Disclaimer: Jag har inga barn och planerar inte att skaffa barn. Därför har jag inga personliga erfarenheter av graviditet, barnafödande eller amning. Dock är det så att ammande och gravida kvinnor läser min blogg, så jag vill ge ett samlat svar kring ketogen kost, amning och gaviditet. Jag är inte läkare och inte förälder men jag är väldigt bra på kemi, biokemi och humanbiologi. Utifrån den kunskapen, tänkte jag nu berätta hur jag ser på det hela.
SMÅ BARN OCH KETOGEN METABOLISM
Barn är i ketos strax efter sin födsel och trots att det är 7 gram kolhydrater per 100g (laktos) i bröstmjölk är den ketogen och håller barnet i fortsatt ketos. Ett ammande barn har blodketoner på ca 0.5-1 mmol/l. Under den första tiden efter födseln utvecklas barnet mycket, framförallt hjärnan växer och utvecklas. Det är därför troligt att anta att ketos är fördelaktigt för hjärnans utveckling, eftersom bröstmjölk har varit ett barns enda föda fram tills bröstmjölksersättning uppfanns.
Moderna kvinnor som föder barn är sällan i ketos när de föder, ändå går barnet in i ketos en stund efter födseln. Ketosen startar när barnets glukoneogenes kickar igång vilket är ungefär vid första amningstillfället. Om modern är i ketos när barnet föds, åker ketonkroppar genom moderkakan och används av fostret. I det scenariot föds barnet ketoadapterat och är i självständig ketos med en gång.
KAN MÖDRARNA ÄTA KETOGENT?
Min uppfattning är att det är helt säkert även för ammande mödrar att vara i ketos eftersom det är ett helt naturligt metabolt tillstånd som vi är utvecklade för. Jag tycker inte att ammande mödrar ska banta eller svälta på något sätt, utan se till att få i sig tillräckligt med energi varje dag. Det är allmänt känt att förbränningen går upp vid amning och att många tappar alla sina graviditetskilon under just amningen. Ta då med den ökade förbränningen i beräkningen och se till att alltid ha energi- och näringsrik mat tillgänglig.
METABOL KETOACIDOS
Jag har letat och hittat EN ENDA rapport på metabol ketoacidos där slutsatsen dessutom är helt tokig. NEJ man kan inte hamna i ketoacidos av LCHF, läs gärna min artikel om varför!
När jag letar efter metabol ketoacidos så får jag inte upp en enda träff utöver den här. Inte en enda! Jag hittar bara diabetisk och alkoholinducerad ketoacidos. Jag hittar inte heller några fler fallrapporter, men de ska finnas fler.
METABOL ACIDOS
Okej så vad står det i rapporten jag hittade? Det står att patienten SPYDDE och hade förändrat blod ph. Det står inget om ketoner även om man får anta att de mätte ketoner. Kostdoktorn har skrivit på sin engelska sida om “breastfeeding and ketosis”, och där presenterar han ett annat case:
Så vi är uppe i 2 case här nu och det är möjligt att det finns fler. Låt oss titta på de gemensamma nämnarna. De va sjuka, den ena spydde och de fick inte i sig någon näring.
Var de verkligen KETOACIDOS som blev fallet?
… eller var det METABOL ACIDOS?
Metabol acidos är nämligen något helt annat och kan uppstå när kroppen förlorar stora mängder salt och andra mineraler, antingen till följd av extrem magsjuka, behandling med cytostatika eller till följd av långa träningspass utan tillförsel av näring och vätska. Symptomen blir ännu mer illamående, förvirring och andnöd.
Min slutsats är att akut elektrolytbrist är livsfarligt och att man när man är sjuk och inte får i sig näring får göra det som krävs för att åtminstone få i sig vatten, salt och kanske lite magnesium och kalium. Resorb helt enkelt. Är man känsligare för uttorkning vid ketos? Det är högst möjligt eftersom kolhydrater binder vätska, och man inte äter kolhydrater. Är det anledning nog att äta mer kolhydrater vid amning? Inte om man är frisk, men jag ser inget problem i att äta en paleoinspirerad kost heller.
Jag skrev det här inlägget för att jag är något trött på att den mest naturliga, mest primala kosten som existerar blir beskylld för att vara farlig eller onaturlig. Absolut inte! Ketos är inte farligt och att skippa kolhydraterna är inte heller farligt. Sen ska man inte sticka under stol med att många kolhydratdrivna människor som testar ketogen kost vänder om i förskräckelse, men det är en annan historia 🙂
Här är mina källor
- Gluconeogenes in fetal and neonatal
- Gluconeogenes in late fetal and early neonatal life
- Ketone body metabolism in mother and fetus
- Metabolic adaptation at birth
- Dietary Triacylglycerol structure and its role in infant nutrition
Dessa har jag fått skickade till mig 3 fall av bovine ketoacidos, dock ej angivna ketonvärden så jag misstänker acidos och inget annat:
Case study 1
Case study 2
Case study 3
Det här är det mest uttömmande svaret jag kommer ge angående ketogen kost och amning, det här är som sagt min tolkning och min “take” på det. Om du ammar och är orolig över att de inte är hälsosamt så ska jag inte övertala dig till något. Lyssna på dig själv, din intuition och din kropp!
Jag ammar mitt andra barn som är 2 mån nu. För en vecka sedan började jag med ketokost plus kolhydrater så det räcker till mjölksockret. Jag försöker hålla mig på runt mitten på ketostickan. Ska bli spännande att se hur fort kilona rasar. 🙂 Tack för bra info Martina!
Hej! Jag är gravid i tredje månaden och vill börja äta lchf. Har följt din blogg ett bra tag nu och det är faktiskt främst pga dig/den kunskap du förmedlat som jag vill göra denna kostförändring. Jag är själv ingenjör och gillar din vetenskapliga take på ämnet. Jag har letat runt lite och vad jag kan finna så hamnar gravid kvinnor lättare i ketos (eller ett ketoslikt tillstånd) av sig själva pga naturlig insulinresistens, så att fostrets energitillförsel ska vara säkrad under eventuell ofrivillig fasta och nattfastan. Som jag tolkar det så innebär det att en övergång till lchf inte är något problem så länge jag gör det långsamt och försiktigt. Har jag tolkat det rätt tror du? Skulle verkligen uppskatta din åsikt i frågan! Vill/vågar inte prata med barnmorskan eftersom de tycker att det mesta som inte faller inom ramen som “normalkost” är dåligt/farligt och bör undvikas utan att ha så mycket kunskap i frågan.
Tack på förhand!
Jag brukar undvika att ge råd till gravida, sök på LCHF + graviditet hos kostdoktorn.
Om du bara äter vanlig (LCHF) mat så kommer du komma in i ketos och du kommer antagligen slippa många negativa effekter av graviditet såsom svullnad, illamående och överdriven viktuppgång.
Läs på om fosters utvecklingens olika faser
bara att du ställer frågan är väl en varningsklocka
som ringer i dig
Martina jag undrar bara hur du tänker när du skriver att ketos är det “mest naturliga”för människan och att vi har “utvecklats” för att vara i ketos. Jag tänker att när människan har utvecklats på den afrikanska kontinenten då åt den paleokost med kött, frukt och växter, rötter, fisk, skaldjur, frön, nötter. Den kosten är långt ifrån ketos. Under jordbruket gick människan över till att äta olika grässorter såsom råg och vete, åter igen kött, fisk, bär, frukt, rötter som majrova, andra grönsaker. Det är ju inte heller ngn ketogen kost. Jag förstår inte hur du menar med att vi har utvecklats för att äta ketogent? Möjligen under svält.
Jag mådde hur bra som helst med lchf-kost under graviditeten, men när jag ammade upplevde jag att jag behövde få i mig mer kolhydrater (säg 100-150 g i alla fall). Dels för att mjölken faktiskt sinade om jag åt för strikt, dels för att jag fick hemst lågt blodtryck och blev svimfärdig av kombinationen lchf och amning.
Jättebra inlägg! Jag har alla dina böcker och din blogg under några år nu, du är en inspiration! Har ätit ketogen kost där jag varierat kolhydratintag mellan 2-20 gram kh per dag under ungefär tre år nu. Har under tiden också mätt mina ketoner med GlucoMen LX så jag har haft ganska bra koll på mina ketoner och hur maten påverkar mitt ketonvärde.
Jag har under den här tiden varit gravid och är nu ammande så jag kanske kan tillföra lite nyttig information i ämnet 🙂 Under graviditeten åt jag ren lchf med ca 15 g kh per dag och mådde som en prinsessa. Maten jag åt i förhållande till ketoner verkade inte vara något annorlunda i mitt gravida tillstånd jämfört med annars. Jag gick bara upp 9 kg (kan jämföras med mina +30kg som jag vid tidigare graviditeter gått upp….) och jag var piggare, hade mindre ont och mycket mindre sötsug.
När jag sen började amma så hände det dock något! Jag fortsatte äta mina 10-15 gram kh per dag, drack mer vatten än vanligt och såg till att få i mig salt. Men några vecka in i amningen blev jag fruktansvärt illamående, snurrig i huvudet och fick en hemskt huvudvärk. Tog mina ketoner (som i mitt “vanliga” läge borde legat någonstans kring 1,7) och jag hade då 4,7…. Läste på lite och insåg att mjölken innehåller ca 20 % kolhydrater som då i första hand tas från mammans kost. Jag har därefter fått anpassa mitt kolhydratintag till mina ketoner. Idag vet jag att jag behöver få i mig mellan 20-30 gram kh för att jag ska ligga någonstans mellan 2-3 i ketoner vilket för mig är den optimala ketosen. För att vara i ketos (>1,5) måste jag hålla mig under 40 g per dag, förut var jag tvungen att hålla mig under 20 g för att vara i ketos (>1,5).
Slutsaten är att man behöver mer kolhydrater vid amning men att det är absolut genomförbart att äta ketogen kost vid amning! Sen handlar det inte om några mängder extra kolhydrater men i mitt fall ca 20 g mer kh per dag. Jag går ner mina graviditetskilon, är pigg, glad och utan något sug efter kolhydrater. Och viktigast av allt – bebis är den mest nöjda och glada bebisen och går upp bra i vikt 🙂
Tack för ett jättebra inlägg!
Tack Martina! Skulle precis be om ett sådant inlägg 🙂 du är bäst!
Kan du nämna ett enda naturfolk/folkslag som levt ketogent (året runt) som vi vet om? Jag fattar inte varför vissa LCHF:are fotfarande hävdar att det är det “mest naturliga” sättet att äta. Hur många folkslag har ätit en hel del rotfrukter tex? Fler än de som levt på stora mängder fett gissar jag iallafall. Jag tror att paleokost är det mest naturliga sättet att äta. Jag tror att de som “vräker” i sig fett nu, motsvarande de som “vräkt” i sig kolhydrater de senaste 30 åren, kommer att upptäcka att de varit lika korkade som de fettskrämda om 30 år… Vi vill så gärna hitta en syndabock. Vi kan inte acceptera att vi inte vet allt. Inte förstår allt. Är det inte fett som är farligt så måste det vara kolhydrater.
Tänk om det är alla processade livsmedel vi har hittat på, som inte finns att få tag på naturligt i naturen, som är dåliga för oss? Det kanske inte är så naturligt att äta olivolja, smör eller créme fraiche. Det är koncentrerade produkter som vi inte ätit under hela den mänskliga utvecklingen (inte mer än några få frön och nötter på en dag heller!). Jag tror iallafall inte att det är hälsosamt att äta för mycket av något som inte med lätthet kan samlas in “naturligt” i naturen. Sen tror jag dock att créme fraiche är nyttigare än chips och godis, men inte nyttigare än potatis eller kålrot.
Ja du har helt rätt i att paleokost troligen är det mest naturliga sättet att äta, men rotfrukter kräver odling och odlat har vi bara gjort i några tusen år. Ketogen kost innebär inte att man vräker i sig fett, det är många som tror det tyvärr. Tvärtom äter jag enormt mycket mer grönsaker nu än när jag var vegetarian! Majoriteten av mina livsmedel hade jag kunnat samla in från naturen, creme fraiche hör inte dit. Man får göra som man vill med mejerier men jag tycker inte att de hör hemma i en naturlig kost 🙂
Någonting som är intressant med mejerier är ju att fler och fler hudläkare, börjar dra öronen åt sig med det och säga att det är hormonstörande för huden. För alla oss som alltid haft oljig hy så är ju uteslutandet av just mejerier väldigt centralt. Skillnaden blir så stor. Mjölkfettet kan säkert vara ett problem men också mjölkproteinet troligtvis…Mängden fett är säkert individuell. Själv bryter jag ner allt fett dåligt. Min lever ger utslag i alla pulsdiagnoser och har extremt ont på leverpunkterna under fötterna. Har man problem med förmodad IBS kan man ha problem med lever och galla och får då tänka sig för vilket fett man kan tänkas tolerera. Även fast riktig IBS enligt läkarvetenskapen främst har att göra med hur ONT man har. Fick veta det förra veckan av en tarmdoktor. Men, har man en stark lever och galla kan man säkert tillåta sig andra mängder fett och sen är ju kvalitén på fettet man inmundigar jätteviktig. Men grönsaker kan man ju i princip äta hur mycket som helst av. Kokta rotfrukter är nyttigt men är man känslig för blodsockerhöjningen kan man säkert äta lite råa rotfrukter istället som är mindre blodsockerhöjande. Det var ju stort på 70-talet med råkost men föll lite i glömska sedan.
Du anar inte hur mycket jag behövde läsa detta!!
Har för 2 veckor sen gått in i ketos och jag mår svinbra. Dock har jag varit nojig över hur mitt barn som jag ammar ska må över min kost. Men nu kan jag andas ut!
Tusen tack <3
Hej Martina!
Har under två veckors tid ätit mer eller mindre keto och har senaste dagarna märkt att jag svettas otroliga mängder, trots att jag tex bara sitter ner och inte rör på mig. Blir som vatten runt händerna och har ständigt lökfläckar under armarna haha! Brukar inte ha så här och undrar om det kan ha något med keto att göra!
Är detta normalt? Har du själv märkt att du svettas mer/mindre i olika perioder? Vad kan det bero på? Vilka hormoner spelar in när man svettas mycket?
Finns det något man kan göra för att “hacka sig själv” så att man svettas mindre?
Skulle jättegärna se ett inlägg om svett!
Tack för en otroligt bra blogg!
Hej Sanamari, jag vet tyvärr inte men vet att det är många som har problem med svettningar. Huruvida de har med kosten att göra vet jag inte heller.
Alltså så bra skrivet! Är inte heller mamma eller nått sånt men har ätit ketos kost i lite över ett år, & mår toppen av det. Varje gång jag mått dåligt så är det för att jag gjort avsteg för att det varit någt special tillfälle. Mår speciellt dåligt psykiskt, med ångest påslag ca 1-2 veckor efter att jag ätit något som allmänt anses som nyttigt.MEN hur många gånger har man inte fått höra att “det där kan ju inte vara nyttigt, hur kan du äta så? Det är ju farligt att äta sådär som du gör. Vet du inte att fett inte är nyttigt?” Gärna då av nån som står & slurpar på en måltidsersättningsdryck för de vill gå ner i vikt. Så precis som du skriver hur kan naturlig mat vara farligt, men att ersättningdricka som håller sig i flera veckor utan att ens stå i kylen det är grejer det.. Blir så glad av att läsa din blogg, du är grym på det du gör!
Otroligt bra genom gånget och förklarat! Det är så mycket konspirationsteorier ibland så man vet oftast inte vad som är sant och inte.
Jag är helt inne på ditt spår och tror absolut inte att en ketogen kost skapar det tillståndet utan att det helt enkelt är bristen på elektrolyter och mineraler. Det är ganska logiskt om man tänker på hur mycket energi det går åt att amma.
Får jag barn i framtiden så skall det bli sjukt intressant att se hur den ketogena kosten kommer påverka barnet och min energi nivå.
Tack för din delning och din information!
/ Therese