• Mig + kontakt
    • Media Kit | Collabs & Ads
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
    • Disclaimer
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Omfattande om hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Om övervikt
      • Detox & fasta
      • Om Crohns, IBS & IBD
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Neurohacking
    • Ångestguide
    • Depressionsguide
    • Neurokemisk reparation
    • Hjärnans metabolism
    • Signalsubstanser
    • Fördjupning / checklista
    • Podd / Shownotes
    • Guide: Dopa-detox
    • Om Dopamin
  • Biohacking
    • Samlad info
    • Biohacking | Vad är fel & var börjar jag?
    • Höstens samlade biohacking (2021)
  • Allt om keto
  • Mig + kontakt
    • Media Kit | Collabs & Ads
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
    • Disclaimer
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Omfattande om hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Om övervikt
      • Detox & fasta
      • Om Crohns, IBS & IBD
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Neurohacking
    • Ångestguide
    • Depressionsguide
    • Neurokemisk reparation
    • Hjärnans metabolism
    • Signalsubstanser
    • Fördjupning / checklista
    • Podd / Shownotes
    • Guide: Dopa-detox
    • Om Dopamin
  • Biohacking
    • Samlad info
    • Biohacking | Vad är fel & var börjar jag?
    • Höstens samlade biohacking (2021)
  • Allt om keto

Next Level Biohacking

En personlig blogg om biohacking, ketogen kost & livsstilsdesign

[Mer på bloggen för den som vill läsa mer + ha [Mer på bloggen för den som vill läsa mer + ha vetenskapliga referenser osv! ☝] Jag har snöat in TOTALT på stress-resistens det senaste (s.k glukokortikoidreceptorresistens som förkortas GRR) & förfasas över hur otroligt destruktivt kronisk sympatikus-aktivering (fight & flight) kan vara, särskilt med tanke på att (vissa av oss 🙋‍♀️) är naturligt böjda åt det hållet!

Vi har dock alla olika stress-känslighet beroende på mängden kortisol- & T3-receptorer, ålder, kön, genetiska faktorer & hur vi funkar i stress-läge: Vissa blir super-motiverade, andra hyperkänslig eller tvärtom avstängda eller passiva. Utbrändhet brukar gå mer åt det apatiska hållet, men oavsett upplevelse så verkar just överdriven stress-signalering vara extremt skadligt för hela systemet, om det får tugga på år ut och år in, utan tillräcklig motreglering!

ALLT blir liksom lidande till sist. Det läskiga är att för typ 30 år sedan var GRR eller stress-resistens väldigt ovanligt, men numera har "de flesta" åtminstone något symptom. Oftast flera. 

STRESSBEDÖMNING FRÅN SYMPTOM 🧐
Om du inte kan bedöma din stressnivå för att du inte upplever dig som stressad, så kan du checka av lite hormonparametrar istället: är menstruationerna ok? Matsmältningen? sömnen? Humör & energi-nivåer? 

Det är sällan ett test säger mer än dina egna observationer, men dra dig inte för att boka in ett läkarbesök om du är orolig! ❤️

Om något grundläggande inte funkar, är någon form av stress en TROLIG kandidat! Kortisol, noradrenalin, adrenalin, dopamin & glutamat är ganska toxiska på höga nivåer. Särskilt glutamat som är nervsystemets gaspedal. Har du relativt sett mer dopamin än noradrenalin upplever du troligen inte stress som negativt, men får du stress-relaterade symptom så är det ändå för mycket för systemet! ⚠️

Berätta gärna om du känner igen dig i överdriven stress-signalering eller om du lyckats omprogrammera det!
Hej & Välkommen! Om du är ny följare här, ka Hej & Välkommen! 

Om du är ny följare här, kanske du undrar vad detta är för konto? "Next level biohacking" handlar inte om att chippa sig eller skaffa senaste health tech-prylarna, utan är tvärtom inne på low tech health, basic fysiologi (om hur våra mänskliga kroppar funkar) kryddat med personliga intressen som farmakologi, neurobiologi & hormonlära.

Jag har pluggat biokemi i många år & har snart en PhD i intermedicinska vetenskaper. Det jag lär mig vill jag stöta & blöta med dig som läser här, tillsammans med occasional rants & idéer kring fysiskt & psykiskt välmående. 

Mitt syfte är INTE att visa upp mig själv som "duktig" eller komma med pekpinnar. Då får du följa någon annan, för även om jag befunnit mig i "hälsosfären" i många år, har jag fortfarande mycket att jobba på. Vissa problem som bipolaritet, aspighet osv skriver jag om, andra inte. 

Det finns alltför många frihetsgrader inom konceptet "hälsa" för att någon med säkerhet ska veta allting, så titta gärna mekanistiskt (dvs hur det funkar i form av processer, istället för en massa varför), testa dig fram & glöm inte att ta allt du läser med en nypa oprocessat havssalt *skojar* 😅

Länken i profilen 👆 innehåller mängder med gratis-material så klicka där om du vill läsa mer! ❤️
I morse höll jag en toxikologi-föreläsning på I morse höll jag en toxikologi-föreläsning på Chalmers & med tanke på det (alltså vad som är toxiskt/giftigt eller inte) kom jag att tänka på en återkommande fråga jag får, nämligen: "jag äter (.....) hur nyttigt/onyttigt/bra/dåligt/farligt är det?"

Jag ser ju allting som relativt & att det därför inte finns något absolut dåligt eller absolut bra. Jag tycker att det beror på massa faktorer - inte minst på vad man jämför med! 

Att börja dagen med en rulle ballerinakex är kanske ingen höjdare, men om det är en person som lär sig att äta igen efter många års ätstörningar är det kanske exakt helt rätt! 

Jag har ju personligen nördat ner mig i en ganska ensidig kost de senaste +10 åren (low carb/keto) så om någon frågar mig om deras frukt-frukost är bra, kommer den inte vara bra från mitt perspektiv. Jag värdesätter andra saker, men även jag (frukt-hataren nummer 1 😅) kan se att frukt-frullen är bättre än ballerina-frullen, men det är fortfarande bara 2 parametrar mot varandra!

Inom toxikologin säger man att det inte är giftet i giftet som är giftigt utan mängden (the dose makes the poison) & jag skulle vilja lägga till att om vi pratar just gifter så har vi alla vår individuella kemiska belastning som påverkar hur mycket som är mycket för just oss. 

Dessutom är vi olika bra på att hantera både livsmedel & olika kemikalier, läkemedel, droger osv eftersom vi har olika genetik & tarmflora, olika avgiftningskapacitet, olika psyken, toleransnivå mm. 

Så jag skulle önska att alla som sitter på en "är (....) nyttigt/onyttig?"-fråga lägger till fler parametrar & kanske tittar på resultaten: dvs energinivå, humör/mående, träningsresultat & övriga hälsoeffekter. 

Det är dock svårt för vem som helst att avgöra hur "dåligt" ett specifikt livsmedel är, för resultaten är ju en kombination av helheten över tid. Men, man kan läsa på, testa att utesluta om man känner sig misstänksam, ersätta med annat, men framförallt känna efter i magen! 

Vad säger magkänslan? 

Det är så jag sållar i vad jag stoppar i mig & det funkar ganska bra! Börjar jag undra "hur dåligt är detta på en skala?" så är det nog inte helt rätt! 

Berätta gärna hur du tänker om det här! ❤️
Svep till bild 2 för ytterligare illustration! 👉

Hur kan många ha ett lågt & bra blodsocker trots att de äter massa carbs? Titta på frukosten på bild 2: det är en portion havregrynsgröt med mjölk & jordgubbssylt, samt 2 lingongrova (som jag antar att många äter till frulle? 😅) 

Det blir ca 80g kolhydrater vilket illustreras till höger om lika med tecknet. För tydlighetens skull illustreras sockermängden i antal teskedar med socker: 80g blir 20st teskedar.

