• Mig + kontakt
    • Media Kit | Collabs & Ads
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
    • Disclaimer
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Omfattande om hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Om övervikt
      • Detox & fasta
      • Om Crohns, IBS & IBD
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Neurohacking
    • Ångestguide
    • Depressionsguide
    • Neurokemisk reparation
    • Hjärnans metabolism
    • Signalsubstanser
    • Fördjupning / checklista
    • Podd / Shownotes
    • Guide: Dopa-detox
    • Om Dopamin
  • Biohacking
    • Samlad info
    • Biohacking | Vad är fel & var börjar jag?
    • Höstens samlade biohacking (2021)
  • Allt om keto
  • Mig + kontakt
    • Media Kit | Collabs & Ads
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
    • Disclaimer
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Omfattande om hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Om övervikt
      • Detox & fasta
      • Om Crohns, IBS & IBD
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Neurohacking
    • Ångestguide
    • Depressionsguide
    • Neurokemisk reparation
    • Hjärnans metabolism
    • Signalsubstanser
    • Fördjupning / checklista
    • Podd / Shownotes
    • Guide: Dopa-detox
    • Om Dopamin
  • Biohacking
    • Samlad info
    • Biohacking | Vad är fel & var börjar jag?
    • Höstens samlade biohacking (2021)
  • Allt om keto

Next Level Biohacking

En personlig blogg om biohacking, ketogen kost & livsstilsdesign

[Mer på bloggen för den som vill läsa mer + ha [Mer på bloggen för den som vill läsa mer + ha vetenskapliga referenser osv! ☝] Jag har snöat in TOTALT på stress-resistens det senaste (s.k glukokortikoidreceptorresistens som förkortas GRR) & förfasas över hur otroligt destruktivt kronisk sympatikus-aktivering (fight & flight) kan vara, särskilt med tanke på att (vissa av oss 🙋‍♀️) är naturligt böjda åt det hållet!

Vi har dock alla olika stress-känslighet beroende på mängden kortisol- & T3-receptorer, ålder, kön, genetiska faktorer & hur vi funkar i stress-läge: Vissa blir super-motiverade, andra hyperkänslig eller tvärtom avstängda eller passiva. Utbrändhet brukar gå mer åt det apatiska hållet, men oavsett upplevelse så verkar just överdriven stress-signalering vara extremt skadligt för hela systemet, om det får tugga på år ut och år in, utan tillräcklig motreglering!

ALLT blir liksom lidande till sist. Det läskiga är att för typ 30 år sedan var GRR eller stress-resistens väldigt ovanligt, men numera har "de flesta" åtminstone något symptom. Oftast flera. 

STRESSBEDÖMNING FRÅN SYMPTOM 🧐
Om du inte kan bedöma din stressnivå för att du inte upplever dig som stressad, så kan du checka av lite hormonparametrar istället: är menstruationerna ok? Matsmältningen? sömnen? Humör & energi-nivåer? 

Det är sällan ett test säger mer än dina egna observationer, men dra dig inte för att boka in ett läkarbesök om du är orolig! ❤️

Om något grundläggande inte funkar, är någon form av stress en TROLIG kandidat! Kortisol, noradrenalin, adrenalin, dopamin & glutamat är ganska toxiska på höga nivåer. Särskilt glutamat som är nervsystemets gaspedal. Har du relativt sett mer dopamin än noradrenalin upplever du troligen inte stress som negativt, men får du stress-relaterade symptom så är det ändå för mycket för systemet! ⚠️

Berätta gärna om du känner igen dig i överdriven stress-signalering eller om du lyckats omprogrammera det!
Hej & Välkommen! Om du är ny följare här, ka Hej & Välkommen! 

Om du är ny följare här, kanske du undrar vad detta är för konto? "Next level biohacking" handlar inte om att chippa sig eller skaffa senaste health tech-prylarna, utan är tvärtom inne på low tech health, basic fysiologi (om hur våra mänskliga kroppar funkar) kryddat med personliga intressen som farmakologi, neurobiologi & hormonlära.

Jag har pluggat biokemi i många år & har snart en PhD i intermedicinska vetenskaper. Det jag lär mig vill jag stöta & blöta med dig som läser här, tillsammans med occasional rants & idéer kring fysiskt & psykiskt välmående. 

Mitt syfte är INTE att visa upp mig själv som "duktig" eller komma med pekpinnar. Då får du följa någon annan, för även om jag befunnit mig i "hälsosfären" i många år, har jag fortfarande mycket att jobba på. Vissa problem som bipolaritet, aspighet osv skriver jag om, andra inte. 

Det finns alltför många frihetsgrader inom konceptet "hälsa" för att någon med säkerhet ska veta allting, så titta gärna mekanistiskt (dvs hur det funkar i form av processer, istället för en massa varför), testa dig fram & glöm inte att ta allt du läser med en nypa oprocessat havssalt *skojar* 😅

Länken i profilen 👆 innehåller mängder med gratis-material så klicka där om du vill läsa mer! ❤️
I morse höll jag en toxikologi-föreläsning på I morse höll jag en toxikologi-föreläsning på Chalmers & med tanke på det (alltså vad som är toxiskt/giftigt eller inte) kom jag att tänka på en återkommande fråga jag får, nämligen: "jag äter (.....) hur nyttigt/onyttigt/bra/dåligt/farligt är det?"

Jag ser ju allting som relativt & att det därför inte finns något absolut dåligt eller absolut bra. Jag tycker att det beror på massa faktorer - inte minst på vad man jämför med! 

Att börja dagen med en rulle ballerinakex är kanske ingen höjdare, men om det är en person som lär sig att äta igen efter många års ätstörningar är det kanske exakt helt rätt! 

Jag har ju personligen nördat ner mig i en ganska ensidig kost de senaste +10 åren (low carb/keto) så om någon frågar mig om deras frukt-frukost är bra, kommer den inte vara bra från mitt perspektiv. Jag värdesätter andra saker, men även jag (frukt-hataren nummer 1 😅) kan se att frukt-frullen är bättre än ballerina-frullen, men det är fortfarande bara 2 parametrar mot varandra!

Inom toxikologin säger man att det inte är giftet i giftet som är giftigt utan mängden (the dose makes the poison) & jag skulle vilja lägga till att om vi pratar just gifter så har vi alla vår individuella kemiska belastning som påverkar hur mycket som är mycket för just oss. 

Dessutom är vi olika bra på att hantera både livsmedel & olika kemikalier, läkemedel, droger osv eftersom vi har olika genetik & tarmflora, olika avgiftningskapacitet, olika psyken, toleransnivå mm. 

Så jag skulle önska att alla som sitter på en "är (....) nyttigt/onyttig?"-fråga lägger till fler parametrar & kanske tittar på resultaten: dvs energinivå, humör/mående, träningsresultat & övriga hälsoeffekter. 

Det är dock svårt för vem som helst att avgöra hur "dåligt" ett specifikt livsmedel är, för resultaten är ju en kombination av helheten över tid. Men, man kan läsa på, testa att utesluta om man känner sig misstänksam, ersätta med annat, men framförallt känna efter i magen! 

Vad säger magkänslan? 

Det är så jag sållar i vad jag stoppar i mig & det funkar ganska bra! Börjar jag undra "hur dåligt är detta på en skala?" så är det nog inte helt rätt! 

Berätta gärna hur du tänker om det här! ❤️
Svep till bild 2 för ytterligare illustration! 👉

Hur kan många ha ett lågt & bra blodsocker trots att de äter massa carbs? Titta på frukosten på bild 2: det är en portion havregrynsgröt med mjölk & jordgubbssylt, samt 2 lingongrova (som jag antar att många äter till frulle? 😅) 

Det blir ca 80g kolhydrater vilket illustreras till höger om lika med tecknet. För tydlighetens skull illustreras sockermängden i antal teskedar med socker: 80g blir 20st teskedar.

Ett normalt blodsocker motsvarar ungefär 1 tesked socker utspätt i hela blodvolymen. Här blir det ju problematiskt om frukosten är på 20 teskedar... Hur löser kroppen detta? 

Genom insulin förstås! ☝️

Insulinet illustreras av nycklarna som kommer & låser upp dina celler så att sockret kan åka in där, för ute i blodbanorna kan det inte vara länge utan att det blir väldigt skadligt! ⚠️

Hos vissa människor blir insulinet väldigt högt, pga t.ex en genetisk känslighet men också pga livsstilsfaktorer (t.ex kosten).

Hyperinsulinemi innebär att insulin pumpas ut i för stora mängder & är ett tillstånd som föregår både insulinresistens & typ 2 diabetes. 

Alla receptorhormon kan orsaka resistens hos celler. Det är en skyddsmekanism från cellens sida. I extremfall kan det till & med ske en receptorinvertering! Receptorerna som sitter på cellens utsida & tar emot molekyler (t.ex dopamin, insulin eller nått annat hormon) gömmer sig då på insidan av cellen som skydd. Många kroppsegna ämnen är toxiska i höga doser & tyvärr är insulin ett av dessa! 

Hyperinsulinemi & insulinresistens hänger ihop, men är tyvärr svårt att detektera genom vanligt blodtest. Insulin är ett så flyktigt hormon att det kan vara svårt att fånga topparna & veta hur mycket skada det faktiskt gör. Det går att ha lågt av både fasteinsulin och c-peptid & ändå ha alla symptom i den rosa rutan! 

Enda sättet att veta sin faktiska insulinfrisättning är genom ett insulinklamptest där blodsockret höjs med glukos-infusion, för att sedan tas ned igen med externt insulin. Få vårdinrättningar kan göra detta, så istället görs glukosbelastningstest, men det säger tyvärr ingenting om insulinet! 

Känner du igen dig i symptomen i rutan...? 🧐
  • Home
  • Mat och recept
  • Ny uppfinning – GheeCoffee!?

Ny uppfinning – GheeCoffee!?

28 September, 2014 23 Comments Written by Martina

IMG_2333

I natt fick jag för mig att göra Ghee när jag hittade en “how-to-guide” av en slump. Det blev extremt gott, och i morse hade jag ghee i fettkaffet istället för mitt vanliga smör. Galet mumsigt!

Vad är Ghee?
Smör utan mjölkprotein i

Varför Ghee?
För att smöret blir ännu mer hälsosamt utan mjölkproteiner i, och för att det använts inom naturlig läkekonst i tusentals år. Dessutom är det hur gott som helst!

Hur man gör

  • Koka smöret på låg värme, låt det sjuda i typ 1 timme
  • Det kommer skumma lite, men ta bort skummet som är på toppen
  • Ställ av kastrullen och låt det svalna i 15 minuter
  • Häll sedan smöret i en glasburk, sila det genom en sil för att få bort fragment

Ta da! Klart fint smör utan mjölkprotein i!

gh

Like this:

Like Loading...

Relaterade

Mat och recept
Highfat paleo & integritet
Fasta för kvinnor!

23 Comments

  1. Alexander Alexander
    30 October, 2020    

    Ghee gör man i crockpot på LÅG i 6 timmar som sköter sig själv. Enda man gör på slutet är att ta bort skummet som är på ytan. Sen tar du en soppslev och tar upp ghee med i ett flergpngskaffefilter i rengjorda burkar.

    Reply
  2. Sofia Sofia
    1 October, 2014    

    Jag älskar ghee, till mat generellt men framför allt med kokta ägg! Men absolut inte i fettkaffe. Gillar inte vanligt smör i fettkaffe heller, men det går att få ner. Men med ghee smakar det verkligen urk.

    Reply
  3. Charlotte Charlotte
    30 September, 2014    

    Vart tar mjölkproteinet vägen? Upp i tomma intet, eller silas bort efter kokning?
    Finns det inte nyttigheter som försvinner vid kokning i 1 timme?

    Reply
    • Martina Martina
      30 September, 2014    

      Man separerar proteinet så det lägger sig på botten. Resten silar man bort. Proteinet koagulerar, därför kan man få bort det från smöret. Vad jag har hört så blir näringsdensiteten högre i ghee än i vanligt smör, men man tycker ju att NÅNTING borde koka bort 🙂

      Reply
  4. Emma Emma
    30 September, 2014    

    Använde du vanligt eller osaltat smör? Är sugen på att prova själv. 🙂

    Reply
    • Martina Martina
      30 September, 2014    

      Osaltat, men det spelar ingen roll 🙂

      Reply
  5. Alex Alex
    29 September, 2014    

    Hej Martina! Jag försöker sluta med mejerier och undrar om mandelmjölk är ett ok substitut att börja med när jag ska vänja av mig vid mejerier. Tänkte framför allt på lite mandelmjölk i kaffet, och i såser istället för mjölk, grädde, creme fraise. Kram

    Reply
    • Martina Martina
      29 September, 2014    

      Ja definitivt, jag tycker mandelmjölk är bra 🙂

      Reply
  6. burgschki burgschki
    29 September, 2014    

    MEN det var ju det jag ville fråga om, din syn på ghee, i kommentaren nedan men tappade bort mig i min självupptagenhet :). Kula ttt du helt plötsligt skrev ett inlägg iaf.

    Visste inte alls att det var så lätt att göra själv, måste ju bli mer ekonomiskt också? Här i Berlin kostar enburg 5.99 euro.

    I allmänhet är jag jätteintresserad av dina tankar om auyrveda.

    Reply
  7. Joakim Joakim
    29 September, 2014    

    Hur mycket ghee blir det av 500gr smör?

    Reply
    • Martina Martina
      29 September, 2014    

      500g 🙂

      Reply
  8. Rebecca Rebecca
    29 September, 2014    

    Jag gjorde det en gång men tyckte det blev jätteäckligt, smörsmaken blev liksom mycket skarpare och smaken kändes för mycket i kaffe och mat. Kanske gjorde något fel?

    Reply
    • Martina Martina
      29 September, 2014    

      Jaa tanken är ju att det ska bli godare! 🙂

      Reply
  9. i i
    28 September, 2014    

    Hej! Jag undrar om du känner till Anabolic burst of calories-metoden och i så fall vad du tycker/tror om den? =) Och så undrar jag om kreatin, hjälper det att bygga muskelmassa eller är det bara styrkan som kan öka? Tack för en grym blogg =)

    Reply
    • Martina Martina
      29 September, 2014    

      Har ingen kommentar på anabolic burst just nu, men kreatin hjälper verkligen till med både styrka och volym 🙂

      Reply
  10. Jonas A Jonas A
    28 September, 2014    

    Spännande! Det här har jag aldrig hört talas om och ska pröva omedelbums.

    Reply
    • Jonas A Jonas A
      28 September, 2014    

      Känner mig korkad nu… Det är ju skirat smör. 🙂 gott till fisk!

      Reply
  11. Åsa Åsa
    28 September, 2014    

    Jag köper mitt Gheee i hink på Ica ..Arlas perfekt till kaffet.

    Reply
    • Caroline Caroline
      12 August, 2017    

      Var hittar man det då i affären. Bland mejerierna eller?

      Reply
  12. Magnus Magnus
    28 September, 2014    

    Låter väldigt gott, skall absolut prova ikväll. Googlade lite på det också. Är det inte lite lustigt trots allt att om man smälter vanligt smör och ger det ett indiskt namn så är det plötsligt det mest hälsosamma som finns och lösningen på all världens problem, men om man som LCHF:are säger att man äter rejält med smör varje dag så klassas man som dum i huvudet… 🙂

    Reply
    • Anne-Marie Anne-Marie
      29 September, 2014    

      🙂 Eller hur!
      Fantastisk värld vi lever i!

      Reply
  13. Sabina Sabina
    28 September, 2014    

    Hur mycket smör har du? Och hur länge tror du att det håller i kylen?

    Reply
    • Martina Martina
      28 September, 2014    

      Det ska hålla ett halvår. Jag tog 500g till att börja med eftersom jag inte visste hur gott det skulle bli 🙂

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Senaste kommentarerna

  • Karin on Gör någonting nytt…❤️
  • Peter Biörck on Gör någonting nytt…Jag hoppas på lite feeling. :-)
  • Jenny on Gör någonting nytt…Du har rätt i att söka efter och vara ditt autentiska jag! Det har vi alla. Söka…
  • ulrika on Faror & alternativ till latte-träsket!Kan det funka med kokosolja istället för smör? Jag gillar inte smör så mycket, d…
  • IC on Gör någonting nytt…Det är befriande för själen när man lyckas inse att det inte är egoistiskt att s…
  • Ylva Ås on Gör någonting nytt…Bästa. Haha, du är ändå en av dem som inspirerar mig att nosa på att våga lägga…
  • SonjaS on Gör någonting nytt…håller med, jag läser hellre bloggen!
  • Herman on Gör någonting nytt…Martina Jag har alltid imponerats av din kunskap, din pedagogiska förmåga men oc…

Hej!

Välkommen till Sveriges mest omfattande biohacking-blogg. Jag som skriver här heter Martina och är en nyfiken själ som brinner för att förstå hur saker hänger ihop och fungerar. Allt jag skriver har i syfte att uppmuntra till dialog. Det betyder att jag vill att vi pratar med varandra och hjälps åt att tänka, utvecklas och inspireras för att må bättre och hitta nya lösningar på gamla problem. Jag påstår alltså inte att jag sitter inne med “sanningen” utan allt kan bli föremål för reflektion och diskussion! Det är så vi lär oss och blir bättre, vilket är själva kärnan i biohacking och alla former av självförbättring.

Alla kommentarer godkännes manuellt. Det är bara jag som skriver här och bloggen är personlig.

  • Mer info här
  • Mitt manifest här
  • Kontakta mig här
Gillar du vad du läser? Donera gärna en slant och stötta mitt arbete med bloggen!
Jag finns även på Patreon
Swish: 1231833680

evolve - All rights reserved Martina Johansson

%d bloggers like this: