• Mig + kontakt
    • Media Kit | Collabs & Ads
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
    • Disclaimer
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Omfattande om hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Om övervikt
      • Detox & fasta
      • Om Crohns, IBS & IBD
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Neurohacking
    • Ångestguide
    • Depressionsguide
    • Neurokemisk reparation
    • Hjärnans metabolism
    • Signalsubstanser
    • Fördjupning / checklista
    • Podd / Shownotes
    • Guide: Dopa-detox
    • Om Dopamin
  • Biohacking
    • Samlad info
    • Biohacking | Vad är fel & var börjar jag?
    • Höstens samlade biohacking (2021)
  • Allt om keto
  • Mig + kontakt
    • Media Kit | Collabs & Ads
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
    • Disclaimer
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Omfattande om hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Om övervikt
      • Detox & fasta
      • Om Crohns, IBS & IBD
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Neurohacking
    • Ångestguide
    • Depressionsguide
    • Neurokemisk reparation
    • Hjärnans metabolism
    • Signalsubstanser
    • Fördjupning / checklista
    • Podd / Shownotes
    • Guide: Dopa-detox
    • Om Dopamin
  • Biohacking
    • Samlad info
    • Biohacking | Vad är fel & var börjar jag?
    • Höstens samlade biohacking (2021)
  • Allt om keto

Next Level Biohacking

En personlig blogg om biohacking, ketogen kost & livsstilsdesign

[Mer på bloggen för den som vill läsa mer + ha [Mer på bloggen för den som vill läsa mer + ha vetenskapliga referenser osv! ☝] Jag har snöat in TOTALT på stress-resistens det senaste (s.k glukokortikoidreceptorresistens som förkortas GRR) & förfasas över hur otroligt destruktivt kronisk sympatikus-aktivering (fight & flight) kan vara, särskilt med tanke på att (vissa av oss 🙋‍♀️) är naturligt böjda åt det hållet!

Vi har dock alla olika stress-känslighet beroende på mängden kortisol- & T3-receptorer, ålder, kön, genetiska faktorer & hur vi funkar i stress-läge: Vissa blir super-motiverade, andra hyperkänslig eller tvärtom avstängda eller passiva. Utbrändhet brukar gå mer åt det apatiska hållet, men oavsett upplevelse så verkar just överdriven stress-signalering vara extremt skadligt för hela systemet, om det får tugga på år ut och år in, utan tillräcklig motreglering!

ALLT blir liksom lidande till sist. Det läskiga är att för typ 30 år sedan var GRR eller stress-resistens väldigt ovanligt, men numera har "de flesta" åtminstone något symptom. Oftast flera. 

STRESSBEDÖMNING FRÅN SYMPTOM 🧐
Om du inte kan bedöma din stressnivå för att du inte upplever dig som stressad, så kan du checka av lite hormonparametrar istället: är menstruationerna ok? Matsmältningen? sömnen? Humör & energi-nivåer? 

Det är sällan ett test säger mer än dina egna observationer, men dra dig inte för att boka in ett läkarbesök om du är orolig! ❤️

Om något grundläggande inte funkar, är någon form av stress en TROLIG kandidat! Kortisol, noradrenalin, adrenalin, dopamin & glutamat är ganska toxiska på höga nivåer. Särskilt glutamat som är nervsystemets gaspedal. Har du relativt sett mer dopamin än noradrenalin upplever du troligen inte stress som negativt, men får du stress-relaterade symptom så är det ändå för mycket för systemet! ⚠️

Berätta gärna om du känner igen dig i överdriven stress-signalering eller om du lyckats omprogrammera det!
Hej & Välkommen! Om du är ny följare här, ka Hej & Välkommen! 

Om du är ny följare här, kanske du undrar vad detta är för konto? "Next level biohacking" handlar inte om att chippa sig eller skaffa senaste health tech-prylarna, utan är tvärtom inne på low tech health, basic fysiologi (om hur våra mänskliga kroppar funkar) kryddat med personliga intressen som farmakologi, neurobiologi & hormonlära.

Jag har pluggat biokemi i många år & har snart en PhD i intermedicinska vetenskaper. Det jag lär mig vill jag stöta & blöta med dig som läser här, tillsammans med occasional rants & idéer kring fysiskt & psykiskt välmående. 

Mitt syfte är INTE att visa upp mig själv som "duktig" eller komma med pekpinnar. Då får du följa någon annan, för även om jag befunnit mig i "hälsosfären" i många år, har jag fortfarande mycket att jobba på. Vissa problem som bipolaritet, aspighet osv skriver jag om, andra inte. 

Det finns alltför många frihetsgrader inom konceptet "hälsa" för att någon med säkerhet ska veta allting, så titta gärna mekanistiskt (dvs hur det funkar i form av processer, istället för en massa varför), testa dig fram & glöm inte att ta allt du läser med en nypa oprocessat havssalt *skojar* 😅

Länken i profilen 👆 innehåller mängder med gratis-material så klicka där om du vill läsa mer! ❤️
I morse höll jag en toxikologi-föreläsning på I morse höll jag en toxikologi-föreläsning på Chalmers & med tanke på det (alltså vad som är toxiskt/giftigt eller inte) kom jag att tänka på en återkommande fråga jag får, nämligen: "jag äter (.....) hur nyttigt/onyttigt/bra/dåligt/farligt är det?"

Jag ser ju allting som relativt & att det därför inte finns något absolut dåligt eller absolut bra. Jag tycker att det beror på massa faktorer - inte minst på vad man jämför med! 

Att börja dagen med en rulle ballerinakex är kanske ingen höjdare, men om det är en person som lär sig att äta igen efter många års ätstörningar är det kanske exakt helt rätt! 

Jag har ju personligen nördat ner mig i en ganska ensidig kost de senaste +10 åren (low carb/keto) så om någon frågar mig om deras frukt-frukost är bra, kommer den inte vara bra från mitt perspektiv. Jag värdesätter andra saker, men även jag (frukt-hataren nummer 1 😅) kan se att frukt-frullen är bättre än ballerina-frullen, men det är fortfarande bara 2 parametrar mot varandra!

Inom toxikologin säger man att det inte är giftet i giftet som är giftigt utan mängden (the dose makes the poison) & jag skulle vilja lägga till att om vi pratar just gifter så har vi alla vår individuella kemiska belastning som påverkar hur mycket som är mycket för just oss. 

Dessutom är vi olika bra på att hantera både livsmedel & olika kemikalier, läkemedel, droger osv eftersom vi har olika genetik & tarmflora, olika avgiftningskapacitet, olika psyken, toleransnivå mm. 

Så jag skulle önska att alla som sitter på en "är (....) nyttigt/onyttig?"-fråga lägger till fler parametrar & kanske tittar på resultaten: dvs energinivå, humör/mående, träningsresultat & övriga hälsoeffekter. 

Det är dock svårt för vem som helst att avgöra hur "dåligt" ett specifikt livsmedel är, för resultaten är ju en kombination av helheten över tid. Men, man kan läsa på, testa att utesluta om man känner sig misstänksam, ersätta med annat, men framförallt känna efter i magen! 

Vad säger magkänslan? 

Det är så jag sållar i vad jag stoppar i mig & det funkar ganska bra! Börjar jag undra "hur dåligt är detta på en skala?" så är det nog inte helt rätt! 

Berätta gärna hur du tänker om det här! ❤️
Svep till bild 2 för ytterligare illustration! 👉

Hur kan många ha ett lågt & bra blodsocker trots att de äter massa carbs? Titta på frukosten på bild 2: det är en portion havregrynsgröt med mjölk & jordgubbssylt, samt 2 lingongrova (som jag antar att många äter till frulle? 😅) 

Det blir ca 80g kolhydrater vilket illustreras till höger om lika med tecknet. För tydlighetens skull illustreras sockermängden i antal teskedar med socker: 80g blir 20st teskedar.

Ett normalt blodsocker motsvarar ungefär 1 tesked socker utspätt i hela blodvolymen. Här blir det ju problematiskt om frukosten är på 20 teskedar... Hur löser kroppen detta? 

Genom insulin förstås! ☝️

Insulinet illustreras av nycklarna som kommer & låser upp dina celler så att sockret kan åka in där, för ute i blodbanorna kan det inte vara länge utan att det blir väldigt skadligt! ⚠️

Hos vissa människor blir insulinet väldigt högt, pga t.ex en genetisk känslighet men också pga livsstilsfaktorer (t.ex kosten).

Hyperinsulinemi innebär att insulin pumpas ut i för stora mängder & är ett tillstånd som föregår både insulinresistens & typ 2 diabetes. 

Alla receptorhormon kan orsaka resistens hos celler. Det är en skyddsmekanism från cellens sida. I extremfall kan det till & med ske en receptorinvertering! Receptorerna som sitter på cellens utsida & tar emot molekyler (t.ex dopamin, insulin eller nått annat hormon) gömmer sig då på insidan av cellen som skydd. Många kroppsegna ämnen är toxiska i höga doser & tyvärr är insulin ett av dessa! 

Hyperinsulinemi & insulinresistens hänger ihop, men är tyvärr svårt att detektera genom vanligt blodtest. Insulin är ett så flyktigt hormon att det kan vara svårt att fånga topparna & veta hur mycket skada det faktiskt gör. Det går att ha lågt av både fasteinsulin och c-peptid & ändå ha alla symptom i den rosa rutan! 

Enda sättet att veta sin faktiska insulinfrisättning är genom ett insulinklamptest där blodsockret höjs med glukos-infusion, för att sedan tas ned igen med externt insulin. Få vårdinrättningar kan göra detta, så istället görs glukosbelastningstest, men det säger tyvärr ingenting om insulinet! 

Känner du igen dig i symptomen i rutan...? 🧐
  • Home
  • Biohacking
  • Biokemi
  • Q&A
  • Hormoner
  • Case
  • Läsarbrev: Skyhögt kolesterol på keto

Läsarbrev: Skyhögt kolesterol på keto

16 January, 2021 107 Comments Written by Martina

Hej Martina,

Jag har länge följt dig, läst många av dina texter och hört flera intervjuer.
Jag har varit väldigt öppen gentemot rigorösa mängder smör, naturliga fetter (talg, ister eller kappan på köttbitar). Jag har baserat min kost nästan uteslutande på kött (nöt, gris och lite vilt), ägg och smör. Inte mycket av köttet är processat lite rimmat sidfläsk men i övrigt är allt tillagat av mig.

I höstas noterade jag att jag fått som utslag runt ögonen. Jag trodde initialt att de var på grund av att utsatte dem för en del klor via simträning. Simträningen upphörde på grund av corona men utslagen bestod. Jag gick då vidare med det till sjukvården där det konstaterades att de troligen är inlagrad kolesterol. Mitt totala kolesterolvärde är
25,8, mitt HDL är på 2,0. Jag blev direkt ombedd och ordinerad att ta statiner.

Jag är mycket rädd för dessa och vill inte ta dem. Jag och familj är rädd för konsekvenserna om jag inte tar dem. Efter mycket om och men så vek jag ned mig och har nu tagit dem. Men samtidigt har jag dragit ned på min fettkonsumtion och ökat av t. ex avokado. Jag tänker att testa och köra med medicin och neddragning av fett tills vidare så att kolesterolet går ned. Tror du att statiner kommer hjälpa eller stjälpa mig?

Jag mår psykiskt väldigt dåligt av detta dels på grund av att jag behöver ta statiner och dels för att jag känner mig lurad av allt jag läst och trott mig förstå. Om statiner inte är för farligt för mig samtidigt som det lugnar min familj är jag öppen för det. Jag önskar få hjälp eller någon vägledning att ta mig an forskning som kan vägleda mig.


Svar: Kolesterolvärde på 25.8 mmol/l är 5 gånger högre kolesterol än normalt. HDL är farkosten som för lipider tillbaka till levern för nedbrytning och den är 2 mmol/l hos dig vilket innebär att du har ungefär 12 gånger mer kolesterol som går ut till vävnaderna än vad som går tillbaka till levern. Detta är väldigt ovanligt, men en del individer har en rubbad kolesterolmetabolism av några anledningar:

  1. Genetiskt 
  2. Dåligt skick på levern 
  3. Olämplig kost

Genetiska störningar i kolesterolmetabolismen brukar man kalla för familjär hyperkolesterolemi. Den diagnosen brukar ges så fort man ser ett sånt här högt värde, men det låter mer som att detta är kostrelaterat eller triggat av kosten.


Mycket metaboliseras i levern och fungerar inte den som den ska drabbar det även kolesterolet.


Olämplig kost brukar oftast vara mycket kolhydrater inklusive fruktos samt härdat fett, men uppfyller man de övriga två faktorerna så omsätts inte kolesterolet ordentligt oavsett kost, men framförallt om man alltid äter extra kolesterol. Att äta ett flak ägg om dagen kan ge 15-25 i totalkolesterol för den som har en dålig omsättning. Dock går kolesterolet tillbaka till normala nivåer efter att man byter kost.

Lösningar på skyhögt kolesterol

Du skriver att du ersätter fettet med avokado, men avokado innehåller också 80E% fett. Dock är det rätt spår att byta ut några fetter till mindre kolesterolstinna. Jag hade personligen bytt till en högproteindiet istället för en högfettkost, lagt till lite leverstöttande grönsaker som korsblommiga växter och mycket ovanjordsgrönsaker och låtit fettet komma från till exempel olivolja. Detta ger troligen en dramatisk sänkning av kolesterolet. Det kan vara en eller ett fåtal livsmedel som inte metaboliseras som de ska, ofta är det ägg och det är därför det finns en gräns på 6 stycken om dagen.

Tillskott

Vitamin B3 har en tendens att sänka kolesterolet på naturlig väg.

Läkemedel

Så då till frågan om man ska ta kolesterolsänkande medicin eller inte. För lätt förhöjda värden finns det absolut ingen anledning, men för kraftigt förhöjda värden finns det en poäng om kolesterolet är fortsatt förhöjt trots ovanstående koständringar. Vilken medicin ska man ta? De har väldigt olika biverkningsprofil där Simvastatin har en mycket otrevlig lista med biverkningar medan Rosvastatin är en klart modernare variant! I kliniska studier har Rosvastatin visat sig mycket mer fördelaktig med väldigt få rapporterade biverkningar samtidigt som den är otroligt effektiv på att ta ned LDL-kolesterolet enbart. HDL förblir intakt.


Jag hade bett läkaren om Rosvastatin samt coQ10 på recept eftersom statiner kan ha en negativ hjärtpåverkan genom sin blockering av coQ10 receptorerna. Sedan hade jag också tidsbegränsat statinbehandlingen till max 6 månader för att inte rubba andra hormoner, gjort en blodkoll varannan månad och sedan fortsatt att kostbehandla.


Hoppas att du känner att du har fått ett begripligt och betryggande svar. Det är aldrig roligt när man gör insatser för sin hälsa och får ett tvärtom-resultat. Det är lätt att bli både besviken, ledsen och arg! Ett förhöjt kolesterolvärde är dock inte hela världen, och det går att åtgärda enligt ovan. Det intressanta är vad som hänt med din kolesterolmetabolism.

Tänk på att kolesterolet kan bli kraftigt förhöjt vid en infektion eller vid mycket hård träning, så ta inte nästa prov efter ett hårt träningspass!

Hör gärna av dig och berätta hur det utvecklar sig 🙂

Like this:

Like Loading...

Relaterade

Biohacking, Biokemi, Case, Hormoner, Q&A
biohacking, kolesterol, statiner
Similar posts
  • Varför smala blir sjuka | STRESS värr... — TLDR: Ett inlägg i 2 delar!* Sorry för mastig artikel men snöade in till tusen på det här området! 😅 Jag har många stress-junkies som läser här så, this is for you! ❤ TEMA: kronisk stress och stress-resistens; stressens svar på insulinresistens fast med receptorresistens för kortisol istället för insulin (och varför det är värre!) [...]
  • Vikten av olika livsstilsfaktorer �... — Inlägget innehåller reklam för min samarbetspartner Gutfeelinglabs (rabattkod, länkar & info hittas i separat, färgmarkerat avsnitt längst ned!) Som du märker går temat kring livsstilsfaktorer som en lång röd tråd genom de senaste inläggen, och inte bara “vad” utan kanske främst “hur” vi ska kunna genomföra de förändringar som krävs för resultaten vi längtar efter. [...]
  • Guide: Livsstilsinventering! — Ny uppdatering finns längst ned om hur man gör med uteblivna samband, hur man loggar scrollande och hur man kan tänka kring faktorer som är kraftfullare än alla andra tillsammans! Det här inlägget handlar om hur du hittar vad som är fel med din hälsa! Jag vurmar starkt för livsstilsinventering som metod för detta och [...]
  • Åldrandets gåta är löst! (Podd + text... — Förra inlägget om vad friska 100-åringar har gemensamt hittar du här! I slutet av förra veckan hade jag äran att spela in ett poddavsnitt tillsammans med Statens forskningsföretag Vinnova och min biohacker-vän Linus, som är expert på läkemedel mot åldrande. Det är inte bara ett intresse för honom utan han arbetar som konsult för olika [...]
  • Vad friska 100-åringar har gemensamt! — Föregående inlägg på samma tema hittar du här: Summering av veckans biohacking-föreläsningar! Här kommer den utlovade fortsättningen på förra veckans inlägg och är på temat åldrande och vad friska 100-åringar har gemensamt. Nästa inlägg kommer att vara ännu mer specificerat kring åldrande, ackompanjerat av ett intressant poddavsnitt i samarbete med Statens innovationsföretag Vinnova! Så låt [...]
Forskningens tre ben
Läsarbrev: Varifrån kommer energin?

107 Comments

  1. Bengt Nilsson Bengt Nilsson
    27 January, 2023    

    Artikeln i Läkartidningen berättar att lågt kolesterol inte alls är bra, utan dödligt..

    Läkartidningen – Evidens för kolesterolparadoxen vid akut hjärtinfarkt har stärkts

    Läs gärna även den långa kommentaren skriven av Uffe Ravnskov

    https://lakartidningen.se/klinik-och-vetenskap-1/nya-ron/2023/01/evidens-for-kolesterolparadoxen-vid-akut-hjartinfarkt-har-starkts/

    Reply
    • Martina Martina
      28 January, 2023    

      Coolt! Men vet att Ravnskov inte är super-poppis inom “etablissemanget”… bra det får lite uppmärksamhet efter alla år av att “utrota” kolesterolet…

      Reply
      • Bengt D Nilsson Bengt D Nilsson
        13 February, 2023    

        Jag skickade samma information till Livsmedelsverket och fick följande svar

        Den fall-kontrollstudie som du länkar till har undersökt samband mellan kolesterol och dödlighet hos en specifik patientgrupp, nämligen de som diagnostiserats med akut hjärtinfarkt. I referatet påpekar författarna själva att fynden sannolikt förklaras av omvänd kausalitet, det vill säga att LDL går ner som en konsekvens av själva hjärtinfarkten i det akuta stadiet. Detta kan ha implikationer för när och hur man ska behandla patienter med akut hjärtinfarkt.

        Sammanvägning av studier
        Livsmedelsverkets kostråd vänder sig till den friska allmänna befolkningen och inte till enskilda patientgrupper. Som myndighet behöver vi alltid utgå från den samlade forskningen och måste ha stark evidens för de råd och rekommendationer vi ger. I varje enskild studie finns osäkerheter i resultaten. Det beror på till exempel studiedesign, genomförande och statistiska beräkningar. Flera studier med liknande frågeställning behöver vägas samman för att kunna bedöma om det finns ett orsakssamband mellan en faktor och en hälsoeffekt. Du kan läsa mer om hur Livsmedelsverket arbetar med värdering av vetenskapliga underlag i vår rapport
        Så arbetar Livsmedelsverket med vetenskapliga underlag in om nutritionsområdet.
        https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/rapporter/2020/l-2020-nr-04-vetenskapliga-underlag-inom-nutritionsomradet.pdf

        Nordiska näringsrekommendationer ger oss den vetenskapliga grunden
        De nordiska näringsrekommendationerna (NNR) är basen för Livsmedelsverkets arbete inom mat och hälsa. Just nu håller NNR på att uppdateras och den nya versionen förväntas att publiceras i juni 2023. I det fall NNR skulle komma fram till nya slutsatser om hälsoeffekter av fettkvalitet kommer vi ändra Livsmedelsverkets råd därefter. På norska Hälsodirektoratets hemsida kan du läsa mer om uppdateringen av NNR.
        https://www.helsedirektoratet.no/english/nordic-nutrition-recommendations-2022

        Reply
  2. Pälle Pälle
    18 May, 2021    

    Hej!
    Ursäkta dröjsmålet. Mätningen gav ett mycket positivt resultat.
    Som summering:
    För Total kolesterol, LDL, HDL och TG (Triglycerider) har det utvecklas likt:
    Total kolesterol: 25.8, 25.2, 26.8, 22.5, 20.6, 10.5
    LDL: 23, 23.2, 24, 18.8, 18, 8.2
    HDL: 2, 2, 2, 1.6, 2.2, 2.1
    TG: 2.7, 1.2, 1.6, 1.7, 1.1, 1.3
    Mitt fasteglukos har ökat något och likaså mitt HbA1c (34). Glädjande är att det är kosten som gjort detta och inte statiner eller rekommendationer av VC och dietist. Är det inte märkligt?
    Men jag är rätt nöjd med denna kraftiga sänkning. Nu kan jag även använda mig av min egna manick för att mäta blodfetter. Jag kommer göra en ny mätning om fyra veckor.
    Hade även ett mycket intressant telefonsamtal med läkare på provstället. Han var väldigt intressersd av min utveckling och talade även om just LMHR samt Dave Feldman om hans forskning kring det.

