Tecken på optimal fettminskning


När man vill ned i fettvikt är det lätt att bli ivrig och äta alldeles för lite! Vad som är dock individuellt och beror på mängden muskler, hur aktiv man är under dagen, hur mycket man sover, hur man mår (stressigt liv ger till exempel höga kortisolnivåer och lägre förbränning), om man är kvinna eller man och så vidare.

Svårt att sätta en nedre kalorigräns

För vissa är 1500kcal om dagen att svälta sig och för andra är den gränsen 500kcal. Så olika kan det vara. Rent generellt kan man säga att man som kvinna inte ska gå under 600 kcal och som man inte gå under 700kcal, men det är helt individuellt och helt beroende på vad man äter. Lågkolhydratkost tillåter generellt sett 300kcal extra utan att påverka viktnedgången. Ogillar dock att prata kalorier, eftersom viktminskning är hormonstyrd men nu gör jag det i alla fall.

Tecken på att du äter för lite

– Du känner dig frusen och har dålig blodcirkulation
– Du känner dig trött och hängig
– Ingen energi till att göra saker
– Yrsel
– Väldigt lågt blodtryck eller för låg puls

Om du upplever något av följande punkter – för guds skull ät! Kroppen håller på att stänga ned sin förbränning och vill energispara – tvärtom mot vad du vill! Välj något något fett för bästa effekt.

Tecken på att du gör helt rätt

– Du slutar äta innan du blir mätt och låter mättnaden komma en stund efter
– Du väntar på att kroppen behöver ny energi och äter inte i förebyggande syfte
– Du har mycket energi och orkar träna
– Är pigg och glad
– Du är varm och har bra blodcirkulation!
– Blodsockret är stabilt

Om du kommer på dig själv med att gå med öppen jacka när alla andra har mössa och vantar är de ett väldigt bra tecken på att fettförbränningen är igång för fullt!


Att bryta ned fett är en energikrävande process som genererar mycket värme! Vad som är lagom är alltså något man måste känna in själv 🙂 

58 thoughts on “Tecken på optimal fettminskning

 1. Martina, jag tycker om att använda mkt kokosfett när man gör omelett eller “pannkakor” och det håller mig mätt superlänge. Men hur mycket är FÖR mycket? kan det bli farligt? Hittar inget bra svar på det /Carro

 2. Jag fryser ständigt! Har alltid gjort.
  De andra på jobbet har t-shirt eller blus/skjorta, jag har långärmad t-shirt, stickad tröja och på detta en fleecejacka… och får frysrysningar med jämna mellanrum. Cirkulation typ kvartsnäppet över en död’s…
  Har ökat fettmängden dramatiskt i augusti, när jag började jobba, dragit ner på protein då det blir insulinbildande om man äter för mycket. Har tidigare gärna bytt potatis/pasta/ris/mackor till ägg i någon form till min köttbit. Det är äggen jag nu dragit ner på. Och säkert dubblat fettet! Men fryser ändå lika mycket som innan… Öka fett ändå mer?! Är säkert uppe i 200-250 g smör/dag + kokos, om det räcker, plus det som finns naturligt i maten. Protein försöker jag hålla till ca 65-770 g/dag. Är 173 lång och tränar lite grann, mest i form av hundrundor, med eller utan stavar, mycket backar då jag bor i bergigt område, löpning ibland.
  Ska jag öka fettet ÄNNU mer, tror du?! Tycker jag äter mycket fett nu, med fatchok som MBC/MBbuljong/MBChoko, minst en om dagen, morgonen, ibland även på kvällen.

 3. Jag känner igen mig i flera av symptomen, speciellt från min viktväktartid. Gick då ned från 136 till 90 men sen sa det stopp. Jag frös konstant och hade ett par gånger som jag nästan svimmade. Inte undra på att viktminskningen slutade…

  Även nu, när jag ätit lchf, har jag märkt en del av symptomen. När jag i början av september bestämde mig att dra ner på kolhydraterna ännu mer för att se om jag skulle få fart på viktminskningen så märkte jag att mina dagliga kalorier lätt blev under 1500. Och tydligen tyckte min kropp att detta var för lite. Jag försökte då höja på mina kalorier så att jag åtminstone de flesta dagar skulle komma upp i min “komaförbränning”, vilket för mig är runt 1800, och det första jag märkte var att jag hade otroligt varmt och kände mig mycket piggare. Och nu när jag även började träna så verkar det som viktminskningen har satt igång! 😀

  Jag har skämtat om att min kropp är byggd för att överleva svälttider, med tanke på hur hårt den håller fast i de extra kilona så snabbt den inte får tillräckligt med näring.

 4. Jag är verkligen superpigg och mår bra, och förutom att jag fryser hela tiden så stämmer inget av de “dåliga” punkterna in. Är det något att bry sig om ändå tror du? Jag kör pf med två måltider per dag, men känner mig nästan aldrig hungrig! (Det är extremt kallt i min skola där jag vistas men nu börjar jag bli frusen hemma också…)

 5. BRA DÄR!!
  Jag ska göra detta inlägg till min startsida.
  Jag försöker träna ordentligt, men äter som en tjej på 45 kg alldeles för ofta ……

  • Havregryn och ris är ju båda spannmål och innehåller mycket kolhydrater och något som går bort inom keto, lchf, paleo. Äggröra eller gröt på mandel- och/eller kokosmjöl är nog ännu bättre. Googla på paleogröt, lchf-gröt, mandelgröt, kokosgröt…
   Men havre och ris är ju i alla fall glutenfria.

  • Vem säger det? Ingen som har något med LCHF att göra rekommenderar havregryt eller grötris. Och inget av de båda är nyttigt.
   Ägg, grönsaker, kött, fett är nyttig frukost du håller dig mätt länge på.

 6. Jag tänker att fettprocenten även kan spela roll för frysa/vara varm? Samt eventuellt ålder och med ökad ålder minskat underhudsfett. Hur som helst så fryser jag mer nu med lägre fettprocent. Tidigare led jag ofta om det var varmt men nu vill jag ha yllekoftan på. Tror inte jag har kass förbränning, men man vet ju aldrig.

  • Helt sant, men min upplevelse är att man kan hålla ångan uppe även med låg fettprocent om förbränningen är igång på max.

   • Kanske låter lat nu men…Varför behöver den vara på max? Om min fp ligger på ca 15 och jag är muskulös har energi och knte ökar i fettvikt. Vad är gjejen med att maxa fettförbränningen? Har trott att det viktiga med det är att få resultat när man vill ner i vikt eller i fp.

    • Man behöver inte ha maxad förbränning, det är bara det att det är gött när det finns gott om energi och lymfan och allting har ett bra flow.

 7. Superbra inlägg!

  Jag tänker fettförbränning, behöver man inte ketoadaptera för att kroppen ska förstå att fett är energikällan att leva på? Annars försvinner ju lite muskler, värsta, fett, hormonella funktioner osv. Och sålänge insulinkurvan är rak, histamina livsmedel (som man är allergisk mot) undviks och sömnen är på topp tror jag inte lite större intag av fett genom kosten påverkar vikten så mycket. Det är andra faktorer som ”bestämmer” fettviktnedgången.

  En annan fråga. När jag tränar och mäter blodsockret efter 30 min är det oftast över 5,0 mmol/l. Tycker du att jar borde ta det lugnare på gymmet? Jag känner redan att jag har tagit ner vikterna väldigt mycket.. Eller ska jag möjligtvis dricka kokoste under tiden jag tränar?

  Stort tack 😊

  • Man måste inte vara ketoadapterad för att bränna fett eller delvis drivas på fett, bara om man ska drivas på fett dygnet runt hela tiden.

   Det är normalt att blodsockret höjs vid träning, jag tror du kan fortsätta på det spåret 🙂

   • Aha okej! Men det är mitt mål, att vara en fettbrännare för jag upplever hunger när jag inte är adapterad..

    Okej, men är det 30 min eller 1 h efter träning som man ska mäta? Stephanie Keto Person säger 30 min och det känns lite omöjligt om man nu inte vill göra kroppsövningar utan lyfta vikter, tunga vikter 😊

     • Jaså! Wow, vilken nyhet för mig. Jag som knappt vågar öka vikten för att jag är rädd att det höjer mitt BS. Dock är inte mitt BS mellan 3,8-4,4 mmol/l 30 min efter träning ännu 😊

      Stort tack för att du ALLTID svarar på mina frågor! ❤️

      • Tack själv!

       Well… tung styrka, crossfit å HIT är svårt att komma ned så lågt i BS men det KAN gå, dock pressar man ju kroppen ganska hårt så den behöver lite extra fuel.

   • Okej! Tack 😊
    Känner mig dock hungrig på keto och borde nog öka på med lite mer fett för jag vill adaptera.

    Ytterligare en fråga. Jag känner att min magsyra inte är optimal och har därför återtagit saltsyratabletter i samband med måltider. Imorse drack jag även 2 tsk äppelcidervinäger innan frukost och fick plötsligt gaser i magen, började rapa och även fisa (ursäkta för informationen). Jag har vid andra tillfällen inte känt så med äppelcidervinäger. Tror du det kan vara en allergisk reaktion?

     • (Det blev lite fel med kommentarerna 👆🏻)

      Jag äter ofta 83-85% fett till måltiderna! 😊 Förut har jag alltid druckit vatten i samband med måltider men har nu börjat dricka långt innan och efter för att inte späda ut magsäckens syra. Skulle du inte kunna göra ett inlägg om hur man bör tänka kring vattenintag osv om det nu finns punkter att ta tänka på 💦☺️

      • Bra tips, ska skriva om det.

       Bra ratio på måltiderna, då är det bara tålamod som gäller å sluta äta vid 18-tiden så du får lite nattlig fasta 🙂 OCH BRA SÖMN!

 8. En fråga, vad är för lågt blodtryck? Är det när man får symptom av lågt blodtryck eller räknas det som lågt även om man är symtomfri?
  Jag tränar mycket, men har under en längre tid nu legat på medelvärden av 97/68 och 98/62 (puls 78 respektive 73)
  Räknas detta som väldigt lågt blodtryck även om jag mår bra och inte har några symptom på lågt blodtryck?

   • Skönt att höra, för det var den punkten som passade in på att jag åt för lite när det i övrigt stämde in på att jag gjorde rätt. Då behöver jag alltså inte längre fundera på hur jag skulle få i mig ännu mer mat utan att bli konstant mätt ;P

 9. Skickade genast detta till min man som sedan han gick över till LCHF kost i somras ofta fryser och känner sig låg på energi. Han har snabbt tappat ca 8kg. Jag har sagt åt honom att äta mer fett, men det är svårt ibland tycker han. Vi äter ungefär lika mycket och han är större än mig, så han ska få lite av min mat.. jag är på en platå och vill bryta den.

  Tack för återpubliceringen!

   • Ja, vi får göra det. Makalöst vilken effekt det hade på honom att ändra lite vanor främst gällande hans frukost.. Men han är en slarver och vill äta liberalt “för att det är enklare”. Dock måste han ju äta mer fett. och jag med.

    Jag har funderat rätt mycket på det här med salt (NaCL och KCl). Har alltid tillgång till salt (NaCl) men vissa dagar tar det inte bort känslan av saltbrist och den stora törsten. Fick då tips i ett LCHF och styrketräningsforum på facebook att jag borde lägga till mer KCl.

    Hur ser de balanserna ut mellan de olika salterna, hur ska jag tänka? Bara NaCl eller blanda? Finns det något mått på hur mycket salt som är normalt intag, eller beror det på träning (svettas mycket) och hur mycket vätska man har i kroppen?
    “Ät mer saltad mat” var det min läkare sa till mig när jag frågade vad jag kunde göra åt mitt låga (enligt mig helt normala) blodtryck. Vad mer för fördelar har ett ökat saltintag på kroppen?

    Har du tips på Biohacksmetoder för smärtlindring tex vid svår mensvärk? Eller är det ändå smärtstillande som rekommenderas?

 10. Hej! Jag har precis genomfört en 6 dagars fasta (vatten med elektrolyter) och har känt av alla symptom på din lista över att äta för lite. När man läser om fasta så verkar det ju snarare som att man ska få mer energi och högre ämnesomsättning av fasta. Vet du varför min kropp gick in i detta läge?

  • Märkligt, det ska bli så som du säger att kroppen börjar gå på högvarv. Mätte du ditt blodsocker eller blodketoner under denna tid?

   • Blodketoner låg på högsta nivån enl ketostripsen under hela perioden och blodsocker låg runt 3. Jag tappade runt 5-5,5kg under dessa dagar och har ännu inte lagt på mig något igen efter mitt “refeed” igår. Jag har tre små barn och därför ett ganska stressigt liv (får sova ganska bra på nätterna) men tycker ändå kroppen borde lägga i en högre växel. Hatar att frysa på det där sättet 😓 Känner ingen träningsglädje som innan och vill bara ligga på soffan. Vill så gärna kunna fortsätta med att fasta. Finns det andra sätt att kicka igång den här gamla kroppen? 😁

 11. Bästa Martina,
  Fått hem din The Keto Guidebook:)!
  Ska följa din 30-dagars måltidsplanering.
  Är det ok byta frukosten mot kaffe med 15 gr smör, 15 gr kokosolja, en äggula plus collagenprotein 1 msk?
  Är 67 år, medelaktiv. Säkert rejäla inflammationer: stel o ofärdig i kroppen trots yoga flera ggr/vecka. Behöver säkert kostomläggning.
  Äta enl frukostförslaget dock inte lockande. Så; ok med mitt fettkaffe?
  Stort Tack för din klokskap o kunskap.

 12. Heeeej igen 😁

  Alltså tusan oxå, jag som konstant fryser enda in i benmärgen dygnet runt året om , trott stenhårt på myten att förbränningen varit grym 😂😂😂
  Å det hjälper ju inte att folk alltid ska trycka upp i ansiktet, du fryser för du är så mager 😴😂
  Aja jag skyller på att jag jobbar nätter blandat med dagpass och att jag tror min sköldkörtel är lite förvirrad 😂

  Men en annan sak, testade att högdosera zink ett tag, körde 2 st 25mg zink tabletter från greath Earth 3ggr om dagen i typ 3 månader, stegrade successivt. Blev sååååå otroligt euforisk av hur fettet verkligen försvann på putmagen å insidan av låren trots ja inte kunnat träna speciellt mkt för jag jobbade över 200h denna period.
  nu när jag tog en paus så dök vita prickarna på naglarna up direkt inom 14dgr å putet å insida lår har smugit tillbaka trots jag kört igång med löpning, milen, tunga intervaller i backarå känner mig pigg . Jag är 175 o ligger stadigt på 58 kg sen flera år, äter Inga p piller sen 4 år tillbaka,
  Är det här ett typiskt exempel på Östrogen obalans? Kan jag forts inta mkt zink, och ska jag sattsa på progesteron kräm ?!
  Kram Sara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.