Ett normalt blodsocker motsvarar ungefär 1 tesked socker utspätt i hela blodvolymen. Här blir det ju problematiskt om frukosten är på 20 teskedar... Hur löser kroppen detta? 

Genom insulin förstås! ☝️

Insulinet illustreras av nycklarna som kommer & låser upp dina celler så att sockret kan åka in där, för ute i blodbanorna kan det inte vara länge utan att det blir väldigt skadligt! ⚠️

Hos vissa människor blir insulinet väldigt högt, pga t.ex en genetisk känslighet men också pga livsstilsfaktorer (t.ex kosten).

Hyperinsulinemi innebär att insulin pumpas ut i för stora mängder & är ett tillstånd som föregår både insulinresistens & typ 2 diabetes. 

Alla receptorhormon kan orsaka resistens hos celler. Det är en skyddsmekanism från cellens sida. I extremfall kan det till & med ske en receptorinvertering! Receptorerna som sitter på cellens utsida & tar emot molekyler (t.ex dopamin, insulin eller nått annat hormon) gömmer sig då på insidan av cellen som skydd. Många kroppsegna ämnen är toxiska i höga doser & tyvärr är insulin ett av dessa! 

Hyperinsulinemi & insulinresistens hänger ihop, men är tyvärr svårt att detektera genom vanligt blodtest. Insulin är ett så flyktigt hormon att det kan vara svårt att fånga topparna & veta hur mycket skada det faktiskt gör. Det går att ha lågt av både fasteinsulin och c-peptid & ändå ha alla symptom i den rosa rutan! 

Enda sättet att veta sin faktiska insulinfrisättning är genom ett insulinklamptest där blodsockret höjs med glukos-infusion, för att sedan tas ned igen med externt insulin. Få vårdinrättningar kan göra detta, så istället görs glukosbelastningstest, men det säger tyvärr ingenting om insulinet! 

Känner du igen dig i symptomen i rutan...? 🧐
  • Home
  • Personligt
  • Kost & Hälsa
  • Träning
  • Min muskelbyggarresa – En serie i flera delar (2)

Min muskelbyggarresa – En serie i flera delar (2)

30 January, 2019 28 Comments Written by Martina

Läs del 1 här

På Slobos gym tränade bara de största biffarna så jag hade ingen att jämföra mig med och aldrig var det någon som sa nått om att jag va svag eller så. Det var alltid bara uppmuntrade ord, trots att jag stod där och slet med mina enkiloshantlar. Dessutom var hockeyhunken min enda referens och informationskälla till hur man skulle träna, och att det skulle finnas en hel värld av information bortanför det var jag lyckligt ovetande om. Nu kan jag tycka att “träningsinspo” i form av bloggar, youtube och instagram blir övermäktigt och det blir svårt för hjärnan att sålla bland allting. Jag förstår att det kan vara svårt att acceptera sin egen nivå som nybörjare när man har en bild i bakhuvudet av människor som tävlar i Crossfit eller liknande. Därför blir jag så glad när jag ser just nybörjare som bara kör och inte bryr sig om hur det ser ut eller vad som är “rätt form”, för ärligt talat det spelar verkligen ingen roll!

Allt det där “du skadar dig”-snacket är bara bullshit, för kroppen anpassar sig till vad du gör. Jag vet att det är många som inte håller med mig här men ser ju att de här skrämsel-grejerna avskräcker många från att ta i och lyfta tungt, framförallt tjejer som redan är rädda för att “göra fel.” Skit i det säger jag. Gå och gör fel. Det spelar ingen roll och det är bara orealistiskt att tro att man ska göra grejer perfekt de första hundra gångerna man gör något.

Att träna i en safe miljö

Därför kan jag tycka att ‘old school’ lyftargym eller undergroundgym trots sin avskräckande aura är ett väldigt bra ställe att börja på. Där finns många veteraner som är fullt medvetna om vilket arbete som krävs för att bygga riktig styrka eller bygga en viss fysik, så de behöver inte bevisa något. De kanske ger tips om du frågar, men oftast vill de själva vara ifred. Det kan jag sakna med moderna gym, att stämningen är långt ifrån chill och att det kan kännas lite härjigt.

Att börja lyfta tyngre

Så att då gå från enkiloshantlarna i bicepscurls till att stå och pumpa med 30kg hur går det till?

Jag ville egentligen inte halka in för mycket på kost, men uppenbart spelar två saker väldigt stor roll för träningsresultaten: Nummer ett är kalorier och nummer två är näring.

De flesta kvinnor underäter på båda, utan att generalisera alltför mycket. Rädslan för att bli tjock eller inte bli smal är så stor att ingen vågar ÄTA så ordentligt som krävs för att faktiskt bygga och underhålla kvalitativ massa. En anledning till att det har tagit väldigt lång tid för mig att komma upp på den träningsnivån jag är på idag, är för att jag under lång tid aldrig åt tillräckligt. Det var för mycket fasta och för lite riktig mat och för få måltider.


Under de 9 åren jag varit inne på näringstät, artegen föda är det faktiskt mindre än 3 år som jag fokuserat på att ÄTA ORDENTLIGT och bara 1 år av verkligt kvalitativ, kontinuerlig träning. Dessa två tillsammans är vad som ger resultat.

Att börja äta

I samma veva som jag började träna blev jag bekant med Professor Göran och hans kunskaper om näringslära och kroppens biokemi. Jag hade honom i en kurs på Chalmers men vi pratade efter lektionerna också för att jag var så oändligt fascinerad av tanken på att det jag åt hade någon som helst påverkan på min fysiska eller mentala hälsa. Mindblowing!


Det var PG som fick mig att börja reflektera över vad olika livsmedel består av. Minns hur jag gick runt inne på Willys Hemma och vände och vred på allting. Jag var ju officiellt vegetarian men hade börjat tumma lite på det genom att köpa ost, smör och yoghurt efter ett misslyckat försök att vara vegan och ett annat misslyckat försök att leva på råa grönsaker. Jag var mentalt på väg mot något annat och redo att ge vad som helst en chans, så det var så jag så småningom kom in på LCHF och började äta kött igen. Något som revolutionerade mina träningsresultat, men det var en väldigt lång process för mig eftersom det inte fanns så mycket information och jag var oerhört fettskrämd. Det jag i alla fall började med var att plocka bort de flesta kolhydrater och bli storkonsument av lågkalorikvarg.


Min övertygelse är att de flesta kommer långt med att PLOCKA BORT skräp, och sen ännu längre genom att LÄGGA TILL näring men de här insikterna tog flera år för mig att bygga. Den första trevande tiden var jag dels färgad av mitt vego-tänk, och dels att jag ville vara så himla smal och att jag inte hade någon koll alls på mikronutrienter och tillsatser.

Det gjorde att jag gick i varenda fitnessfälla som finns!

Fortsättning följer…

Like this:

Like Loading...

Relaterade

Kost & Hälsa, Personligt, Träning
Min muskelbyggarresa – En serie i flera delar (1)
Grips & straps från BetterBodies

28 Comments

  1. Anders H Anders H
    4 February, 2019    

    Hej Martina.

    Jag har rätt länge känt att mycket protein och fett fungerar bra för min del. Sedan är jag ärligt talat lite för svag i karaktären, så det blir en del (men inte jättemycket) bullar och frukt också.
    Men i alla fall – nu har det skrivits en del om “framtidens” matintag – fullkorn i mängder och typ en köttbulle i veckan.
    Baserat på klimatutveckling, hållbarhet och miljö förstår jag absolut resonemanget, men är lite mer skeptisk till att man hävdar
    också nyttighetsskäl. Har du nån spontan spaning runt detta? (Jag vet att du inte coachar/PTar/rådger etc, men du har väldigt kloka reflektioner och erfarenheter runt både träning och kost, så jag kan inte låta bli att fråga i alla fall).

    Reply
    • Martina Martina
      5 February, 2019    

      Jag har inget att komma med här tyvärr.

      Reply
  2. Lena Lena
    3 February, 2019    

    Gillar serien och din blogg, fast jag aldrig kommenterat.
    Du skriver att man inte skall vara så rädd för att göra fel, men är man 50+ som aldrig tränat så känns det nog tryggt att min pt kollar tekniken och pushar när det är dags att öka vikterna. Sen tror jag också att bra teknik ger snabbare resultat.

    Du har inspirerat mig att äta mer och strunta i vågen. Tack! Det har gett resultat som syns :))

    Reply
    • Martina Martina
      3 February, 2019    

      Min coach säger att det är bättre att vara stark med kass teknik än att vara svag med perfekt teknik 😉

      Reply
      • Lena Lena
        3 February, 2019    

        Fast man kan väl vara stark med bra teknik också…
        Utan trygghet hade jag nog gett upp snabbt. Nu är jag inne på andra året och älakar styrketräning.

        Reply
        • Martina Martina
          3 February, 2019    

          Stark med bra teknik är såklart det bästa 😉

          Reply
  3. Maria Maria
    1 February, 2019    

    Kul att läsa såna här mer personliga inlägg om någons resa. Jag började på gym 2011, när jag började dra ned på cirkusträningen (som jag var aktiv med mellan 1999-2013). Mycket cardio förvisso men en del vikter också, om än inte så tungt. Marklyften vågade jag mig på först förra året. Har alltid prioriterat löpning pga ville hålla låg vikt. Jag pendlar fortfarande mellan vad jag ska satsa på. Jag älskar distanslöpning när jag väl är inne i det men just nu är det himla roligt med tung styrketräning! Att utmana kroppen sitter kvar sen cirkusåren för det är fascinerande att göra saker man inte trodde gick.

    På tal om tidigare inlägg så är jag tyvärr också en sådan som ber om råd när jag väl kommenterar.. Men din blogg har hjälpt mig oerhört mycket. Jag lämnade det vegetariska livet för 13 månader sen; har dragit ned på löpning pga stress och mår nog bättre av det; har kört carnivore hela januari. Dock har mina mått inte ändrats en enda centimeter och jag har ätit för mycket av mina goda köttbiffar så i februari startar fas 2 av kost-experimentet. Men jag har inte hetsätit på över en månad och DET har inte hänt på cirka 10 år så något har maten gjort med mig 🙂 Så jag tackar för inspirationen och denna enorma digitala källa till kunskap, erfarenheter och utvärderingar.
    Mvh Maria

    Reply
    • Martina Martina
      1 February, 2019    

      Coolt! Tack Maria!

      Reply
  4. Anneli Anneli
    31 January, 2019    

    Du har rätt i att all träningsinformation kan bli övermäktigt till slut. Jag följer flera men ska skala av nu och följa några få. Förutom dig så följer jag fitnessfeministen, ni har lite samma tänk vad det gäller träning. Sen har jag upptäckt styrkebyrån precis, de verkar bra. Bli en beefcake är deras koncept haha…
    Apropå biffar så har jag ett problem med att jag inte/ sällan är hungrig. Och när jag äter har jag svårt att äta allt på tallriken. Ofta får jag tvinga i mig maten. Ingen matlust alls alltså.Skittrist!
    Du skriver att man måste äta ordentligt och jag vill verkligen äta mycket och bra. Jag återhämtar mig från en depression och det känns som om den spökar fortfarande. Jag vill orka träna, det är mitt mål. Kan dålig sömn påverka matlusten? Eller för lite fett?

    Väntar på del 3 🙂

    Reply
    • Martina Martina
      1 February, 2019    

      Ja dålig sömn påverkar absolut matlusten, men jag tror på att lyssna på kroppen också. Ibland är matlusten sämre och då är det bara så. Jag tappade själv aptiten för några veckor sedan och åt knappt något på en vecka, men nu är den tillbaka igen. Vet inte vad som hände, troligen dålig sömn och stress och sånt.

      Reply
      • Anneli Anneli
        1 February, 2019    

        När djur är sjuka så äter de inte har jag för mig.
        Ska satsa på några få goda recept som jag inte kan motstå. Är förtjust i marinerade fläskkotletter 🙂

        Hämtade ut 2 av dina senaste böcker på posten igårkväll. Ser fram emot att läsa dem 🙂 🙂

        Reply
        • Martina Martina
          1 February, 2019    

          Coolt hoppas du gillar dem! 🙂

          Reply
  5. Katrkr Katrkr
    31 January, 2019    

    Gillar din blogg och instagram skarpt! Tummen upp för dig.
    Dock, håller jag, tyvärr, inte med dig om att man inte skall vara rädd för att göra fel. Jag gjorde precis så, för snart 6 år sedan. Knäböj och marklyft, startade med tom stång, bara några månader senare var jag uppe i dryga 60 kilo. Jippie! Men, lyckan gick över, det blev starten på flera års krångel med ländrygg som aldrig ger sig helt. Pga fel teknik, för att jag bara körde, utan att vara rädd för att göra fel, för det var ju så kul att bli starkare och öka vikterna

    Reply
    • Martina Martina
      31 January, 2019    

      Tråkigt att du skadade dig, men jag tror inte att det var pga “teknikfel” utan mer ett case av att inte lyssna på sin kropp. Det är bara vad jag tror 🙂

      Reply
      • Katrkr Katrkr
        31 January, 2019    

        Varit hos en pt efteråt som filmade mig så jag fick se hur tekniken såg ut. Jag ”tippar” rumpan när jag kommer ner i bottenläge, så det blir fel belastning på länden. Om jag är duktig och gör sjukgymnastik-övningar för bla magen, så funkar det att köra böj o mark igen, men blivit feg för vikterna i just de övningarna.

        Reply
        • Martina Martina
          1 February, 2019    

          Well… om du tittar på tävlingar i styrkelyft så ser deras knäböj också ganska förjävliga ut, så jag är skeptisk till att det handlar om belastningen.

          Reply
  6. Anita Anita
    31 January, 2019    

    Idag behövde jag det här inlägget, tack! Jag mitt pucko ställde mig på vågen i morse och blev besviken för att jag gått upp ett halvt kilo. Jag har ätit efter din ketobok i fyra veckor och mår toppen, jag har ökat vikterna på träningen och är imponerad av hur bra det går att träna utan kolhydrater. Jag blir ändå besviken av att vågen pekar uppåt. Jag vet att ett måttband skulle säga något annat för det känner jag men det har jag inte tagit mig tid att använda.
    Jag blir så irriterad på min hjärna som tydligen fortfarande har ett bantningstankemönster. Jag vill bli stark och må bra och jag är så tacksam för att jag hittat din blogg och böcker. Du är en otrolig inspiratör och jag är glad att du delar med dig för jag behöver tydligen läsa och påminnas om att allt inte blir perfekt på en gång. Jag har ju precis bara börjat min ketoresa.
    Tack!

    Reply
    • Martina Martina
      1 February, 2019    

      Tack Anita.

      Ta en paus från vågen ett tag och titta i spegeln och gå på känsla, +0.5kg kan vara tarminnehåll eller vatten eller vad som helst. Det går inte att lita på så noga.

      Reply
  7. M M
    31 January, 2019    

    Kul läsning!!

    Reply
  8. Malin Bergström Malin Bergström
    30 January, 2019    

    Åh Slobos Gym, bästa ’ingången’ till att älska styrketräning! Ett halvt liv sedan sist och jag kämpar gör att senor, fästen o leder ska hålla för en ny ’stark era’, dock i närheten av ’nya’ hemmets närliggande gym. Som starkast hade jag aaaaaldrig ont nånstans <3
    R.I.P. Sven (Slobo) och TACK

    Reply
  9. A A
    30 January, 2019    

    Jag ÄLSKAR den här följetongen för jag känner igen mig så mycket i de här två första delarna, haha… Men jag testar LCHF sedan ett par veckor tillbaka och äter fisk igen och idag smyglyfte jag lite av min brors vikter i vardagsrummet med en musklig guide från Youtube. Skitkul ju! Och skitjobbigt när man är en klenis. 😉 Är exakt en sån tjej som har tråkiga erfarenheter av gym och inte vågat ta MIN plats som jag betalat lika mycket för som alla andra. Så dumt. Men vem vet vad som händer under året? Känns som att ett litet frö har blivit planterat i mig genom den här bloggen.

    Reply
    • Martina Martina
      1 February, 2019    

      Härligt, jag hoppas du vågar köra på hårt och ta din plats!

      Reply
  10. Skogshilda Skogshilda
    30 January, 2019    

    Du beskriver det så himla bra.
    Tack för att du delar med dig och för inspirationen det ger.

    Reply
  11. Annika Annika
    30 January, 2019    

    Så kul att läsa och få veta var du faktiskt började. Det inspirerar verkligen. Kan du, så kan jag!

    Reply
    • Martina Martina
      31 January, 2019    

      Ja det kan du!

      Reply
  12. Kristina Karlsson Kristina Karlsson
    30 January, 2019    

    Härlig läsning! Alla vi som följer dig har ju redan nu ett ”facit” men det är spännande och sporrande att du vill dela med dig i ditt sökande efter resultat.

    Reply
  13. Christina Christina
    30 January, 2019    

    Fyllde 70 förra veckan, köpte 2*1kg hantlar igår och är ruskigt otränad. Nu blir det av!
    https://www.verywellfit.com/20-minute-senior-weight-training-workout-3498676

    Reply
    • Martina Martina
      1 February, 2019    

      Hejja dig!

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Senaste kommentarerna

  • Karin on Gör någonting nytt…❤️
  • Peter Biörck on Gör någonting nytt…Jag hoppas på lite feeling. :-)
  • Jenny on Gör någonting nytt…Du har rätt i att söka efter och vara ditt autentiska jag! Det har vi alla. Söka…
  • ulrika on Faror & alternativ till latte-träsket!Kan det funka med kokosolja istället för smör? Jag gillar inte smör så mycket, d…
  • IC on Gör någonting nytt…Det är befriande för själen när man lyckas inse att det inte är egoistiskt att s…
  • Ylva Ås on Gör någonting nytt…Bästa. Haha, du är ändå en av dem som inspirerar mig att nosa på att våga lägga…
  • SonjaS on Gör någonting nytt…håller med, jag läser hellre bloggen!
  • Herman on Gör någonting nytt…Martina Jag har alltid imponerats av din kunskap, din pedagogiska förmåga men oc…

Hej!

Välkommen till Sveriges mest omfattande biohacking-blogg. Jag som skriver här heter Martina och är en nyfiken själ som brinner för att förstå hur saker hänger ihop och fungerar. Allt jag skriver har i syfte att uppmuntra till dialog. Det betyder att jag vill att vi pratar med varandra och hjälps åt att tänka, utvecklas och inspireras för att må bättre och hitta nya lösningar på gamla problem. Jag påstår alltså inte att jag sitter inne med “sanningen” utan allt kan bli föremål för reflektion och diskussion! Det är så vi lär oss och blir bättre, vilket är själva kärnan i biohacking och alla former av självförbättring.

Alla kommentarer godkännes manuellt. Det är bara jag som skriver här och bloggen är personlig.

  • Mer info här
  • Mitt manifest här
  • Kontakta mig här
Gillar du vad du läser? Donera gärna en slant och stötta mitt arbete med bloggen!
Jag finns även på Patreon
Swish: 1231833680

evolve - All rights reserved Martina Johansson

%d bloggers like this: