• Mig + kontakt
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Detox & fasta
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Allt om keto
  • Biohacking
  • Webinar
  • Forum
  • Logga in

    Logga in

    Inget konto? Registrera

    Register | Lost your password?
    Continue with Facebook
    Continue with Google
  • Mig + kontakt
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Detox & fasta
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Allt om keto
  • Biohacking
  • Webinar
  • Forum
  • Logga in

    Logga in

    Inget konto? Registrera

    Register | Lost your password?
    Continue with Facebook
    Continue with Google

Next Level Biohacking

En personlig blogg om biohacking, ketogen kost & livsstilsdesign

Min mat ser lite annorlunda ut än tidigare. Jag h Min mat ser lite annorlunda ut än tidigare. Jag har nån tanke om att poppulera min tarmflora med lite fler bakterier. Magen och tarmarna kommunicerar ju mer med hjärnan än tvärtom, så bra tarmflora och psykisk hälsa hänger ihop!

Vad ligger på tallriken? Ägg, grönsaker, smör, syrade morötter och syrad rödkål, svart rom, selleri & lite kapris.

Tillskott: saltsyra (HCL), b2, b6, b9 & b12.

#biohacking #biohacker #nextlevelbiohacking #martinajohansson #selftherapy #selfcare #optimisingnutrition #keto #lchf #guthealth #gutflora #lowcarbhighfat #lowcarb #ketoskolan
Snart 1 månad sedan jag gjorde mitt första förs Snart 1 månad sedan jag gjorde mitt första försök med ingefärskombucha! 🤗 Jag har tillverkat min egen scoby från köpt low sugar kombucha, svart te, strösocker och ingefärsextrakt. Jag har förstått att kombuchasvampen behöver både socker och koffein, men antar att bakterierna käkat upp allt socker. 

Tanken är att jag med hjälp av scobyn ska kunna göra kombucha på löpande band.

Gör du kombucha? Har du något tips för att få den extra potent? #biohacking #biohacker #nextlevelbiohacking #health #selfhealing #gutflora #kombucha #kombuchabrewing
#kombuchascoby #guthealth
Nytt inlägg på bloggen som sammanfattar min 2v m Nytt inlägg på bloggen som sammanfattar min 2v mätperiod av lärdomar.

Att mäta är sannerligen att veta 💚 #biohacking #biohacker #nextlevelbiohacking #qs #quantifiedself
Inte min #CGM men annan icke-diabetiker utan insul Inte min #CGM men annan icke-diabetiker utan insulinresistens och med carbsvana, ej #keto. Fryst wokmix som stekts i rikligt med smör och åts med extra smör och salt gav glukos på 7.5 mmol/l! 😱

Jag har lite gått efter #Skaldemans princip att man kan gömma carbs i fett, och det går om man vill lura en vanlig bs-mätare (stick i fingret) men CGM går inte att lura.

Glukoset må vara platt & fint efter 1-2 timmar men sen! Vad händer efter 4-6 timmar? Efter 10 timmar? Ja vi kan ha glukospåverkan efter 12 timmar! Only the CGM will know... #biohacking #biohacker #nextlevelbiohacking #health #selfhealing #insulin
  • Home
  • Biokemi
  • Kost & Hälsa
  • Om koffein – del 2

Om koffein – del 2

28 March, 2012 3 Comments Written by Martina

När man dricker kaffe binder koffeinet till hjärtmuskelcellernas yta, där det blockerar de enzym som bryter ned cAMP vilket gör att cAMP-nivåerna ökar. cAMP (cykliskt adenosinmonofosfat) är en budbärare mellan signalsubstanser och hormoner och deras receptorer inuti cellerna. När mängden ”budbärar-molekyler” ökar i hjärtmuskeln sker en ökad aktivitet där, det blir samma effekt som ökat adrenalinpåslag vilket i sin tur ger ökad glykolys.

Glykolys innebär att socker bryts ned till energi, vilket gör att hjärtmuskeln får en liten extra boost. Det är också de som ger de tillfälligt höga puls & blodtrycket vid koffeinintag.

En intressant sak är däremot att vana koffeinister inte får den här effekten av kaffe, ingen ökning av puls, inget ökat blodtryck utan snarare tvärtom!

Blodtrycket sjunker och man känner sig lugnare och mer harmonisk!
Blodtrycket sjunker för att kroppen är van vid att de enzym som bryter ned cAMP är blockerat och har kompenserat detta genom att öka nivåerna av enzymet istället. Det blir alltså ingen adrenalin-effekt, särskilt inte om kroppen har överkompenserat produktionen av det cAMP-nedbrytande enzymet. Då kommer trycket att sjunka istället.

Man har sett att ett regelbundet koffeinintag skyddar hjärtat och kan förlänga livet, det gäller särskilt kaffedrickare över 65 år. Det beror dels på den blodtryckssänkande effekten och och dels på den positiva aktiveringen av hjärtmuskulaturen.

Den harmoniska effekten uppstår på grund av koffeinets dopaminhöjande effekt då den förhindra återupptag av redan utsöndrat dopamin, det blir alltså en allmänt mycket högre dopaminnivå än normalt. (Dopamin är en neurotransmittor som aktiverar ”må bra”-center i hjärnan.) Den här effekten infinner sig både hos vana och ovana kaffedrickare. Barn och gravida kvinnor är extra känsliga och det  kan därför slå över helt och bli mer hyperaktiv effekt än bara ökat välbefinnande (varav att energidrycker innehållande koffein har fått en åldersgräns.)

Halveringstiden av koffein kan vara uppemot 20-30 timmar för barn jämfört med cirka 4 timmar hos en vuxen person. Det har visats i epidemiologiska studier att vana kaffedrickare är mycket mindre benägna att bli deprimerade och/eller ta livet av sig. Det beror på den lilla dopamin-boosten som varje kaffekopp ger.

Koffein funkar mycket som en inhiberare, en molekyl som blockerar receptorer, enzym och andra kemiska substanser, både i hjärnan och i andra organ i kroppen. Anledningen till att den kan blockera så många olika processer är för att koffeinmolekylen påminner om kroppens egna adenosinmolekyl som ingår i massa olika molekyl-sammansättningar!

Läs del 1 här.

Like this:

Like Loading...

Relaterade

Biokemi, Kost & Hälsa
Om koffein – del 1
Vad är sockeralkoholer?

3 Comments

  1. T T
    27 October, 2020    

    Hej. Var tvungen att ta en antibiotika kur. Fick ödem av skiten. Massa vatten i kroppen. Det mesta försvann efter avslutad kur, men hävelse i fötter, lite på höfter, och nedre del av ryggen sitter kvar. Kommer och går. Aldrig haft innan. Får besked om att dricka kaffe för att driva ut vattnet som är kvar. Vad tänker du om detta?

    Reply
  2. Andreas Andreas
    27 October, 2020    

    Vad är din syn på koffein idag 2020? Mycket fakta har ju tillkommit kring koffein och dess effekter på oss.

    Mvh Andreas

    Reply
    • Martina Martina
      27 October, 2020    

      Tycker att koffein och kaffe är ett gift som man bör hålla sig undan, särskilt kvinnor pga påverkar menscykeln en hel del. Med det sagt så är det troligen ingen fara att dricka kaffe jämfört med mycket annat skräp, så man får göra en personlig avvägning 🙂

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published.

Senaste kommentarerna

  • Martina on CGM | Mätning för ketoadaptionCoolt, jag vill gärna lägga alla kurvor på varandra men har inte hittat nått pro…
  • Martina on Neurohacking | Neurokemisk reparationhmm jag behöver läsa på om Brintellix!
  • Martina on CGM | Mätning för ketoadaptionJa jag brukar ligga på minst 70E% fett men gärna högre. Carbs räknar jag inte.
  • Karin on CGM | Mätning för ketoadaptionVad är dina makron? 80-15-5? Jag försöker få ner kolesterolet på keto/ fodmap (h…
  • Martin on Neurohacking | Neurokemisk reparationGärna om hur man kan hantera utsättningsproblem av ssri. Tar Brintellix sedan et…
  • Krister Kauppi on CGM | Mätning för ketoadaptionSuperintressant, vad tror du om att kombinera data från din oura ring med den da…
  • Martina on CGM | Mätning för ketoadaptionJa man kan vara insulinresistent med ett normalt värde. Lågt hba1c ska inte vara…
  • Martina on CGM | Mätning för ketoadaptionDu kan be om f-insulin och c-peptid eller bekosta själv :)

Hej!

Välkommen till Sveriges mest omfattande biohacking-blogg. Jag som skriver här heter Martina och är en nyfiken själ som brinner för att förstå hur saker hänger ihop och fungerar. Allt jag skriver har i syfte att uppmuntra till dialog. Det betyder att jag vill att vi pratar med varandra och hjälps åt att tänka, utvecklas och inspireras för att må bättre och hitta nya lösningar på gamla problem. Jag påstår alltså inte att jag sitter inne med “sanningen” utan allt kan bli föremål för reflektion och diskussion! Det är så vi lär oss och blir bättre, vilket är själva kärnan i biohacking och alla former av självförbättring.

Alla kommentarer godkännes manuellt. Det är bara jag som skriver här och bloggen är personlig.

  • Mer info här
  • Mitt manifest här
  • Kontakta mig här
Gillar du vad du läser? Donera gärna en slant och stötta mitt arbete med bloggen!
Jag finns även på Patreon
Swish: 0730651281

evolve - All rights reserved Martina Johansson

  • Mig + kontakt
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Detox & fasta
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Allt om keto
  • Biohacking
  • Webinar
  • Forum
  • Logga in

    Logga in

    Inget konto? Registrera

    Register | Lost your password?
    Continue with Facebook
    Continue with Google
%d bloggers like this: