“Jag läste någonstans att…”
“Det var någon som sa…”
“Jag hörde att…”
Det är många som säger mycket. Eget tyckande blandat med lösrykta fakta. Välkommen till internet! Även denna blogg, även om den drivs av en science editor, är baserad på egna åsikter och erfarenheter. Bara för att någon tycker något eller säger något, så behöver det inte vara sant och det behöver framförallt inte vara sant för dig.
Så hur ska man veta?
För det första – läs och förkovra dig i det du hittar online, i tidningar eller böcker och sup in det du är intresserad av. Läs många olika källor, titta på dokumentärer, TV, youtube eller vad du vill och samla på dig information. Ju mer du läser ju mer bildar du dig en EGEN uppfattning av hur saker och ting verkar fungera.
Man får lov att ha en guru om man vill men det är alltid bra att ha fler, som kan utmana ens tankar lite. Min inlärningsstil är att vara helt oskeptisk och ta in allting som källan/personen har att säga. Möta det med ett öppet sinne. Därefter se hur det matchar mot den kunskapsbank som jag redan byggt upp sedan tidigare.
Alltså
- Ta in okritiskt
- Matcha mot tidigare erfarenheter och kunskap
Om det strider helt mot vad jag redan vet är sant, blir det svårt att acceptera det och jag får lägga det på hyllan tills det uppkommer mer bevis för just den tesen.
Om man inte har tidigare erfarenhet eller kunskap, hur ska man då veta?
Då kan man göra på 2 sätt:
- Experimentera med den ringa kunskapen man har, se om det håller för ett test. Detta passar förstås bäst med praktiska saker.
- Hitta fler källor och sedan utvärdera RIMLIGHETEN i påståendet eller tesen.
Jag har sagt det förr och jag säger det igen – köp inte saker rakt av. Fundera på det lite, analysera dess innebörd. Hur påverkar det dig? Behöver du bry dig? Kan du använda informationen på något sätt? Du måste inte ta ställning för eller emot, det är inte jätteviktigt att ha en åsikt.
Så gör jag i alla fall – hur gör du?
Det skulle vara as grymt om du kunde skriva lite om progrestion och om östrogendominans.. Då det är ett ämne jag vill veta mer om och som jag tror många kan ha nytta av.
Tack för att du är så grym som du är! 🙂
Med äggen har ja precis sätt…LOL, men det är ju trist att folk kan tänka så. man mste tänka tvärtom: för alla naturliga produkter finns ingen reklam. har aldrig sett reklam för ett steak, jordgubbar, avokado, grönsaker, lax osv. inte ens för ost (riktigt ost). bara reklam för högprocesserade ‘livsmedel’…
bra att du tar upp det här, det är alltid bra att ha några “lärare” som man ställer in kompassen på, men innan dess, läsa och hämta in information på olika sätt, jag tycker det är inspirerande att läsa och samla kunskap, men det gäller att inte förlora sig själv i allt, just vad det gäller hälsa så gäller det att just experimentera som du skriver, det här med att vara okritisk redan från början är intressant, det har jag inte tänkt på, jag är nog både och, jag ska försöka tänka på hur jag närmar mig information, jag tror iof mycket sker automatiskt
http://quotes.lifehack.org/media/quotes/quote-Tove-Jansson-you-cant-ever-be-really-free-if-20458.png
Kommentar till Ylva…
Just det med andliga saker har även jag sökt och nu har jag funnit det som verkar rätt och tillvägagångssättet stämmer mycket bra med det Martina beskriver.
Krävs dock en hel del ödmjukhet, men det är ju bara bra 🙂
Fortsätt söka du !!
Och tack Martina för alla dina fina inlägg.
/Magnus
Den här kommentaren har inget med det här inlägget att göra utan om mejerier och probiotika. Du skrev nånstans, ja i din bok tror jag, att fil och yoghurt är mest bluff för inga bakterier överlever processerna. Sen tar du, tror jag, upp Kombucha. Så jag tänkte tipsa om att testa och utvärdera kefir. Både mjölkkefir och vattenkefir. Inte de man köper utan att skaffa kefirgryn.
Mjölkkefirgryn läggs i mjölk och får stå på bänken ett dygn. Sila av och på med ny mjölk på grynen. Den färdiga kefiren in i kylen eller ät direkt. Det är levande bakterier det och de ska vara så himla bra och fler än i yoghurt har jag läst. Själv brukar jag nu, då jag försöker undvika mjölk, men öka på fett, ta färdig kefir från min mamma och hälla nån matsked i en skål grädde för att få kefir-cremeFraiche/Smetana. Lägger man grynen i grädde direkt blir det så tjockt och är svårt att sila. Det blir jättegott. Jag tänker att då får man ju de bra bacillerna, minskar mjölkproteinerna plus att mjölkfett ska vara bra.
Sen finns det vattenkefir. Det är en annan slags “gryn” som man lägger i vatten och socker (minst 6% socker). De äter upp sockret och bildar probiotiska bakterier. Man kan ha i lite annat också för bästa resultat men det enda som behövs är socker och vatten. Första fermenteringen ska stå 1-2 dygn. Sen silar man. På med nytt socker och vatten. Den färdiga vattenkefiren kan man låta stå längre (andra fermenteringen), hälla/mixa i bär. Då blir den surare och surare och sockret äts till slut upp helt vad jag förstår. Och om man vill kan man hälla upp på flaska och stänga korken så byggs det upp kolsyra. Jag kan i alla fall tipsa om detta som en naturlig läsk. Och funkar även bra som ersättare för alkohol. Fast den blir alkohol, i alla fall om man sätter på kork. Dock ska det enligt vad jag läst inte bli mer än nån procent.
Det är i alla fall väldigt gott båda dessa och väldigt enkelt och väldigt levande. Sen huruvdia detta överväger att det är mjölk i den ena och socker i den andra det är en annan femma.
Man kan googla så kan man köpa det online.
Dett är ganska orelevant för inlägget, men du är kunnig, så tänkte fråga: många verkar få utslag/eksem efter en tid med strikt lchf? Jag får aldrig eksem, men idag blossade det upp på sidorna av halsen. Ätit ganska strikt i ett par veckor, men igår åt jag lite popcorn och mörk choklad. Timmen innan utslagen drack jag fettkaffe med kokosolja och smör Svårt att hitta bra info om detta. ?
Precis så har jag gjort. Innan jag fattade det där med att checka av med mina tidigare erfarenheter så var det svårt. Jag sökte mycket inom andliga saker och höll faktiskt på att bli knäpp. För mycket information och alldeles för tok för rädd vad som skulle hände om jag “valde fel” (gammal pingstvän, livrädd att hamna i helvetet 🙂 ) När jag förstod att kost och kosttillskott var en stor nyckel till välmående lade jag till att, prova saker på mig själv. Känna efter hur jag mår på till exempel ett visst kosttillskott och sedan göra en utvärdering.
Låter som ett väldigt bra sätt tycker jag 🙂 Andliga saker kan bli väldigt läskiga, särskilt inom de grenar där man hotar med de ena och det andra. Då är det lätt att bli paranoid!
Ja men eller hur. Skrämmas hit och dit. Idag är jag lite mer uppmärksam på mentala fängelser. Fri inuti är bättre! Ibland trillar man dit men har man en gång sett igenom illusionen så blir det lättare att bryta sig ur både det ena och det andra.