Nya läkande trenden Bone Broth!

DSC_0886 DSC_0891

Bone Broth – benbuljong helt enkelt. Det snällaste någonsin för magen, tarmarna och tarmfloran!

Om man har problem med magen, ont i magen eller en infektion eller inflammation i kroppen så är benbuljong helt fantastiskt. Man kan göra det på kyckling och fisk också, men jag har gjort min på benbitar från en oxe. Kycklingbuljongen blir mildare.

Kycklingbuljong
Släng ned hela kycklingen i en stor gryta och koka i flera timmar tillsammans med lite lök och morötter. Köttet ska lossna från benen av sig självt, så mjukt ska det vara. Detta kan man sen spara i kylen och dricka som mellanmål.

Köttbuljongen
Släng ned bitar av ben och märg i en stor gryta och koka tills allting är riktigt mört och lossnar från benen av sig självt. Även här kan man smaksätta med lite grönsaker om man vill, det gjorde jag. Utan grönsakerna blir det inte så gott!

 

Den här buljongen är enormt helande och ingår i flera dieter som är designade för att läka immunförsvaret (GAPS-dieten till exempel)

 

Har du testat de här sopporna/buljongerna? Vad tyckte du?

22 thoughts on “Nya läkande trenden Bone Broth!

 1. Ja, det är absolut den bästa form av flytande mat, stor skillnad i näring mot t ex en kopp fetkaffe.
  Mitt recept på MCB (Magic Chicken Boullion) har varit mycket välbesökt.
  Kul att jag är så trendig med min typ av recept på bra husmanskost 😉

  https://birgittahoglundspaleo.wordpress.com/2014/01/15/low-carb-high-fat-paleo-drink/

  Här mina recept på olika typer av benkok:

  https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2014/09/28/2-recept-av-en-ekologisk-fagel-kycklingbuljong-och-ugnsstekt-kyckling/

  https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2014/11/06/kalvfond-och-nyheter-om-mina-kokbockers-vag-till-usa/

 2. Gör ofta benbuljong – och visst är det oerhöert gott.

  Jag bara undrar över alla påståenden om att buljongen har så stora läkande och helande effekter.

  Finns något vetenskapligt stöd & belägg för att säge det? Har du några hänvisningar till pålitlig forskning?

  Annars: fin & intressant blog du har (Y)

   • Vad bra att du skriver påståenden om hälsoeffekt osv men inte har en aning om sanningshalten i det eller kan hänvisa till något som stryker det du skriver.

    • Ja du Maria du kanske ska läsa vetenskapliga artiklar istället för bloggar om du vill ha allting serverat med vetenskapliga artiklar? 🙂

     • Hur ska man annars tolka dina tvärsäkra påståenden? Tycker att du, som en service till dina läsare, kunde vara tydligare med när du tror något respektive när det faktiskt finns en vetenskaplig sanning bakom. “Enormt helande” tycker jag är dåligt formulerat om du inte har någon som helst koll på huruvida det stämmer.

 3. Buljong är billigt, och gott. Riktig plåndboksmat, för den med liten ekonomi. Ben bitar (märgben) och annat kött spill, finns billigt i butikerna. Och passar bra till buljong, gör man en stor satts på ca 6 liter. Då har man en soppa som räcker för en person en hel vecka, slänger man ner lite grönsaker efter att man värmt upp en skål buljong, och/ eller häller ner lite grädde eller kokosmjölk. Då får man en riktigt god och mättande soppa, kryddning får man tillsätta efter tycke och smak.

  mvh Jonas.

 4. Jag hade ont i magen och mådde illa i nästan en vecka under en resa. Sedan kom jag hem och kokade genast benbuljong. Efter bara en dag och två koppar buljong var jag bra igen.

  Denna gång hällde jag också i några matskedar citronsaft som skall hjälpa till att dra ut viktiga ämnen ur benen enligt tipsaren.

 5. drikkar bone broth med smör och kokosfett istället för fett kaffe, det har hjälpt mig mot smärter i lederna, hittade detta på youtube

 6. Gör buljong av kyckling eller märgben och använder som bas i soppor så får man det näringsrika men behöver inte dricka den lite läskiga buljongen. Ärtsoppa på gröna ärtor samt kyckling/grönsaker är mina favoriter.

 7. Hej Martina!

  Vet du om man kan köpa färdig benbuljong i affären som inte har massa socker och andra kolhydrater? Vill minnas att det fanns på nya Zealand men har inte sätt det här.

 8. Hej Martina Jag är icke köttätare men undrar om man kokar kött ben för buljong kan man använda själva spadet bara till grösakssoppor och ska man ha salt i när man kokar? Eller går det bra att krydda när man ska ha den? Kan man frysa buljongen i ispåsar? Köttet och benet kan ju hunden få 😊 Är det oxköttben med märg man ska använda och hur länge ska det koka?

  • Märg är toppen, låt det koka 24h eller mer. Då drar du ur allting, tillsätt lite äppelcidervinäger för att dra ur alla mineraler.

   Du måste inte salta när du kokar och du kan absolut frysa den och använda i grönsakssoppor.

   • Hej Martina Tack för ditt svar, nu är det bara att leta rätt på ett bra köttben från någon eko ko/oxe för då är det väl garanterat gräsätande djur antar jag. Tack för en bra blogg ha en fin helg 😊

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.