I natt fick jag för mig att göra Ghee när jag hittade en “how-to-guide” av en slump. Det blev extremt gott, och i morse hade jag ghee i fettkaffet istället för mitt vanliga smör. Galet mumsigt!
Vad är Ghee?
Smör utan mjölkprotein i
Varför Ghee?
För att smöret blir ännu mer hälsosamt utan mjölkproteiner i, och för att det använts inom naturlig läkekonst i tusentals år. Dessutom är det hur gott som helst!
Hur man gör
- Koka smöret på låg värme, låt det sjuda i typ 1 timme
- Det kommer skumma lite, men ta bort skummet som är på toppen
- Ställ av kastrullen och låt det svalna i 15 minuter
- Häll sedan smöret i en glasburk, sila det genom en sil för att få bort fragment
Ta da! Klart fint smör utan mjölkprotein i!
Ghee gör man i crockpot på LÅG i 6 timmar som sköter sig själv. Enda man gör på slutet är att ta bort skummet som är på ytan. Sen tar du en soppslev och tar upp ghee med i ett flergpngskaffefilter i rengjorda burkar.
Jag älskar ghee, till mat generellt men framför allt med kokta ägg! Men absolut inte i fettkaffe. Gillar inte vanligt smör i fettkaffe heller, men det går att få ner. Men med ghee smakar det verkligen urk.
Vart tar mjölkproteinet vägen? Upp i tomma intet, eller silas bort efter kokning?
Finns det inte nyttigheter som försvinner vid kokning i 1 timme?
Man separerar proteinet så det lägger sig på botten. Resten silar man bort. Proteinet koagulerar, därför kan man få bort det från smöret. Vad jag har hört så blir näringsdensiteten högre i ghee än i vanligt smör, men man tycker ju att NÅNTING borde koka bort 🙂
Använde du vanligt eller osaltat smör? Är sugen på att prova själv. 🙂
Osaltat, men det spelar ingen roll 🙂
Hej Martina! Jag försöker sluta med mejerier och undrar om mandelmjölk är ett ok substitut att börja med när jag ska vänja av mig vid mejerier. Tänkte framför allt på lite mandelmjölk i kaffet, och i såser istället för mjölk, grädde, creme fraise. Kram
Ja definitivt, jag tycker mandelmjölk är bra 🙂
MEN det var ju det jag ville fråga om, din syn på ghee, i kommentaren nedan men tappade bort mig i min självupptagenhet :). Kula ttt du helt plötsligt skrev ett inlägg iaf.
Visste inte alls att det var så lätt att göra själv, måste ju bli mer ekonomiskt också? Här i Berlin kostar enburg 5.99 euro.
I allmänhet är jag jätteintresserad av dina tankar om auyrveda.
Hur mycket ghee blir det av 500gr smör?
500g 🙂
Jag gjorde det en gång men tyckte det blev jätteäckligt, smörsmaken blev liksom mycket skarpare och smaken kändes för mycket i kaffe och mat. Kanske gjorde något fel?
Jaa tanken är ju att det ska bli godare! 🙂
Hej! Jag undrar om du känner till Anabolic burst of calories-metoden och i så fall vad du tycker/tror om den? =) Och så undrar jag om kreatin, hjälper det att bygga muskelmassa eller är det bara styrkan som kan öka? Tack för en grym blogg =)
Har ingen kommentar på anabolic burst just nu, men kreatin hjälper verkligen till med både styrka och volym 🙂
Spännande! Det här har jag aldrig hört talas om och ska pröva omedelbums.
Känner mig korkad nu… Det är ju skirat smör. 🙂 gott till fisk!
Jag köper mitt Gheee i hink på Ica ..Arlas perfekt till kaffet.
Var hittar man det då i affären. Bland mejerierna eller?
Låter väldigt gott, skall absolut prova ikväll. Googlade lite på det också. Är det inte lite lustigt trots allt att om man smälter vanligt smör och ger det ett indiskt namn så är det plötsligt det mest hälsosamma som finns och lösningen på all världens problem, men om man som LCHF:are säger att man äter rejält med smör varje dag så klassas man som dum i huvudet… 🙂
🙂 Eller hur!
Fantastisk värld vi lever i!
Hur mycket smör har du? Och hur länge tror du att det håller i kylen?
Det ska hålla ett halvår. Jag tog 500g till att börja med eftersom jag inte visste hur gott det skulle bli 🙂