• Mig + kontakt
    • Media Kit | Collabs & Ads
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
    • Disclaimer
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Omfattande om hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Om övervikt
      • Detox & fasta
      • Om Crohns, IBS & IBD
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Neurohacking
    • Ångestguide
    • Depressionsguide
    • Neurokemisk reparation
    • Hjärnans metabolism
    • Signalsubstanser
    • Fördjupning / checklista
    • Podd / Shownotes
    • Guide: Dopa-detox
    • Om Dopamin
  • Biohacking
    • Samlad info
    • Biohacking | Vad är fel & var börjar jag?
    • Höstens samlade biohacking (2021)
  • Allt om keto
  • Mig + kontakt
    • Media Kit | Collabs & Ads
    • Om mig och bloggen
    • Manifest
    • Kontakt
    • Disclaimer
  • Bloggkategorier
    • Alla guider
    • Biohacking
      • Biokemi
      • Beauty hacking
      • Fitness
      • Hormonell hälsa
      • Mental hälsa
      • Ketogen kost
      • Samlad biohacking-info
      • Samlad keto-info
    • Kost & Hälsa
      • Omfattande om hälsa
      • Case / läsarhistorier
      • Om övervikt
      • Detox & fasta
      • Om Crohns, IBS & IBD
      • Inflammation
      • Tarmfloran
      • Mat och recept
      • Sötningsmedel
    • Personligt / Övrigt
      • Business / ekonomi
      • Lifestyledesign
      • Poddar
      • Q&A
    • Quick-Hacks FAQ
  • Neurohacking
    • Ångestguide
    • Depressionsguide
    • Neurokemisk reparation
    • Hjärnans metabolism
    • Signalsubstanser
    • Fördjupning / checklista
    • Podd / Shownotes
    • Guide: Dopa-detox
    • Om Dopamin
  • Biohacking
    • Samlad info
    • Biohacking | Vad är fel & var börjar jag?
    • Höstens samlade biohacking (2021)
  • Allt om keto

Next Level Biohacking

En personlig blogg om biohacking, ketogen kost & livsstilsdesign

Min förra personliga uppdatering handlade om GAPS Min förra personliga uppdatering handlade om GAPS-dieten som har rykte om sig att kunna återställa bakteriefattiga & lite  trassliga tarmar för att i sin tur påverka den viktiga kopplingen mellan tarmen & hjärnan, men 3v har gått sedan jag påbörjade den inledande fasen av dieten & sedan dess har det mesta gått i motsatt riktning (åt helvete alltså 😅) 

Men det var faktiskt väldigt intressant för i samband med mina personliga strävanden kämpade jag med strulig rå-data till en vetenskaplig artikel & bankade huvudet i tangentbordet när ingenting gick ihop! 

Det var då jag insåg en viktig grej i livet såväl som i forskningen, nämligen att det spelar VÄLDIGT stor roll hur vi viktar variabler, alltså värderar effekten av saker realistiskt. Det finns liksom gränser för vad t.ex en kostförändring kan åstadkomma (hur "perfekt" man än äter) särskilt som en isolerad parameter!

Just kost är nog för övrigt det allra vanligaste att övervärdera på bekostnad av allting annat...😬

Inom statistiken använder man därför "vikter" pga variablers olika tyngd. Översatt till livsstil är det typ hur mkt man kan kvitta en dålig vana mot en bättre. Vissa är optimister & viktar sina goda vanor högt, trots uppenbara krafter i motsatt riktning, vilket visar sig genom sparsamma resultat.

Det kan förstås lägga grunden för uppgivenhet, även om jag tror att motmedlet är ärlig granskning av både resultaten & livsstilsfaktorerna ✨i kombination ✨ Så därför skrev jag en halv roman om det här på bloggen med idéer på åtgärder, om du vill nörda in på VAD som faktiskt spelar roll och inte! (Länk i profilen 👆)

Det är högst relevant i forskning såväl som vardag, så det var slående att se det i min egen forskningsdata! Som upplagt för att jag skulle se nånting hos mig själv lite tydligare, presenterat som aviga r-värden...😅

MEN OM GAPS! ☝️
Har inte gett upp, bara haft problem att få nog med energi utan att krascha som en utsvulten sparv efter ett tag... I ketos & allt är känslan att tanken är tom! Just me? 🧐 Det brukar hända vid livsmedelsbegränsning men har också ganska hög förbränning 🔥 (ingen hypertyreos eller så!)
Nu finns ett nytt avsnitt med mig och @maratonpetr Nu finns ett nytt avsnitt med mig och @maratonpetra ute (direktlänk i stories! 👆) vi pratar om post-covid deppen som många (inklusive vi själva) tycks ha drabbats av och reflekterar lite kring varför och hur man kan ta sig ur gropen. Inget träningssnack alltså utan ett avsnitt om hormonella system kopplat till stress, utbrändhet och livssituation. Enjoy! ❤️
Jag blev så himla glad när @asparre ville ha til Jag blev så himla glad när @asparre ville ha tillbaka mig i sin supergrymma och numera väldigt ikoniska podd 4HEALTH, även om det var en sisådär 7 år sedan sist! 😄 Podden är ännu skarpare och proffsigare nu, så det var väldigt roligt att prata bort en stund med Anna! ✨

INNEHÅLL
Avsnittet (nr 324) handlar om hur man kommer igång med biohacking-grejer utan en massa prylar, vi delar mycket praktiska tips samt diskuterar hur man testar och tar sig an vanliga hälsoproblem såsom sömnsvårigheter, förhöjd puls, orolig mage, låg energi, ångest och höga stressnivåer mm! 

Jag försöker alltid vara så öppen som det är lämpligt med mina egna utmaningar, så även om Anna presenterar mig som "expert", så är det mycket mer av en dialog två nördar emellan! ❤ Anna är ett bibliotek av kunskap så jag vågar NÄSTAN lova att du kommer gilla avsnittet väldigt mycket! 👂❤️

Jag är egentligen inte helt bekväm med att "ge tips & råd", särskilt som jag haft ganska tuffa perioder det senaste, men jag pratar gärna om personliga erfarenheter och sätt att förhålla sig till fysisk & psykisk hälsa/ohälsa, förändra vanor, vad som faktiskt spelar roll när det kommer till livsstilsförändringar, vilka de mest potenta tillskotten är (möttes dock med viss skepticism från Anna på sista punkten (med rätta haha! 😂))

VAR LYSSNA? 
Lyssna GRATIS i din telefon, itunes eller på 4health.se (länkat i stories!) och mer detaljer (om avsnittet och annat spännande) hittar du på Annas insta @asparre ❤
[I reklamsamarbete med @arktisnaturals] 🌱 25% R [I reklamsamarbete med @arktisnaturals]
🌱 25% RABATT JANUARI UT MED KODEN MARTINA25 som anges vid köp och dras av i kassan!

Det här blir min 10e månad med CBD-oljan från Arktis Naturals, vilket är lite ovanligt för mig att ett tillskott följer med så länge utan paus! Anledningen är att jag får märkbart positiva effekter på sömnen samtidigt som jag inte ser några nackdelar med den alls (inte än så länge iaf!) Som vanligt kör jag ett gäng droppar av den 30%iga före sänggående. Jag rampade aldrig in den eller så, men så är jag inte den känsliga typen heller! 😅

NYHET: CBD MED GURKMEJA! 🧡
På hemsidan (https://arktisnaturals.se direktlänk i profilen 👆) finns en ny olja med både CBD och gurkmeja i. Den ska jag testa härnäst för gurkmeja är ju den primära SIRT1-aktivatorn (utöver lök, kaffe och grönkål) och för er som inte vet vad SIRT (sirtuiner) är för något så är det signalmolekyler numrerade 1-7 med uppgiften att reglera epigenetiken till vår fördel!

Sirtuinerna (framförallt SIRT1 och SIRT6) skyddar b.la vårt DNA och våra kromosomer från stress och skador. De kan stänga av sjukdomsgener, dämpa inflammation, hjälpa till med avgiftning och mycket annat. 

Faktum är att det finns en koppling mellan i princip alla aktiviteter som vi anser som hälsosamma som t.ex träning, kallbad, fasta osv med antiinflammatoriska processer och/eller uppreglerade sirtuiner! 

Googla/youtube:a t.ex David Sinclairs forskning om sirtuiner om du vill veta mer! Är inte överens med honom i livsstilsfrågor men hans forskning är väldigt cool och inspirerar ofta till fler nyfikna sökningar! 🤓
  • Home
  • Kost & Hälsa
  • Träning
  • Ketogen kost trendar men inte high fat

Ketogen kost trendar men inte high fat

9 October, 2018 42 Comments Written by Martina
Det här inlägget innehåller köplänkar till min bok Ketoguiden

Stora nyheter i dagarna.

The American Diabetes Association (ADA) och the European Association for the Study of Diabetes (EASD) har nu godkänt lågkolhydratdieter för behandling av typ 2 diabetes hos vuxna. Det var väl på tiden? Det betyder att det är fritt fram att kostbehandla diabetiker för att det finns klar och tydlig evidens för att det fungerar. Inte nog med det så trendar den ketogena kosten mer än någonsin, och jag får så mycket mail från människor som har fått otroliga resultat.

ketoguiden

Många nyfikna på bokmässan

Fortfarande hög tröskel för “high fat”

Vad jag däremot ser är att det fortfarande är en hög tröskel och mycket skepsis kring “high fat” och varje gång jag benämner min kost som en högfettkost känns det nästan som att jag svär lite.


MÅSTE man äta så MYCKET fett?

HUR får man i sig så mycket fett? 

Är det inte ÄCKLIGT med så mycket fett? 


Kött och grönsaker är de allra flesta okej med, och semi-vegetarianer väljer ägg eller fisk med lite grönsaker. Linser och bönor ersätter fettet och de har aldrig förr varit så trendigt med smoothies och combucha. Det är som att vegantrenden och low carb trenden försöker förenas på något sätt, så man plockar lite av båda.

Det är väl okej? 

Det är helt okej men det är inte keto och det är där förvirringen kommer in. Många som inte kommer in i ketos, många som inte får ned blodsockret (tex diabetiker) och många som inte blir  mätta eller går ned i vikt.

Keto kräver animalier och high fat

Keto utan animaliska produkter, tex försök att vara keto-vegan, misslyckas alltid. Fisk och skaldjur är minimum, men det är en fördel om man kan lägga till andra djur också. Framförallt animaliska fettkällor som behöver dominera för att det ska fungera.


Fett innehåller 9 kcal per gram vilket är mer än dubbelt så mycket som både kolhydrater och protein, och det gör det lätt att komma upp i 80E% fett. Välj det fetaste köttet, ägg, avokado och feta fiskar så behöver du knappt lägga till extra fett. Kanske lite smör eller någon sås i form av hemgjord bearnaise. That’s it!

Det är så enkelt att det blir svårt, som jag brukar säga 🙂 

Acceptera fett som energikälla

På en ketogen kost är FETT din energikälla, både fett från maten och fettet på kroppen. Det betyder inte att du kan hoppa över fettet i maten och ta det från kroppen, det fungerar BARA om du är väldigt, väldigt ketoadapterad och har en kropp som är helt chill med att gå ned i vikt utan att dra ned din förbränning eller göra dig hungrig.

ketoLite receptbilder från Ketoguiden

Det tar tid att komma dit, och du kan inte fuska. Att bara käka på, FRUKOST, LUNCH och MIDDAG med RIKTIG MAT ger resultat i form av att ge dig en NY HORMONELL miljö i kroppen som verkar till din fördel.

För lite fett – vad händer?

Om du nu är en sådan person som tenderar att äta för lite fett, vad händer då? Jo efter middagen känner du att det hade varit GOTT med något SÖTT, och du kan bli sugen mellan målen. Det gör att du ersätter riktiga måltider med ‘snacks’ som nötter eller mörk choklad, och tror att du ska komma undan för att det är ‘mindre kalorier’ men det funkar inte 🙂

REAL FOOD eller inget alls ska vara ditt mantra!

keto beastDu kan läsa mer i min bok ketoguiden (som finns här) samt följa recepten och instruktionerna för att bli en KETO BEAST som mig 😉


Jag väntar på den dagen då det blir mainstream med mättat fett… hur många år fram i tiden tror du vi kan räkna med? 

Like this:

Like Loading...

Relaterade

Kost & Hälsa, Träning
high fat, högfettkost, keto, ketogen kost, ketoguiden
Similar posts
  • Vad är nyttigt? | Om ogrundad “... — Det här inlägget handlar om ogrundad “hälsofakta” och hur man kan tänka mer rationellt kring t.ex kost. Det var efter att jag spanat runt hos olika hälso-influensers som jag slogs av hur ovanligt det  är att få en djupare förklaring eller reflektion kring påståenden som serveras. Mycket presenteras bara som olika påståenden efter varandra, och [...]
  • Forts på “Åldrandets gåta”... — Här är den utlovade fortsättningen på inlägget om “Åldrandets gåta!” I det här inlägget presenterar jag några vetenskapligt bekräftade metoder för att “åldras baklänges” eller hålla sig så frisk som möjligt, så länge som möjligt. Åtminstone tills läkemedel mot åldrande blir tillgängligt om 20 år! När det gäller “anti aging”-hacks så tror jag personligen på [...]
  • Omfattande gratis ketoguide! — Inlägget innehåller köplänkar till mina böcker! Hej vänner! ❤ Så roligt det är att blogga lite igen! Att kunna ta lite mer plats, och inte behöva begränsa mig till instagrams ynka 2000 tecken… här är det bannemej ingen som säger att jag använder för många ord! Så skönt! 😄 Hur som helst ramlar det fortfarande [...]
  • SUMMERING: Veckans biohacking-föreläs... — Hej vänner! Den här veckan  har varit föreläsningsvecka för mig, då jag har fått chansen att träffa flera av er som läser här och följer mig på instagram! ❤ Det är först nu som jag tycker att det verkligen märks att pandemin är över, för jag gjorde några föreläsningar under våren (universitetssammanhang) och då var [...]
  • Tankar om Crohns sjukdom! — Tillägg: #1 Längst ned hittar du mina åsikter om AIP, GAPS & andra populära dieter! #2 Om hemorrojder #3 Crohns/Ulcerös kolit vs IBD vs IBS Jag ska inte prata för mycket om mig själv här, men anledningen till att jag känner att jag kan eller “får” skriva om den inflammatoriska tarmsjukdomen Crohns sjukdom är för [...]
Varför keto-vegan är en dålig idé
Läsarkommentar: Blodsocker & teststickor

42 Comments

  1. sara eriksson sara eriksson
    11 October, 2018    

    Hej igen, måste dubbelkolla en sak innan jag beställer ketoguiden.
    Kan man vara i ketos utan mejerier? (vill inte göda mina cellförändringar)
    Och missförstå mig inte på fel sätt,älskar dina böcker, men har jag användning av ketoguiden trots att ja inte vill äta mejerier?! Skulle du rekommendera en annan av dina böcker tex?
    Kramar Sara

    Reply
    • Martina Martina
      12 October, 2018    

      Såklart, jag har inte mycket mejerier i boken och där det är med är de helt ersättningsbara med kokosmjölk och kokosgrädde 🙂

      Reply
  2. Anna Anna
    11 October, 2018    

    Kan äta broccoli utan problem, men så fort jag äter frukt eller spårar ut lite så får jag akne. Värst är linser och bönor, får grova bölder i ansiktet. Har återkommande djupa finnar på hakan. Frustrerande. Måste vara enormt strikt för känns som min kropp har jättelätt för att blossa upp i inflammation. Känns som det går i skov, även när jag är stenhård.

    Även om jag säkerligen kommer äta något olämpligt i livet igen, så kan jag aldrig överge kosten. Hade blivit en infektion hela jag om återgick till kolhydrater 🙁
    Ibland när man ser fräscha unga kvinnor som lever på ren skitmat, då undrar jag hur det är möjligt?

    Reply
    • Martina Martina
      11 October, 2018    

      Jag undrar samma som dig… jag funderar på om de använder mycket botox och går på typ laserbehandlingar? Botox går ju ned i åldrarna som bara den har jag förstått det som.

      Reply
  3. Jonas Jonas
    11 October, 2018    

    Tack för alla bra och välskrivna artiklar. Du inspirerar verkligen till äta rätt och är i mina ögon ett föredöme.

    Reply
    • Martina Martina
      11 October, 2018    

      Tack Jonas så roligt att höra!

      Reply
  4. Slow Living by Annika Slow Living by Annika
    11 October, 2018    

    En fundering; jag äter ketogen kost och tar lite kosttillskott. Tänkte på MSM och Collagen; som jag förstått det så samverkar dessa två så till min fråga: är det bästa att ta båda dessa? Jag har flera sjukdomar i släkten och vill göra vad jag kan för att undvika; diabetes, artos och sköldkörtel problem.

    Reply
    • Martina Martina
      11 October, 2018    

      Diabetes undviker du genom ketogen kost, artros undviker du genom ketogen kost och sköldkörtelproblem… same! 😀

      Reply
      • Slow Living by Annika Slow Living by Annika
        11 October, 2018    

        Va skönt! Då ska jag fortsätta min bana! TACK! 🙂

        Reply
  5. Emma Emma
    10 October, 2018    

    Har kämpat hela sommaren med ”LCHF” (läs: nötter, choklad och torrt viiiin) hela sommaren. Nej, det är inte LCHF. Jag har intalat mig själv att eftersom jag ”tränat” (läs: typ lyft en kettlebell 4,7 ggr på 7 veckor) så borde jag komma undan med alla avsteg. Nej. Det gör jag inte. Nu tar jag det lugnt, jobbar och pluggar och försöker äta så keto det bara går (klarar ej av att släppa vispgrädden än, det får vara en process). Men på 1,5 vecka så sitter jeansen löst i midjan och jag kan knäppa en klänning hela vägen där jag fick igen en knapp i somras (en knapp som skrek på hjälp). Önskar att jag hade släppt det här med vad som borde funka för 3 år sen men bättre sent än aldrig. Tack Martina! Ps. Ketoguiden är awesome! Peppande, informativ och snyyyygg!

    Reply
    • Martina Martina
      10 October, 2018    

      TACK Emma, så roligt att höra att du är på rätt spår nu!

      Reply
  6. Tommy Malmander Tommy Malmander
    10 October, 2018    

    Fråga ang bönor, det har ju blivit väldigt inne med bönor. Men jag har också läst att bönor kan vara rent skadligt att äta.
    Då på grund av ( är det lecetinet, minns inte vad det heter ) Det gör visst att kroppen inte tar upp vitaminer och mineraler.
    Kroppen tar heller inte upp sockret som höjer BS, samt att tarmarna börjar läcka.
    I Asien är det väl mest fermenterade bönor man äter, då försvinner det skadliga i bönorna.
    Kan du reda ut detta, stämmer det att bönor inte är bra.

    Reply
    • Martina Martina
      10 October, 2018    

      Ja det är sant, man måste blötlägga länge och gärna fermentera som man gör i asien. BS blir lägre med bönor pga naturlig ‘carb blocker’ och det du skrev.

      Man kan äta bönor ändå, som ett tillskott ‘prebiotika’ och smörsyra som bildas när resistent stärkelse kommer ned i tjocktarmen. Men jag hade inte ätit bönor i större mängder och inte hela tiden 🙂

      Reply
  7. Marie Marie
    10 October, 2018    

    Lyssnade just på en podd men Chris Kresser, RHR: The trutch about saturated fat, with Zoë Harcombe. Ingen nyhet för mig men de paketerade det väldigt bra. Det känns som en podd som är bra att dela med andra som fortfarande är skeptiska mot mättat fett.

    Reply
    • Martina Martina
      10 October, 2018    

      Tack!

      Reply
  8. Robert Robert
    10 October, 2018    

    “Nej du har fel, jag har hört att fett är dåligt i 30 år. Punkt. Läs på va…. herre gud… infon finns ju överallt”
    “skaffa lite kritiskt tänkande kanske, hallå”

    HAH1
    XD
    😀

    Allt personen hör är att du har “fel”, eller “fel svar för att inte bli straffad socialt”
    Vad jag förstår, lite från egen erfarenhet och bland annat från Non-violent communication av Marshall Rosenberg så
    1) Folk är omedvetna om sina åsikter, för de har sällan förmåga eller tid att just sitta ner och tänka för de är inte konstruerade biologiskt att få dopamin av att tänka
    2) Folk förväntar sig bli bestraffade i någon form om den har fel i en fråga, tex bli socialt förnedrad eller utesluten i någon grad
    2b) Folk sluter sig för ny kunskap, sätter sig i fight-läge, och lär sig “kunskap” utifrån vad som är socialt accepterat att veta.
    3) XX% (75+?) procent av människor är inte så intresserade av vetenskap, utan är till majoritet fokuserade på social/djurisk säkerhet i form av pengar, kontaktnät, status.

    Alltså en enorm skillnad på fakta som är baserad på vetenskapsvärlden och den sociala/djuriska världen.
    Detta vet ju du om, men jag försöker belysa att det är biologiskt.
    Att det är en avgrunds stor skillnad, och många kommer aldrig komma över till den andra sidan, för det är inte deras natur.

    Nu blev det deppigt 🙁
    RIP tron på mänskligheten

    Reply
    • Martina Martina
      10 October, 2018    

      Intressant som vanligt 😀

      Det där att inte få dopamin av att tänka skulle förklara en hel del, jag tror jag måste läsa mer av Marshall Rosenberg! Jättespännande!

      Reply
      • Sonja Sonja
        12 October, 2018    

        Att inte få dopamin av att tänka… ser fram emot det inlägget 🙂

        Reply
        • Martina Martina
          12 October, 2018    

          Haha! 😀

          Reply
  9. Lisa Lisa
    10 October, 2018    

    Att folk väljer bort snabba kolhydrater måste vara en fantastisk hälsovinst och vi får nog vara glada över det framsteget så länge. Det behöver nog komma fler studier som visar på fettets ofarlighet innan det blir mainstream. Jag har många bekanta som absolut håller med om att LCHF är outstanding för viktnedgång eftersom de sett så många exempel på det, men sedan kommer alltid kommentaren:”men hur ser de ut på insidan”? De håller med om att det ät bra för viktminskning men tvivlar på att man kan äta så i längden utan att blodkärlen totalt täpps igen av åderförkalkning.

    Sedan behöver vi nog också öka förståelsen för skillnaden på fetter och vad som är vad. Om man äter LCHF utan att bry sig om kvaliteten på fettet så får det troligtvis motsatt effekt. Om man öser på med massa bearnaisesås från matbutikerna där fettinnehållet till största del består av rapsolja eller solrosolja så blir man ju bara mer inflammerad tänker jag. Då kanske en lågfettskost med grönsaker t.o.m. är bättre?

    Reply
    • Martina Martina
      10 October, 2018    

      Ja jag tror du kan ha en poäng, massa dåliga fetter är nog värre än fettsnålt!

      Men det där “hur ser det ut på insidan då?” är sån bullshit för ser det bra ut på utsidan ser det ofta bra ut på insidan också, tänker främst på huden som är en spegling av tarmhälsan.

      Reply
      • Estelle Estelle
        10 October, 2018    

        Jag känner mig rätt skeptisk till det du skriver: “Ser det bra ut på insidan ser det ofta bra ut på insidan också” har både släkt, vänner och bekanta som lever ohälsosamt och vissa av dem väldigt ohälsosamt. Bla en vän på 40+ som har en perfekt hy utan några rynkor men som super flera gånger i veckan, lever på i stort sett bara frysta färdigrätter, snusar, käkar godis, fetma, promenerar knappt och lider inte konstigt nog sedan länge av magproblem. En man som nyligen dog pga åderförfettning eftersom det längre inte gick att göra fler kranskärlsoperationer på honom, en person som knappt hade ätit en frukt eller grönsak i hela sitt liv men i stort sett levt på mannagrynsgröt, bröd/bullar, potatis och kött i hela sitt liv och när han dog vid 80 inte hade en rynka och jättefin hy. Min mor som är 75, överviktig, hjärt och kärlsjukdom m.m lever främst på bröd och frukt och är rätt rynkfri och i övrigt fin i hyn med.

        Reply
        • Martina Martina
          10 October, 2018    

          Jasså haha, jag har inga sådana exempel i min närhet 😀 40+ rynkfri och ser snygg ut trots super flera gånger i veckan och lever på färdigrätt och snusar… jag undrar om jag hade sett samma sak som dig där… jag har väldigt svårt att tro på det, eller så har jag bara aldrig sett någon sån.

          Alla jag har träffat kan jag SE hur de lever, men jag har verkligen inte träffat alla.

          Reply
          • Estelle Estelle
            10 October, 2018    

            Jag är övertygad om att du hade hållit med om att vännen 40+ har fin hy också (har nog mycket med gener att göra, både hans far och mor har väldigt fin hy, visserligen lever de hälsosammare, men även hans bröder som inte lever särskilt hälsosamt) även de andra jag nämnde. Där emot ser man och märker tydligt på andra sätt att han och min mor inte mår särskilt bra, men nu var det ju huden som nämndes 😉

            Reply
            • Martina Martina
              11 October, 2018    

              Jag förstår!

              Reply
          • Lisa Lisa
            11 October, 2018    

            Men tror ni inte också att genetiken kan ha betydelse i det här fallet? Vissa har säkert begåvats med felfria gener som styr t.ex. kollagenbildningen vilket gör att de kommer undan med lite mer skräp. Eller bra genetik som styr inflammation? Men tittar man generellt på befolkningen så brukar en slitsam livsstil synas utåt. Har en avlägsen släkting som är gravt alkoholiserad och visst tusan syns det utåt, främst i huden i ansiktet.

            Reply
            • Martina Martina
              11 October, 2018    

              Borde vara så…

              Reply
        • Carin Carin
          10 October, 2018    

          Jag har gjort liknande observationer.

          Reply
  10. Maja Maja
    10 October, 2018    

    Det tog cirka 8 år för det sockerfria att bli gängse i affärerna.
    Cirka 8 år för glutenfritt att få större spridning.
    Ser man i affärerna så finns många fler alternativa produkter till de med vanligt spannmål nu.
    De flesta tillverkare har även insett att sockerfria produkter säljer bra.
    Fettet har nog en längre väg att gå, då grunden är för stabil. Har man kontinuerligt fått höra att fett är dåligt så är det svårt att förändra.
    Det finns ju möjligheter då affärerna gör sitt bästa. Kokosolja och feta produkter går ju att hitta i varje matbutik nuförtiden.
    Men det är folket som måste driva på, och den driften ser jag som väldigt låg. Eller så får man se på den långsamma revolutionen.

    Reply
    • Martina Martina
      10 October, 2018    

      Jag kan se hur sockerfritt och glutenfritt kan vara lönsamt men fett kostar ju knappt något… kanske därför också? Smör är ju i och för sig jättedyrt numera!

      Reply
  11. Linda Linda
    9 October, 2018    

    Folk kan hålla med om “fight fire with fire”, men ser vettskrämda ut om man skulle säga “fight fat with fat” 🙂 Jag har en manlig kollega som i perioder bestämmer sig för att gå ner i vikt. Han kommer till jobbet hålögd efter en frukost bestående av ett kokt ägg och en C-vitaminbrustablett. På lunchen knaprar han råa grönsaker; broccoli, morot och blomkål. På fredagen väger han sig och blir så glad över “tappet” att han tycker att han kan unna sig för att det är fredag och annalkande helg. Sen “viktuppgång” och tillbaka till måndagens kokta ägg och C-vitamin … Han säger att han saknar sitt kaffe med 1 msk grädde i. Han dricker bara kaffe på morgonen, och vill bara ha det med grädden i. Jag har sagt att han kan fortsätta med den koppen och den matskeden grädde och att han MÅSTE äta. Han har en app (jag tror den heter något i stil med My Fat Secret) som räknar kalorier och när jag säger att han ska äta lax och avokado så säger han: “Fattar du hur många kalorier!” och “Fattar du hur mycket fett det är i dom!” 🙂 Min kollega är inte ensam om att köra de här viktminskningsförsöken, utan fett. Eller hur kan EN kopp kaffe med en liten skvätt grädde “sabba”? Oj, det här blev längre än jag tänkte, men det är svårt för folk med fett. Det är fortfarande tabu på nåt vis. “Jag äter alltid mitt bröd utan smör”! hrm …
    Tack för alla dina kloka inlägg Martina. Din blogg är i särklass den bästa. Så roligt att jämföra hur många kommentarer du får mot till exempel många “influencers”. Till din blogg återkommer jag för här får jag kunskap, aha-upplevelser och insikt.

    Reply
    • Martina Martina
      10 October, 2018    

      Tack Linda, vilken fin komplimang! 😀

      Usch din kollega måste må jättedåligt fast jag håller med honom om en sak och det är appen Fatsecrets, den är svinbra! Jag brukar rekommendera den 😀 Men tänk vilken halleluja grej det skulle bli för honom om han började titta på fett ratio istället för kalorierna och satsa på att hamna över 80E% i varje mål då hade han JAGAT den där laxen med avokado!

      Reply
      • Linda Linda
        11 October, 2018    

        “Hallelujagrej” 🙂 Jag ska försöka övertala honom till att använda appen till fettratiokoll istället. Tack för tipset Martina. Och visst kan han väl med gott samvete dricka sitt kaffe med vispgrädden (en gång om dagen) i? Ha en fin dag!

        Reply
        • Martina Martina
          11 October, 2018    

          Man kan dricka vad man vill med gott samvete 😛 Det verkar som att kaffe + grädde är okej för att vara i ketos i alla fall, men såklart inte OPTIMALT med koffein.

          Reply
          • Linda Linda
            11 October, 2018    

            Ja det har du ju faktiskt rätt i: “vad man vill med gott samvete” 😉
            Jag tänkte på det Martina, skulle du inte kunna dricka koffeinfritt kaffe? Vad är det med koffeinet som inte är så bra? Stressar det binjurarna?

            Reply
            • Martina Martina
              11 October, 2018    

              Kaffet och vetenskapen
              Den stora kaffe lögnen del 1
              Den stora kaffe lögnen del 2
              Äggstockar – Kaffe 1- 0

              Jag har fler artiklar… 😀

              Reply
              • linda linda
                11 October, 2018    

                Haha! Klart du har! (fler artiklar)
                =D

                Reply
                • Martina Martina
                  12 October, 2018    

                  😀

                  Reply
  12. Carin Carin
    9 October, 2018    

    Marknaden och matindustrin är det som talar emot skulle jag säga. En ketobeast blir ingen vidare storkonsument i livsmedelsbutiken, snabbmatsrestauranger, godisbutiker, mm.
    Alla nya matprodukter som kommer hela tiden som man måste testa, vad är det mot en spartansk skaldermansbiff utan pommes? 😉

    Reply
    • Martina Martina
      10 October, 2018    

      haha så sant… en stackars skaldemansbiff som man dessutom inte varierar så mycket… när det finns ballerinakex i nya smaker, alla nya bröd, kex och chips som kommer ut hela tiden.

      Reply
      • Carin Carin
        10 October, 2018    

        Ja , det är en del av underhållningsindustrin nu ?

        Reply
        • Camilla Camilla
          10 October, 2018    

          Och aldrig någonsin ifrågasätts den miljömässiga belastningen av all onödig skräpmat/skräpdryck som tillverkas, inklusive förpackningar, och fraktas kors och tvärs över världen… Medan konsumtionen av kött tydligen är fritt fram för vem som helst att ha en åsikt om. Mat måste vi äta för vår överlevnad, ballerinakex not so much…

          Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Senaste kommentarerna

  • IC on Läsarbrev: Skyhögt kolesterol på ketoDet här är mycket intressant och värt att hålla ögonen på https://www.technology…
  • Martina on Vikten av olika livsstilsfaktorer & dess faktiska effekter på din framtida hälsa!Hehe yes den är man skyldig till! 😅✌
  • IC on Optimerad hälsa med inälvor & organKollade lite mer noga så här är två länkar till de nya gränsvärdena för bly och…
  • Moa on Vikten av olika livsstilsfaktorer & dess faktiska effekter på din framtida hälsa!Mitt bästa (eller snarare sämsta) självbedrägeri är att jag i stunden/perioden t…
  • IC on Optimerad hälsa med inälvor & organKadium och bly gäller väl alla organ men just lever från äldre djur äts ju helst…
  • Martina on Läsarbrev: Skyhögt kolesterol på ketoCoolt! Men vet att Ravnskov inte är super-poppis inom "etablissemanget"... bra d…
  • Martina on Vikten av olika livsstilsfaktorer & dess faktiska effekter på din framtida hälsa!Hehe japp prestationsjunkies... en hopplös grupp stressknarkare som avskyr lugnt…
  • Martina on Vikten av olika livsstilsfaktorer & dess faktiska effekter på din framtida hälsa!Ja det är väldigt bra poänger alltihop, det blir en enda soppa men det är ju så…

Hej!

Välkommen till Sveriges mest omfattande biohacking-blogg. Jag som skriver här heter Martina och är en nyfiken själ som brinner för att förstå hur saker hänger ihop och fungerar. Allt jag skriver har i syfte att uppmuntra till dialog. Det betyder att jag vill att vi pratar med varandra och hjälps åt att tänka, utvecklas och inspireras för att må bättre och hitta nya lösningar på gamla problem. Jag påstår alltså inte att jag sitter inne med “sanningen” utan allt kan bli föremål för reflektion och diskussion! Det är så vi lär oss och blir bättre, vilket är själva kärnan i biohacking och alla former av självförbättring.

Alla kommentarer godkännes manuellt. Det är bara jag som skriver här och bloggen är personlig.

  • Mer info här
  • Mitt manifest här
  • Kontakta mig här
Gillar du vad du läser? Donera gärna en slant och stötta mitt arbete med bloggen!
Jag finns även på Patreon
Swish: 1231833680

evolve - All rights reserved Martina Johansson

%d bloggers like this: