I väntan på gästerna…
I torsdags hade jag en releasefest för min senaste bok Ketoguiden här i Göteborg. 70 hade anmält sig och nästan alla dök upp!
Presenterar boken
Jag bjöd på bacon i ugn samt ketobollar med choklad- och vaniljsmak, och utöver det fanns det rödvin och rostade jordnötter.
Först höll jag en 30 minuters föreläsning med frågestund och sen blev det mingel och signering. Som vanligt när jag har event med mycket folk har jag svårt att hinna prata med alla så mycket som jag skulle vilja, för jag är inte bra på multitasking och mitt fokus blir något splittrat. Hoppas att ingen kände sig bortglömd eller inte fick svar på sin fråga, då är det bara att fråga bland kommentarerna här på bloggen så ordnar vi det.
Hela högen gick åt!
Jag är jättestolt över att eventet blev så lyckat eftersom jag var ensam arrangör från början till slut. Mest för att jag inte är bra på att delegera och ofta kör mitt eget race, men det blev bra ändå. Detaljer är inte heller min starka sida, så inte sällan missar jag något halvviktigt men inte den här gången. Allting föll på plats precis som det var tänkt.
Jag fick också en helt underbar uppbackning av mina vänner. Vilka fantastiska människor jag har omkring mig, det är helt otroligt! Göteborgs blogg-elit; Siranee, Johanna, Pernilla, Jessica och Emelie hade satt ihop en ketokorg till mig och skrivit ett rörande fint kort. Nu är ju både Emelie och Pernilla gamla keto-rävar så de visste precis hur man gör ett keto-kit! ♥
Mina älskade sockersystrar My och Ann-Ida hade köpt blommor och min mamma hade hittat ett rödvin med mitt namn ♥ Till och med mitt förlag dök upp med blommor. Jag vet inte vad jag har gjort för att förtjäna ett sådant fantastiskt stöd men jag är enormt tacksam i alla fall ♥
Räddaren i nöden när man glömmer att ta bilder är Johanna som alltid har kameran eller mobilen i högsta hugg. På bild från vänster till höger; KeepExplore (Mikaela), Siranee, Eva Birath health och Ann-Ida (för carnivore inspo), Pernilla, Johanna och Mitt Liv som Sund- Ewa.
Nu har jag fått blodad tand och kommer absolut göra fler event nu när jag ser hur bra det kan bli, så missade du detta kommer det fler. Om inte annat ses vi på Bokmässan!
Hej!
Jag har precis köpt ketoguiden och tänker snart testa den ketogena kosten. Har levt på liberal lchf några månader, med några få avsteg. Jag tränar ganska mycket och i boken rekommenderar du lätt/lugn träning till en början, hur ska jag som redan tränar mycket och ganska hårt, tänka där? Tack på förhand Och för en mycket fin bok
Jag ser det!
Om du ska fortsätta träna stenhårt och vill bli ketoadapterad så räkna med att du kommer att prestera sämre ett tag, så ketoadaptera inte före någon viktig tävling. Det kan ta ett bra tag för kroppen att bli bekväm med fettdrift, några månader. Men när du väl är där så kommer du ta PR på PR 🙂
Hej Martina! Tack för ett roligt event och jättekul att äntligen få träffa dig. Jag har ätit mer eller mindre strikt LCHF sedan 2013. Mitt problem har aldrig varit att anpassa själva maten åt det ketogena hållet (kan inte minnas senast jag åt pasta) men jag är en riktig dessertälskare och faller titt som tätt för sötsuget. Detta innebär att jag trots min “nästan LCHF” nog aldrig varit helt ketoadapterad i någon längre period. Nu efter releasefesten och den nya boken fick jag en nykick att verkligen satsa på att bli av med mitt beroende. Varje gång jag börjar bli mer strikt känner jag mig dock väldigt spänd i övre delen av magen (börjar efter ca 3-4 dagar), precis under bröstkorgen där revbenen möts. Det är som om musklerna spänner sig eller som om övre delen av magen är tom trots att jag precis har ätit – det inte helt behagligt. Jag brukar för det mesta hitta svaren på mina frågor via Google men har inte lyckats denna gång. Har du någon aning om vad denna spänning kan bero på och om det finns något man kan göra för att lätta lite på den? Stort tack på förhand 🙂
Svårt att veta när jag inte vet vad du äter alls 🙂
Jag äter kött, fisk, skaldjur, ägg, kokosolja, smör, kokosmjölk, grädde (i undantagsfall), broccoli, vitkål, spenat, lite resistent stärkelse i form av bönor osv. Hoppas du får en tydligare bild nu 🙂
Okej många potentiella allergener där som kan ge effekten.
1) Bönor
2) kokosolja
3) vitkål
4) ägg
5) skaldjur
Du får utesluta i omgångar.
