De här runda bollarna heter Luo Han Gou, “munkfrukt” eller “buddah-frukt” och används flitigt inom traditionell kinesisk medicin.
John som bor med mig och Mattias åkte på en jobbig förkylning efter Korea, så han blev tipsad av sina kollegor om att köpa de här tennisbollstora “frukterna.” De känns som papper att ta på och väger absolut ingenting!
När man öppnar dem är de tussiga, stora torra kärnor i och dessa ska man koka. Jag tänkte att det var lite som “gingseng” typ, och det var inte helt fel gissat.
Supersöt dryck som smakar kaffe!
Om jag ska beskriva den. Mattias tycker att den smakar coca cola, jag tycker den smakar kaffe. Den är supergod och jag är helt hooked på den nu! Jag läste om den och den ska tydlgen massor av hälsofrämjande egenskaper. De är dock inte vetenskapligt befästa.
Den används i alla fall här i Kina mot diabetes och den sägs ha någon förmåga att skynda på kroppens lipolys (nedbrytning av fett). Den ska hjälpa mot allergier genom att hämma histaminfrisättning och dämpa inflammationer. Särskilt i luftvägarna, så den används både mot astma och förkylningshosta.
Traditionell kinesisk medicin fungerar ganska bra beroende på vad man har för problem, men den här dricker jag bara för att det är ett så klockrent substitut för kaffe!
Har du sett den här frukten innan?
Finns den i Sverige tro?
Man kan också köpa dem i kinsesiska butiker. Går även under namnet luo-han-kuo. Jag köper mina i en kinabutik på möllan (malmö).
Brukar ni dricka det dagligen? Jag dricker det enbart när jag har torrhosta.
Jahopp. Då har man köpt sig en liten munkfrukt man aldrig hört talas om innan man gick in på denna blogg. 🙂
Haha låt den dra i vattnet så blir den extra smakrik och god!
Hursockrig kombuchan blir beror pa hur lange man har i sin scoby. Man kan ta massor med socker, for det ar ju vad den lever av, och sa ta upp den nar det ar surt nog eller osockrigt ?
Tyvarr upplevde jag att den bara gjorde min mage upprord sa jag slutade. Valdigt kanslig for socker ? sa jag antar min blev ren vinager.
Skall halla utkik efter frukten! Finns ju asiatiska butiker har ?
Häftigt! Vad tycker du om kombucha då? 🙂
Det är gott och bra om man gör egen med mindre socker i 🙂
Vad spännande har varken sett eller hört talas om denna frukt. Fast jag blev sugen att testa den,
http://www.acunordic.se/luo-han-guo-100-g/966-0
Sedär 😉 Man tackar!
Oj, vad har du nu satt igång 😉
Alla dina miljoner följare kommer att dammsuga Sverige och Världen efter munkfrukt *lutar mig tillbaka och väntar*.
Alltid lika spännande och inspirerande att läsa dina inlägg.
😉
Om alla dricker munkfrukt istället för kaffe så kanske folk stressar ned lite, man blir väldigt harmonisk av den!
Vad intressant. Var kan man köpa dessa bollar!
Jag har ingen aning 🙂 John köpte sina på apoteket här i Shanghai men du ser här i kommentarerna en som länkade till en webbutik!
I Örebro köper jag den i”Kina” affären 4 torkade i påse för 18:-, vid Stortorget.