Sååå då går vi in i vecka 3 av kostscheman och jag får säga att efter det första initiala avhoppet (på grund av fettskräck) är det rätt många som hänger i. Kul att se att jag lyckas göra bättre kostscheman vecka efter vecka. Vecka 5 kommer kanske bli det ultimata guld-stjärnekostschemat, vem vet 😉
HÄR ÄR MITT TÄNK I 6 KORTA PUNKTER
- Gör 90% rätt
- Ät så rent som möjligt
- Ät BARA vid hunger
- Ät ALDRIG vid mättnad eller sug
- Rör på kroppen och SVETTAS dagligen
- Om sug; damage control! 1-2 ketobollar eller fettbomber är ok
En del undrar över mejerier som förekommer lite här och var, och ja – det är svårt. Jag gör ju kostscheman till en bok för amerikaner, och jag pratade lite med Jimmy Moore om det här och han sa att svenskar inte förstår dom. Han sa att jämfört med dom så är svenskar galet strikta, och att de liksom ligger i deras kultur att götta till grejer lite extra. Lite kokosmjöl här, lite mandelmjöl där, lite creme cheese och så vidare… det är inte optimalt, men det går att ketoadaptera och viktminska ändå. Jag vill liksom ge alternativ, så att de inte känns som ett straff.
Jag gillar rödvin, choklad, lösgodis, chips, singoallakex, tårta och om jag aldrig någonsin skulle få dom grejerna skulle de kännas lite hårt. Jag tror människor behöver kryckor, eh kan man säga så på svenska? Man behöver liksom hitta en livsstil som funkar där man både når sina mål och är maximalt glad samtidigt!
Jag blir till exempel jättepeppad att träna stenhårt om jag får käka en svingod keto-pannkaka på helgen med vispad grädde och bär, eller om jag får en god glutenfri burgare och ett glas rödvin! Gud liksom, det är ju världens belöning! Jag tror på att lägga in sånna små treats, om du förstår hur jag menar.
Men vad tycker du, ska man vara benhårt – NO CAFFEIN, NO DAIRIES, NO NÖTMJÖL, NO NÖTSMÖR, NO NOTHING? Är det de rätta egentligen?
Tack! Då skall jag prova att öka upp protein o fett lite o se om det känns bättre. Mvh Maria
Hej,
Har kört ditt kostschema sedan start o har inte följt menyerna slaviskt utan stuvat om lite men ändå kört helt strikt. Äter inga mellanmål utan äter frukost, lunch o middag samt en fettkaffe på em. Nu till min fråga. Har senaste vecka efter frukost känt mej matt o tom i magen fastän jag ätit samma frukost som tidigare. Kan även på em känna mej lite lätt illamående. Har du några tankar o teorier om vad detta kan bero på? Kan tillägga att jag kör mina pw som träning precis som vanligt så ingen förändring på träningssidan.
Mvh Maria
tror det är kroppens förbränning som gått upp så att du behöver öka energinivåerna.
Tankar kring tredje veckans kostschema… =)
*Undrar vem/vilka du tänker att du gör schemat till. Får inte ihop det. Känns som att handlingslistan o recept Ibland är för flera personer och ibland inte.
*För många olika maträtter för mig även denna vecka. exv laga egna tortillas är ambitiöst för mig, o så ska man bara äta det En gång. samma med att laga En portion kyckling.
*”shiratakinudlar med köttfärssås (se recept)” – jag hittar inget recept? =)
*stuvad spenat är jag nyfiken på något slags Hum om hur mkt kokosgrädde per hur mkt spenat Ungefär. Exv 250 ml kokosgrädde per 500 g spenat? Sen såklart hur mkt man vill ha Av det är individuellt, men hoppas du förstår hur jag menar =)
Trots att det är mer matlagning än jag egentligen vill ha i mitt liv så hänger jag iaf fortfarande med på schemat =)
Tack för feedback!
Jag tror jag nämt vilka som ska ha kostschemat, men det är tänkt att vara för en person.
Jag gör ganska många avsteg. Äter alltid bra mat som följer schemat men älskar min latte och äter emellanåt dotterns Smoothie (bär/naturell havregurt/Avokado). Dessa avsteg från matschemat ger min vardag lite guldkant.Hittills har jag gått från 56.6 till 55.4 kg på 158cm längd. Cyklar som transportmedel, jobb, förskola, annat. Styrketränar sporadiskt. Detta är första gången jag gått ner under 56kg utan att lida/kämpa. Mitt mål är att ligga på denna vikten men bli starkare än innan graviditeten, har en bra bit kvar, dina kostscheman tror jag kommer hjälpa mig nå mina styrkelyftmål.
Jag försöker spara det goda till helgen, så om jag haft det bra matmässigt 5 av 7 dagar är jag rätt nöjd, även om jag vet att jag kan kastas ur ketosen pga lite socker till helgen. Jag köper godis själv kanske varannan månad, men min snubbe köper godis varje helg och jag smakar kanske 10-20 bitar beroende på vad han köpt (mina favoriter eller hur små de är, 1 nonstop är ju trots allt en nonstop).
Och om nåt oförutsett händer, vi ska sova hos svärmor, då tar jag antingen med mig matlåda eller äter det bästa hon har, även om det bara är mellangrädde att ha i kaffet.
Försöker dra ner på mejerierna, i somras insåg jag att jag hade ätit två ostar själv på en vecka, Munkens svarta, och det kändes inte okej, varken ekonomiskt eller ur triggerperspektiv. Så nu äter jag kanske 5 ostskivor på en vecka, max. Ost är så jääävla gott.
Roligt och inspirerande när du skriver om fitness!
Hur mäter du/avgör du din fettprocent utifrån det du beskriver här ovan i posten 00.45?
En annan fråga gäller warriordiet. Du har ju lång erfarenhet av den. Hur lång tid ca tog det för dig att helt anpassa dig till ett sådant ätfönster och få full energi och må optimalt på warrior?
Kan det vara bra att varva med dagar då man äter fler mål eller funkar det bättre om man kör den varje dag?
Och har du testat warrior när du inte fettminskat utan legat på energibalans, och då ätit riktigt mkt energi och volym vid måltiden?
Min viktminskning har satt igång igen nu när jag gjort två justeringar! 🙂 Reglerar kcal lite neråt, samt ätit warrior sedan 2 veckor snart.
Jag mäter min fettprocent med 14-punktskalipermätning. Den andra frågan kan jag inte svara på.
Skulle gärna vilja göra en sån mätning då och då. Har inte hittat någon som erbjuder tjänsten att mäta, här i skåne. Kan du skriva och berätta om 14 punktskaliper och hur man lär sig det? Jag har inte vågat köpa en själv för att det verkar vara för avancerat för att lära sig göra på sig själv. Vad tycker du och gör du den mätningen själv eller hur går det till?
Vi gör den på varandra, det är lätt! Man mäter bara hur många millimeter fett man får fram på olika punkter på kroppen. Kan skriva ett inlägg om de när jag är hemma.
Ja! 🙂 Va intressant! Det vill jag testa att göra.
Kan du tipsa redan nu om en bra kaliper att köpa? Jag har kollat på många men aldrig kommit fram till vilken jag ska välja och vad den ska ha för att vara ok.
Jag har insett att kostschema nog inte passar in i min vardag, alls. Men jag läser dem gärna, får någon ide´till en middag och så…
Superstrikt och utan undantag? Njae, inte jämnt. Kan vara väldigt noga i perioder, men lunchen blir sällan helt strikt. (Väljer de minst dåliga delarna av skollunchen.) Men ibland vill jag ha sådant som är en aning tveksamt, eller till och med mycket tveksamt. Jag resonerar som så, att vill jag fortfarande ha det mycket tveksamma efter en måltid och betänketid, så äter jag lite utan dåligt samvete. Men inte av slentrian. Ibland går det många veckor mellan undantagen, utan att jag ens är sugen. Ibland blir det perioder med lite fler undantag. Känner jag att det vill på att bli lite oftare än jag egentligen vill, kan jag vara supernoga på vilja en period, då brukar det bli lätt igen rätt snart. Men lite feta mejeriprodukter eller en sked nötsmör, det är inom det jag äter utan att fundera, det räknar jag inte som undantag alls. Inte för mig.
Bra insikter!
Har bara fått kostschema nr 1, väntar spänt på resterande…
Tack på förhand
Jag brukar tänka “blir jag glad av att äta glassen?”, nej glass är en sådan produkt som jag inte blir tillräckligt glad av med tanke på skadan.
“Blir jag glad av att äta broccoli?”, ja det är nyttigt och jag känner mig hälsosam vilket gör mig glad. “Blir jag glad av att äta choklad och dricka vin?”, ja det är busigt gott och härligt, värt skadan!
Tycker att min teknik fungerar bra för mig =D. Så länge som det känns bra så måste det ju vara bra!
Man får välja sina fighter.
Så bra sida o ger mycket inspiration tack
Får trög, svullen och förstoppad mage av kostschemat, finns något bra knep mot det?
Vad äter du som är nytt? Du kanske inte tål ägg eller kokos?
Lyckades trycka bort hela min långa kommentar och orkar inte skriva det igen, så jag ställer bara den viktigaste frågan :
Åker bort 10 dagar och självklart gör jag så gott det går men det lär ju bli ett och annat glas rött mm utanför ramarna. Vad tycker du är viktigaste, har du några tips att ge?
Viktigast: att aldrig överäta!
Känner att jag kanske upprepar andras frågor, men känner mig lite förrvirrad just nu gällande om jag borde börja med frukost eller inte (iaf medan jag nu följer kostschemat)…
I utskicket för vecka 1 skrev du: “Om du vill hoppa över mål för att du inte är hungrig – gör det. Lyssna på kroppen, och ät inte när du inte är hungrig.” Men i kommentarer till detta inlägg och till “kostschema-vecka-3-pavag-ut-jag-med” att det är viktigt att äta de 3 målen och specifikt frukosten…
Så min fråga är: hur ska jag göra, lyssna på kroppen och inte äta förrän jag är hungrig eller äta frukost ändå? Finns det specifika fördelar med att göra det just nu under ketoadaptionen? Finns det fördelar med att äta frukost även efter ketoadaptionen?
(Tillägg är att jag har följt 16:8 till större delen i mer än ett år och utan några problem har kunnat fasta i ca 24 h)
Det finns stora metabola fördelar med att inte skippa frullen, men i övrigt bör man bara äta vid hunger.
Jag har ätit 16:8 i tee år och helt vant mig av med frukost. Mår bra av att vänta tills jag blir hungrig och äta då, vid lunch oftast. När jag ibland äter frukist upplever jag aldrig att det ger några fördelar. Får inte bättre resultat på gymmet och blir inte mindre hungrig på förmiddagen utan snarare ökar sug och jag behöver tidigare lunch. Så jag behöver verkligen förstå mer om varför jag skulle må bra av att gå tillbaka till den svenska frukostvanan. Jag menar, i många medelhavsländer äter man naturligt 16:8. Berätta mer för oss om ditt tänk! 🙂
Det handlar om leptin/ghrelinfrisättningen vs melatoninet. Har redan skrivit massor om det.
Jag tycker att det beror på hur man tänker om sin mat, vad är syftet med att följa ett kostschema.
Om det är en tidsbegränsad diet, med ett specifikt mål, oftast viktnedgång, så bör man kanske köra superstrikt.
Men om man tänker livsstil, att så här skall jag äta resten av livet, då bör man nog slänga in lite “treats”, annars blir det väl lite för tråkigt. 🙂
Hej!Jag har minskat på mejerierna.Började dricka kaffe för några år sen,äter ej kakor.Har haft svårt att somna för kaffekoppen kl18.Började med endast morgonkaffe,det blev bättre.Slutade bli pigg av kaffet,övergick till koffeinfritt.Ska sluta även med det.Magnesium hjälper mig mycket för sömnen.Dricker ingen alkohol heller sen 4 år tillbaka.Tack för alla fina biohacks!
Är det försent att gå med och få kostscheman? Missade det tyvärr och vill hemskt gärna vara med????
Anmäl dig till nyhetsbrevet
Precis så ska det vara! 🙂 Så goda exempel på treats du har här också! Jag tänker alltid att varje måltid ska vara en njutning även om det är en enkel anspråkslös lunch i andras ögon så kan den vara stor lyx för mig. Som förra veckan efter min morgoncardio och styrketräning, gick förbi fiskbilen och fick tag i en superfin hel krabba billigt. Lunch med hel nykokt krabba och hemgjord majonäs. Det är då man riktigt fattar hur träning och mat hänger ihop för att man ska kunna äta mycket och gott och ändå må toppbra. Det går ju också ganska lätt att få till detta om man faktiskt tycker att ren, fet mat är godare än chips och cola.
Kaffet släpper jag nog inte, det ger mig så mycket och jag har aldrig upplevt nackdelarna utan bara läst att de finns.
Jag unna mig dagligen en bit 90% mörk choklad när jag dricker mitt fett kaffe. Mums!
Är konsekwent i mitt val av mat: kolhydrater i form av eko grönsaker, ekologisk matfett, ekologiska ägg och kött från gräsbetande djur. Jag räknar inte kolhydrater. Jag anser att jag är en trogen lchf’are utan att vara galen strikt.
Martina, jag tar uppegentligen samma sak två andra personer tog upp innan mig. Garanterat finns några fler som undrar.
Äta 3 mål om dagen och äta bara när man är hungrig.
Jag körde ditt schema och åt bara en gång om dagen (kväll) då det är bara då jag var hungrig. Annars kunde jag upleva lite sug men det var inte riktig hunger. Däremot så hände det 2 ggr att jag blev illamående runt 13.
Jag kan absolut trycka i mig 3 mål om dagen men jag känner ingen hunger. Du pratade om leptin och dygnrytm och dem vill jag inte rubba så klart.
Vad tycker du: köra på enligt schema eller bara en gång om dagen?
Resultat hittills: ingen viktnedgång, sockersug vid 3 tillfällen, illamående vecka 1.
Nummer ett är att få kroppen i balans så jag tycker att man ska äta frukost snarare än att fasta hela dagen.
Så kan man tolka det som att om man inte är hungrig eller känner sug, och har gott om energi under dagen så är kroppen i balans och man kan välja att äta färre mål och fasta fram till lunch eller middag?
Fast är man i balans ska man vara hungrig när man vaknar för då ska ghrelinet vara som högst.
Detta är lite annat tönk än sådant du skrivit om tidigare. I tidigare inlägg har du skrivit om periodisk fasta långt/ kort ätföbster äta bara en gång per dag och då efter träningen osv och att du själv praktiserat detta med stor framgång. Vore mkt intressant om du ville skriva och berätta mer om de tankar och teorier som du nu har och varför du tänker annat nu! Ta oss med in i ditt tänk så vi förstår varför 🙂
Jag slutade fasta våren 2015 och skrev om leptin reset protokollet då, samt skrivit om de i senaste boken. Det är inte så nytt.
Här är ett 1 år gammalt inlägg: http://martinajohansson.se/ar-du-leptinresistent-aterstall-leptinkansligheten/
Jag förstår att det är gött att fasta, tycker själv att det känns väldigt bra men det är på bekostnad att man aldrig kommer ned så lågt i fettprocent som man kan rent fysiskt. Jag har levt enligt 22:2 (warrior diet) länge. Flera år. Vad som hände när jag slutade fasta var att jag fick upp min ämnesomsättning och blev viktstabil på en mycket lägre vikt än vad som tidigare varit möjlig.
Jag tror att det är najs med fasta för att man kan äta mer (frossa) vilket man inte kan om man inte fastar.
När jag har läst det du skrivit om leptinresistens dels i boken och i inlägget du länkar här så har jag tolkat det som att man åtgärdar detta för att man upplever de fyra punkter du tar upp, övervikt, stor aptit(för stor?), sug och hunger. Eftersom jag upplevt att periodisk fasta just har hjälpt mig mot dessa problem så att jag aldrig nu är hungrig eller känner sug mellan måltider och har lätt för att äta lagom mycket samt hålla mig viktstabil, har jag tolkat det som att jag inte är leptinresistent och inte behöver förändra något.
Men jag antar att du menar att fler måltider och frukost då ökar möjligheten att nå en extra låg fettprocent?
En annan sak jag undrar är det jag tror du tidigare skrivit om att tung styrketräning och ketokost gör att ämnesomsättningen inte går ner när man fettminskar. Har du omprövat det?
Kanske att man kan fasta sig ned till låg fettprocent efter att man är ordentligt inkörd, jag vet inte. Jag har inte nått dit själv så kan inte uttala mig, men ska man bara nå en “medium-fit”-nivå kan man säkert använda vilken metod som helst så länge man tror på den.
Ang keto + tung styrketräning så är det fortfarande nummer ett enligt mig, det har jag inte omvärderat 🙂
Vad definierar du som medium fit nivå och låg fettprocent?
Toppen att keto och tung styrka är nummer ett! Då är jag ändå på väg åt rätt håll även om jag vill vara warrior! 🙂
Medium-fit skulle jag säga är muskler och 20-25% kroppsfett, mer fitness när man går under 20 och riktigt fit om man är nere mellan 12-15 men det kräver också en del muskler. Att bara vara pinnsmal på den fettpocenten är inte fitness, och ju mindre muskler man har ju svårare är det att komma ned lågt. Om man fastnar kan det vara värt att ta en lång byggarperiod, och sen försöka igen på en högre vikt.
Jag kan inte nå en låg fettprocent under 50 kg, det är supersvårt. Däremot kan jag gå ned till låg fettprocent på 55 kg, det är otroligt mycket lättare.