    C-vitaminet har påverkat ledvärken något oerhört, jag kan knappt fatta dess effekt.

    Tack för all hjälp och på återhörande!

    Reply
    • Martina Martina
      19 May, 2021    

      Hejja Pälle, grymt jobbat! En äkta biohacker är du, önskar jag hade en pokal eller ett diplom att skicka för det här var riktigt storartat! 😀

      Reply
      • Pälle Pälle
        19 May, 2021    

        Hej!
        Snabb respons! Det känns riktigt skönt.
        Jag önskar att jag hade haft mer kött på benen i min första kontakt med VC och sjukvård.
        Stort tack till dig som kommer med tips, råd och delar med dig av din kunskap på helt egen tid.
        Jag ska ta mig an litteratur om metabolism, det är helt klart ett område som jag saknar kompetens inom. Sett till sjukvården är jag sntagligen inte ensam 🙂

        Tack alla för all hjälp! Ska bli intressant att se hur det utvecklar sig.

        Reply
        • IC IC
          29 January, 2023    

          Det här är mycket intressant och värt att hålla ögonen på
          https://www.technologyreview.com/2022/07/12/1055773/crispr-gene-editing-cholesterol/

          Reply
    • IC IC
      19 May, 2021    

      WOW du är fantastisk Pälle 🏆 tar mig friheten att ge en från M också 🏆

      Reply
    • Pälle Pälle
      1 January, 2023    

      Hej!
      En uppdatering:
      Värdena har sjunkit till en nivå där min kolesterolmätare inte kan mäta, d.v.s någonstans under 3,3 (totalt kolesterol).
      Känns ganska skönt att ha fått ner kolesterolet utan statiner trots ihärdig sjukvård som förespråkar och proklamerar att det är enda lösningen.
      Hiskeliga mängder ägg är inte långre ett återkommande livsmedelsintag men förekommer.
      Hoppas att någon annan dragit lärdom av experimenten.
      Tusen tack till dig Martina och er andra för kommentarer och idéer!

      Reply
      • Martina Martina
        1 January, 2023    

        Coolt!!! 😍❤

        Reply
      • IC IC
        1 January, 2023    

        👏 Grattis Pälle!
        Har du ändrat på något specifikt som du tror var det mest effektiva i din framgång?

        Reply
        • Pälle Pälle
          8 January, 2023    

          Hej!
          Det är främst ett radikalt neddrag på ägg i kosten. Initialt, första året följde jag Martinas råd om att äta korsblommiga vegetabilier, blomkål, broccoli, vitkål et.c.
          Annars har det varit snarlik kost men inga ägg, möjligen. 3-4 ägg per år
          Hur går det för dig?

          Reply
          • IC IC
            9 January, 2023    

            Mitt kolesterol åker jojo men inga höga värden alls vare sig på det totala eller Ldl, det verkar som om min autoimmuna sjukdom på levern är det som spelar in enligt läkarna så det är bara att bita i sura äpplet och inte oroa sig över de Lab-svaren. Jag har alltid ätit mycket broccoli, vitkål och blomkål i alla dess former och just nu har jag fått ett enormt sug efter mer kött

            Reply
  3. T T
    4 May, 2021    

    Nej. Jag fick besked om att äta light kokosmjölk och dricka saft. Men ift c vitamin. Måste det vara ascorbinsyra?

    Reply
    • I C I C
      5 May, 2021    

      https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter/c-vitamin?AspxAutoDetectCookieSupport=1

      Reply
      • T T
        7 May, 2021    

        Tack IC, men jag får inte upp linken :), är det så att det måste vara ascorbinsyra för att det ska fungera, eller kan alla former av vitamin c vara bra?

        Reply
  4. Pälle Pälle
    3 May, 2021    

    Hej!
    Efter ytterligare en tid har jag hunnit med en mätning och ska göra en mätning i veckan. För Total kolesterol, LDL, HDL och TG (Triglycerider) har det utvecklas likt:
    Total kolesterol: 25.8, 25.2, 26.8, 22.5, 20.6
    LDL: 23, 23.2, 24, 18.8, 18
    HDL: 2, 2, 2, 1.6, 2.2,
    TG: 2.7, 1.2, 1.6, 1.7, 1.1
    Så något av en sänkning.

    Jag har även känt av en värk i leder, främst i en tå och vid belastning eller om jag försöker stretcha leden. En genomsökning på sådan smärta landar inte sällan i gikt. Jag har ätit bra mycket protein (nöt eller torsk) och en del inälvsmat som lever (kanske 1-1,5 kg på två veckor). Förutom att inte längre äta lever, nästan slutat med kaffe och dricka bra mycket vätska, vad kan förbättra en möjlig gikt-påverkan?
    Min egna mätare visar fortfarande “HI” så kolesterolet är inte under 12 ännu.
    Ingen medicin under dessa veckor.

    Reply
    • Martina Martina
      3 May, 2021    

      Drick C-vitamin/askorbinsyra ca 3-5 gram per dag utspritt över dagen så fixar du gikten!

      Grattis till kolesterolsänkningen ändå, men är det så att du äter ganska stora matmängder? Bara en fundering!

      Reply
      • Pälle Pälle
        3 May, 2021    

        Hej!
        Tack för tipset! Jag tar ca 1 g idag och kan definitivt öka.
        Ja, jag äter rätt stora mängder mat och då mat som innehåller mycket energi. Där har du återigen en bra poäng som får mig att tänka till.
        Tyvärr är det även så att det till stor del intas till kvällen eller efter jobbet. Jag har påbörjat en förändringen men har svårt att bryta den vanan eller äta när jag inte är speciellt hungrig. Jag uppskattar att äta mat vid lugna tillfällen vilket oftast inträffar sker på kvällen.
        Tack för ditt snabba svar!

        Reply
      • Pälle Pälle
        3 May, 2021    

        Hej!
        Tack för tipset! Jag tar ca 1 g idag och kan definitivt öka.
        Ja, jag äter rätt stora mängder mat och då mat som innehåller mycket energi. Där har du återigen en bra poäng som får mig att tänka till.
        Tyvärr är det även så att det till stor del intas till kvällen eller efter jobbet. Jag har påbörjat en förändringen men har svårt att bryta den vanan eller äta när jag inte är speciellt hungrig. Jag uppskattar att äta mat vid lugna tillfällen vilket oftast inträffar sker på kvällen.
        Tack för att du svarar så snabbt!

        Reply
        • Martina Martina
          3 May, 2021    

          Hade ju kunnat vara något att experimentera med, att minska matmängderna. Kanske lägga in lite mer rå mat?
          Tar du B3? B3 är naturligt kolesterolsänkande! Edit: ja vänta nu, det har vi väl redan diskuterat va?

          Reply
          • Pälle Pälle
            3 May, 2021    

            Hej!
            Nej jag tar inte B3 än men ska börja med det så fort jag kan.
            Det mesta av nötköttet är nog åt det råa hållet men med viss stekyta. Men kan börja ta en del av det i mer rå-form.
            Tack så jättemycket för tipsen och råden.
            Min erfarenhet med VC är att jag å det snaraste ska sluta med allt kött och äta stärkelse-och kolhydratsrika livsmedel. Det var ungefär det tipsen jag fick. Jag fattar ju att gjort något fantastiskt fel med min metabolism och behöver hjälp, så att få tips och råd är mycket uppskattat.

            Reply
            • Martina Martina
              3 May, 2021    

              Att äta stärkelsegrejer får ju troligen ned kolesterolet om du vill gå den vägen. Finns ju vissa som använder… vad heter den nu… the starch solution?

              Reply
              • Pälle Pälle
                4 May, 2021    

                Hej!
                C-vitaminen har gjort underverk! Helt sjukt bra.
                Bara två dagar senare så känns det bättre än på länge. Jag undrar varför VC inte gav någon sådan rekommendation.
                Jag har inte som ambition att följa vägen ned i kolhydratsträsket. Jag har haft problem med det tidigare och ganska nyligen, relativt ålder, tagit mig ur det.
                Imorgon väntar provtagning.

                Reply
                • Martina Martina
                  4 May, 2021    

                  Det är sånna hacks som VC inte känner till 🙂

                  Reply
    • I C I C
      3 May, 2021    

      gikt
      https://www.apotea.se/wellion-luna-trio-matare
      https://www.apotea.se/wellion-luna-teststickor-for-b-urat
      https://www.svenskprovtagning.se/analys/njurfunktion/urat

      Reply
      • Pälle Pälle
        3 May, 2021    

        Tack!
        Ytterligare en manick att ha 😀

        Reply
        • I C I C
          4 May, 2021    

          😀

          Reply
  5. Pälle Pälle
    14 March, 2021    

    Hej!
    Det har nu gått en tid, ca 8 veckor sedan utan ägg och hiskeliga mängder smör.
    Jag har hunnit göra fyra mätningar (210111, 210113, 210115, 210216)och har två till i närtid inplanerade.
    För Total kolesterol, LDL, HDL och TG (Triglycerider) har det utvecklas likt:
    Total kolesterol: 25.8, 25.2, 26.8, 22.5
    LDL: 23, 23.2, 24, 18.8
    HDL: 2, 2, 2, 1.6
    TG: 2.7, 1.2, 1.6, 1.7
    Jag har gjort flera mätningar med min kolesterolmätare men den visar dessvärre bara “HI” då dess mätområde bara sträcker sig till 11.
    Utredning för FH tar ca 8-12 veckor så den har inte hunnit bli klarlagd.

    På återhörande!

    Reply
    • Martina Martina
      14 March, 2021    

      Ojdå det hade inte hänt mycket på den fronten! Vad har du mer gjort för insatser?

      Reply
      • Pälle Pälle
        14 March, 2021    

        Hej,
        Snabbt svarat.
        Jag tycker att det har hänt en del.
        Mitt LDL har ändå sänkts med när 5 enheter på 4 veckor (sista provet är från mitten av februari).
        Jag ska ta nya prover imorgon och kommer redovisa dem så snart det är möjligt.
        Jag ska få annat station utskrivet men jag vill hellre lösa detta med kost och långsam, naturlig reduktion av kolesterolet.

        Reply
        • Martina Martina
          14 March, 2021    

          Got it!

          Reply
          • Pälle Pälle
            2 May, 2021    

            Hej!
            Efter ytterligare en tid har jag hunnit med en mätning och ska göra en mätning i veckan. För Total kolesterol, LDL, HDL och TG (Triglycerider) har det utvecklas likt:
            Total kolesterol: 25.8, 25.2, 26.8, 22.5, 20.6
            LDL: 23, 23.2, 24, 18.8, 18
            HDL: 2, 2, 2, 1.6, 2.2,
            TG: 2.7, 1.2, 1.6, 1.7, 1.1
            Så något av en sänkning.

            Jag har även känt av en värk i leder, främst i en tå och vid belastning eller om jag försöker stretcha leden. En genomsökning på sådan smärta landar inte sällan i gikt. Jag har ätit bra mycket protein (nöt eller torsk) och en del inälvsmat som lever (kanske 1-1,5 kg på två veckor). Förutom att inte längre äta lever, nästan slutat med kaffe och dricka bra mycket vätska, vad kan förbättra en möjlig gikt-påverkan?
            Min egna mätare visar fortfarande “HI” så kolesterolet är inte under 12 ännu.
            Ingen medicin under dessa veckor.

            Reply
    • Ic Ic
      14 March, 2021    

      Va bra Pälle att värdet rör sig om än sakta och vad bra att en FH-koll görs.
      Jag ligger kvar på högre faste-socker (6.3) fastän det är länge sedan jag testade
      med statinerna. Jag har inte tagit några nya HDL/LDL- tester än, håller mig
      undan allt vad vårdinrättningar heter 🙂 Jag kör med min KyolicAged och rödbetor
      och hoppas det ska räcka ett ta i alla fall. Jag har problem med levern så nu ska jag
      testa the circadian rhythm och försöka få de olika klockorna att jobba bättre, kanske
      både kolesterol och blodsocker får en knuff neråt Kul du skrev igen, lycka till

      Reply
    • Ic Ic
      14 March, 2021    

      Allt som förbättrar den personliga hälsan är bra
      Både Philipp Kaldis och Magnus Holmer menar dock att en LCHF-kost är hälsosam att äta så länge som de personliga blodfetterna och blodsockret ligger på en bra nivå, och vikten ligger stabilt.

      https://www.kostfonden.se/fettleverstudie/

      Reply
  6. Ic Ic
    25 January, 2021    

    Jag ville testa mitt fBS-värde som i flera år utan statiner och kostreglering ligger stadigt omkring 5. Väl känd biverkan är ett högre BS-värde.. Efter en vecka med Atorvastatin och exakt samma kostintag i 8 dagar och nattfasta visar mitt fBS-värde följande: dag 1 = 5,1, dag 3 = 6,0, dag 5 = 6,0, dag 7 = 6,6.. Kort test men nog så informativ för mig. Ska göra det omvända nu för att se sänkningstakten. Som Martina säger; att mäta är att veta :)Senaste Lab-värden t-kolesterol i plasma låg i oktober 2018 på 6,8 och ett år senare på 7,4.

    Reply
    • Pälle Pälle
      25 January, 2021    

      Hej!
      Okej, ditt faste-blodsocker ökade av statiner? Och ditt kolesterol ökade likaså?
      Ditt förslag på kurslitteratur är under beställning och Martinas bok om inflammation är på ingång. Jag hoppas att de ska ge mig mer ljus och kunskap i denna djungel.
      Jag ska boka in ett blodfettstest till veckan som kommer.

      Reply
      • Ic Ic
        26 January, 2021    

        Senaste Lab-värden t-kolesterol i plasma låg i oktober 2018 på 6,8 och 2019 på 7,4, har inte kollat nu.
        Känd vanlig biverkan med statiner är ökad risk att få diabetes.

        “ökning av blodsockernivåer (om du har diabetes bör du noggrant följa dina blodsockervärden), förhöjt kreatinkinas i blodet” (Atorvastatin i Fass).

        “Under behandlingen med detta läkemedel kommer läkaren att kontrollera dig noggrant om du har diabetes eller löper risk att få diabetes. Det är mer troligt att du löper risk att få diabetes om du har höga blodsocker- och blodfettnivåer, är överviktig och har högt blodtryck” (Simvastatin i Fass)

        Jag testar nu 2021 mitt fBS-värde (dag 1 = 5,1, dag 3 = 6,0, dag 5 = 6,0, dag 7 = 6,6).
        Idag ett dygn utan Atorvastatin var fBS-värde dag 1 = 6,4 🙂

        Reply
        • Ic Ic
          1 February, 2021    

          Pälle, så här svarade min kropp på Atorvastatin i en vecka.

          Mitt fBS-värde med Atorvastatin
          Innan v1 var fBS stadigt omkring 5.
          v1: var dag 1 = 5,1, dag 3 = 6,0, dag 5 = 6,0, dag 7 = 6,6.
          v2: Mitt fBS-värde utan Atorvastatin var dag 1 = 6,4, dag 3 = 5,8, dag 5 = 6,4, dag 7 = 6,6.

          Ofrivillig viktminskning -1,5 kg, identiska icke keto-måltider varje dag i 2v kan vara bidragande och en usel sömn flera av nätterna v2. Har inte tagit nya kolesterolprover. Nu är prio1 att fixa ner mina fBS.värden men det verkar svårare än att öka dem. Den starka koppling mellan högt blodsocker och högre kolesterol är känd, så nu blir det Q10, valnötter och en kryddig kycklinggryta med extra ruccola.

          Reply
          • Pälle Pälle
            2 February, 2021    

            Hej LC,
            Tack för ditt svar och data.
            Är ruccola mirakelkur för BS/blodfetter?
            Cyklar du användandet av Atorvastatin?
            Jag har inte fått coQ10 på recept men vid mitt återbesök ska återigen lyfta den frågan.

            Gällande mitt kolesterol så har jag ännu inte kommit ned tillräckligt lågt för att min mätare ska registrera någon förändring. Mina utslag runt ögonen har inte försvunnit vilket troligen indikerar på att det fortsatt är högt.

            Reply
            • Ic Ic
              14 March, 2021    

              Kanske inte mirakelkur med ruccola men den stöttar levern så den får jobba lugnare när den avlägsnar toxiner från kroppen och normaliserar kolesterolet och blodsockret, Nej jag cyklar inte Atorvastatinet, jag tar det inte alls nu. Det som är bra är att ruccola är att man kan odla den hemma i fönstret och den växer fort.

              Reply
  7. Ic Ic
    23 January, 2021    

    Va bra Martina att du skriver om att många ägg kan ge ett LDL på 15-20 då fettöverskott från mat påverkar lipiderna mer än man kanske tror och att de oftast kan fixas

    Reply
  8. Edelweizz Edelweizz
    19 January, 2021    

    Tack för intressant inlägg. Men kan LDL bli FÖR lågt?! Jag fick nämligen följande siffror senast jag mätte:
    Total: 4,2
    HDL: 2,5
    LDL: 0
    Triglycerider: 0,7
    Blodsocker: 3,5
    Är detta bra eller är nåt på tok? 🤔

    Reply
    • Martina Martina
      19 January, 2021    

      Mätfel, mät igen.

      Reply
      • Edelweizz Edelweizz
        22 January, 2021    

        Ok, tack för svar.

        Reply
    • Ic Ic
      19 January, 2021    

      0m 0 i värde kan det bero på hemolys, alla Lab skriver inte det utan 0. Låga LDL-värden ses vid hypertyreos men inte så låga som 0. Du kan ta ditt totala kolesterolvärde och dela det med ditt HDL-värde och om resultatet är under 5. kan man vara lugn och med ditt 4,2/2,5=1,68 är det kalasbra, har man över 6 är det inte så bra.
      Läs gärna om Non-HDL Cholesterol

      Reply
      • Edelweizz Edelweizz
        22 January, 2021    

        Aha, tack så mycket för svar!

        Reply
  9. Ic Ic
    18 January, 2021    

    Kollade i fass och om man har problem med sköldkörteln ska man inte ta Rosuvastatin :/

    Reply
    • Martina Martina
      18 January, 2021    

      Bra att veta!

      Reply
    • Pälle Pälle
      18 January, 2021    

      Hej!
      Mycket bra, tack så jättemycket!

      Reply
  10. J J
    17 January, 2021    

    Intressant!

    Reply
  11. Pälle Pälle
    17 January, 2021    

    Hej!
    Jag hoppas verkligen det. Jag har ingen i släkten med liknande besvär så därför tror jag inte på FH.
    Statinernas vara eller icke-vara, tycker du att de initialt kan användas och sedan när kosten visat sig vara orsaken slopa dem?

    Reply
    • Martina Martina
      17 January, 2021    

      Absolut, men rosvastatin inte simvastatin. Det är stor skillnad.

      Reply
      • Pälle Pälle
        17 January, 2021    

        Hej!
        Du är snabb på att svara!
        Jag har fått Atorvastatin.
        Har just beställt en kolesterolmätare för att övervaka det hela hemma.

        Reply
        • Martina Martina
          18 January, 2021    

          Atorvastatin tycker jag du ska byta ut 🙂
          Coolt med kolesterolmätare, jag lärde mig först igår att dessa existerar!

          Reply
        • Ic Ic
          18 January, 2021    

          Fördelen med Atorvastatin jämfört med Simvastin som ska tas på kvällen är att den kan tas på morgonen för att ev minska led- och muskelvärk mm men. kan tas när som helst på dagen med eller utan mat.
          Läs om CYP3A4 som kan påverka medicinerna. Men har du OK lever så är Rosuvastatin kalasbra.
          Köpte du Wellion LUNA Trio? Den föreslog jag en här i bloggen för ganska länge sedan men jag vet inte om hon inhandlade den. Kanske läser hon här igen och kan svara 🙂

          https://martinajohansson.se/kolesterolmetabolismen/#comments

          Reply
          • Pälle Pälle
            19 January, 2021    

            Hej!
            Nej det blev en MultiCare IN Kolesterolmätare. Jag tänkte testa den först och verkar den inte ge några samstämmiga resultat så går jag vidare och då säkerligen med ditt förslag.
            Tack för tipset!

            Reply
            • Ic Ic
              20 January, 2021    

              Tror din mäter alla tre (Tot, HDL, LDL) vilket är mycket bättre än mitt förslag som bara mäter totalkolesterolnivån men min tar också uratnivån och bs. Viss kost påverkar uratnivån t.ex proteinrik mat.
              Nu måste jag köpa variant 🙂 Förslag på var?

              Reply
              • Pälle Pälle
                21 January, 2021    

                Hej!
                Jag köpte den från Medistore, https://www.medistore.se/product.html/multicare-in-kolesterolmatare. Den förväntas vara hos mig idag så resultat kan lämnas senare ikväll.

                Reply
                • Ic Ic
                  21 January, 2021    

                  Ok, va bra pris den som vi hittade hade en till 0 efter sig och den tog alla varianter av lipider.
                  Läs mitt svar till @janne i forum idag “Högt Kolesterolvärde”
                  Ser fram emot resultatet

                  Reply
                  • Pälle Pälle
                    22 January, 2021    

                    Hej!
                    Just genomfört första mätningen och den indikerar på “HI”.. Förklaringen är att dess mätområde är begränsat till ca 10 mmol/L, har du högre får du “HI”.
                    Den är lätt att hantera och är man van vid någon form av mätning så är den väldigt rättfram.

                    Reply
                • Ic Ic
                  23 January, 2021    

                  Pälle och ni andra tänk på det här som jag kom över då jag läste mer om mätning av Triglycerider,
                  ,”viktigt med nattfasta 14 timmar för tillförlitlig analys av trilycerider”
                  från boken Klinisk endokrinologi av S. Sjöberg och C. Mattsson. som är en lärobok som riktar sig främst till blivande och yrkesverksamma specialister i endokrinologi och diabetologi,

                  Reply
                  • Pälle Pälle
                    23 January, 2021    

                    Hej,
                    Tack så mycket för tipset!
                    Jag har sökt efter kurslitteratur eller annan litteratur som behandlar kolesterolmetabolism. Litteratur som är mer riktad o h framtagen med någon underliggande forskning inte en lekmans tyckande.
                    Andra tips tas väldigt gärna emot.

                    Tack! Och jag kommer att kolla upp boken.

                    Reply
                    • Ic Ic
                      23 January, 2021    

                      Kurslitteratur i ämnet:
                      https://www.akademibokhandeln.se/sok/?sokfraga=metabolism+lipider

                      Ref i andra boken jag nämnde är:
                      https://www.escardio.org/Search/?q=cholesterol
                      och Improve-itstudien, presenterad på AHA 2014

  12. Ic Ic
    17 January, 2021    

    Martina nikotinsyra är väl inte LDL-sänkande utan HDL höjande …. ?
    och därför sänkande av totalkolesterolet….
    Har du kvar mitt tips till Maggan som du vidarebefordrade till henne,
    för länge sedan, en amerikansk variant av uträkningen?

    Reply
    • Martina Martina
      17 January, 2021    

      Hm… jag minns inte!

      Reply
  13. Ic Ic
    17 January, 2021    

    Mitt problem med högre kolesterol ligger i levern och är en autoimmun sjukdom

    Reply
  14. Anonymous Anonymous
    17 January, 2021    

    Superbra inlägg! Man kan hjälpa levern med NAC också va?

    Reply
    • Martina Martina
      17 January, 2021    

      absolut!

      Reply
      • T T
        17 January, 2021    

        Vad är NAC?

        Reply
        • Martina Martina
          17 January, 2021    

          N-acetylcystein

          Reply
      • Anonymous Anonymous
        18 January, 2021    

        Nice! 😊

        Reply
  15. Pälle Pälle
    17 January, 2021    

    Hej Martina och alla andra läsare,
    Tack för att du så utförligt bryter ned det hela. Jag har tagit många testet för att kolla övriga blodmarkörer. Ingen av dem tycks visa på något onormalt. Levern är ok, sköldkörtel likaså mina järndepåer är höga (äter mycket kött). Jag kan återkomma med en mer utförlig lista på mina värden.
    Jag har definitivt snittat fler än 6 st ägg per ägg. Kanske snittat uppemot 10-15 st senaste halvåret och några färre under en tidigare period. Jag tränar en del ock känner att utan mängden ägg och rikliga mängder smör har jag inte haft energin att genomföra varesig träning eller livet.
    Jag ska definitivt testa kostförändringar vilket jag tror är anledningen och se hur det artar sig.
    Tack så mycket för att du även nämner tillskott som kan behövas. Inget sådant nämndes av min läkare.
    Jag återkommer väldigt gärna med hur detta går.
    Det känns så sjukt att det blivit så här.

    Reply
    • Martina Martina
      17 January, 2021    

      Yep 15 ägg om dagen ger definitivt ett LDL kolesterol på 15-20 för den som är känslig. Inte så ovanligt som man kan tro! Jag LOVAR att det kommer att sjunka!

      Reply
      • Pälle Pälle
        17 January, 2021    

        Hej!
        Jag hoppas verkligen det. Jag har ingen i släkten med liknande besvär så därför tror jag inte på FH.
        Statinernas vara eller icke-vara, tycker du att de initialt kan användas och sedan när kosten visat sig vara orsaken slopa dem?

        Reply
    • Ic Ic
      17 January, 2021    

      Berätta om du lyckas få coQ10 på recept av läkare, här har jag gått bet :/
      Jag kör med Kyolic Original 600mg + Q10 100mg och varvar med PQQMAX
      och har sänkt mina värden och undviker ägg men jag är ingen fettjägare åt
      något håll, dagsformen avgör men mest kött och top-20 av sirtlivsmedel 🙂
      Mitt råd är att se till att ha samma läkare över tid för deras inställning kan variera
      och därmed deras inställning till kost

      Reply
  16. Hedwig Hedwig
    17 January, 2021    

    Hej,
    Höga kolesterolvärden gynnar östrogen som har många fördelar. Men om man som jag haft hormonell bröstcancer och är ordinerad antihormoner i fem år för att slippa återfall, ska jag sluta äta LCHF för säkerhets skull då. Mår så bra utan socker och ännu bättre utan mjöl och har gått ner 10 kg som har försvunnit framförallt runt magen. Känns bra för mig att äta LCHF men funderar på om det kan motverka antihormonerna.

    Reply
  17. Carin Carin
    17 January, 2021    

    Jag hade liknande situation för 5 år sedan, efter några år på keto. Mitt ldl låg på över 20 medan triglycerider var på 0,7, hdl på 2,2. Jag hade ätit stora mängder smör och ägg entid. Tog bort detta och ersatte medolivolja samtinga mejerier. Under några månader sjönk värdena till totalkolestrol 13 och ldl 11 typ. Sedan har jag testat olika kostmodeller inom ketogen kost från Locarb med olivolja, paleo, och nu PE diet som är en högproteinkost. Jag har inte kunnat se att ägg och smör gör så stor skillnad nu. Det verkar dock som att lchf eller strikt keto med fokus på fett drar upp mitt ldl mycket. När jag som nu äter högprotein, grönsaker, med ca 60 E% fett blir inte utslaget så tydligt mellan olivolja eller smör. Så jag har inte riktigt hittat något svar på vad som är bäst att göra förutom att undvika den mer extrema högfettkosten. Jag har tagit tre olika fh gentester men ingen har varit positiv. Jag har kollat levervärden återkommande samt andra prover dessa år men allt ligger mycket bra förutom ldl kolestrolet.

    Reply
    • Martina Martina
      17 January, 2021    

      Det är väldigt intressant, jag minns alla turer med ditt kolesterol Carin! Givet din hälsa och hur du lever TROR jag ju att allting är helt lugnt för din del, du fick aldrig några kolesterolinlagringar va?

      Reply
      • Carin Carin
        17 January, 2021    

        Tack för du minnsoch reflekterar över detta Martina, det ger styrka 🙂. Nej, jag fick inga inlagringar, men har lite buckliga ögonlock sedan några år. Men hudläkaren sa att det bara är ålderstecken.
        Jag trodde länge att det skulle spela större roll att ta bort just smör från min kost men blev besviken när lång period av endast olivolja och under 60E% fett inte gjorde betydande skillnad.

        Reply
        • Carin Carin
          17 January, 2021    

          Jag menar skillnad för ldl nivån alltså, inte de buckliga ögonlocken 😊

          Reply
          • Martina Martina
            17 January, 2021    

            Förstår!

            Reply
        • Martina Martina
          17 January, 2021    

          Haha tack! 🙂 Ja smör KAN ju verkligen spela stor roll, det och ägg.

          Reply
  18. Helena Helena
    17 January, 2021    

    Hej! Jag får utslag runt ögonen pga biogena aminer, kanske det kan vara det?

    Reply
    • Martina Martina
      17 January, 2021    

      Nej histamin intolerans och kroniskt förhöjda blodfetter är icke samma sak 🙂

      Reply
  19. Olivia Olivia
    16 January, 2021    

    Ex:
    “Ju mer fett du äter eller ju hårdare du tränar – ju högre kolesterolvärde får du.
    Ju mer kolesterol, ju mer östrogen, progesteron och testosteron kan syntetiseras.
    Ju mer könshormoner du har, ju ungdomligare är du och ju bättre resultat i gymmet.”

    Det här ser man överallt i dina texter – ju, ju, ju.
    Det heter: JU mer du äter, DESTO högre värde”.

    Reply
    • Martina Martina
      17 January, 2021    

      Min svensklärare sa att “desto” var väldigt omodernt och att det var bättre, snyggare och mer korrekt att ersätta “ju”/”desto” med “ju”/”ju” och därför gör jag så.

      Reply
      • Carin Carin
        17 January, 2021    

        Jag gillar ju också att använda ”ju” tycker det är precis rött ofta.

        Reply
        • Helena Helena
          17 January, 2021    

          Nä det vet jag, men tänkte att hennes besvär inte hade med blodfetterna att göra övht.

          Reply
      • Olivia Olivia
        18 January, 2021    

        Nej, det blir bara mer obegripligt med “ju/ju”.
        “Desto” visar på en förklaring, ett resultat, man kommer fram till något. Med “ju/ju/ju” (som ovan) så kommer man aldrig till kritan. Det är skrämmande att lärare lär ut något som “modernt” i svenska språket som är helt taget ur luften. Sången “Ju mer vi är tillsammans, ju gladare vi blir” är en (dålig) svensk översättning för att passa den engelska texten och melodin. Många rättar sig felaktigt efter den, tyvärr.

        Reply
        • Martina Martina
          18 January, 2021    

          Jag tror dig inte.

          Reply
          • Ic Ic
            18 January, 2021    

            Ju längre kvällen led, ju o­roligare blev hon = subjunktion 🙂

            Reply
            • Martina Martina
              18 January, 2021    

              Just det! Så, så : Om, om : därför, därför

              därför att jag skriver “ju”, därför att jag tycker om det 🙂

              Reply
              • Anonymous Anonymous
                18 January, 2021    

                Kärlek pååååå alla adverb 🙂

                Reply
                • Linda B Linda B
                  28 February, 2021    

                  Hejsan! Har FH =familjär hyperkolesterolemi i släkten. Hur ser det ut med studier kopplat med FH och en ketogen kost? Har en nära äldre släkting med tidig alzheimers.
                  Han tar ett tillskott Redasin( innehållande B-vitaminer och Q10) har fått ner sitt LDL, och har godkända värden nu. Förändringar i kost tagit bort charkuterivaror och dricker mkt äppelcidervinäger, som ju ska va bra för kärlen.

                  Undrar dock om ketokost går ihop med FH. Vet du?

                  Tacksam för att hittat till din blogg, böcker och instagram. Det är så lärorikt. Tack för ditt arbete, du gör skillnad ❤️

                  Reply
  20. Felicia Felicia
    16 January, 2021    

    Nu är jag förvirrad. I detta inlägget om kolesterol https://martinajohansson.se/nog-med-kolesterolskrack-nu/
    Står det bl a “Varken HDL eller LDL ger problem ens i större mängd.”. Diet doctor hävdar liknande i boken Matrevolutionen, och på sin hemsida. Så varför behöver denna person sänka sitt kolesterol om det inte är farligt?
    Mvh

    Reply
    • Martina Martina
      17 January, 2021    

      För att de flesta som får kolesterolnoja har kanske ett värde på mellan 5-10, dvs förhöjt men inte extremt. Då gör det ingen skillnad, men om värdet är helt crazy så finns det ju uppenbart en rubbning någonstans.

      Reply
  21. Frida D Frida D
    16 January, 2021    

    Kan man testa på något sätt och veta säkert om man har familjär hyperkolesterolemi?

    Reply
    • Martina Martina
      16 January, 2021    

      Jag vet inte faktiskt 🙂

      Reply
      • T T
        16 January, 2021    

        Går fint att testa. Gå till läkaren och be om utredning. Jag ska kolla fh om några månader

        Reply
    • Ic Ic
      17 January, 2021    

      Ja den utförs med next generation sequencing sk NGS, läs gärna den här länken
      https://sahlgrenska-klinkem-analyser.vgregion.se/KKAP0161.pdf

      Reply
    • Ic Ic
      17 January, 2021    

      Läs gärna här också
      https://www.facebook.com/FHSverigeSida

      Reply
  22. Erica Erica
    16 January, 2021    

    Så fin du är Martina! Du ger så mycket till andra🙏✨

    Reply
  23. T T
    16 January, 2021    

    Vet du vad fria fettsyror är? Det blev mätt via blodprov.

    Reply
    • Martina Martina
      16 January, 2021    

      yes 🙂

      Reply
      • T T
        16 January, 2021    

        Vad betyder det? 😉
        Jag fick ingen förklaring från läkaren.

        Reply
  24. Staffan Malmberg Staffan Malmberg
    16 January, 2021    

    Jag har 9 i totalkolesterol, HDL 2.3 och triglycerider är nu nere på 0.8, var tidigare över 2.
    Har ätit strikt LCHF i 9 månader.

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Senaste kommentarerna

  • Karin on Gör någonting nytt…❤️
  • Peter Biörck on Gör någonting nytt…Jag hoppas på lite feeling. :-)
  • Jenny on Gör någonting nytt…Du har rätt i att söka efter och vara ditt autentiska jag! Det har vi alla. Söka…
  • ulrika on Faror & alternativ till latte-träsket!Kan det funka med kokosolja istället för smör? Jag gillar inte smör så mycket, d…
  • IC on Gör någonting nytt…Det är befriande för själen när man lyckas inse att det inte är egoistiskt att s…
  • Ylva Ås on Gör någonting nytt…Bästa. Haha, du är ändå en av dem som inspirerar mig att nosa på att våga lägga…
  • SonjaS on Gör någonting nytt…håller med, jag läser hellre bloggen!
  • Herman on Gör någonting nytt…Martina Jag har alltid imponerats av din kunskap, din pedagogiska förmåga men oc…

Hej!

Välkommen till Sveriges mest omfattande biohacking-blogg. Jag som skriver här heter Martina och är en nyfiken själ som brinner för att förstå hur saker hänger ihop och fungerar. Allt jag skriver har i syfte att uppmuntra till dialog. Det betyder att jag vill att vi pratar med varandra och hjälps åt att tänka, utvecklas och inspireras för att må bättre och hitta nya lösningar på gamla problem. Jag påstår alltså inte att jag sitter inne med “sanningen” utan allt kan bli föremål för reflektion och diskussion! Det är så vi lär oss och blir bättre, vilket är själva kärnan i biohacking och alla former av självförbättring.

Alla kommentarer godkännes manuellt. Det är bara jag som skriver här och bloggen är personlig.

  • Mer info här
  • Mitt manifest här
  • Kontakta mig här
Gillar du vad du läser? Donera gärna en slant och stötta mitt arbete med bloggen!
Jag finns även på Patreon
Swish: 1231833680

evolve - All rights reserved Martina Johansson

%d bloggers like this: