Många som köpt Ketoguiden, börjat med keto nyligen eller vill börja frågar mig hur man ska göra med äggen om man inte tål ägg. I min bok ingår nämligen ägg som ingrediens i en hel del rätter och i veckomenyerna förekommer det också en del. Så hur gör man då?
Keto utan ägg
Faktum är att det är lätt att utesluta äggen, och även mejerierna för den som vill det. Fokusera på kött, fisk, skaldjur, kyckling, anka och lamm och till detta kan man äta avokado, oliver, olivolja, ister, talg, kokosolja och smör som fettkälla. Den som inte tål smör kan testa ghee eller klarifierat smör, och den som inte tål det heller skippar bara smöret.
Grönsaker och kokosgrädde
Om du gillar volym på maten så utnyttja att spenat, broccoli, blomkål, vitkål och haricot verts har så lite kolhydrater. Du kan äta hur mycket kålväxter du vill och göra jättegott mos av nästan alla. Om du inte vill använda smör och grädde så använder du en skvätt kokosgrädde för att få det krämigt.
Mejerifri – äggfri keto
När jag bodde i Kina så var det stört omöjligt att få tag i mejerier och äggen smakade ofta fisk pga fiskfoder till kycklingarna. Då gjorde vi grytor hemma, stora ketogrytor med feta köttbitar som fick koka i kokosgrädde och så ångkokade vi grönsaker till.
Det var lite enformigt men enformigheten är din bästa vän om du vill ned i vikt eller hålla en bra form. Jag hade mitt livs bästa form under tiden då jag höll mig till mina ketogrytor och varierade innehållet mellan anka, kyckling, lax, musslor och lamm + grönsaker med irländskt smör och kokosolja som primära fettkällor utöver det som finns i kokosgrädden och köttet.
Blurrig mobilbild från mitt kinesiska gym när jag levde på ketogryta – stark och rippad som attans!
Ketofrukost utan ägg
- Stek upp lite bacon eller sidfläsk
- Ät gårdagens middag
- Ät ketogröt (recept här)
- Ketosmoothies
- Fröknäcke med olika pålägg
- Fettkaffe/choklad/té
- Fasta
Vad äter ni som inte äter ägg till frulle? Jag äter alltid middag till ‘frukost’ och har ingen särskild ‘frukostmat’ men kom gärna med fler förslag 🙂
För många av dem som inte tål ägg kan det vara äggvitan man inte tål, men de kan äta äggulan utan problem.
Jag har en fråga om talg fett: “hur ofta brukar du använda dig av talg till maten? Och så undrar jag om du brukar göra egen talgfett eller om du köper talgfett ifrån affärn?” ☺️ jag har sett att Mathem.se säljer Talgfett i en 500 g förpackning med märket Johan Jureskog Selection. Vad tror du om den produkten? ?
Talg köper jag på Ica men man kan ju be om det hos slaktaren också men det har jag inte gjort ännu. Om det bara är talg utan tillsatser så kör på det 🙂
Okej tack! ☺️ Men är det bra fetter i talg?
Tänkte så att det inte är lika dåligt som rapsolja osv? ?
Allt fett från djur är fantastiskt fett!
Okej! ? Tack för informationen ännu en gång! ☺️ Jag kanske ska iväg och handla imorgon, ska se om jag hittar talgfett då. ?
Problemet kan ju vara att icke ekologiskt fett från djuren kan innehålla en del gifter tänker jag eftersom detta lagras i fettet? Jag köper krav eko på något som vi har som heter Reko-ring. Går också att beställa från gröna gårdar.
Detta är viktigt tror jag. Jag köer också från Reko-ring. Själv blir jag sugen på att köpa fläsksvålar nygjorda av Ica butiken, eller speck från konventionell köttindustri, men jag tänker att om jag inte vill köpa köttet från samma industri är det nog ännu viktigare med fettet pga omega 6 halt mm.
Om man äter kött och fisk varje dag blir detta mer betydelsefullt eftersom man får i sig mer. Tänker så när det gäller inälvor mm också. Lite krångligare att hitta bra varor men eftersom man inte köper så många ingredienser så kan det va ok med det besväret, tycker jag.
Idag åt jag som frukost pannbiff med kokosolja smetat överst. Behöver inte vara krångligare än så 🙂 och igår kyckling med pumpapuré. Tänker inte på att jag äter “frukost ” eller “lunch” hit och dit utan tänker bara måltid, mat, matpaus etc.
Gott! Älskar pumpa purée! 😀
Kul med enformig mat 😉
Fokusen läggs inte på mat när man redan vet vad som ska ätas. Långkok eller köttfärs i olika former är lagom variation. Funkar inte alls att umgås med folk för folk har en tendens att avsky just enformighet. De kanske är otrygga i sig själv :p
Frukost är alltid middagsmat här också. Ägg,biff eller liknande. Tycker det är lite häftigt med folk som klarar sig utan variation.
Du nämner fröknäcke som ett frukostalternativ (givetvis med ett bra pålägg). Hur ser du på fröknäcke, vill minnas att du i något skede ansåg att fröknäcke går bort ur viktminskningssynpunkt. Hur är fröknäcke ur inflammationssynpunkt? (håller på och läser din inflammationsbok, men har inte hunnit så lång än…)
Summan av mina laster verkar vara konstant, och då socker mm gått bort så är fröknäcke och någon god ost min last.
Fröknäcke dissar jag rent generellt men det här inlägget är för nybörjare som inte kan klura ut en frukost utan ägg, och då tycker inte jag att man ska höja tröskeln så att det blir för svårt. Bättre att få folk att bara komma igång, på vilket sätt som helst.
Stekt nötfärs med purjolök och talg. Toppat med en näve koriander eller persilja.
Perfekt!
Äter också “middagsmat” till frukost, lunch och middag men allt beror på vad som är tillgängligt. Kan också äta “lättare” mat som sallad, avocado och tonfiskröra vilket blir väldigt fräscht men det kan också vara tung lergryta med kimchi till frukost . För mig handlar frukost helt om vad min kropp är vill ha på morgonen och det beror oftast på hur mycket jag tränade dagen innan. Utesluter ägg och ko mjölkprodukter helt hemma ( men kan äta det ute på resturang. ) och nu tänker jag testa att ta bort nattskuggeväxterna för att se vad det gör för skillnad. Hade det inte varit för realationer och sociala normer hade jag ätit samma 5 rätter för resten av mitt liv ? Länge leve minimalismen!
Haha high five på den!
Hur räknar du ut mängden protein du ska äta?
Håller du dig ff till 50-60g/dag som carnivore?
Tacksam för svar. Och tack för en grym blogg!
Jag är ingen carnivore, men jag äter mest carnivore men också LCHF 🙂 Jag räknar ingenting på min diet och kroppen får styra helt och hållet vad den vill ha. Innan åt jag mer strikt 50g protein per dag, men nu kan jag komma upp i 100g. Jag är också inne i en byggarfas.
Hej!
Härligt inlägg med bra tips! Ketogröt verkar ball, jag ska testa nån gång. Tänkte bara hinta om att det receptet du länkar till innehåller ägg, så snart kanske du drunknar i knasiga kommentarer över det, eftersom det ligger som tips på mat utan ägg.
Haha aaahh… vilken miss från mig 😀 Tack Madde!
Det här kommer du gilla 🙂 Lägg till, ta bort och njut!! Dags för en ketoviltbok?
https://svenskjakt.se/viltsmak/vildsvin/julens-pate-och-pastej-med-vilt/
Åh så gott! Det där vill jag göra 😀
Jag tycker om att äta milda smaker till frukost. Visst kan jag äta bacon eller stek, men tycker verkligen bättre om det milda mjuka, som ägg, nötbröd, smör, ost. Men jag tål ju inte dessa så det är inte så kul med frukost längre. Oftast blir det en enkel fettkaffe och en kopp benbuljong.
Ska ge Riletten en chans dock , som ersättning för den goda kycklingleverpastejen som jag gjorde förr på smör och lever. Det låter som ett gott alternativ. Ska nog testa med lammkött som jag har, strunta i smöret och vitlöken och det mesta och bara använda ankfett, olivolja, örter, kött.
Pulled lamb, lamm som fått koka i flera timmar är otroligt milt och gott.
Låter enkelt och perfekt! Tack för tips! 🙂
Bara att ta bort mjölet
https://svenskjakt.se/viltsmak/klovvilt/sa-gor-du-kalvlever-anglais/
Och här ryker potatisen
https://svenskjakt.se/viltsmak/klovvilt/sa-kokar-du-mustig-algfarssoppa/
Och här kommer en smakrik
https://svenskjakt.se/viltsmak/tillvaratagande/koka-buljong-pa-viltben/
Hälsningar från skogen 🙂
Tack! 😀
Jag tar för det mesta endast en fett-choklad och äter en rejäl lunch runt kl 13. Sen middag vid 18. Funkar bra för mig. Har som mest energi och styrka på förmiddagen ??
Hej, jag köpte boken och har laddat upp mig;)
i boken står det att det kan ta upp till 6 månader att komma in i ketos. Är det så? Hur vet man att man är i ketos och hur lång tid tar det egentligen om man håller dieten strikt?
Härligt!
Hur man vet om man är i ketos och hur lång tid det tar står i boken 😉 Men det är ketoadapterad du blir inom 6 månader, ketos kan du komma in i efter ett långt löppass.
Vad jag menar om man kan känna att man är i keto utan att mäta det..är det någonting speciellt som hänger i kroppen att man känner igen det eller är det lång process som är obemärkt? Hoppas att du förstår vad jag vill säga;)
Klar och hög energi, klar i hjärnan, kraftigt förbättrad kondition 😛
Blir man piggare av att äta LCHF? Även utan att vara i ketos? Har provat LCHF en kortare tid, men slutade eftersom jag kände mig “konstig” av att vara utan kolhydrater, en sorts stark obehagskänsla vilket gjorde att jag gav upp ganska fort.
Ja det är väldigt obehagligt att vara utan kolhydrater, men när man vant sig blir det väldigt obehagligt att äta dem för de ingår inte i vår naturliga kost egentligen.
Och blir man piggare… definitivt. Ingen ‘paltkoma’, ingen trötthet efter maten, ingen trötthet på morgonen. Mer energi, högre uthållighet 🙂
Bra tips! Men ketogröten innehåller ju ägg… ?
Jag själv hör till en av dem som fått sluta med ägg för att jag inte tål dem, och jag har svårt för att hitta nåt bra alternativ…
Jag vet att det bara sitter i min hjärna, för ägg är så gott, lättsamt och mättande!
Tror att det bara handlar om att jag ska “sörja klart” att min basföda försvunnit.
Sen har jag inga problem med att äta middagsmaten till frukost, handlar nog mest om att jag ska få in tänket att laga extra mycket mat, då jag ska ha med matdosa till lunch också.
Har heller inga problem med att äta samma maträtt många gånger efter varandra, så egentligen förstår jag inte varför det ska vara så svårt…men det är nog sorgen kanske… Älskar ägg! ?
Haha jo jag såg det, my mistake!
Jo att inte kunna äta ägg är lite sorgligt det förstår jag, men stek upp bara bacon till frulle då? 🙂
Bra inlägg! Jag är en av dom som efterfrågat keto utan ägg 🙂
Innan jag köpte ketoguiden åt jag varje morgon en yoghurt gjord på avokado, banan, bär och kokosgrädde och denna har jag inte kunnat släppa helt så jag gör en utan banan nu och toppar med rostade kokosflakes. Ibland tillsätter jag äggula, den funkar men inte vitan för mig. Kan låta min sambo äta vitorna som blir över i sin äggröra hehe.
Smart! Tack Rebecka!
Ketogröten innehåller ju ägg ?
Japp jag såg det, men det går faktiskt att göra den utan ägg. Jag gjorde med kokosgrädde, kokosmjöl och vatten och fick ett ganska likt resultat. Men visst det blev lite fel där… sorry!
Med risk att svära i kyrkan 😉
Vad händer med keton om man tar aquafaba som har den otroliga egenskapen att kunna ersätta ägg?
Innehåller det inte vansinnigt med antinutrienter?
Haha antinäring i vår enda mage, fy på mig 😉
Visst upptaget av olika mineraler och vitaminer hämmas samt att det tar sig in i blodbanan osv men om man
är noga med blötläggningen och byter kokvattnet efter halva koktiden har man minskat mängden rejält.
Ett ägg motsvaras av ca 2 msk aquafaba och är man medveten om detta så kan man undvika helt eller äta mer sällan.
Finns ju i nötter också…
Intressant ändå… det borde inte vara så illa att ha en liten mängd i ketogröt eller om man ska baka något. Jag tror inte att folk känner till det här så det är ändå väldigt coolt att det fungerar 😀