Tack för svar! Jag äter dock precis samma nu som jag har gjort sedan 2013, bara det att när jag är lite mindre strikt (t ex äter sötpotatis, lite frukt samt en och annan chokladbit) har jag inte ont. Jag hittade precis nu en ledtråd som sa att det skulle kunna vara magkatarr, vilket jag har haft problem med tidigare. Vissa menar när de slutar med kolhydrater så känner de av detta tydligt. Om du har något tips på naturlig lösning på detta problem vore jag tacksam 😀 Annars får jag ta en sväng till apoteket och köpa något och se om det hjälper.
Sluta med kaffe och alla kryddor.
Tack för att du tog dig tid att svara! Ska absolut testa att utesluta kryddor och se om det kan hjälpa (dricker inget kaffe som tur är) 🙂
Vacker bok! Blev förvånad över alla vackra bilder eftersom du brukar säga att den mat du äter inte är ser så snygg ut.
Jag blev mycket glad över att boken inte var så strikt utan att den ger utrymme för var och en att testa för sig själv. Om man går in i LCHF, Keto, Paleo- världen så är det verkligen högt och lågt! Det som passar för en passar sämre för en annan. Det finns inte många gyllene regler förutom då att undvika processad mat med många ingredienser. Personligen undviker jag det där med procentandelar hit och dit eftersom jag är rädd för att hamna i någon slags besatthet. Måltiden ska vara en högtidsstund. Men jag förstår att du mäter och väger och gör tester eftersom det är din profession. Denna boken kommer att säla stort!
Tack så mycket! 🙂
Det är inte jag som gör designen till mina böcker det är alltid förlagen, och när man gör kokböcker så har man matfotograf och matstajlist, även om jag gjort mycket själv.
Alla recept är faktiskt high fat och ligger runt 80E% så den är ganska strikt 🙂
Hej Martina, jag undrar om du använder iphone eller samsung? Vilken tycker du är bäst?:)
Ingen av dem 🙂
Undrar om du vet något om dessa psymtom. Min svärmor får hjärtklappning och svettningar av magnesium……..?! Jag har aldrig hört om dessa biverkningar förut, aldrig upplevt det själv. Hon hade provat flera ggr. Och när hon fick green earth super magnesium av mig så vart psymtomen jätte starka! Är det något du vet något om?
Nej, det är nog inte så vanligt 🙂
Hon kan ju testa en annan typ av magnesium då tänker jag. Kanske är hon känslig för citronsyran?!? Jag kör på enbart magnesiumbisglycinat/kelat från Topformula, tar det främst för sömnen.
Okey. Hon åt Apotekets egna först. Vet inte hur stor skillnad det är mer än styrkan.
Vad roligt med ett lyckat event!
Tack 🙂
Hej Martina och tack för ett trevligt event.
Har bläddrat lite i din bok och undrar över en sak: I din ketoguide här på bloggen så skriver du att man inte ska äta fröknäcke, men du har med ett recept på det i boken. Vilket gäller?
Ketoguiden är för 1) Nybörjare som antingen hoppar rakt in i keto eller 2) kört paleo länge och vill ketoadaptera. Bloggen handlar om mig och mina upplevelser som har ätit såhär i snart 10 år, det är helt olika 🙂 Fröknäcke ska man dessutom inte äta om man har IBS, som jag har.
Tack för svar!
Men kan man komma i ketos även om man äter fröknäcke till frukost? Frågar för min man. Själv kan jag inte äta frukost utan dricker fettkaffe. Jag läste på din avdelning Allt om keto att man ska undvika fröknäcke. Vårt mål är den fördelning du skriver där dvs 80 % fett 15 % protein och 5 % kolhydrater. Jag matar in i fatsecret och kanske att det är lite för mycket kolhydrater i fröknäcke för att det ska funka?
Det är bara att testa sig fram, tror att de flesta friska människor kan komma undan med fröknäcke och vara i ketos 🙂
Tack! Vi får testa.
Hej Martina,
Tack för ett mycket bra bok, läste den engelska versionen. Jag har en fråga: skulle du inte kunna prata lite om varför ost inte ingår i KETO dieten? Själv tycker jag det fungerar rätt bra och min Keotnix dippar inte speciellt mycket även om jag ätit en hel del ost, blandat både hård och mjuka ostar som brie etc. Vore intressant att förstå lite mer om detta.
Tack för bra inspiration och läsning! Med vänliga hälsningar, Per
Tack Per 🙂 Det gör man som man vill, men ost = mögel och mjölkprotein och något man bör fasa ut efter ett tag. Det är inte ett fantastiskt livsmedel, men finns värre.
Vill också gå på bokparty. Blir det något i Stockholm?
Ja det är tex Lidingö näst-nästa tisdag kl 19 🙂
Så roligt att läsa även om man inte var där. Du kan, Martina, tro på dig själv! <3
Tack Sara!
När kommer du till Skåne ?
Det vet jag inte 😀
Tack för ett härligt event! 😀
Tack själv Emma! 🙂