Det här inlägget innehåller köplänkar till min bok Ketoguiden
Stora nyheter i dagarna.
The American Diabetes Association (ADA) och the European Association for the Study of Diabetes (EASD) har nu godkänt lågkolhydratdieter för behandling av typ 2 diabetes hos vuxna. Det var väl på tiden? Det betyder att det är fritt fram att kostbehandla diabetiker för att det finns klar och tydlig evidens för att det fungerar. Inte nog med det så trendar den ketogena kosten mer än någonsin, och jag får så mycket mail från människor som har fått otroliga resultat.
Många nyfikna på bokmässan
Fortfarande hög tröskel för “high fat”
Vad jag däremot ser är att det fortfarande är en hög tröskel och mycket skepsis kring “high fat” och varje gång jag benämner min kost som en högfettkost känns det nästan som att jag svär lite.
MÅSTE man äta så MYCKET fett?
HUR får man i sig så mycket fett?
Är det inte ÄCKLIGT med så mycket fett?
Kött och grönsaker är de allra flesta okej med, och semi-vegetarianer väljer ägg eller fisk med lite grönsaker. Linser och bönor ersätter fettet och de har aldrig förr varit så trendigt med smoothies och combucha. Det är som att vegantrenden och low carb trenden försöker förenas på något sätt, så man plockar lite av båda.
Det är väl okej?
Det är helt okej men det är inte keto och det är där förvirringen kommer in. Många som inte kommer in i ketos, många som inte får ned blodsockret (tex diabetiker) och många som inte blir mätta eller går ned i vikt.
Keto kräver animalier och high fat
Keto utan animaliska produkter, tex försök att vara keto-vegan, misslyckas alltid. Fisk och skaldjur är minimum, men det är en fördel om man kan lägga till andra djur också. Framförallt animaliska fettkällor som behöver dominera för att det ska fungera.
Fett innehåller 9 kcal per gram vilket är mer än dubbelt så mycket som både kolhydrater och protein, och det gör det lätt att komma upp i 80E% fett. Välj det fetaste köttet, ägg, avokado och feta fiskar så behöver du knappt lägga till extra fett. Kanske lite smör eller någon sås i form av hemgjord bearnaise. That’s it!
Det är så enkelt att det blir svårt, som jag brukar säga 🙂
Acceptera fett som energikälla
På en ketogen kost är FETT din energikälla, både fett från maten och fettet på kroppen. Det betyder inte att du kan hoppa över fettet i maten och ta det från kroppen, det fungerar BARA om du är väldigt, väldigt ketoadapterad och har en kropp som är helt chill med att gå ned i vikt utan att dra ned din förbränning eller göra dig hungrig.
Lite receptbilder från Ketoguiden
Det tar tid att komma dit, och du kan inte fuska. Att bara käka på, FRUKOST, LUNCH och MIDDAG med RIKTIG MAT ger resultat i form av att ge dig en NY HORMONELL miljö i kroppen som verkar till din fördel.
För lite fett – vad händer?
Om du nu är en sådan person som tenderar att äta för lite fett, vad händer då? Jo efter middagen känner du att det hade varit GOTT med något SÖTT, och du kan bli sugen mellan målen. Det gör att du ersätter riktiga måltider med ‘snacks’ som nötter eller mörk choklad, och tror att du ska komma undan för att det är ‘mindre kalorier’ men det funkar inte 🙂
REAL FOOD eller inget alls ska vara ditt mantra!
Du kan läsa mer i min bok ketoguiden (som finns här) samt följa recepten och instruktionerna för att bli en KETO BEAST som mig 😉
Jag väntar på den dagen då det blir mainstream med mättat fett… hur många år fram i tiden tror du vi kan räkna med?
Hej igen, måste dubbelkolla en sak innan jag beställer ketoguiden.
Kan man vara i ketos utan mejerier? (vill inte göda mina cellförändringar)
Och missförstå mig inte på fel sätt,älskar dina böcker, men har jag användning av ketoguiden trots att ja inte vill äta mejerier?! Skulle du rekommendera en annan av dina böcker tex?
Kramar Sara
Såklart, jag har inte mycket mejerier i boken och där det är med är de helt ersättningsbara med kokosmjölk och kokosgrädde 🙂
Kan äta broccoli utan problem, men så fort jag äter frukt eller spårar ut lite så får jag akne. Värst är linser och bönor, får grova bölder i ansiktet. Har återkommande djupa finnar på hakan. Frustrerande. Måste vara enormt strikt för känns som min kropp har jättelätt för att blossa upp i inflammation. Känns som det går i skov, även när jag är stenhård.
Även om jag säkerligen kommer äta något olämpligt i livet igen, så kan jag aldrig överge kosten. Hade blivit en infektion hela jag om återgick till kolhydrater 🙁
Ibland när man ser fräscha unga kvinnor som lever på ren skitmat, då undrar jag hur det är möjligt?
Jag undrar samma som dig… jag funderar på om de använder mycket botox och går på typ laserbehandlingar? Botox går ju ned i åldrarna som bara den har jag förstått det som.
Tack för alla bra och välskrivna artiklar. Du inspirerar verkligen till äta rätt och är i mina ögon ett föredöme.
Tack Jonas så roligt att höra!
En fundering; jag äter ketogen kost och tar lite kosttillskott. Tänkte på MSM och Collagen; som jag förstått det så samverkar dessa två så till min fråga: är det bästa att ta båda dessa? Jag har flera sjukdomar i släkten och vill göra vad jag kan för att undvika; diabetes, artos och sköldkörtel problem.
Diabetes undviker du genom ketogen kost, artros undviker du genom ketogen kost och sköldkörtelproblem… same! 😀
Va skönt! Då ska jag fortsätta min bana! TACK! 🙂
Har kämpat hela sommaren med ”LCHF” (läs: nötter, choklad och torrt viiiin) hela sommaren. Nej, det är inte LCHF. Jag har intalat mig själv att eftersom jag ”tränat” (läs: typ lyft en kettlebell 4,7 ggr på 7 veckor) så borde jag komma undan med alla avsteg. Nej. Det gör jag inte. Nu tar jag det lugnt, jobbar och pluggar och försöker äta så keto det bara går (klarar ej av att släppa vispgrädden än, det får vara en process). Men på 1,5 vecka så sitter jeansen löst i midjan och jag kan knäppa en klänning hela vägen där jag fick igen en knapp i somras (en knapp som skrek på hjälp). Önskar att jag hade släppt det här med vad som borde funka för 3 år sen men bättre sent än aldrig. Tack Martina! Ps. Ketoguiden är awesome! Peppande, informativ och snyyyygg!
TACK Emma, så roligt att höra att du är på rätt spår nu!
Fråga ang bönor, det har ju blivit väldigt inne med bönor. Men jag har också läst att bönor kan vara rent skadligt att äta.
Då på grund av ( är det lecetinet, minns inte vad det heter ) Det gör visst att kroppen inte tar upp vitaminer och mineraler.
Kroppen tar heller inte upp sockret som höjer BS, samt att tarmarna börjar läcka.
I Asien är det väl mest fermenterade bönor man äter, då försvinner det skadliga i bönorna.
Kan du reda ut detta, stämmer det att bönor inte är bra.
Ja det är sant, man måste blötlägga länge och gärna fermentera som man gör i asien. BS blir lägre med bönor pga naturlig ‘carb blocker’ och det du skrev.
Man kan äta bönor ändå, som ett tillskott ‘prebiotika’ och smörsyra som bildas när resistent stärkelse kommer ned i tjocktarmen. Men jag hade inte ätit bönor i större mängder och inte hela tiden 🙂
Lyssnade just på en podd men Chris Kresser, RHR: The trutch about saturated fat, with Zoë Harcombe. Ingen nyhet för mig men de paketerade det väldigt bra. Det känns som en podd som är bra att dela med andra som fortfarande är skeptiska mot mättat fett.
Tack!
“Nej du har fel, jag har hört att fett är dåligt i 30 år. Punkt. Läs på va…. herre gud… infon finns ju överallt”
“skaffa lite kritiskt tänkande kanske, hallå”
HAH1
XD
😀
Allt personen hör är att du har “fel”, eller “fel svar för att inte bli straffad socialt”
Vad jag förstår, lite från egen erfarenhet och bland annat från Non-violent communication av Marshall Rosenberg så
1) Folk är omedvetna om sina åsikter, för de har sällan förmåga eller tid att just sitta ner och tänka för de är inte konstruerade biologiskt att få dopamin av att tänka
2) Folk förväntar sig bli bestraffade i någon form om den har fel i en fråga, tex bli socialt förnedrad eller utesluten i någon grad
2b) Folk sluter sig för ny kunskap, sätter sig i fight-läge, och lär sig “kunskap” utifrån vad som är socialt accepterat att veta.
3) XX% (75+?) procent av människor är inte så intresserade av vetenskap, utan är till majoritet fokuserade på social/djurisk säkerhet i form av pengar, kontaktnät, status.
Alltså en enorm skillnad på fakta som är baserad på vetenskapsvärlden och den sociala/djuriska världen.
Detta vet ju du om, men jag försöker belysa att det är biologiskt.
Att det är en avgrunds stor skillnad, och många kommer aldrig komma över till den andra sidan, för det är inte deras natur.
Nu blev det deppigt 🙁
RIP tron på mänskligheten
Intressant som vanligt 😀
Det där att inte få dopamin av att tänka skulle förklara en hel del, jag tror jag måste läsa mer av Marshall Rosenberg! Jättespännande!
Att inte få dopamin av att tänka… ser fram emot det inlägget 🙂
Haha! 😀
Att folk väljer bort snabba kolhydrater måste vara en fantastisk hälsovinst och vi får nog vara glada över det framsteget så länge. Det behöver nog komma fler studier som visar på fettets ofarlighet innan det blir mainstream. Jag har många bekanta som absolut håller med om att LCHF är outstanding för viktnedgång eftersom de sett så många exempel på det, men sedan kommer alltid kommentaren:”men hur ser de ut på insidan”? De håller med om att det ät bra för viktminskning men tvivlar på att man kan äta så i längden utan att blodkärlen totalt täpps igen av åderförkalkning.
Sedan behöver vi nog också öka förståelsen för skillnaden på fetter och vad som är vad. Om man äter LCHF utan att bry sig om kvaliteten på fettet så får det troligtvis motsatt effekt. Om man öser på med massa bearnaisesås från matbutikerna där fettinnehållet till största del består av rapsolja eller solrosolja så blir man ju bara mer inflammerad tänker jag. Då kanske en lågfettskost med grönsaker t.o.m. är bättre?
Ja jag tror du kan ha en poäng, massa dåliga fetter är nog värre än fettsnålt!
Men det där “hur ser det ut på insidan då?” är sån bullshit för ser det bra ut på utsidan ser det ofta bra ut på insidan också, tänker främst på huden som är en spegling av tarmhälsan.
Jag känner mig rätt skeptisk till det du skriver: “Ser det bra ut på insidan ser det ofta bra ut på insidan också” har både släkt, vänner och bekanta som lever ohälsosamt och vissa av dem väldigt ohälsosamt. Bla en vän på 40+ som har en perfekt hy utan några rynkor men som super flera gånger i veckan, lever på i stort sett bara frysta färdigrätter, snusar, käkar godis, fetma, promenerar knappt och lider inte konstigt nog sedan länge av magproblem. En man som nyligen dog pga åderförfettning eftersom det längre inte gick att göra fler kranskärlsoperationer på honom, en person som knappt hade ätit en frukt eller grönsak i hela sitt liv men i stort sett levt på mannagrynsgröt, bröd/bullar, potatis och kött i hela sitt liv och när han dog vid 80 inte hade en rynka och jättefin hy. Min mor som är 75, överviktig, hjärt och kärlsjukdom m.m lever främst på bröd och frukt och är rätt rynkfri och i övrigt fin i hyn med.
Jasså haha, jag har inga sådana exempel i min närhet 😀 40+ rynkfri och ser snygg ut trots super flera gånger i veckan och lever på färdigrätt och snusar… jag undrar om jag hade sett samma sak som dig där… jag har väldigt svårt att tro på det, eller så har jag bara aldrig sett någon sån.
Alla jag har träffat kan jag SE hur de lever, men jag har verkligen inte träffat alla.
Jag är övertygad om att du hade hållit med om att vännen 40+ har fin hy också (har nog mycket med gener att göra, både hans far och mor har väldigt fin hy, visserligen lever de hälsosammare, men även hans bröder som inte lever särskilt hälsosamt) även de andra jag nämnde. Där emot ser man och märker tydligt på andra sätt att han och min mor inte mår särskilt bra, men nu var det ju huden som nämndes 😉
Jag förstår!
Men tror ni inte också att genetiken kan ha betydelse i det här fallet? Vissa har säkert begåvats med felfria gener som styr t.ex. kollagenbildningen vilket gör att de kommer undan med lite mer skräp. Eller bra genetik som styr inflammation? Men tittar man generellt på befolkningen så brukar en slitsam livsstil synas utåt. Har en avlägsen släkting som är gravt alkoholiserad och visst tusan syns det utåt, främst i huden i ansiktet.
Borde vara så…
Jag har gjort liknande observationer.
Det tog cirka 8 år för det sockerfria att bli gängse i affärerna.
Cirka 8 år för glutenfritt att få större spridning.
Ser man i affärerna så finns många fler alternativa produkter till de med vanligt spannmål nu.
De flesta tillverkare har även insett att sockerfria produkter säljer bra.
Fettet har nog en längre väg att gå, då grunden är för stabil. Har man kontinuerligt fått höra att fett är dåligt så är det svårt att förändra.
Det finns ju möjligheter då affärerna gör sitt bästa. Kokosolja och feta produkter går ju att hitta i varje matbutik nuförtiden.
Men det är folket som måste driva på, och den driften ser jag som väldigt låg. Eller så får man se på den långsamma revolutionen.
Jag kan se hur sockerfritt och glutenfritt kan vara lönsamt men fett kostar ju knappt något… kanske därför också? Smör är ju i och för sig jättedyrt numera!
Folk kan hålla med om “fight fire with fire”, men ser vettskrämda ut om man skulle säga “fight fat with fat” 🙂 Jag har en manlig kollega som i perioder bestämmer sig för att gå ner i vikt. Han kommer till jobbet hålögd efter en frukost bestående av ett kokt ägg och en C-vitaminbrustablett. På lunchen knaprar han råa grönsaker; broccoli, morot och blomkål. På fredagen väger han sig och blir så glad över “tappet” att han tycker att han kan unna sig för att det är fredag och annalkande helg. Sen “viktuppgång” och tillbaka till måndagens kokta ägg och C-vitamin … Han säger att han saknar sitt kaffe med 1 msk grädde i. Han dricker bara kaffe på morgonen, och vill bara ha det med grädden i. Jag har sagt att han kan fortsätta med den koppen och den matskeden grädde och att han MÅSTE äta. Han har en app (jag tror den heter något i stil med My Fat Secret) som räknar kalorier och när jag säger att han ska äta lax och avokado så säger han: “Fattar du hur många kalorier!” och “Fattar du hur mycket fett det är i dom!” 🙂 Min kollega är inte ensam om att köra de här viktminskningsförsöken, utan fett. Eller hur kan EN kopp kaffe med en liten skvätt grädde “sabba”? Oj, det här blev längre än jag tänkte, men det är svårt för folk med fett. Det är fortfarande tabu på nåt vis. “Jag äter alltid mitt bröd utan smör”! hrm …
Tack för alla dina kloka inlägg Martina. Din blogg är i särklass den bästa. Så roligt att jämföra hur många kommentarer du får mot till exempel många “influencers”. Till din blogg återkommer jag för här får jag kunskap, aha-upplevelser och insikt.
Tack Linda, vilken fin komplimang! 😀
Usch din kollega måste må jättedåligt fast jag håller med honom om en sak och det är appen Fatsecrets, den är svinbra! Jag brukar rekommendera den 😀 Men tänk vilken halleluja grej det skulle bli för honom om han började titta på fett ratio istället för kalorierna och satsa på att hamna över 80E% i varje mål då hade han JAGAT den där laxen med avokado!
“Hallelujagrej” 🙂 Jag ska försöka övertala honom till att använda appen till fettratiokoll istället. Tack för tipset Martina. Och visst kan han väl med gott samvete dricka sitt kaffe med vispgrädden (en gång om dagen) i? Ha en fin dag!
Man kan dricka vad man vill med gott samvete 😛 Det verkar som att kaffe + grädde är okej för att vara i ketos i alla fall, men såklart inte OPTIMALT med koffein.
Ja det har du ju faktiskt rätt i: “vad man vill med gott samvete” 😉
Jag tänkte på det Martina, skulle du inte kunna dricka koffeinfritt kaffe? Vad är det med koffeinet som inte är så bra? Stressar det binjurarna?
Kaffet och vetenskapen
Den stora kaffe lögnen del 1
Den stora kaffe lögnen del 2
Äggstockar – Kaffe 1- 0
Jag har fler artiklar… 😀
Haha! Klart du har! (fler artiklar)
=D
😀
Marknaden och matindustrin är det som talar emot skulle jag säga. En ketobeast blir ingen vidare storkonsument i livsmedelsbutiken, snabbmatsrestauranger, godisbutiker, mm.
Alla nya matprodukter som kommer hela tiden som man måste testa, vad är det mot en spartansk skaldermansbiff utan pommes? 😉
haha så sant… en stackars skaldemansbiff som man dessutom inte varierar så mycket… när det finns ballerinakex i nya smaker, alla nya bröd, kex och chips som kommer ut hela tiden.
Ja , det är en del av underhållningsindustrin nu ?
Och aldrig någonsin ifrågasätts den miljömässiga belastningen av all onödig skräpmat/skräpdryck som tillverkas, inklusive förpackningar, och fraktas kors och tvärs över världen… Medan konsumtionen av kött tydligen är fritt fram för vem som helst att ha en åsikt om. Mat måste vi äta för vår överlevnad, ballerinakex not so much…