Om koffein – del 2

När man dricker kaffe binder koffeinet till hjärtmuskelcellernas yta, där det blockerar de enzym som bryter ned cAMP vilket gör att cAMP-nivåerna ökar. cAMP (cykliskt adenosinmonofosfat) är en budbärare mellan signalsubstanser och hormoner och deras receptorer inuti cellerna. När mängden ”budbärar-molekyler” ökar i hjärtmuskeln sker en ökad aktivitet där, det blir samma effekt som ökat adrenalinpåslag vilket i sin tur ger ökad glykolys.

Glykolys innebär att socker bryts ned till energi, vilket gör att hjärtmuskeln får en liten extra boost. Det är också de som ger de tillfälligt höga puls & blodtrycket vid koffeinintag.

En intressant sak är däremot att vana koffeinister inte får den här effekten av kaffe, ingen ökning av puls, inget ökat blodtryck utan snarare tvärtom!

Blodtrycket sjunker och man känner sig lugnare och mer harmonisk!
Blodtrycket sjunker för att kroppen är van vid att de enzym som bryter ned cAMP är blockerat och har kompenserat detta genom att öka nivåerna av enzymet istället. Det blir alltså ingen adrenalin-effekt, särskilt inte om kroppen har överkompenserat produktionen av det cAMP-nedbrytande enzymet. Då kommer trycket att sjunka istället.

Man har sett att ett regelbundet koffeinintag skyddar hjärtat och kan förlänga livet, det gäller särskilt kaffedrickare över 65 år. Det beror dels på den blodtryckssänkande effekten och och dels på den positiva aktiveringen av hjärtmuskulaturen.

Den harmoniska effekten uppstår på grund av koffeinets dopaminhöjande effekt då den förhindra återupptag av redan utsöndrat dopamin, det blir alltså en allmänt mycket högre dopaminnivå än normalt. (Dopamin är en neurotransmittor som aktiverar ”må bra”-center i hjärnan.) Den här effekten infinner sig både hos vana och ovana kaffedrickare. Barn och gravida kvinnor är extra känsliga och det  kan därför slå över helt och bli mer hyperaktiv effekt än bara ökat välbefinnande (varav att energidrycker innehållande koffein har fått en åldersgräns.)

Halveringstiden av koffein kan vara uppemot 20-30 timmar för barn jämfört med cirka 4 timmar hos en vuxen person. Det har visats i epidemiologiska studier att vana kaffedrickare är mycket mindre benägna att bli deprimerade och/eller ta livet av sig. Det beror på den lilla dopamin-boosten som varje kaffekopp ger.

Koffein funkar mycket som en inhiberare, en molekyl som blockerar receptorer, enzym och andra kemiska substanser, både i hjärnan och i andra organ i kroppen. Anledningen till att den kan blockera så många olika processer är för att koffeinmolekylen påminner om kroppens egna adenosinmolekyl som ingår i massa olika molekyl-sammansättningar!

Läs del 1 här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.