Personligen har jag tidigare undrat om det är transfettet i sig som är ohälsosamt, eller om produkter innehållande transfett är ohälsosamma för att de samtidigt innehåller stora kolhydratmängder. Transfett är härdat fett, och finns bland annat i chips, godis, kakor, pulversåser & pommes frites som inte är så hälsosamma livsmedel ändå – med eller utan transfetterna.
Är det transfettet eller resterande ingredienser som gör de här fikabrödet onyttigt?
Vad gör egentligen härdningen med fettet, förutom att skapa en ny kemisk bindning?
härdningen kastar om fettsyrans struktur. från cis- till trans- men inte bara!
- Härdningen gör att omega 3-fettsyrorna försvinner helt och hållet
- Härdningen eliminerar alla antioxidanter
- I kroppen skadar det härdade fettet cellmembranens struktur och stör enzymfunktioner.
Det är alltså inte själva formationen på fettet som är dålig (transbindningarna) utan härdningen. Transfett finns naturligt i naturen (CLA som uppstår i vommen på kreatur) och där fungerar den som en viktig antioxidant (även för oss människor som kan få i oss den via mjölk) Förutom CLA finns det i princip inget naturligt transfett, eftersom naturens alla andra fettsyror har sina dubbelbindningar i cis-form (en annan typ av kemisk bindning)
Hur härdar man fett och varför?
Fett som härdas blir alltså transfett. I härdningsprocessen katalyseras fettet med vätgas och/eller nickel, då flyttas dubbelbindningarna i fettsyrakedjan till nya onaturliga positioner och antioxidanterna försvinner. Även EPA & DHA (Omega 3) försvinner vid mycket lätta & ofullständiga härdningar, och det är också syftet eftersom fettet står sig längre utan dessa. Det är en riktigt dålig deal när man härdar fiskoljor!
Delvis och fullständigt härdat fett
Delvis härdat fett tar bort både omega 3 & omega 6, då finns bara enkelomättade och mättade fetter kvar och fettet blir lättare att förvara eftersom de inte härsknar. Dock har det nu blivit både hälsofarligt och onaturligt. I fullständigt härdat fett har man eliminerat alla dubbelbindningar och skapat ett 100% mättat fett, helt dominerat av stearinsyra.
onaturligt lång fettsyra med hela 18 kolatomer!
Men om tar bort transfettsyrorna då?
fortfarande varken nyttigt eller naturligt!
Med dagens moderna kemiteknik är det ingen konst att processa mat på alla möjliga & omöjliga sätt, man kan härda fettet i olika steg och skräddarsy fettsyrorna lite hur man vill. När man härdar fettet och råkar få transfettsyror på köpet, kan man därför processa det ytterligare genom en process som kallas för ‘omestring’ då man flyttar om fettsyrorna igen. Det blir dock fortfarande inget nyttigt & bra fett, eftersom det nu är dubbelt processat & vi har fått nya, onaturliga triglyceridvarianter i onaturliga proportioner.
Processat fett i kroppen
Vi har en känslig fettsyrebalans i blodet & vi har viktiga fetter i våra cellmembran & i hjärnan. Processat fett förändrar både upptaget & metabolismen av fettsyror i kroppen, enzymfunktionen som omvandlar naturliga lipider (fetter) kan förändras eller hämmas. Alla våra cellmembran utgörs till största del av fettsyror i form av fosfolipider, när transfettsyrorna tar de naturliga fettsyrornas plats kan membranens struktur & funktion förändras. Hjärnan är särskilt rik på fosfolipider & gör den särskilt känslig för de här nya & onaturliga fetterna.
Slutkläm
Det är det onaturliga och konstlade som är potentiellt farligt för kroppen, det är när vi processar mat så att den får helt nya egenskaper som det blir tvivelaktigt om det är hälsosamt. Transfetter behöver inte vara farligt när det förekommer på naturligt vis, men när vi har processat fram det är det en annan sak. Det spelar då heller ingen roll om vi industriellt tar bort transfetterna igen, eftersom vi står med en ny onaturlig produkt. En regel när man handlar mat kan ju vara att bara köpa det som faktiskt ser ut som mat, att titta på innehållsförteckningarna & välja bort de som har siffror- & bokstavskombinationer. Även till synes naturliga produkter som äggvita på dunk, är inte bara äggvita om man tittar på baksidan av förpackningen. Det finns en stor fördel för industrierna att processa mat eftersom den håller längre, blir lättare att hantera & kan hålla sig utan att behöva stå i kyl eller liknande – men för konsumenten finns inga fördelar!
Lipider i fettvävens fettceller
https://www.msn.com/sv-se/halsa/medicin/nya-rön-därför-går-du-upp-i-vikt-när-du-blir-äldre/ar-BBZtF3f?ocid=spartanntp
Såg ett bra inslag om transfetter och hur dödliga hjärtsjukdomar minskade i Danmark när man förbjöd dessa.
http://youtu.be/454DeHhoB50
Fullkomligt älskar dina science-inlägg!! Förgyller dagarna! <3
Finns det något samband mellan celluliter och transfetter?
TACK Martina
för en fullständigt begriplig förklaring…och dessutom en MYCKET intressant sådan :-).
Tack!
O du kloka kvinna som vet det mesta. Jag tuggar väldigt mycket tuggummi (Extra med xylitol), ca 10 bitar per dag, och undrar om du tror att de kolhydraterna påverkar ketos och viktnedgång negativt? Har bara urinstickor, men lyckas aldrig bli mörklila utan stannar liksom på “mittenfärgerna”…
Ja tuggummi påverkar de flesta! Min kille tuggade upp ett paket om dagen och kom aldrig in i ketos riktigt, så slutade han med de – vips, ketos! Börja med en ny vana, tuggummi är inte nyttigt 🙂
Hej, jag har en fråga 🙂
Jag vill tappa fett på magen och “kärlekshandtagen”, och när jag är i skolan äter jag oftast inte. Igår åt jag frukost och inte förrens 12 timmar efter åt jag middag, men jag var ändå inte jätte hungrig.
Men min fråga är om det är bra att vänta så länge? Eller om man hellre ska äta mellanmål som man alltid lärt sig att man ska göra för att få plattare mage? Jag har provat periodisk fasta och trivdes bra med det. Men nu när det blev mitt på dagen undrar jag om kroppen istället samlar på sig det jag stoppar i mig?
Kram!
Det är ingen fara med att vänta länge med att äta 🙂 Fortsätt du din periodiska fasta och skippa mellanmålen, tror inte man får plattare mage av att äta oftare. Lycka till!
Hej Martina! Underbara inlägg! Tänkte höra med dig om du vet om rödvin binder vätska? Jag kan dricka många glas utan att mina ketonvärden (blod) bli påverkade men däremot går jag upp i vikt och känner mig svullen i många dagar efter. Kan det va vinet eller mer troligt osten jag äter till? 🙂 tacksam för svar! x
tror att det är osten snarare än vinet 🙂
tack!! då får jag testa att utesluta osten först! Älskar ost och vin men gillar inte att vakna med korvfingrar och plufsig i flera dagar och känner mig lustig på nått vis. Har inte svårt för att skippa mejerier förrutom osten! Men det får nog bli en test period helt utan mejerier…. Många verkar ju må så mycket bättre utan… på tal om ketoner när jag skrev innan att mina keton värden inte bli påverkade menade jag negativt dvs åka ur ketos. Jag verkar däremor vara tvärt om… om jag redan är i ketos kan jag få skyhöga keton värden dagen efter jag druckit rödvin, typ 4,5! Konstigt för många åker ju ur ketos… roligt att vi är så olika! tack för superblogg xxx
Tack för en bra och peppande blogg!
Har en fråga om sömn, jag kör lchf och idag tänkte jag börja lite smått med periodisk fasta också,jag tränar även och vill ner i vikt så jag undrar lite om hur viktigt det är att få ett visst antal timmar sömn per dygn? Som småbarnsförälder är det ju jättesvårt att få till det, är det kört med viktnedgången då undrar jag?
Jag blir jätteglad om du har tid och lust att svara!
Mvh Marie
sömn hjälper, men det är inte omöjligt att gå ner i vikt även om man sover för lite 🙂
Tack för snabbt svar! =)
Tack för en begriplig förklaring av transfetter! En fråga, lagras detta i kroppen på nått vis?
kroppen bryter ned det härdade fettet & inkorporerar det i cellmembranen + att de påverkar enzymer etc när de bryts ned.