Bild från frukosten – hyffsat MSG-fri om man undviker den kinesiska avdelningen
Jag H.A.T.A.R MSG. Hatar är verkligen ett starkt ord som jag sällan använder, men nu gör jag det för det är så jag känner!
MSG – Monosodium Glutamat, glutamat, E621, C5H8NO4Na, jävulens krydda. Ett slags “salt” som ska förstärka smaken “umami” d vs köttsmak, men MSG kan även finnas i efterrätter med söt smak.
MSG är vad som ger upphov till “Chinese Resturant Syndrome” inte för alla men för vissa inklusive mig. Jag får extrem huvudvärk, extremt hög puls, mitt ansikte domnar bort och det känns som att jag ska dö i 10-15 minuter. Riktigt otrevligt.
Vi ångar vidare i jakten på CLEAN food, det SKA gå! Igår pratade jag med min bestie Mattias som bor i USA och han har precis samma problem som vi har. Efter 1 år i USA har han äntligen hittat grass fed beef, farmers market-ställen och grymma ekologiska produkter men det har tagit tid även för honom. Man går på många mat-nitar i början!
Parlör
无味精 – Wú wèijīng! – Ingen MSG!
无香料 – wú xiāngliào! – Inga kryddor!
Tack!
Kom fram till ungefär samma slutsats själv. Däremot så hittade jag “biff-protein”, alltså köttprotein i pulverform. Vad jag förstod så hade den högre protein-halt än hampa, har du några åsikter i frågan?
You are spot on, MSG is a very potent chemical . As you stated the flavour is described as Umami, this is a Japanese word. However the widespread use of this stuff is global. The Japanese have increased their use of MSG enormously they call it “Ajinomoto”, one of the largest MSG producers – often found on labels outside of japan and in Latin America]
As consumers become more aware, so the manufactures get more inventive. There are now over 40 different names for the stuff!
Glutamic Acid (E 620)2
Glutamate (E 620)
Monosodium Glutamate (E 621)
Monopotassium Glutamate (E 622)
Calcium Glutamate (E 623)
Monoammonium Glutamate (E 624)
Magnesium Glutamate (E 625)
Natrium Glutamate
Yeast Extract
Anything hydrolyzed
Any hydrolyzed protein
Calcium Caseinate
Sodium Caseinate
Yeast Food
Yeast Nutrient
Autolyzed Yeast
Gelatin
Textured Protein
Soy Protein Isolate
Whey Protein Isolate
Anything : vetsin
Hej Martina!
Är jätteintressant att läsa om Shanghai, och FY för MSG!
Har en fråga till dig som har stenkoll på allt (din blogg är gudomlig, som ett lexikon!)
Jag vill ha ett proteinpulver för att komplettera min kost.
Problemet är att jag är allergisk mot ägg och mjölkprotein, samt att jag inte är något stort fan av soja.
Finns det några proteinpulver jag kan använda?
Förstått att vassle är ett snabbt mjölkprotein och kesein ett långsamt, så båda är ju uteslutna.
Kan du tipsa om något som är bra? Frågat runt lite och de flesta tittar lite tafatt tillbaka och svarar med ett “ööööh?”;)
Tack på förhand, och lycka till med tävlingen!
Tack! Det bästa proteinet du kan välja är hampa-protein, följt av ärtprotein och därefter risprotein. Jag hade satsat på hampa 🙂
Vad skönt det var att läsa detta inlägg ! Äntligen ngn mer som upplever samma sak som jag ! Folk brukar himla lite med ögonen när jag berättar att jag får stickningar o domningar i ansiktet av viss kost. Får även samma reaktion vid intag av godis o annat sött.
Tack för en fantastisk sida ! Jessica
Oj jag upplever att det ändå är rätt vanligt med matallergier, jag kan också få stickningar i ansiktet av godis och annat sött. Poison!
En hel hög med nya kläder från bland annat asos vill ha nya ägare! Låga priser, alla auktioner avslutas på söndag. Passa på att förnya höstgarderoben lite! 🙂
http://www.tradera.com/profile/items/3454755/fgv
Ah, bor i Australien sedan januari och är nära på att ge upp LCHF nu. Det är hopplöst att hitta bra varor som passar superstrikt studentbudget (ca 6000 kr/månad). Fullfeta produkter och bra kött/ägg är dyrt! Litar inte på någon mat som köps ute eftersom jag exempelvis misstänker att allt kött är marinerat i socker. Att dessutom jobba extra i bar hjälper knappast (-måste- kunna produkterna om jag vill behålla jobbet). Dessvärre har min kropp blivit så van vid LCHF efter många år på kosten så den blåser upp som en ballong direkt vid minsta avsteg 🙁
Om du hittar Anchor butter från Fonterra så är detta från New Zealand och gräsbetande kor, tyvärr gäller detta inte annat Anchor butter tex i UK där det görs från engelska kor oavsett vad de spisat.
Tack för tipset!