“Din nästa artikel skulle förslagsvis handla om vad som finns kvar som är jättegott att äta? ? Jag menar, inga carbs, inga mejerier, inga nötter, ingen chili, tomater eller paprika…”
Det här är en supervanlig kommentar när jag pratar om optimal hälsa på bloggen och i verkligheten. “Men vad ska man äta då!?” utbrister folk förskräckt, “det blir ju ingenting kvar!”
För det första: min personliga åsikt är att ALLA människor skulle må väldigt bra av att ta bort alla beroendeframkallande och inflammatoriska livsmedel och känna hur det känns. Jag lovar att det ger en helt ny nivå av välbefinnande och fysisk prestanda!
Det som blir kvar är följande: kött, fisk, äggula, fågel, de flesta grönsaker som växer ovanjord (exkluderat nattskatteväxter), smör, kokosolja, ister, ankfett, havssalt, avocado, citron och örttéer. Om man inte kör lågkolhydratkost kan man även lägga till blötlagda bönor och vitt ris, då har man en helt antiinflammationsoptimerad kost!
ATT GÖRA DET SOM FUNGER OCH OPTIMERA EFTER SIG SJÄLV!
Men!
Det handlar förstås om att optimera efter sig själv! Har du en svår autoimmun sjukdom till exempel MS, besvärande reumatism, chrons eller ulcerös kolit. Ja då kanske du måste bita i de sura äpplet och vara väldigt, väldigt noga tills immunförsvaret och kroppen har läkt.
Är du en ung, frisk och vältränad person utan några större hälsoproblem? Då finns det ingen anledning att överdriva kosten på något sätt, även om det fortfarande är totalt kontraproduktivt och onödigt att äta blodsockerhöjande eller inflammationsdrivande mat. Men min erfarenhet är att om man tränar och är noga med sin hälsa, så väljer man intuitivt bort de värsta skräpet inklusive alkohol. Det faller sig liksom naturligt.
STRIKT MEN INTE NITISK
Personligen är jag noga med min mat men jag dricker alkohol, kaffe och jag äter vissa kolhydrater som sötpotatis, pumpa och bönor när jag känner för det. Jag vet att jag mår bättre utan koffein, men jag väljer nu-belöningen i att dricka kaffe hellre än att inte göra det (just för tillfället). Om jag åker ur min ketos då och då gör det inget, för jag måste anpassa mig till utbudet där jag bor och även om det går att äta bra till 90% så åker man ibland dit på en MSG-laddad måltid eller att de har öst i flytande glukos i maten. Det händer, och jag är inte så brydd över den saken. För mig är det viktigaste att saker funkar än att det är perfekt.
Pumpasmoothie från min kommande bok
HUR SKA MAN TÄNKA?
- Vad är mitt syfte med att äta en viss kost?
- Vad är mina problemområden? Är det vikt? Är det trötthet? Är det inflammation?
- Vad tål jag och vad tål jag inte?
Jag rekommenderar verkligen att kartlägga olika livsmedel och dess effekt på den egna hälsan. Det är väldigt upplysande och en bonus är att man får en skräddarsydd kost som alltid fungerar! Jag blev till exempel positivt överraskad över att min superduperkänsliga mage faktiskt klarar av att äta blötlagda kidneybönor! Bönor har dessutom blodsockersänkande effekt och verkar inte påverka ketonerna nämnvärt, så det är helt klockrent för mig.
TECKEN PÅ ATT MAN INTE TÅL ETT LIVSMEDEL
- Pulsen går upp 16-20 slag per minut efter att man har ätit
- Känner sig svullen
- Får diarré eller blir förstoppad
- Hetsäter
- Ökad värk
- Utslag, eksem, finnar
- Oro, ångest, sömnsvårigheter
Har du blivit positivt/negativt överraskad av något livsmedel?
Skulle du inte kunna lägga till någon funktion på din blogg så att man kan se nya kommentarer? Har sett att vissa har det och det är väl bara programmering?
Nu när jag skrivit en fråga är det ibland kopplat högre upp i tråden och man får scrolla igenom alla dina senaste inlägg för att hitta sina frågor och andras nyaste kommentarer samt dina svar.
Bra idé!
Har en till idé. Hoppas du inte tycker jag lägger mig i för mkt nu men jag tycker din blogg är så otroligt speciell , energisk, utvecklande och viktig. Som många skrivit så läser jag här varje dag, även om några av dina otroligt många och skiftande ämnen inte är mina intresseområden så är det ofta sådant som jag själv tänker på och vill optimera.
Nyligen skrev du att du inte redovisar dina källor/forskning som stödjer det du skriver för att det blir ointressant i bloggen med en massa länkar till forskning (tror jag du skrev typ). Jag håller med om det och vill inte sitta och läsa forskningsrapporter. Men ofta när jag pratar med eller ger tips och råd till vänner och bekanta som inte äter lågkolhydratkost, tränar eller optimerar sin hälsa med kosttillskott så inser jag att jag behöver kunna visa dem hur de kan se alternativa åsikter som stöds av forskning tex att det inte är farligt att äta fett, äta 700 kcal en dag och 3000 kcal nästa dag eller äta mer än 800 IE D vitamin. Livsmedelsverket och andra hänvisar till forskning. Ni som går mot strömmen, Kostdoktorn, Jonas Bergström, Annika D och du tex, kan göra stor förändring i hur människor äter och rör på sig. Men ni behöver som sagt kunna visa på trovärdighet. Här inne är vi en massa hängivna läsare som har förtroende för dina avsikter och vet att du kan dina saker.
När jag behöver ge råd till en vän om D3 mängd kan jag hänvisa till Kostdoktorns artikel om D3 som har många bra länkar till forskning som personen kan läsa om hen vill. Du behöver inte ha forskningslänkar till alla dina inlägg. Men du skulle kunna ha en länksida som du uppdaterar oftare. Tex när du skriver om intressanta och “mot strömmen” ämnen som att man kan ta terapeutisk dos av kosttillskott, det är inte många “vanliga” människor som har hört om detta utan de flesta ser Expressens löpsedlar ” Kosttillskott dödar dig”. Detta blev ett långt inlägg så du behöver ju bara läsa det själv ;).
Bra idé, en länksida kan man ha! Jag har börjat ha lite mer hänvisningar till vetenskapliga rapporter men kan ha det mer där det passar.
Ja bra! 🙂 För även jag vill ofta läsa mer om sådant du vet mer om och som får mig att tänka nytt.
Halloj!
Hur kommer det sig att det är ok med smör? Det innehåller väl mjölkprotein?
Älskar smör så är överlycklig över att det är ok ?
mvh Therese
Smör innehåller mycket mycket mer mjölkfett än vad det innehåller mjölkprotein 🙂
Hej! Tack för ett väldigt intressant inlägg. Två frågor, är det skillnad på blötlagda bönor och ekologiska i tetrapack och vad tycker du om gröna bananer / mjöl på gröna bananer? Har läst att just gröna bananer ska vara bra för magen men minns inte varför.
En fråga till, du skrev tidigare om progesteronkräm, kan du rekommendera ett märke där?
Tack på förhand för din hjälp!
Vänligen
Maria
Blötlagda bönor är okej, de ska alltid blötläggas. Jag vet inte vad jag tycker om gröna bananer 🙂
Jag kan inte rekommendera ett märke på progesteronkräm.
Jag har läst många som använder matbanan pga resistent stärkelse utan det söta som finns i vanlig banan.
Jag brukar köpa vanliga gröna bananer i affären, har de inga framme och det finns någon personal i närheten frågar jag och då tar de ibland fram till mig i från lagret 🙂
Väldigt intressant ämne, hur är det om man visar allergi/överkänslighet mot havre och ägg? Kan man då äta ägggulan och glutenfri havre tror du?brukar det inte va proteinet som orsakar allergi? Älskar ägg och svårt gör att klara mig utan hönsägg! Tack för bra ämne! Tror att denna kost även kan hjälpa vid akne:)
Ja det tror jag, äggula ska vara safe liksom glutenfri havre.
Hej!
Jag har samma problem.
Är allergisk mot mjölprotein och mot gluten och började långsamt introducera lite havregrädde/havremjölk samt glutenfria havregryn för att kunna öka valmöjligheterna.
Märkte däremot efter ett tag att kroppen verkligen inte ville ha några som helst havreprodukter, glutenfria eller ej.
Testa med glutenfritt, om det inte fungerar så uteslut helt.
Ska defintitivt testa med bara äggulan och se om magen blir lugnare efter frukost!
Hej!
En allmän fråga bara.
Undrar hur du tänker om man har sovit typ 4 h i natt från kl 22 till ca kl 2 då jag vaknade och inte ville somna om, skulle du gå och träna då senare under dagen eller messar det up kroppen (typ kortisolet) mer då som säkert redan är trött och stressad? Kanske är det dumt att träna och bättre med långpromenad och hoppas på bättre sömn inatt…
Om du tror det har nån betydelse så är jag keto. 🙂
Vore intressant att höra hur du tänker!
Nej jag skulle inte träna om jag inte hade sovit 🙂
Nej, nu blev det många bud! Äter man mkt kolestrolrik kost så producerar kroppen mindre kolestrol brukar de flesta hävda nu mera. Har inte sett det påstås som du skriver nu att man får högre kolestrol av att äta kolestrol. Myten om att ägg-ätning leder till höjt kolestrol har ju även livsmedelsverket backat på..
Mitt kolesterol har i alla fall ökat väldigt mycket sedan jag började med LCHF, så jag tror att det ökar om man äter mycket mättat fett. Många LCHF:are jag känner har ett kolesterol på över 7, så även jag 🙂
Sen kan man debattera om det är farligt eller ej att ha högt kolesterol. Om man ser dom små som plåster på sår och dom stora som svampar att dra med sig använda plåster. Har man inga inflammationer från för högt blodsocker i kroppen, alltså socker som kommer och gör små sår i blodomloppen, så gör ju inte mycket kolesterol någon skada. Det är om man hela tiden sårar upp med mer socker, så kommer mer o mer små kolesterol och dämmer för. Lägger sig på varandra. Sen bara – PROPP – och så fick du hjärtattack eller bloppropp någonstans. Så uppfattar jag det från det jag har läst.
Det är min bild också 🙂
Är det någon som vet hur Antiinflammatorisk kost påverkar kolesterolvärden? Dum fråga kanske. Med all logik borde värdena sjunka eftersom kroppen producerar kolesterol för att läka skador.
Äter man mycket kolesterol får man högre kolesterol, så det beror väl också på hur mycket man får i sig 🙂
Martina, jag slutar aldrig förundras över den kunskap du besitter! Tack för att du delar den ?
Jag har en fråga angående kosttillskott. I Horminbibeln skriver du att vitaminer och mineraler inte ska tas samtidigt för att inte ges oönskade synenergieffekter. Hur många vitaminer och mineraler får tas samtidigt och vilka borde tas åt gången? ?
Tack!
Tack!
Det där är en ganska komplex fråga, det går inte att svara på rakt upp och ned 🙂
På tal om det så undrar jag samma sak. Kanske ett framtida inlägg 😉
Håller med!
Det hade varit fantastiskt ?
Vad är dina åsikter kring mörk choklad/kakao och inflammation? Äter mörk choklad (70%) varje dag, fast hetsäter det lett, och får forhöjad puls/ångest. Endå kan jag inte låta bli … Fattar inte varför just choklad ska vara så svårt att sluta med ..
Sluta med choklad.
Jag har också oftast problem med hetsätning. Oftast kvällar och på natten vid 03:00, och morgonen. När jag äter middag med något som jag lagat med kokosmjölk, vil jag bara äta mer och mer. Och jag har så svårt att sluta äta macadamia nötter, paranötter och rostade mandlar. Äter kanske en näve per dag. Emellan måltiderna.. men det är inte mkt kolhydrater i nötter, jag vill gärna gå ner i vikt och har ej lyckats med det sen jag började med lchf/ketogen diet. En period uteslöt jag nötter, kaffe och mjölk men nu tagit tillbaka det pga sug och ej haft råd med kokosmjölk varje gång. . Jag äter dock mycket spenat & broccoli, men mycket spenat med kokosmjölk osv. Men så länge man inte överskrider en viss kolhydratsmängd borde det väl inte orsaka viktökning?vissa dagar kanske jag överskrider med någon procent men, jag vet inte.. Jag menar spenat är inte så farligt? Haha! Känns som att jag höll min vikt lättare när jag åt allt skit med måtta innan lchf/keto ,( vill poängtera, man säger att nötter är ej bra,är det för att man lätt kan äta mkt av det och det i sig orsaka insulinpåslag eller är det menat att vara försiktig med alla livsmedel som har mer än 4-5g kllhydrater per 100 g
Pumpa är en ny upptäckt som funkar bättre än jag trodde den skulle för mig! Rostar, gör gryta, kokar, mosar. Äter inte massor, men som lite bulk (“istf potatis”-mat) går den bra. Känner inte av alls att den är lite högre i kolisar.
Kokosnötyoghurt gillar jag också. På det senaste har jag börjat äta stor frukost och mest fett/vegetariskt på kvällen, så yoghurten passar som ett mättande snack på kvällen. Äter också på oliver som passar makrosarna 😉
Nattskuggeväxterna är jobbiga att undvika, och det är ju svårt att se färska tomater och paprika som mindre bra! Jag över-bryr mig inte, men är medveten. Använder bönor men blötlägger och kokar själv. Överanvänder inte tomater, men jag märker inte av dåliga effekter av dem. Så mycket av maten är psykologisk för mig, så jag måste liksom äta de sakerna som gör att jag kan hålla en vettig kost.
Jag har gjort 16:8 med fettkaffe i en massa år nu, så jag var nervös med att börja med frukost (försöker vrida rätt hormonbalanser med dygnsrytm etc. som du beskrivit i ett par inlägg om kortisol och leptin) men till min enorma förvåning har min vikt tickat långsamt och stadigt neråt sedan dess. Annars brukar jag bara gå ner i vikt om jag hetsfastar 🙂 Jag trodde att åtminstone initialt skulle det komma ett uppsving i vikt, men icke. Och jag går inte hungrig!
Var hittar man kokosnöt Yoghurt? Skulle gärna vilja testa det.
Välsorterade hälsobutiker har jag hittat, eller säljs den på ICA numera? Det vill jag också veta!
Jag brukar göra egen med Garants kokosgrädde och Probioform. Annars finns det på Paradiset men har för mig att det är socker i den.
Hur gör du den egna++
Tåler kroppen ofte egguler/eggeplommer bedre enn eggehviter? (Dersom man er sensitiv)
Det er vel også eggulene som er mest næringsrike?
Ja äggvitan är den som innehåller albumin som många är intoleranta mot! 🙂
Mitt problem är att jag ofta hetsäter kokosolja, men som jag har förstått så är det antiiflamatoriskt och allt man läser om det är att det är brat bra, men kan inte sova (no shit, för all energi det ger) och blir svullen osv, men hur VARFÖR har jag sånt sug efter det? kan man vara allergisk mot kokos? Även sug efter fet kokosmjölk, smör, mandelsmör osv!
Fett verkar absolut trigga ett sug hos fler än mig. Varför älskade jag smöriga vetemjölsbröd som wienerbröd innan? Jo för att vetemjöl, smör och socker ihop är lätt att äta super gott och säkert inflammationsskapande till max!
Du skriver bönor och ris. Hur är det med rotfrukter ur antiinflammationssynpunkt?
Rödbetor funkar bra!
Hej Martina!
Intressant läsning. Jag har alltid funderat på varför jag efter att ha ätit ägg och smör alltid blir slö och trött och uppsvälld. Kanske det är äggvitan som spökar där!
Tänkte höra med dig om råd. Jag styrketränar på fm och innan brukar jag dricka en fettchoklad med mct olja. Räcker det innan? Sen brukar jag ta en PWO och bcaa innan passet. Borde jag även ta bcaa efter passet? Käkar mat ca en timme efter gymmandet. Sen en fråga till. Vet ju att rökning inte är bra men hur mycket påverkar det kroppen och kan det hindra en att inte hamna i optimal ketos??
Och som vanligt är du så inspirerande! Roligt att du börjat skriva och träningen igen???
Till och med min 93 åriga morfar har börjat följa dig dagligen nu och är helt fast!?
Kram! //Helena
Hälsa till morfar! Jag är jätteglad över både mina yngre (tonåringar) och äldre (65+) läsare, det är så kul att kunna nå ut till hela spektrat! 🙂
Ditt upplägg är bra, du behöver inte ha BCAA efter passet om du äter efter. Och rökning… no comments, du vet själv hur dåligt det är!
Hej igen Martina! * inläggs request *
Jag såg precis ett nyhetsinslag på tvn om kvinnohälsa och preventivmedel och tänkte direkt på dig (biohacking ). Kunde inte hitta orginalet på webben nu men detta (klippet under) var i princip samma sak, att kvinnor får hälso problem pga hormonrädsla som tex järnbrist. Vet du skrivit om pms tidigare men undrar över menstruationen i förhållande till hälsotillståndet. Tex som gynekologen hävdar att vi lever onaturligt med för mkt menstruationer och för lite graviditeter. Tänker ur en biohackers synpunkt (anti aging, leva länge, prestera bäst, hålla sig frisk längst) med hur dessa hormoner påverkar kroppen under en livstid vs konstgjorda piller vs vara gravid jämt. Alla tre sliter ju på kroppen fast på olika sätt. Jag känner lite damer i trippla min ålder som experimenterar för att skjuta upp klimakteriet och att lura kroppen att den är yngre än vad den är genom både kost, hormoner och alt behandlingar. Då är det ju spännande att tänka att det man gör nu som ung lägger grunden till det som komma skall! Personligen är jag helt emot hormonella preventivmedel och håller mig till fertillity awarness method men det är ändå ett väldigt intresssant topic.
https://youtu.be/xjwk2MxZ9PM
Det här är ett så stort område och jag är väldigt ambivalent här. Jag vet inte om jag kan skriva ett inlägg om det här för det är lite i gränslandet för vad som är okej biohacking i Sverige 🙂
Nu blev iaf jag fruktansvärt intresserad av vad du har att säga om saken. Jag skulle uppskatta alla tankar du kan dela med dig av, och hoppas på ett inlägg. Gränslandet är alltid spännande grejer 🙂
Jag också, väldigt intresserad=) Vem bestämmer vad som är ok eller inte att skriva om i Sverige? 😉
Lagen.
Är också jätteintresserad! 🙂
Lagen bestämmer, låter ju inte riktigt klokt! 🙁
Varför Vitt ris och inte råris som har kvar sitt näringsinnehåll och fibrer?
Nej brunt ris är fullt av fytater och lektiner, tillskillnad från vitt ris. Brunt ris har ju skalet kvar vilket dessutom gör det svårare att metabolisera och mindre snällt mot tarmslemhinnan.
ok, Tack! Misstänkte att det kunde vara så, men undrar ändå varför vitt ris över huvudtaget när det i princip inte innehåller någon näring?
Det innehåller inte så mycket näring, men det är inte heller inflammatoriskt. Det är som glukos ungefär.
Hej! Tack för superbra blogg!!! Vad tycker du om koffeinfritt bulletkafffe? Är det safe? Tycker det är väldigt bra med kokosfett i. Har tyvärr en dålig ovana att äta nikotintuggummi som “snuttefilt”, hur dåligt är det jämfört med kolhydrathetsätning? Har en historia med svår ätstörning och hetsätning. Kram från en beundrare
Kram kram! 🙂
Nikotin är bättre än kolhydrathetsätning, det är helt lugnt sålänge du inte suger i dig röken från cigaretterna 🙂 Bulletproof caffeine free har jag inte testat ännu, ska göra det när jag slutar med kaffe igen.
Sitter precis med en kopp koffeinfritt kaffe med en sked kokosgrädde (orkar inte köra kaffe och fett i mixern hela tiden).
Jag tror det svåraste för mig är mejeri beroendet… Håller på att försöka lägga av med det. 3:e dagen nu helt uteslutande, efter att ha trappat ner intaget i några veckor.
Känner mig verkligen stundvis som en ost-knarkare. Sen läser man att det finns opiumliknande effekter i, som är koncentrerade från det som ska göra kalvar beroende av sin mammas mjölk för överlevnad.
Det känns ju inte helt riktigt, så fick lite mer push att fortsätta.
Jag är verkligen tacksam för din blogg Martina, ser det som att du ligger steg före hela tiden och när jag börjat på något du fixat flera månader sen, så… 😀
Sluta med chili? När jag precis har problem att sluta med mejerier? 😉
Men jag har inga hälsoproblem egentligen, är bara intresserad av hälsa och träning. Så slutar inte med chili helt av, kanske minskar lite.
Förresten provade jag keto-grytan idag! Den var jättegod. Men jag lade till vitlök, svartkål och gurkmeja (då jag hört så mycket bra om det), sen fick jag koka en halvtimme längre för nötköttets skull.
Du skriver att du tänker att man ska äta avacado och citron men det är ju histsminrika? Jag tycker personligen det är supersvårt m histamin, varit känslig sen jag var bebis men det kommer och går beroende på andra faktorer som allmäntillstånd, stress och årstid etc. Dricka en spenat juice nu är okej men i augusti kommer jag rodna på kinderna och det kliar över hela kroppen. Alkohol, ägg och soya är mina triggers i mat! Jag testade att gå till en dietist från allergi mott. med detta men det var väldigt tvivelaktiga angående om det histamin tolerans är en riktig grej eller inte. Fick som råd att äta högre dos Cvit,b6,zink och koppar. Äter dom första 3 men inte koppar eftersom jag är östrogendominant och inte ville chansa! Tack för bra inlägg Martina
För några inlägg sedan var det någon som kommenterade att du bidragit till en ny rutin – morgonrutinen där Martinas blogg ingår. Exakt samma för mig!???
Jag skulle verkligen tjäna på att kartlägga då jag får exem på händerna och har försökt luska ut vad som triggar men inte lyckats (funderar faktiskt på om det är vatten – tycker alltid att jag får nya utslag när jag reser någonstans – bara på händerna – och om de reagerar på nytt vatten med pH och kemikalier och liknande)
Oavsett: kartläggning var det!
Hur brukar du göra? Äta ett livsmedel i taget? Kidneybönor till kvällsmat eller en hel dag? Kombinera med något annat?
Tack Martina – och tack för att du förgyller mina morgonar?
Tack själv Charlotte!
När jag kartlägger så lägger jag till ett nytt livsmedel åt gången och ser vad det får för effekt. Eftersom jag äter väldigt samma varje dag är det väldigt lätt att lägga till kidneybönor, avocado osv. Eller ta bort ett livsmedel som verkar misstänkt.
Tack för det här inlägget! Jag inser att jag får symptom ibland men har mest tänkt att jag ätit för mycket eller för fort. Svullen mage av tomater (inte alltid), svullen av kolhydrater (de är tack och lov borta sedan länge) och hetsätning av fet yoghurt. Just här är jag dig oerhört tacksam. Har svårt att låta bli yoghurten men denna nya insikt kommer göra det lättare. “Det är inte jag som har dålig karaktär utan jag tål det helt enkelt inte!”
Tack själv, jag tycker att det underlättar att veta att man inte hetsäter för att något är “för gott” utan för att de triggar en kaskad av inflammatoriska cytokiner, histamin och andra hormoner som ger beteendet. Man har alltså inte dålig karaktär utan egentligen en allergisk reaktion!