Efter de senaste kostexperimenten har det trillat in mycket frågor om viktminskning. Jag förstår att det kan vara svårt att hänga med i svängarna när jag vrider på koncept 360 grader och tittar på dem från alla håll. Mitt syfte är främst att luckra upp rigida föreställningar om vad som är “bra” och “dåligt” samt att provocera människor till att tänka själva.
Det kommer frustrerade “men säg bara hur jag ska göra!”-kommentarer, och det hade varit ett väldigt billigt trick från min sida. Oärligt. Det är ganska omöjligt att svara på vad som kommer ge resultat för någon annan utan att ha komplett information, utan att kunna se helheten. Svaret blir nästan alltid lika diffust som frågan.
Optimal viktminskning 2020
Men för att ge lite mer guidning känner jag mig manad att skriva ut lite viktiga punkter, främst från att hindra vissa från att vräka i sig talg eller köra igång långa fastor. Jag ser att många är lockade av att plocka bort mer och mer livsmedel (som i vårt ultra-carnivore experiment för några veckor sedan, länk här (del 1) & här (del 2)) trots att 75% av deltagarna inte fick bra resultat.
Det ska sägas att en stor del av karnivorerna (de som följer en 100% köttbaserad diet) inte får så bra resultat, för att lösningen oftast inte är att äta så strikt. Människan må vara en carnivore eller till och med asätare i grunden (finns en del antropologiska fynd som stödjer det) men det är inte riktigt applicerbart 2020. Det är stor skillnad på att äta lågkolhydratkost med animaliska produkter av god kvalité jämfört med att äta endast nötkött eller något sådant. Den förstnämnda har ganska mycket större chanser att lyckas.
Steg 1 – Hitta grundproblemet
Jag har gjort så många inlägg på det här temat att jag knappt vet vart jag ska börja, men för att kroppen ska släppa på fettvikt så behöver man veta varför den är där från första början. Är det felätning? Överätning? Är det insulinresistens? Kroniska inflammationer? Lipödem? PCOS? Hypotyreos? Kronisk förstoppning? Kronisk stress? Östrogendominans? Progesteronbrist? Inflammerade tarmar?
Vad händer i kroppen och varför?
En person med inflammerade, svullna tarmar och dålig sömn behöver något helt annat jämfört med någon med PCOS eller lipödem. Det finns allround-lösningar men vad det kokar ned till är självkännedom. Varför är du överviktig?
Steg 2a – Åtgärda grundproblemet
Väldigt få är överviktiga för att de bara “äter för mycket” eller “rör sig för lite”. Jag vet hur provocerande det är när jag skriver så, men det är helt sant. Jag vågar påstå att det nästan alltid ligger något hormonellt problem i botten, även vid matberoende och överätning.
En frisk kropp självreglerar. En sjuk kropp gör det inte.
Steg 2b – Vad skulle den mest kärleksfulla lösningen vara?
Äta bara talg? Fasta 3 dagar i veckan? Leva på keso och pumpafrön? Gå med i viktväktarna? Köra två timmar cardio varje dag? Ligga helt utslagen av utmattning i strävan efter snabb ketos och snabba resultat? Vad skulle en person som älskar sig själv göra? Varför spelar det någon roll, tänker du kanske nu, och det spelar roll för det är väldigt svårt att straffa och plåga sig ned i vikt. Jag har bara sett högst temporära resultat med den metoden. Driven av en tro på att viktminskning och “komma iform” ska vara en riktig pina, är det många som hoppar mellan än det ena än det andra i jakten på att kilona ska börja ticka nedåt. Det långsiktiga men framförallt kärleksfulla tänket saknas ofta helt.
Nej jag menar inte att man måste älska att vara överviktig och acceptera det om man inte vill. Jag tycker body positivity är jättebra, men det är inte heller kärleksfullt att låtsas acceptera något man egentligen finner oacceptabelt. Lösningen är således varken att piska sig ned i vikt eller leva i falsk acceptans. Lösningen är att ta på sig labbrocken (bildligt talat) och applicera en mer vetenskaplig och nyfiken inställning till sin egen kropp. Du behöver den inställningen, en penna och ett anteckningsblock. Det är både billigare och effektivare än någon kostrådgivare eller ett kostschema.
Lymfmassage lindrade Mys hypotyreos
https://www.expressen.se/premium/halsa/my-23-lindrade-sin-hypotyreos-och-gick-ner-i-vikt-himla-skont/
Hej
Tack för inspiration!!
Från en muskelälskare till en annan:
Hur mycket påverkar kreatin 1. Ketos och 2. ”Fluffighet”. Har svullnat mycket och åkt ur ketos. Finns några andra justeringar att göra men funderar på om kreatinet kan vara en bov här?
Andra justeringar att jobba lite smått med nu för mig är tuggummi, mer ister och mindre smör, ägg och morgonpromenader på fastande mage tänker jag ?
Kreatin ska inte påverka ketosen alls.
“En person med inflammerade, svullna tarmar och dålig sömn” – det är jag det. Det är så himla svårt! Känns som att jag svullnar av ALLT. Även rent kött. Konstant inre stress som jag har svårt att få bukt med, vilket märks på mage och lår.. Stressen stressar mig ännu mer liksom. Min sambo sa att jag förmodligen blir mer stressad av att veta så himla mkt om sakers påverkan på hälsan. Det stämmer till viss del, även om jag inte vill vara utan kunskapen såklart..
En annan fråga – är det ett bra/vanligt tecken att få mer kvinnlig timglasfigur på ketokost + styrketräning? Mina lår och stuss har får mer fett (och muskler) senaste året men vet inte om det beror på stress eller tung benträning och om jag vill ha det eller ej. Helst inte men det sitter som berget och det är psykiskt jobbigt att växa ur byxor för snabbt.
Men funderar på om det är tecken på nån hormonell balans ändå, eftersom kvinnor ändock har dem reserverna.
Det låter väl toppen med timglasfigur 🙂 Helt friskt! Låter som att det är stressen du borde ta tag i, kanske till och med medicinera om du inte kan fixa på annat sätt. Det är otroligt destruktivt med dåligt psykiskt mående.
Vad finns det f medicin mot stress ?
Du har nog testat de flesta, det är allt lugnande.
Det var ju tryggt att höra iaf! Det är jag som inte är bekväm med kvinnliga former för jag har alltid försökt motverka det (tex med bröstförminskning som jag dock är väldigt glad över), men min sambo är väldigt nöjd över nya kroppen haha
Jag har så dålig erfarenhet av vården så vågar inte vända mig dit för ev. medicinering. Har prövat GABA för sömnen men blir lätt hyper istället om nätterna. Inte kul:) Ska söka efter receptfria alternativ först kanske.
Jag såg förresten din senaste lajv igår på instagram och tyckte den var mycket bra! Kul med blandade frågor, från kost till karriär, och olika format i både blogg och video.
Hej! Jag har precis hittat din sida och läser just nu Hormonbibeln 2.0. Jag har östrogendominans och fick för många år sedan progesteronkräm av en “hälsokostperson”. P.g.a. livet så kom allt av sig (bl.a. utbrändhet) men jag vill nu börja förbereda mig inför klimakteriet genom att få ordning på min hormonobalans (har också mycket acne på haka och övre läpp…samt konstant svullen mage). När jag googlar på progesteronkräm så hittar jag inget. Vad rekommenderar du att jag tar istället? Zink? Munkpeppar? Tack för din tid och ditt engagemang.
Jag kan inte ge den typen av rekommendationer tyvärr, du får boka in dig hos en riktig endokrinolog som kan svara på dina frågor.
Tusentack för ditt svar. Detta ska jag kolla upp!
Kolla på Hormoni.se
Du skriver att det nästan alltid ligger något hormonellt problem i botten, även vid matberoende och överätning. Om en är känsloätare som ofta överäter sötsaker – kan det vara ett hormonellt problem i botten och i så fall vad?
Troligen ett emotionellt problem, att du behöver lära dig att sitta med dina känslor.
Är de bara märgen i benen som äts, de blir mycket fett oxå vid tillagning i ugn. Räknas detta som 125 g talg/dag. Fett i kött inräknas de oxå i de 125 g/ dag.
Jag vet inte alls vad du pratar om nu tyvärr.
En fråga om benbuljong,
Dricker hemgjord benbuljong varje dag. Mina ”artrosfingrar” blir mjukare och buljongen känns som ren comfort food för kropp/själ. Räknas min benbuljong som mat vid kortare fasta eller är den ok att dricka då?
Buljong är okej.
Hur gör man benbuljong?
Jag fyller en crocpot med märgben och häller på så mycket kokande vatten som får plats. Tillsätter en msk vinäger och diverse kryddor (bara för experimenterandets skull ? I förrgår blev det lagerblad, svartpeppar och korianderkorn. Låter stå på medelvärme i 18-24 timmar. Silar och ställer i kylskåpet tills det bildats en hård ”fettskorpa”.som jag använder att steka i, den stelnade, geleaktiga buljongen förvaras i kylskåp och blandas med vatten ”vid behov”. Ett par msk i en stor mugg, drick och njut!
Tack Christina ?
Hej Martina! Tack för en intressant sida. Jag tillhör de här som har dåligt samvete över miljön och som har lyssnat på en hel del veganpropaganda… Dock så funkar liksom inte veganmat för mig för jag tål inte bönor och lök och verkar ha svårt för mycket kolhydrater. Jag pallar inte heller äta mycket protein. Jag stötte på boken “the switch” och blev nyfiken på ketogen kost och i samband med den så gjorde jag en massa googlande och så stötte jag på din sida. Jag uppskattar verkligen den här lite mer vetenskapliga infallsvinkeln på kost och tackar för mycket intressant läsning. Något som jag har funderat på är det där som veganerna säger om kött och att det är cancerbildande. Vad säger forskningen om det? Vad säger du om det?
Nej cancer är inte cancerbildande, är det korta svaret. Det finns ingen sådan mekanism 🙂 Tack för komplimangerna!
Apropå viktminskning… jag har verkligen slutat fokusera på det. Följer din blogg pga underbart nördig och man får verkligen lära sig mkt om VARFÖR. Däremot applicerar jag väldigt lite av det du hittar på i mitt liv 😉 😀
Detta för att jag istället just fokuserar på MITT liv. Jag jobbar fortfarande hårt på att lista ut hur jag vill leva, hur jag vill ha det osv. Har insett att jag är en introvert nattuggla, vill leva i litet hus och odla min egen mat, jobba lite men vara hemma mkt, osv. Redan de bitarna har jag en lååång väg till och istället försöker jag få till mkt av det när jag kan. Men – jag märker att när jag gör små “hopp framåt” i livet och lever lite mer som jag vill – då äter jag oftast bättre och kroppen mår bättre. Det går så mkt hand i hand!
Med det sagt – älskar din blogg, ska köpa fler av dina böcker när ekonomin tillåter och keep up the good work! Du e grym!
TACK ASTRID!
Iom att jag verkligen mår skit och inte helt vet vad det beror på, jag har några teorier hit och dit, bestämde mig för att testa en av de teorierna i helgen. Vet inte om två dagar är nog tid, men endå… Fettfastade för att se om proteinerna irriterade tarmen och om det var någon intolerans som fick maten att komma ut ilös form. Första dagen på bara fett gick fint. Men på kvällen på dag två kom diarré. Lika gul och mjuk som vanligt. Misstänker maladaption/malabsorption/problem med omsättning/upptag av fett. Kan inte omsätta till energi, tror jag. Då måste jag ju testa om kroppen klarar att ta upp och omsätta mat utan fett. Hur tycker du att jag borde äta då? Nån kostform jag borde googla? Vet inte vad som är bäst och i vilken ratio nämligen. Bara protein och grönsaker? Mest protein? Låg protein? Jag är sockerberoende i botten, ett tungt sockerberoende, så det är fettet som har fått mig att överleva. Vill inte ta stora mängder kolhydrater. Det klarar jag inte utan att ty till socker. Behöver stabilisera blodsockret. OM jag har problem med upptag av fett, så vet jag inte om det är ett av varianterna som ger problem som är lätt löslig, alltså att jag kommer att kunna tillsätta fett igen efteråt när systemet har läkt. Men, ca, kan du komma med en gissning om hur länge jag borde vänta med fett i kosten? Och, alltså, det viktigaste hur ska jag äta?
Du borde verkligen få hjälp med att läka dina tarmar hos en läkare som är specialist på mag- och tarmhälsa. Före dess så tycker jag mer protein och mer grönsaker kan vara ett test. Många sockerberoende klarar ändå en hel del grönsaker.
Jag har fått undersökt tarmen, och den var helt fin. Inte inflammerad eller nått. Är lite mer orolig för att det kan vara nått med lever och bukspottkörteln som är involverade i fettregulering. Kanske systemet är “förstört” efter flera års sockerberoende? Har iaf fått hänvisning till ultraljud av lever, galla, och bukspottkörtel.
Tycker du att jag kan fortsätta med 50-60 g protein, men med grönsaker och inget fett fram till detta är fixat?
Ingen aning, tror du behöver en specialist. Jag kan och vill inte svara.
I vilken ände ska man ens börja gräva om man inte riktigt vet vad grundproblemet är? Det vore intressant att läsa ett inlägg riktat mot just detta. Ofta är det ju flertalet diffusa problem vi går omkring med, som irriterade tarmar plus hypotyreossymtom plus överätning et cetera.
En väldigt bra poäng, tack! Jag ska fundera
Ic, jag förstår inte. Jag äter inga tillskott som innehåller det du nämner. Och antikroppar bildas väl mot proteiner, inte mot olika vitaminer?
Reflekterade bara över några gemensamma nämnare i grönsakerna.och ägg,
vad innehållet i var och en är. Fastna inte på tillskott det var mer en tanke vidare
till överdosering i kombination med din lista
Bra inlägg som vanligt Martina!
Jag har kronisk inflammation i kroppen pga EDS och även artros samt IBS. Har högkänsligt CRP på drygt 7 och enligt läkaren så beror detta främst på min EDS. Mina problem med EDS medför också sömnstörningar. Sen att man är i klimakteriet gör ju inte saken enklare.
Hur kan man äta för att få ner inflammationen i kroppen?
Du borde läsa denna: https://www.adlibris.com/se/bok/dampa-inflammation-en-praktisk-guide-till-ett-friskare-liv-9789188917164
Tack för svar! Skickar efter den omgående ?
Funderar på att sluta med minipiller, kan de stoppa viktminskning för jag lyfter tungt och äter clean low carb? Du som är hormonexpert – det måste väl ändå kunna påverka kroppen trots att gyn givetvis säger att så ej är fallet ?
Ja givetvis påverkar det kroppen att stänga av sin ägglossning! Konstgjort klimakterium och lågt progesteron.
Tack för svar! Ska testa uppehåll med tabletterna from imorgon. Ska bli spännande att se hur kroppen reagerar!
https://www.youtube.com/watch?v=RdOh9aBVxCs
Hej, kan du inte göra ett inlägg om keto håravfall, se videon ovan. Kommer ihag att detta hände mig för flera år sen när jag hoppade på smörkaffetrenden och alltså höll mig i stark ketos (samt tappade mycket i vikt). Har dock aldrig hänt mig när jag t.ex. fastat (och också tappat mycket i vikt). Vad ska jag göra för att motverka detta, eller är keto ej rätt för mig? (Händer ej på low carb med mindre fett/mer protein…)
ps. Stephanie keto brukar tjata om att low carb, med mindre fett alltså utan keto, är väldigt ohälsosamt. Håller du med om detta? Som jag nämnde ovan verkar det vara enda alternativet hittills som jag ej får komplikationer av…
Äter du verkligen ketogent med minst 80E% fett? Äter du tillräckligt med rött kött, inälvsmat, djurfetter osv?
Jag upplever att jag mår bättre av mindre fett. Det blir väldigt lite mat kvar för mig att äta med 80% fett = näringsbrist. Kanske funkar detta bättre för dig och tex steph-keto som ägnar ovanligt mkt tid åt träning samt tar träningstillskott?
Alla mår inte bra på 80E% fett vissa vill ligga på 60E% och det är inte så konstigt för väldigt mycket naturlig mat ligger där ratio-mässigt.
ok, låter bra! Så du håller ej med keto-Steph om att det är ohälsosamt pga att kroppen inte vet om den ska välja ketos eller glykogener? Tycker ärligt talat att hennes resonemang är väldigt snurrigt och invecklat. Hon kommer alltid på något undantag för att försvara sin position och gör det så invecklat att man ej ser skogen föe alla träd. Har heller ej hört någon annan low-carb ’expert’ tala omatt detta är ett problem, så hon kanske överdriver. Vad tror du?
Steph är väldigt, väldigt extrem som person men också väldigt duktig och kunnig. Jag ser multipla vägar till hälsa och hon ser bara en, däri ligger skillnaden. Dock tror jag det finns en poäng med att satsa på djup ketos och lära sin kropp full fettdrift.
Tack, uppskattar dina svar!
hej igen, efter att ha kollar runt lite på google och Stephanie Ketos sida, fann jag att hon har gjort keto-konsultationer i 14 år, men trots detta finns det inte ETT ENDA före-efter foto på någon av hennes klienter på hela internet. Hon använder endast sig själv som reklam för sina konsultationers resultat, och hon är ju fd elitidrottare och ägnar flera timmar om dagen åt gymmet. I call bullshit! Sorry att använda din sida till detta Martina, men vill bara varna folk att ej lyssna blint på henne, för hon hävdar faktiskt att det är FARLIGT att vara i ’halvketo’, dvs lowcarbare utan en massa tillsatt fett. (Om så, är fallet: bemöt gärna detta!) Själv får jag som sagt problem med näringsbrist (ex håravfall) om jag lägger till för mycket fett, pga att andel övrig mat/näring blir för liten, så ni som läser här: lyssna på era egna kroppar (som alltid Martina uppmanar till)! 🙂
Stephanie är väldigt duktig och kan otroligt mycket men jag håller med om att det är något märkligt att ha en coaching-versamhet utan “testimonials”, men det kanske finns en logisk förklaring! Vissa är ju tex inte så bra på att uppdatera sina hemsidor. Minns videos hon gjort med några (två?) klienter som ligger på youtube.
Hej Hej, intressant det du skriver om näringsbrist vid för mkt fett. Möjligt att jag sliter med det samma? Var kan jag läsa mer om det? Vill du kanske berätta hur du äter för att inte få näringsbrist? Hur mkt fett och annat äter du? Vad äter du? Hoppas du vill hjälpa iom att jag desperat letar efter pusselbitar till hälsa.
Hej igen, tack för era svar! Jag kan bara tala om egna erfarenheter: Äter normalt fullfeta produkter (strikt lowcarb) och lägger till extra fett ibland, men inte alltid (tex ej till ost, charketurier etc, och ej så mycket på restaurang där jag äter minst 50% av mina mål). Jag tränar då och då, men ej speciellt mycket och har vad jag vet i övrigt god hälsa (samt normvikt). Hade en period då jag drack en massa fettkaffe för några år sen och fick därefter mycket håravfall. Flyttade dock samtidigt så kan ej utesluta att det berodde på ny miljö. Upplever spontant att jag kan äta väldigt lite (utövrt fett) med en 80% fettratio, vilket reulterar i mindre grönsaker t.ex. Detta leder till diverse besvär, t.ex myrkrypningar (restless legs). Det resulterar också i mindre fisk och skaldjur, då dessa är så magra, och jag mår bäst av mycket fisk.
Videon jag länkade ovan beskriver håravfallsproblem på keto, men detta är bara personliga anekdoter.
Kanske har dock Steph-keto en poäng angående att kroppen blir ”förvirrad” av att vara i gränslander mellan keto- och glykogen-drift? Skriv gärna en rad om någon som läser här vet mer om detta (inkl Martina)! Jag har för mig att detta argument sporadiskt diskuterades en del för några år sen i svenska lchf-kretsar…(?)….
Tack Martina! ? Behövde det här inlägget just idag. Har haft en period då jag fallit tillbaka i gamla ätmönster, karbs/socker och hade planer på “hårdkörning” . I snapped out of it ? nu blir det att ta ett mål i taget och det ska vara keto. Sen jobba med det mentala. Tack för allt du gör. Ser fram emot din nästa bok.
Chris, i alla grönsakerna i din lista har du
Karotenoider och A-, C-, E- och K-vitamin
och i ägg finns A- och E-vitamin.och karotenoider
Kolla dina ev tillskott
Nyfiken, hur menar dy? Att intolerans är mot vitamin el att ev tillskott innehåller födomedel som hen är intolerant mot? Utveckla gärna
Kan bli en överdosering ihop med kosttillskott
ev överkänslig mot ett av dem. mm
Ofta har man någon födoämnesöverkänslighet som kan ställa till det. Om man exempelvis är överkänslig mot ägg, utan att veta om det, och börjar med klassisk LCHF kan man få svårt att gå ner de sista kilona även om det funkat klockrent i början. Det är många som går ner i vikt av att äta lågkolhydratskost mot AIP för att man då tar bort allt som irriterar tarmen och immunförsvaret.
??
Kloka ord, tack!
Jag har tagit på mig labrocken nu, när jag insett att mäta blodsocker och ketoner inte ger mig den info jag behöver för att göra något konkret. Så nu gjorde jag ett IG g test och det blev hakan ner på en del punkter, kan jag säga! Ok, mest förvånad är jag över antikroppar på saker jag inte ätit på tio år (som havre, ris och kiwi), men sånt händer tydligen. Men att ha problem med saker som paprika, morötter, purjo och rödkål?? Och så ägg…. nu måste jag göra mig av med mina hönor! ? Men hursomhelst, i alla fall fick jag något att prova nu…
Nej!!! Ge hönorna till mig!
Ska du ha dom på balkongen eller stoppa i frysen??? Nä, men allvarligt. Det ser ju dystert ut med äggätandet för min del. Har tydligen ätit för mycket av den varan! Så trist, för jag verkligen gillar ägg. Och hönsen är trevliga….
Ha hemma i vardagsrummet, jag har ingen balkong.
Kommer inte uppskattas av grannarna och hyresvärden ?
Vad är det för test du gjort (”IG g”)?
Lika nyfiken som Renée, vad är det för test och var? Tittade på welabs men det kostar 1600 och tar bara ägg, jordnöt, mjölk, soja och något mer.
Har kört keto åt carnivore hållet under ett år och hade mycket ägg i maten. Det verkade inte bra alls, så jag blir nyfiken om jag har överkänslighet mot det och om det finns mer jag borde undvika.
Är det oftast äggvitan man är känslig för? Bearnaise sås är ju sååå gott 🙂
Hej Chris!
jag har också gjort ett sånt där jättedyrt test och uteslutit en hel del saker men sen lyssnade jag på det här och är inte längre övertygad om nyttan: https://open.spotify.com/episode/2I6ovNLfniNKcT4isrJ5Yv?si=_X7dropLR8-slEcaX_bHNg keep the höns 🙂