad av lever. Tror det är super för levern. Dvs om det är en bra lever så borde ju funktionen av den levern påverka ens egen lever. Lika botar lika. Svårt att få tag i dock. Lite kuriosa. Stötte på en kille igår som åt Carnivore en månad, och började snacka lite med honom. Visade sig att han också följde dig och var väl insatt i kost. Dvs olika studier och lektiners påverkan på autoimmunitet bla. Så intressant att prata med någon som hängde med. Min kompis som stod bredvid himlade med ögonen över våran diskussion men det var väldigt roligt att prata med någon som hade blivit av med en massa hälsoproblem med KETO och som nu testade Carnivore för att verkligen testa om det gick att bli av med alla hälsoproblem. Han hade varit vegetarian också för han ville testa allt sa han men Keto var det som hade haft bäst effekt hittills verkade det som.
Be om hans nummer 😉
Ha ha! Jag ver vart han jobbar!
stalker 😉
Ja, det kommer jag nog bli för det är där jag handlar kött. Ha ha!
KÖR HÅRT 😀
Jag längtar tills jag vågar testa! är gravid, finns för mycket (kassa) kostråd och jag vågar inte gå emot vissa i fall att om?. Ett rör lever och att för mycket Avitamin är dåligt att få i sig. Kan man få i sig för mycket Avitamin om man äter lever? Om man inte är gravid alltså. Jag tänker att så fort lillen ploppat ut hoppar jag på carnivore! nu får jag hålla mig till keto och tillagat.?
Tror inte att det där med A-vitamin är något att oroa sig för…
Hej! Hade velat läsa mer om det här med att äta rå mat och hur man kan tänka kring det. Har du några tips på andra länkar /bloggar kring ämnet?
Tyvärr inte, jag bara testar mig fram 🙂 Frank Tufano gör bra videos på youtube, typ den enda som är seriös för vad det nu är värt.
Hej Martina!
Jag är redo att köra carnivore efter ha kört LCHF i ca 5 år. Läste på https://blog.bulletproof.com/carnivore-diet-results/ om att man kan misslyckas med carnivore om bakteriefloran i tarmen är i obalans. Vad tror du om att testa detta? Finns olika tester att köpa för detta på t ex https://atlasbiomed.com/se eller https://www.viome.com/buy-now?refcode=bulletproof&
Kan dessa tester vara tillförlitliga för att kolla min bakterieflora och så att jag kan vidta rätt åtgärder för att balansera upp den för att få bäst effekt av carnivore?
Nää…. bara KÖR!
Din blogg är fantastisk. Böckerna är enastående. Din kunskap och ditt sätt att skriva är utmärkt. Dina experiment är spännande och intressanta. Världen är full av träskallar och gnällspikar. Ska man bry sig om alla dem så får man fullt upp med att bara bry sig om puckon. Inge kul sätt att spendera sin tid! Bara släpp det och gör din grej, du gör det väldigt bra och vi är många som uppskattar det du gör.
Wow vilka fina ord, TACK!!!
Du är så inspirerande Martina!
Igår åt jag rått märgben med stekta kycklinghjärtan. Det var en nice måltid. Dock har jag fortfarande svårt för lever men jag jobbar på det och äter miniportioner rått. Jag har helt snöat in på näringsrik mat och att fasta. Det här blir ett spännande år!
Coolt, hejja dig Johanna! 😀
Min mormor lärde mig att grislever ska läggas i mjölk innan tillagning för att dämpa beska smaken.
Bäst är kalvlever, så god ock bara att steka, krydda med mejram och ev häll över grädde. Du ångrar dig inte 🙂
Du borde tagga bilden med “cleaneating”, “cleanfood” för det är ju verkligen ren mat! Som tillägg/motsats till smoothiebowls som huserar på den hashtaggen:)
Jag läste en del av kommentarerna och reagerade på det där med oetiskt. Jag äter själv en hel del lever (stekt) för jag har älskat det sen barn. Jag ska även börja köpa kycklinghjärta som jag genom din blogg fick intresse för. Det känns mer rätt att köpa flera delar av ett djur. Och det är så billigt!
Jag har ätit keto större delen av 2018 men 1 januari gav jag mig på carnivore. Dock slinker majjo ner här o där tyvärr så helt ren är jag inte… Men jag nojjar lite över proteinmängden vissa dagar och jag verkar kunna äta hur mkt som helst. Mättnaden kommer så långt efteråt. Jag kommer upp runt 16-1800 kcal (70-80 % fett, resten protein, förutom någon procent kolhydrat) vilket är en stor höjning mot tidigare intag. Mitt mål är att tajta till och få bort mina stresskilon men jag vet inte om kroppen signalerar att den vill ha mer mat. Eller om det är sömnbristen och ny stress som spelar in. Det här med “kalori in – kalori ut” sitter så hårt i huvudet 😛 Sen skriver många om risken med för mkt protein så det är svårt att veta hur en ska göra? Jag litar inte på mitt egna experimenterande.
Du måste börja lita på ditt eget experimenterande det är enda vägen framåt, testa, testa, testa och DOKUMENTERA!!!
Känns som ett helt logiskt steg med raw carnivore, hade väntat på detta från dig! Det är så spännande att läsa om dina experiment. Vill gärna testa carnivore så småningom. Än så länge försöker jag äta från så många delar av djuret som möjligt, men utbudet på vanliga mataffärerna är begränsat.
Köper du färskt blod? Kan man använda fryst nötblod på samma sätt? (Ville bli näsblod automatiskt där … ?)
Allt gott!
haha lol 😉
Jag köper fryst nötblod på Ica, men man kan köpa färskt av en bonde tror jag men det hade jag inte gjort ännu… vill även köpa RÅ MJÖLK!
Tycker också att raw carni är helt logiskt att experimentera med, det var ju så människan levde i tusentals år. Inga konstigheter liksom.
Jag är osäker på det med att köpa färskt blod från bonde. Med tankte på att man inte ens får hämta mjölk direkt från kon – om man inte själv äger den och gör som man vill menar jag. Det är det här med homogeniseringen – heter det va?
Tror enda sättet att få tag på färskt blod är att själv vara med vid slakten/urtagning av vilt alt bli riktigt bundis med bonden/jägaren. Min far tar hem älghjärta till mig, jag torkar det dock till hunden …. och den gången jag bad honom ta med älgkalvbrässen hem så fick jag hela huvudet …
Tänker att man kan bli bundis och fråga snällt 🙂
Finns en gård i Jämtland som säljer kolla med dom.
Annars ring/ åk till en privat bonde som föder upp djuren. Första dygnet efter kalvning innehåller mjölken det som är bra, köp på dig mycket för det går bra att frysa in. Ska det bakas kalvdans?
Har himla svårt för konsistensen på rå lever…. Men vore ju bra om det gick att klämma i sig såklart.
Lever är ju även rik på folat, men det borde ju också gå upp i rök vid tillagning tänker jag. Eller?
Exakt, det mesta går ju upp i rök vid tillagning 🙁
Att det mesta av näringsinnehållet i mat både kött och grönsaker försvinner vid tillagning, hävdas ju även av rawfood ätare. Men jag undrar alltid hur mycket näring behöver vi egentligen då? Om vi överlevt genom historien på tillagad mat och många idag som äter tillagad mat, är fysiskt aktiva och friska även utan rawfood verkar det som. Vad är det som behöver maxas av näring tänker du?
Det är en väldigt bra poäng! Tror att det går alldeles utmärkt att tillaga sin mat men märker att det KÄNNS helt annorlunda att äta rått, som att man är lite gjord för det…
Ah jag förstår! Tänker då att du också skriver att det är en fördel att levern inte smakar något, när du äter den rå. Det är totalt motsatt förväntan mot den jag har på mat ? och smaker, dofter kommer f
fram och blandas på ett så underbart sätt när man tillagar lever, och annat kött och grönsaker. Rått kött med rå grönsak skulle nog göra mig till en riktigt mager asket. Typ äta enbart för näringsinnehållet.
Ja, det är såklart gott att maten smakar gott men… gillar också neutral smak som med råbiff och sashimi 🙂
Ja, det är fint med kontraster,illsammans med lite salt och surt tex är neutralt intressant! 🙂
Öj! Tror inte jag skulle kunna få ner något rått kött själv utan att få kväljningar, men det är jag det….Lite nyfiken på vad det är för något ljusblått som sticker fram ur levern på bilden? : )
det är nog bara ljuset… hela levern är mörkröd 🙂
Har inte Jonas Coltings bror Fredrik ätit rå mat i många år? Inkluderat rå kyckling och opastöriserad mjölk. Vad jag vet så är han fortfarande frisk och kry så det verkar ju funka. 🙂
Han är MER än frisk och kry han ser typ 20 år yngre ut än sin egentliga ålder och är i helt fantastisk form…
Om man inte experimenterar själv kan man aldrig vara säker! Jag tror inte på nått om jag inte själv testar. Tex Jag kommer tro på Gud om jag får en uppenbarelse.;) Har väntat länge men icke ännu fått nån. Fattar mig ej på folk som har åsikter om kost utan att själv har testat. Så många som tror så mycket utan att testat… nä experimentera mera! Tack för ytterligare ett klockrent inlägg.
Fortsätt dela med dig av experiment hit & dit. De ger mig många bra infallsvinklar – o genom åren har jag testat mkt av din guidning. Det mesta stämmer även på mig. ( o jag kämpar också ständigt med kaffeberoendet 😉 )
Tacksam om du fortsätter att bemöta felaktiga eller inadekvata kommentarer på ett avväpnande o kunskapsbaserat sätt. Som jag ser det hänger ditt rennom’e på två huvudspår:
Din stora kunskap o nyfikenhet
Ditt accepterande / icke dömande sätt: om/ när du anmärker på andras fel o brister så är det sakorienterat.
Hoppas du kan ännu mer kan släppa att vissa vekar bli kränkta o arga. Det är ju deras problem. Hälsar jag som har följt dig i många år nu. Kram!
Åh! Kan du inte ha lite tema ”minska risken för grått hår, rynkor och ålderstecken” så här i början av året 🙂
Bra tips, tack!
Jaaaa, håller med 😀 <3
Jag tycker du är skitcool, en stor inspiration för mig! Jag tycker mest synd om dem som lägger sin energi på att reagera sådär, de förstår uppenbarligen inte grejen med biohacking och att optimera sin hälsa! ?
Verkligen inte lol!!!
Nej, skulle nog snarare varit en ? på den
Nötblod förresten, vad brukar du göra med det? Jag blandar det mest i biffar, kan behöva lite nya idéer där om du har ngt tips!
gör omelett till exempel 🙂 Ha som ingrediens i allt möjligt, typ göra redning och sånt…
Haha så en ostekt lever är oetisk men inte en stekt. Man lär sig nåt nytt. Själv har jah stekt min kalvlever till nästan till kolbitar för jag hatar smaken ?. Använder den mest som ”kosttillskott”.
Ju mer välstekt lever desto mer leversmak och gummiaktig konsistens… Nu skulle jag inte välja att äta rå lever, trots att jag älskar lever, men den får verkligen inte vara genomstekt. Tror många begår det misstaget och sen slutar äta lever.
Oh vilken tur att min morgonfika var avklarad 😉 Föreslår dig att vara med på en gårdsslakt nån gång.
Samtalade för länge sedan med en uzbekisk fd soldat som berättade att de fick dricka blod, äta rått kött för att bli starkare
och mer aggressiva. Min tanke var att en tillagningseld kanske kan ses av fienden. Samma person påtalade även att oliver hade mycket dålig påverkan på levern.
Sneglar på halvlästa boken “Svälten” och gläds åt min spis och fyllda kyl/frys men Martina min aptit gick ner på noll 🙂
Du är så modig! Jag vill också men törs inte 🙂 En dag i framtiden, kanske..
Varit Carnivore i 3 mån nu, de har gett mig så mycket insikter och kunskap! Min kropp och mitt psyke har aldrig fungerat så här bra, skarpt och trimmat ??
Jag är nyfiken på varför du inte tror på den till 100%?
Pga hormesis, tror att det kan vara bra att äta lite skit ibland för att inte bli helt överkänslig.
Haha du och Nietzsche “Vad inte förstör mig gör mig starkare” 🙂
Precis, Nietzsche är en favvis ❤️
Vad menar du med skit? Som typ grönsaker och avokado?
Skit = allting
Grönsaker och avokado är knappast skit haha 🙂
Jag tycker det är fantastiskt att du äter rå lever, man ska absolut utnyttja hela djuret! Som jägare ”städar” jag rent djuret, resten av jaglaget är ute efter enbart köttet, jag tar dessutom reda på lever, hjärta, talg m.m. Men själv är jag inte på den nivån att jag käkar rått ännu.
Och självklart, jag tycker det är fritt fram att testa flera sätt. Jag kan inte förstå hur folk ids ifrågasätta sådant? Många är mer intresserade av att hålla koll på vad andra sysslar med än att sköta sitt.
Grymt att du tar vara på alla nyttigheter, det känns bra tycker jag! 🙂
Jag upplever samma bemötande när jag testar olika upplägg. Arbetskamraterna kikar i matlådan eller vid fastetillfällen ojar sig över att jag svälter mig….men jag slutar inte ändå. Nyfiken på att följa dig när det gäller raw carnivore men inte fattat modet än för att ta det vidare mot inälvorna. Råbiff älskar jag och rare steak också!
Sluta inte att experimentera, det är en sådan inspirationskälla.
Tack! Hehe ja just det vi svälter ju oss också… vad är det med att skippa carbs och svälta sig? Jag ser inte alls kopplingen!
Skrattar högt när jag föreställer mig dina arbetskamraters reaktioner om du tar med en påse blid i lunchlådan ? Jag vet vad mina skulle sagt, de var t o m skeptiska till LCHF på den tiden!
Ja jag skulle aldrig vågat det! Var tillräckligt med rynkade näsor och äcklade miner när jag hade stekta kycklinghjärtan, hahahaha.
Hmm..
Jag äter gärna rått kött, men råa inälvor…. Där är det nåt som tar emot.
Bara en känsla, utan logik bakom.. Undrar varför.
Jag brukar grava kött och äta.. Då borde ju vitaminer mm. stanna kvar, eller ?
Torkat kött, hur är det med det ?
Tack för all inspiration.
Nu har jag varit utan kaffe i 14 dagar och försöker äta så mycket jag orkar på morgonen 😉
Byter jobb och börjar snickra på nästan heltid om 2 veckor, så jag behöver optimera en hel del efter 4 år som stillasittande personlig assistent.
Jag vet faktiskt inte, jag är inte där ännu med att grava och torka.
Det låter som att du är på rätt spår i alla fall, imponerad av kaffeslutet också 🙂
Jag håller med dig!!!! Jag vill experimentera för att nå ”mitt bästa jag”, ingen annan kan visa mig hur jag ska äta för att jag ska må som bäst-JAG måste testa mig fram. Jag hängde på 30-dagarsutmaningen och är verkligen förbluffad, gick från keto (som jag trodde var min grej) till Carnivore. Om jag inte hade testat, hade jag ju inte blivit positivt överraskad!!! Våga experimentera mera!!
EXAKT!
Bra titel på nästa bok: ”Att läka sin tarm, optimera sin förbränning, få i sig näring, eliminera ålderstecken, rynkor, grått hår och allt sånt där”
🙂
HAHA LOVE IT!!! 😀 Jag hade köpt den boken direkt!
Hej Martina!
Alltid spännande att läsa din blogg, man vet aldrig vilket ämne som kommer härnäst 🙂
Har blivit inspirerad att prova på att äta mer rått kött men är ju lite orolig för det här med bakterier och trikiner. Har du några tips på hur man kan tänka gällande vilket kött man kan äta rått och vilket man ska undvika?
Jag har börjat experimentera med nötblod i kosten (inte så farligt som jag trodde ?) men är lite orolig för att få i mig för mycket järn, tänker att järn väl lagras i kroppen även om vi kvinnor naturligt blir av med en del.
Alltså rent kött från en slaktare, som är färskt. Bättre kan det nog inte bli, sen kan man alltid ytsteka lite för att döda av bakterier. Annars hade jag inte oroat mig det minsta för en färsk nötlever eller högrev.