Omega 3 är en fettsyra med bra hälsorykte – blodförtunnande och antiinflammatorisk, gör hår och hud mjukt och fint, skyddar hjärnan och ökar fettmetabolismen. Problemet är att många tror att det går att äta omega 3 från vilken källa som helst, men sanningen är att människor BARA kan tillgodogöra sig omega3 som har passerat genom/kommer från ett djur!
Chiafrön eller linfröolja är ganska verkningslöst ur omega3 synpunkt, även fast linfröolja innehåller nästan 50% Ω3 – dock inte i en variant som kroppen kan omvandla till EPA eller DHA. Det beror på att vegetabilisikt Ω3 har en helt annan kemisk struktur än ”djurbaserad” Ω3, och det gör att den kan verka precis lika inflammatoriskt som Ω6 i högre kvantitéer.
Små mängder kan funka som ersättare till EPA, men då i form av valnötter snarare än linfrön.
Begränsa Ω6
Ω6 kan trigga inflammation även i små mängder, vilket är bra för lite inflammation behöver vi – det är en försvarsmekanism. Dock behöver man inte käka extra Omega6 eftersom de finns i de allra mesta, även i kött och ägg, konserver och friterad mat. Vad många inte vet är att burhöns, rapsgris och spannmålsuppfödda kor kan ha en extrem Ω6:3 fördelning, och ju längre de äter den onaturliga födan – ju skevare blir fettsyrebalansen.
Efter 200 dagars spannmålsätande kan en ko ha över 20:1 i Ω6:3 ratio!
Skillnaden mellan olika ägg är också enorm; burhöns kan ha en Ω6:3 fördelning på 25:1 jämfört med 1:5 för frigående.
Det gör att att även bra fettkällor som ägg och kött kan bli ett dåligt hälsoval från fel källor. Här i Kina är det ett riktigt lurigt problem eftersom jag inte vet vart maten kommer ifrån, och jag vet inte heller hur köttindustrin ser ut på olika ställen. Ibland köper vi kött och ägg från Australien och Nya Zealand, och ibland lokalt. Mitt trick är istället att safe:a med extra omega3 tillskott för att kompensera för eventuella obalanser.
Bra omega 3
Denna sorten Forte har jag använt sen kanske… 2010 eller så, jag har inte haft anledning att byta märke utan tror att den är bra! Prisvärd åtminstone!
Hej Martina!
Jag söker och söker men hittar inte bra referenser i denna fråga. Kött och fiskindustrin medför mycket miljöförstöring och det ligger nära att tänka att man vill ersätta så mycket av det som möjligt med veg alternativ. Vet du varför omega 3 från alger inte skulle gå att använda för oss människor? Finns det vetenskapligt belägg för att vi inte tar upp det? Och många menar att omega 3 i fisk och fiskolja härsknar så fort fisken tas upp ur havet och definitivt är förstörd när vi har lagat vår lax i ugnen. Vad är dina reflektioner?
Vänligen Eva
Kolla upp alternativa källor kring huruvida kött och fisk-industrin verkligen förstör världen, det du skriver är inte hela sanningen. Vill vi verkligen ersätta så mycket som möjligt med veg alternativ? Förstör inte det miljön? Varför, varför inte?
Köp inte bara PK-agendan.
https://vnp.se/produkter/omega-3/fritt-flyt-omega-3.html
eller
https://www.svenskhalsokost.se/pharbio-omega-3-forte
Jag hade valt forte 🙂
Jag med, kompis fick råd om den andra… Jag sa NIX 🙂
Hej, tack för en grym blogg (och böcker), plöjt igenom hur mycket som helst under den senaste månaden. Undrar vad du tycker om algolja? Är det ett bra alternativ?
Jag vet tyvärr inte vad algolja är för något :/
Otydligt skrivet av mig, jag menar omega 3 från alger, algOmega3 =)
Aha, jag vet inte. Jag skulle gissa att det är ett dåligt alternativ.
Hej Martina! Har glupskt läst i princip alla dina böcker, mycket intressanta! Tack! Nu hittade jag detta om Linfröolja. Man menar att om man har tillräckligt med enzymer och rätt sort så kan man konvertera Linfröoljan. Vad säger du om det? MVH / Viviane Nyberg
http://kostkoll.se/omega-3-fiskolja-linfroolja-och-konvertering-mellan-langkedjade-fettsyror-och-kortkedjade-fettsyror/
Jag gillar personen som skriver men kan inte bedöma kvalitén på artikeln i det här fallet. Det må vara så att hon har rätt, eller inte.
Tack för dina värmande ord!
Hur ska man göra om man är allergisk mot fisk göra med omega 3?
Ta bort “allt” omega 6 och äta omega 3 från ko, gris och ägg
Intressant artikel, jag har jobbat ett år nu med just att mäta fettsyrebalansen och dessutom att justera den!
Tragiskt nog ligger människor i allmänhet så dåligt till i balanseb, 95% av alla människor befinner sig i en obalans, jag har mätt upp så höga värden som 34:1.
Vi ser dessutom tyvär att så gott som alla som äter omega3 redan inte heller är i balans, det finns en uppsjö med skitpreparat ute på marknaden. Preparat med för dåliga antioxidanter, preparat som är härsken i kapseln osv.
Vi har mkt viltkött här hemma nu då min man är jägare. Det är älg och rådjur. Har läst att viltkött innehåller mkt omega 3, men jag undrar om det funkar lika bra som fisk? Eller behöver jag ändå komplettera med fisk eller tillskott av omega 3?
Jag hade helt klart nöjt mig med viltköttet, det är ju toppen!
Jag blev rekommenderad denna Omega-3, för den är icke koncentrerad och har hög renhet och stabilitet. Jag har använt den ca 2 år och jag är mycket nöjd med den.
http://www.bringwell.com/products/eskimo-3-pure/eskimo-3/
Den använder jag också och är nöjd, undviker definitivt de högkoncentrerade.
Hej
Jag brukar köra med den här. Den har nog lite mindre procent i sig men ändå hyfsat med tanke på priset va?
http://www.apotea.se/active-care-omega-3-fiskolja-120-kapslar
Hej!
Jag såg en tidigare kommentar angående solskadad hud. Skulle bli jätteglad om du kunde ge några tips för att reparera huden mer än att undvika solen. Om det nu finns något mer man kan göra åt saken… Hoppas:)
Mvh Anna
Det finns faktiskt en vegetabilisk omega-3-källa som håller nästan lika hög standard som fiskolja, nämligen algolja. Krill är en animalisk olja som håller bättre än fiskolja ur dels ett etiskt men även ett klimatperspektiv. 🙂
Intressant! Värt att nämna är omega-3 från odlade alger med! Ett miljö/djurvänligt alternativ! 🙂
Har du någon uppfattning om tester som mäter kvoten omega-3 och omega-6? Såg att Jonas Bergqvist rekommenderar ett sådant test. Tror du det är värt pengarna och säger det något egentligen?
Jag hade gärna testat de, tror de är bra men vet inte vad de kostar så om de är värt kan jag inte säga ännu 🙂
Tar du fortfaramde Fortes? Jag har precis hittat en jag bytt till från eskimo 3. Balansoljan ftån Zinzino.Dom tar just ett sådant här test som visar på 11 fettsysor och speciellt balansen mellan omega 6 och 3:) Jag har inte riktigt vetat hur mkt jag ska ta för terapeutisk dos för min psoriasisartrit och andra autoimmuna sjukdomar och kanske inte hållt ut länge nog eller varit kontinuerlig efts jag inte haft kunskapen… Zinzino har en ren olja utan konstiga tillsatser samt anväder polyfenoler(justvdet som försvinner när man pressar den feta fisken till olja) från spanska oliver istället för d-tokoferoler som de flesta använder… Dom sammarbetar med ett norskt labb och har gjort över 200000 tester. Nordeuropa ligger på 12:1, sydeuropa 15:1 och usa 25:1 men de i vår ålder på 35:1! Jag låg på 10:1 så jag e lite stolt ändå trots mina sjukdomar och att jag “biohackat” i 8-9 år sedan jag blev sjuk… Efetr 4mån (så lång tid de tar för blodplättarna att bytas ut) så tar man ett test till(ett stick i fingret) och då har 95% kommit ner i en balans på 3:1. Och det är då kroppen ska börja läka sig själv tydligen så jag väntar med spänning på december och mitt andra test.. Kostade 1400 för 2 tester plus olja för ca 3mån, sen kostar 1flaska 250/månaden som man får 4 ggr(ett abbonemang på 6mån för kortare tid än så är inte ngn mening att testa) vilket jag tycker är prisvärt.Har tagot 7-10st innan av eskimos så de e samma pris ca men lite skräp där i som sojalecitin som jag inte gillar…
Tar inget omega3 längre 🙂
Hej!
Varför tar du inte omega 3 längre? Har du naturliga bra nivåer? Här är testet som Jonas Bergqvist rekommenderar, kommentera gärna.
http://arcticmed.se/product.html/arcticmed-testkit-2?category_id=8
Jag käkar ju väldigt lite omega 6 så tror mina nivåer är bra. Känner inget behov av omega3 just nu.
Intressant! Är det skillnad i Omega 6 om man väljer frigående eller ekologiska ägg?
Ja de sägs det, men jag har ingen källa på det just nu
Det beror helt på vad hönsen får för föda. Även om det är ekologiskt lantbruk kan hönorna få spannmål som foder.