Lördagens analys kring senaste kolhydratstudien som publicerades i The Lancet blev populär, så jag passar på att göra en till av bara farten. Den här tog mig en halv minut att dissekera, så den är inte lika intressant men jag vill ändå visa hur tokigt det kan bli inom forskning.
Artikeln:
Short-term feeding of a ketogenic diet induces more severe hepatic insulin resistance than a obesogenic high-fat diet
Studien ifrågasätter huruvida en ketogen diet verkligen är hälsosam gällande risken för insulinresistens. Precis som i den större studien i The Lancet skriver de att lågkolhydratkost eller ketogen diet är en populär viktminskningsmetod, men att den behöver undersökas noggrannare. Det är jättebra att de vill granska den här typen av kost, men hur kan de misslyckas gång på gång med att förstå vad lågkolhydratkost är och framförallt vad ketogen kost är?
Utförande
De gav möss en “ketogen diet” respektive en fetmande högfettkost och såg att mössen blev mer insulinresistenta av keto.
Hur kom det fram till detta? Låt oss titta på vad mössen fick äta:
Kasein, härdade vegetabiliska oljor (margarin) och majsolja. Det låter ju som en mumsig ketodiet. Hand upp alla som mumsar i sig ett paket margarin om dagen i sin kost!
Vad bestod den fetmande högfettkosten av då, den som inte ledde till insulinresistens?
Ister?
Så ister, något som vi faktiskt använder inom keto ledde inte till insulinresistens men “keto” baserat på margarin gjorde det. Ja det var ju sannerligen en ambitiös studie kring ketogen kost. Hur kan forskarna missa poängen så fatalt? Det är väl inte så att det saknas information om ketogen kost?
Vad tror du?
Var blir det fel?
Jag skickade min bok “The Keto Guidebook” till huvudförfattaren Gerald Grandl som en present. Hoppas han blir glad! 🙂
Hej!
Jag har en fråga som jag hoppas att du kan svara på. Jag är inte så insatt så min terminologi kanske inte blir 100% rätt.
Det verkar som att ketogen diet kan orsaka diabetesliknande tillstånd vid avsteg från ketosen, det som dr Annikas glukosbelastning visade. Är en sådan glukosintolerans reversibel om man skulle sluta med ketodiet?
Jag är intresserad av att börja äta keto för att sedan gå vidare mot carnivore, men är livrädd för att dra på mig diabetes om jag väljer att börja äta kolhydrater regelbundet någon gång i framtiden, av någon nu okänd anledning. Skulle du vilja skriva lite om detta?
Tack på förhand!
Alltså, ja du får tillfälligt “diabetes” om du gör ett glukosbelastningstest när du är i djup ketos. Om du väljer att äta kolhydrater igen så är du tillbaka i normaltillståndet efter någon dag bara.
Fibrer, kan du inte skriva lite om det? Vad behöver kroppen och hjärnan? Vilka fibrer är viktiga/gör mest nytta? Hur går det att äta bra fibrer i tillräcklig mängd på keto?
Kroppen behöver inte fibrer, jag äter fibrer för att jag just nu har allvarliga magproblem pga bakterie/parasit eller någon dysbios som jag försöker fixa med läkares hjälp 🙂
Okej. Du är nog den enda jag hör som säger det så jag blir lite undrande. Även de som tar upp IBS och autoimmuna sjukdommar kommer med rådet att man ska se till att få i sig fibrer för att det är viktigt för mag/tarmhälsa och hjärnan mm.
Hur fick du fram att du har de problemen och inte kostrelaterat?
Karnivorerna käkar inte heller fibrer 😀
Detaljerna kring min nuvarande tarmhälsa är privata, men jag kanske skriver om det när alla tester är klara. Inte nu.
Helt okej. Men du, varför säger du att vi inte behöver fibrer när de andra säger att det är så viktigt? Hur har de fel och hur tänker du? 🙂
Jag har väl i princip aldrig förespråkat fibrer och ingen inom keto communityt är väl för fibrer heller? Jag har aldrig träffat någon fiber fantast som är keto, eftersom det är jobbigt för tarmarna och kan orsaka mycket oreda.
Okej, jag har nog inte hört någon från keto-håll tala om det, utan mer andra kanske. Jag har ju verkligen upplevt det mycket så som du säger, att det är jobbigt för tarmarna. Det är så det är för mig.Så det är väl mer en undran ibland om man missar något som är viktigt när man tar bort sånt som de flesta menar är bra.
Syftet bakom fibrer är att undvika förstoppning, men att ha IBS tex innebär att man blir förstoppad av just fibrer. Fett är det snällaste för tarmarna.
Tack! <3
Det var länge sen jag tog sana studier pa allvar…
Jag undrar en sak. Jag har läst i din bok Hormonbibeln och i dina tidigare inlägg om tillskottet L-glycin, saken är den att jag har haft jättedålig sömn på senare tid. Så jag beställde hem ett paket L-glycin, typ samma som du köpte till din kille. ☺️ jag läste att det kosttillskottet ska ha en söt smak, vet du om den innehåller några sockerarter? ? jag såg att den produkten har en innehållsförteckning som visar 0 kolhydrater, men det står inget om sockerarter. Jag hoppas att den L-glycinet är keto-vänligt iaf! ☺️
L-glycin är en aminosyra 🙂
Ursäkta OT, men vill gärna berätta en sak som inträffade när jag och min fru var på Mallis för några år sedan. Jag äter en rätt så liberal LCHF och då vill jag ha något till kaffet på hotellbalkongen, så jag köpte en påse med nåt som såg ut som muffins. Åt dom till kaffet, dom var goda, men nog hade jag lite dåligt samvete allt. Blev några kvar i påsen som följde med hem. När jag hade ätit upp alla så kom jag på att jag skulle kolla innehållsförteckningen (hade inte velat se vilka hemskheter dom innehöll innan dom var slut). Döm om min förvåning när jag läste det spanska ordet för lard! I övrigt innehöll dom mjöl, socker, salt, bakpulver och nåt konserveringsmedel. Fick verkligen omvärdera min uppfattning om spanskt färdigbakat fikabröd.
Coolt! 😀
Du är fantastisk! Sluta aldrig!❤️❤️❤️
Tack, intressant att läsa! Min fundering är såklart vad du tycker krävs för att det ska vara en bra studie? Finns det någon koststudie som du skulle kunna lyfta fram som ett exempel på en bra studie? Skulle vara jätteintressant med ett sådant inlägg som komplement till de inlägg du gör om olika studiers brister. En följdfråga är då också; finns det någon koststudie du tycker är bra som kommer fram till något du egentligen inte trott/hållit med om tidigare?
Grymma frågor, tack! Det finns inte många koststudier som är bra, inte som bygger på formulär och att människor ska skatta sig själva. Jag gillar studier där man antingen har case eller mer detaljerade biokemiska processer.
“Jag skickade min bok till huvudförfattaren”.
Jag dog. Så klockrent.
Snälla fortsätt dissekera rapporter. Guld.
Tack! 😀
Mycket viktigt arbete och bra jobbat Martina!
Instämmer med Camilla ?
Haha läste också den och tänkte ta fler av dessa uppradade artiklar men bestämde mig för att GW var mer värd min tid.
Snart är du publicerad i The Lancet, och så din fina felfria engelska på det 🙂 på dem bara ….
Haha jag hoppas du har rätt! 😀
Haha LCHF-vänlig mat
https://www.instagram.com/p/BmsWnspHNR4/?taken-by=katrinzytomierska
Fascinerande. Jag ser även maltodextrin och sukros i maten på den andra studien. Energiprocenten i andra studien är 18 % P, 63% F, 18% KH (räknat som NFE). Det ser mer ut som en synnerligen liberal tolkning av LCHF. Men grejen är väl att gnagare inte mår särskild väl av en högfettkost – de är GNAGARE och ska äta artegen föda och det är inte ister! Sen vet ju alla som gjort kolhydratrestriktion att det inte fungerar att utsättas för en glukosbelastningstest. Då får man just det, ett svar som tyder på insulinresistens….dock är det baserat på en nerreglerat aktivitet hos de insulinproducerande cellerna, inte baserad på oförmåga att producera insulin eller insulinresistens på recpetorerna. Nej, man fattar verkligen inte hur de kan vara så dålig pålästa. Eller är det biasen som hindrar dom från att fatta vad de läser??
Det är otroligt märkligt!
Det bar väl den mest konstiga studie!?
De verkar bara ha forskat på olika typer av fett i ketogen kosthållning.
Och det var i och för sig bra. Då fick vi bekräftat det vi redan vet.
Blir bara förbannad på att de ständigt ska vilseleda folk i allmänhet som inte har kost o hälsa som intresse och förlitar sig på rubriker. Som vanligt…
Haha, underbart Martina. Förväntar mig ett stort tack från honom ?
Det tror jag, han kanske blir helt fettfrälst 😀
Och så möss. Och två vad jag uppfattar som rena skräpdieter. Att de orkar…
Så skillnaden mellan den bra och den dåliga var att den bra innehöll ister? Intressant. Men fortfarande: att de orkar…
Man tror nästan de vill misslyckas för publiciteten. De finns nog en dold agenda här som vanligt.