Jag blev inspirerad av LCHFIngenjörens grymma krönika om hur det gick till när hennes man började med LCHF, trots att han inte är tjock. Det är ett viktigt ämne, för många smalisar eller vältränade individer blir ju väldigt ifrågasatta när de äter enligt en “diet” trots att de inte behöver gå ned i vikt. Folk tror ju att man är knäpp “men du som kan äta vad som helst…” eller “men du som tränar så mycket…” som om det vore en ursäkt för att trycka i sig socker och halvfabrikat? Det är de inte!
Smala och vältränade personer kan ha PRECIS lika mycket hälsoproblem som tjocka personer. De kan till och med ha MER hälsoproblem. Vältränad eller smal är EJ LIKA MED hälsosam. HÄLSOSAM ÄR LIKA MED VAD MAN ÄTER, HUR MAN LEVER OCH HUR MAN MÅR PÅ INSIDAN.
Jag är jättetrött på att höra historier som “åh han va så hälsosam och vältränad, men så ramlade han bara ned och dog en dag!” NEJ, det funkar inte så. Träning eller “smalhet” är inget mirakelmedel mot sjukdomar. Varför hade Mark Sisson prediabetes när han va på toppen av sin karriär som triatlet? Var han vältränad? Jajamensan. Var hans kropp i väldigt dåligt skick på insidan? Ja för att han åt som en modern indrottsman, det vill säga SKIT.
Folk är fortfarande lite rädda för att träna på LCHF, äta naturligt och skippa tillsatser, kolhydrater och spannmål för att man “kanske inte får lika bra effekt/blir lika rippad/får lika stora muskler” för det första: JO det får man. För det andra: LCHF handlar om att äta naturlig mat som kroppen är anpassad för, och självklart kan man prestera på topp när man ger kroppen optimal näring.
Bilderna ovan är på min man som både springer och lyfter på LCHF och har gjort sedan han träffade mig. Han va biffig innan men har gått upp från 66kg till 78kg och blivit av med de klassiska carbs-problemen som svullen mage och svängande blodsocker.
Jag hittade precis hit och är lite nyfrälst! Intressant grepp om träning men framför allt så jäkla gött med biokemiskt input från en kompetent kvinna (föredrar du ett annat pronomen ber jag självfallet om ursäkt!) som INTE skiver om träning från ett “så här blir du smal inför beach 2015”-sätt.
Precis som du skriver så finns inget likhetstecken mellan smalhet, och sundhet eller träning och smalhet. Några av de mest välfungerande och helhetssunda personerna jag känner är långt ifrån tärningstidningarnas hets om “Minska 3 kilo innan midsommar” och “Se läcker ut i träningskläder” (Obs på att jag läste bägge de titlarna i senaste Hälsa, blir så trött).
Tack för bra blogg,nu ska jag läsa vidare!
Tack själv sara, va glad jag blir! 😀
Jag tycker det här är svårt. Jag tränar mycket konditionsträning och är emellanåt mycket hungrig. Vad och hur äter man bra vid konditionsträning?
Ren och naturlig mat som paleo/LCHF kött, fisk, ägg och grönsaker och massor med fett ☺
Jag har funderat på LCHF många gånger, men det finns flera anledningar till varför jag aldrig har gått in i det helt.
En anledning är att jag inte vill bli smalare, blir många det när de redan är tillräckligt smala?
Vill inte förlora fett på kroppen, har så liten byst redan (skulle man kunna välja hade jag gärna blivit av med fett på låren där emot, men det brukar bli det som försvinner sist så…)
För övrigt brukar jag få höra att jag ser så smal pigg och fräsch ut ofta, men jag mår nästan alltid uselt fysiskt som psykiskt och har gjort det i många år utan att någon läkare vill reda ut mig ordentligt.
Senast var det ord som “Du ser frisk ut” som läkaren vräkte ur sig som om det var en friskhetsdiagnos eller något (kunde knappt ta mig dit för att benen knappt bar mig, huvudet dunkade av svår huvudvärk och jag frös jättemycket m.m och hade varit sådan i 3 månader!!!)
Bra att du skriver om att man kan var i minst lika dåligt skick som en överviktig även om man är smal och vältränad, det behöver verkligen uppmärksammas MYCKET MER!
Tycker det ofta är så och man har ofta läst det att de flesta som går över till lchf når sin normalvikt, dvs den vikt där kroppen tycker man borde ligga, oavsett hur man såg ut innan.
Av egen erfarenhet tycker jag man får en kropp i balans, och en kropp i balans når bättre sin idealvikt.
Äter inte lchf för att bli “smalare” utan för att må bättre, både kroppsligt, själsligt och hormonellt.
Kroppen mår helt enkelt bättre på mat den kan bryta ned och som den är gjord för att ta energi från.
efter att ha läst hormombibeln kan jag konstatera att du kanskw har lågt tillväxthormon därför du lagrar fett på låren, eller martina? 😉 då är det hiit o pf som gäller 🙂
Nej jag har högt östro, därför lagrar jag fett på rumpan och låren som kvinnor SKA göra 🙂
…och självklart är det inte heller så att man, bara för att man äter på ett sätt som kroppen “är anpassad för”, inte kan falla ner död, få allvarliga sjukdomar etc. Det är för övrigt intressant vad man lägger i begreppet “anpassad för”. Syftar man då på att maximera chansen till fortplantning? Långt liv? Något annat?
Hej Martina,
Jag är normalviktig och trivs med att vara det. Jag började med LCHF våren 2013 för att få rätt på min PMS. Hittade en artikel på aftonbladet om att jämnt blodsocker skulle vara bra mot PMS och då tänkte jag att det borde vara bra hela tiden. Sagt och gjort, jag la över kosten till LCHF. I början var det svårt och jag blev ifrågasatt. men nu är jag trygg med hur jag äter. Kan äta renare och kan slarva mindre men det finns alltid plats för förbättingar.
Jag tappade väl ngt kilo när jag la om kosten och slutade med kolhydratrik kost som bröd och pasta. Men den viktigare förändringen var att jag blev av med gaserna, svullnaden och mina förstoppningstendenser (som veckorna innan mens gav mig inkontinens).
Hela kroppen hänger ihop och en väl fungerande mage är det viktigaste för mig och har jag det vågar jag springa utan att riskera att kissa på mig. Älskar att springa, inte fort och inte långt men härligt och bra för mig själv.
När jag stärkt mig höft tillräckligt med sjukgymnastövningar ska jag börja hos en PT och lära mig marklyft och bänkpress. Ser så sjukt gött ut med den typen av träning. 🙂
Hej!
Tycker det skulle vara intressant att läsa mer om din mans erfarenheter av att bygga muskler på LCHF. Skiljer sig er kosthållning åt på något sätt vad gäller energi- och proteinintag (i förhållande till kroppsvikt), måltidsfrekvens, fördelning av makronutrienter, val av livsmedel, kosttillskott mm. Vad har fungerat bäst för honom? Även träningsupplägg skulle vara intressant att läsa om. Gästinlägg?
Bra blogg förresten. Har lärt mig massor 🙂
Tack! Jag ska skriva mer om hans träning, mat och tillskott – det kan bli spännande!
På hur lång tid har han gått från 66 till 78 kilo, det är också intressant att få reda på. Ganska massiv ökning!
3 år 🙂
Min kropp mår också bättre utan kolhydrater. Dels för att det lätt bli för mycket rent socker för mig då jag äter kolhydrater (så mycket sug). Jag var smal innan också, men särskilt hälsosam var jag icke.
Kanske är det så att det är enklare att smita ifrån hälsoproblem som smal – för att de inte syns lika mycket utåt (eftersom idealet i samhället = smal/vältränad). Men ändå finns de där på insidan.
Hej Martina!
Jag har in vecka kört ordentlig LCHF. vill påpeka att jag har IBS. Har kört 10% kolhydrater från grönsaker, 20% protein från animaliskt och 70% fett. Jag har haft stora känningar i magmunnen och inbillar mig att det är fettet.
Kan jag köra paleo istället, med mindre fett och ändå få samma eftekt vid viktminskning och bygga muskler?
Eller är det fett, fett, fett som gäller?
Om du har IBS så är de bättre att satsa på fettet helt klart. Om du mår bättre av paleo så kör på de istället 🙂
…så du tror att fettet tvärtom gynnar, inte försämrar IBS? Så då ÄR LCHF bra för mig? Ev paleo, med högre fetthalt? Har jag förstått rätt? Så härligt det hade varit i så fall! 😀
Jag kan också få känningar i magmunnen… kommer alltid när jag ökat mycket på fett (typ kokosolja). Ta det lugnt först och öka efterhand tror jag är bäst och vänj magen/kroppen! Man behöver ju inte fett-frossa för att uppnå “rätt procent” ändå 😛