Den här månaden är helt galen när det kommer till anti-low carb propaganda. Den ena artikeln efter den andra, den ena varningen efter den andra. Vad händer?
Nu har Harvardprofessorn Karin Michel gåt ut och jämfört kokosolja med rent gift, och sagt att fett täpper till våra kärl. Med så hög utbildning som Karin har, borde hon veta att kolesterol fastnar i inflammerade kärlväggar för att “laga” dem, där kan de oxidera om de sitter länge vilket leder till mer inflammation som i sin tur täppper till kärlen. Inflammation och oxiderat kolesterol är alltså den drivande faktorn, inte fett. Fettet är helt oskyldigt. Kolesterol produceras som ett svar på inflammation, oavsett vad du äter.
“Oxiderade, härdade oljor är bra för hälsan”
Sojaolja, majsolja, rapsolja, solrosolja… de oljor som de facto orsakar inflammation, är de vi ska äta tycker Karin Michel. Trots att soja- och majsolja tillverkas genom härdning och skapar ett högst bio-inkompatibelt fett.
Vad tycker du om senaste månadens propaganda?
Vad tror du att det får för generella effekter?
Jag har artros och inflammation i högra knäet , har tagit reda på att det inte är bara träning o tabletter
som hjälper, utan det finns mat som är inflammations drivande , men det finns så många olika svar p
datorn, man får inte dricka kaffe, vilken olja ska man använda , är begränsad på grund av gluten o mjölk allergi, ni har skrivit solrosolja det är ju nej,
har uteslutet lite men blivit lite bättre vad ska man steka i , grönt te var bäst men inte kaffe ????
Britt
https://www.expressen.se/halsoliv/michael-mosley-nej-kokosolja-ar-inte-giftigt/
🙂
Jag tror inte att vi som redan äter LCHF, keto, Paleo eller liknande bekymrar oss ett dugg över skrämselrubriker. Vi är i allmänhet väl pålästa.
Men tyvärr så kommer det hindra personer som äter dåligt att börja äta bättre. Har en kollega som ser ut att vara i 55-årsåldern, men visade sig vara 38år. Förutom rygg o nackproblem och lite övervikt, så är hon oftast lite småförkyld, och ständigt jättetrött. Hon äter vegetariskt, vill eg äta veganskt, fast utan att kunna något egentligen om näringslära, så hon äter väldigt näringsfattig mat. Och, är jätterädd för naturligt fett. Smör är farligt, ägg är väldigt skadliga för hälsan pg a kolesterolet, osv… Däremot äter hon glatt margarin och Quorn i alla dess former och en massa veganska kakor och godis, fulla med socker och palmolja.
Hon och många med henne ser och pratar om rubriker som den. Det bekräftar vad de redan tror sig veta. Och det är sorgligt. Jättesorgligt.
Jag har ätit riktigt dåligt i 20 år och har nu börjat med lchf och vet att det är så jag ska äta.
Jag vet att jag har högt kolesterol och det är inget konstigt med det eftersom jag har ätit så fel men jag är lite orolig. Nu när jag börjat äta rätt så tänker jag att kolesterolet kommer att sänkas men eftersom det finns så mycket så är jag orolig att det ska täppa till blodkärlen.
Är plack kolesterol?
Hur högt är ditt kolesterol? Du vet att det höjs när du är sjuk eller när du tränar hårt, oavsett om du inte äter ett enda gram fett? 🙂
Jag kommer inte ihåg exakta siffror men tror att ldl var 9 och och trig var 3,2. jag har haft en infarkt och satt in 7 stents, är 44 år. Jag vet att när jag ätit rätt längre än nu, den här gången har jag ätit rätt i ca 1 månad så kommer jag inte oroa mig för kolesterolet.
Nu är jag lite orolig eftersom jag tänker att det finns mycket kolesterolsamlingar i mina kärl eftersom det är mycket att fixa och att det kan bli ny infarkt eller stroke.
Jag har ca 50 kilos övervikt, har precis börjat träna, har legat på soffan i över ett år men går promenader och simmar nu men väldigt lugnt.
Du behöver få ner alla inflammationer i kroppen, det är ditt prio ett.
Finns metod för inflammationssänkning beskriven i din nya bok?
Ja vi har lite olika strategier i olika steg presenterat.
Mät inte kolesterol. Mät apokvoten istället. DEN talar om hur mycket små farliga LDL partiklar man har genom att ange hur många LDL partiklar per HDL man har. Små partiklar innebär en hög farlig kvot. Sök apokvot kostdoktorn interheart för mer information.
Vad tycker du om tefröolja (tea seed oil)? Den ska tydligen klara ännu högre temperaturer än kokosoljan och dessutom ha neutral smak. Har du provat den någon gång?
Nej den har jag aldrig hört talas om 😀
Jag har en bekant som börjat med keto nu. Han har levercirros. Kan ketodieten vara en belastning för hans lever eller är det tvärtom? Tror du att det kan finnas något särskilt att tänka på! Förstår om du inte har svar, svårt att hitta info kring detta!
TVÄRTOM! Han ska undvika allt socker i alla former och all alkohol i alla former men ketos går utmärkt 🙂
Jag som kan biokemi vet att detta inte stämmer och alla andra ‘skräckrubriker’ gällande nutrition. Tror att kolhydratlobby och oljeindustrin fick väl göra nanting för att inte tappa försäljning…
Nä, tror inte att många kommer att sluta eller minska på kokosolja vare sig low carb eller raw foodpersoner i alla fall. En fundering jag har ang olika oljor. Skulle gärna äta kokosolja regelbundet, men klarar inte ens av en tesked utan att bli så lös i magen av den. Med olivolja fungerar det mycket bättre, kan lätt käka ett par maskedar till maten utan att få alls lika stora problem som med kokosoljan. Vad tror du att det kan bero på Martina?
Det är normalt, använd den att steka i istället eller skippa helt. Man måste inte ha kokosolja 🙂
Kokosolja är jätte bra,min mage fungerar som en klocka nu,jag har aldrig mått så bra som nu ,tack vare kokosfett framförallt och LCHF som är min livstil. Min fråga, varför är inte svensk rapsolja bra menar du ? Jag använder lite med vinäger till sallad, det blir ju inga mängder men iaf..
https://www.westonaprice.org/health-topics/know-your-fats/the-great-con-ola/
Onaturligt vegetabiliskt fett ej anpassat för mänsklig konsumption.
Hej, jag dricker kaffe med kokosolja och har varit hos min doktor på årskontroll . Alla proverna var perfekta men kolesterolet (det dåliga) var för högt. Det var 6,5 (skulle varit 2,1-5,3)
Hon tyckte jag åt för mycket mättat fett. Jag har ätit LCHF sedan 2007 och bara mått bra. Ska jag lyssna på min doktor eller fortsätta som vanligt.
Mvh Eva Takacs
https://martinajohansson.se/hoga-blodfetter-pa-lchf-ingen-fara/
https://martinajohansson.se/vaccin-mot-hogt-kolesterol-en-katastrof-som-leder-till-doden/
https://www.nhs.uk/news/heart-and-lungs/study-says-theres-no-link-between-cholesterol-and-heart-disease/
Helt sanslöst att de får sprida sådana lögner, men det råder väl desperation hos industrin som smörjt kråset de senaste 40 åren på de kolhydratstinna fettskrämda råden, så nu försöker de på bästa sätt hjärntvätta befolkningen på nytt eftersom vi är fler och fler som vaknar upp och inser sanningen…
Fruktansvärt hur man säljer sin titel till en förmodligen desperat industri som kört alltför många av oss till tidiga gravar alltför länge. Pengar driver tydligen allt idag. Suck.
Alltså, när det gäller kostråd är fake news regel och inte undantag. Köpte en bok som var omtalad Kimchi och kombucha av en tjej som verkade seriös. Den skulle handla om hjärnan och tarmbakterierna och kanske är den delen bra rent vetenskapligt (har inte hunnit läsa) men tappade lusten. Allt utom kort om Komchi och kombucha som inte var mer än man kan läsa på nätet var Lvm:s kostråd, omättade fetter, mindre socker och mättade fetter, varierad kost, frukt och grönt och mindre kött (förstås rött kött).Varför inte bara ta Livsmedsleverkets råd och lägga till något mer man tycker de är bra för så man inte luras att köpa böcker.
De flesta har väldigt dålig koll… :/
Tack för informationen! Jag funderade på att köpa den boken men då avstår jag definitivt.
Augustis propaganda ökar bokförsäljningen 🙂
Nu är den släppt !!!!
Inflammation : roten till sjukdom och vad du själv kan göra för att läka
HAHA bring it on!
Det känns som sista dödsryckningarna hos de neandertalare som kallar sig forskare som med alla medel försöker hänga kvar vid det gamla och inte orkar, vill eller vågar öppna ögonen för det uppenbara, jorden är inte platt och oavsett man inser att den är rund eller inte så är den fortfarande rund. Fattar inte hur dom kan vara så opålästa och tillåts komma ut med sina budskap helt onyanserat, nej det måste bara vara den gamla världen som håller på att rämna, sån här dumhet kan bara inte överleva framtiden.
Dr Susanne
Hej vilken olja år ok?
Jag använder olivolja extra virgin.hørt att den år bra, korrekt?
Kokosolja är toppen, särskilt att steka i.
Olivolja är också bra, eller hur?
Jag har fått veta att det är den enda matoljan som är ok för stekning (förutom kokosolja).
Neeej inte steka i olivolja den tål inte upphettning! Stek i ister och talg istället!