Detta är del 2 av min artikelsågning av det nya livsstilsmagasinet Diabetes.
Läs del 1 här.
Tidningen ska ge hjälpsamma råd till diabetiker, men de flesta råden är anpassade för att människor bara ska fortsätta med sin medicin istället för att åtgärda sin livsstil. Nu när både ADA och EASD (American Diabetes Association och dess Europeiska motsvarighet) ändrat sina guidelines till att inkludera lågkolhydratkost som behandling vid insulinresistens och diabetes typ två, känns det lite efter att avråda från just detta.
Det finns i dag tusentals medicinfria typ två diabetiker som hanterar sin sjukdom med kosten. Det är givetvis bättre för hälsan och vikten, och har massor av andra fördelar. Men låt oss titta på deras livsstilsråd. Första delen var ganska katastrofal, men låt oss se om det blir bättre 🙂
1. Sitt mindre och rör dig mer
Träning är alltid bra men styrketräning är ännu mer idealiskt både för att mer muskler ökar insulinkänsligheten och för att styrketräning i sig suger upp glukos genom att öppna upp GLUT4-receptorerna. Promenad i all ära men att använda stora muskelgrupper är toppen!
2. Håll din vikt på en sund nivå
Så var det det där med att minska portionsstorlekarna igen… suck! Ät mindre och träna mer, råden som är så diffusa, skaminducerande och ineffektiva. Du är tjock för att du äter för mycket och inte rör dig, och det är därför du har diabetes också! Hallå eller… 1980 ringde och ville ha tillbaka sitt pointssystem!
Kroppen är ett HORMONELLT system. Kroppen vet inte om den är tjock eller smal den reagerar bara på sin inre miljö och vad den får för signaler utifrån (utanför kroppen och utanför cellen). Det är inte bra att vara jättestor men det är inte vikten eller fettprocenten som är problemet, det är bara ett symptom. Kroppen har sina anledningar att vara tjock om den tror att den behöver vara det, till exempel om du har massa katabola eller inflammatoriska processer i kroppen använder den överinlagring eller övervikt som ett skydd. Det är därför äldre personer med kroniska inflammationer är friskare om de har lite övervikt, än om de är pinnsmala.
Men hur håller man vikten på en “sund” nivå då? Lättast är nog att inte följa råden och recepten i den här tidningen i alla fall för det var lite väl mycket sött och det ökar risken för att man inte alls kan “minska portionsstorlekarna”.
3. Ät mer vegetariskt
5-6 portioner grönsaker, frukt, sallad, fullkorn, nötter och frön. VARJE DAG!? Skulle vi inte precis minska portionsstorlekarna? Det låter som ett heltidsjobb och som en riktig mardröm för tarmarna att belastas med så mycket fibrer och antinutrienter. Ett enda äpple kan ge en riktig blodsockerraket för en diabetiker, så varför vill man äta sånt stup i kvarten?
Jag skulle säga ät mindre vegetariskt. Ät mer protein och fett som inte påverkar ditt blodsocker, och de grönsaker du äter kan vara gröna bladgrönsaker, kålväxter och ovanjordsgrönsaker. Dock inte 5-6 portioner, det är för mycket!
4.Välj rätt fett
Hur kan mättade fetter kopplas till insulinresistens, förklara gärna det för mig. Pratar vi epidemiologiska studier baserade på enkätundersökningar? Jag är nästan helt säker på att det är vad som åsyftas. Jag är också ganska säker på att de senaste undersökningarna visar att det inte finns någon koppling mellan mättat fett och hjärt- och kärlsjukdomar (källa 1, 2 & 3 nedan).
5. Välj smarta kolhydrater
Jag håller med om att vi ska dra ned på processad mat och välja smarta kolhydrater. Men är lättmjölk och lättyoghurt oprocessat? Knappast va? Varför inte bara köpa den vanliga mjölken och yoghurten och spä ut den? Varför betala för dyrt vatten? Och på vilket sätt skiljer sig frukt från fruktjuice? Det är ju exakt lika mycket socker!
7. Välj proteinrika mejeriprodukter
Sista rådet spinner loss ordentligt med tipset om sojamjölk som det bästa alternativen. Jag trodde vi skulle undvika processat? Vad kan vara mer onaturligt än sojamjölk?
Mejeriprodukter är väldigt rika på protein men kalcium får man lättast i sig genom att öka sitt D-vitaminintag. Vi metaboliserar kalcium väldigt dåligt från kosten ändå och kalciumtillskott för äldre är helt verkningslöst. Sahlgrenska säger att det ökar risken för demens hos kvinnor, och SBU kom 2006 fram till att det inte skyddade nämnvärt och jag tycker personligen det ser ut som nackdelarna överväger fördelarna.
Oavsett vad är de fullfeta mejerierna bäst för blodsockret och vill du ha det riktigt blaskigt är det bara att hälla på vatten från kranen! 😉
Källor:
- https://www.karger.com/Article/Abstract/229002
- https://academic.oup.com/ajcn/article/91/3/535/4597110
- https://annals.org/aim/article-abstract/1846638/association-dietary-circulating-supplement-fatty-acids-coronary-risk-systematic-review?resultClick=3
Angående huruvida lättmjölk är ett processat livsmedel; all mjölk som kommer till mejeriet separeras så att det bildas grädde och skummjölk. Sedan blandas skummjölken med grädde till önskad fetthalt. Inget vatten blandas i, varken i lättmjölk (0,5%), mellanmjölk (1,5%) eller standardmjölk (3,0%). De är alla tre lika naturliga eller processade, hur man nu väljer att se det. Det insåg jag när jag fick jobb på ett mejeri, förut trodde jag också att man blandade ut mjölk med vatten.
Blir alldeles matt när jag läser detta och tänker på kosten som serveras där jag har praktik just nu. Patienter med typ 1 och 2 diabetes, fetma och hormonella problem får alltså vegetarisk kost med massa kolhydrater och knappt en tillstymmelse till fett och protein. Samtidigt nästan bara konditionsträning. Patienterna äter ofta SSRI, Levaxin och hormonella preventivmedel samtidigt. Och så undrar man varför bl.a. diabetes typ 2-incidensen ökar med sån ofantlig fart.. Önskar verkligen jag kunde påverka något men får bara onda blickar så fort jag ens nämner LCHF/keto. “KOLESTEROL ÄR FARLIGT” låter det. Suck… Du gör det bra som orkar gå emot den kommersiella massan.
Vi slår ett slag för din bok https://www.adlibris.com/se/e-bok/giftfri-ett-rent-liv-utan-tillsatser-9789137149790
Forskare i Örebro:
https://www.msn.com/sv-se/halsa/medicin/pfas-%c3%b6kar-risk-f%c3%b6r-diabetes-och-celiaki/ar-BB17QPCS?li=BBqxCu3&ocid=mailsignout
https://doi.org/10.1016/j.envint.2020.105935
https://doi.org/10.1016/j.envres.2020.109864
Dagens intresse riktar sig mot Paul Cox om hur BMAA påverkar oss och om L-serin som bla finns i sötpotatis.
https://youtu.be/7jWi6WQQ9wo
Tack tack 🙂
Angående mättat fett och insulinresistens så handlar det om APOE4-bärare. Vet inte mekanismen men har hört det i flera sammanhang och av personer jag har förtroende för så jag kan inte helt dissa påståendet. Men jag litar ju på dig också så säger du motsatsen så är jag beredd att ändra mig..
Min mormor fick en hjärtinfarkt för ett tag sen, och efter det fick hon rådet av sjukvården att sluta använda smör och istället använda margarin i mat. De sa ingenting om socker. Det är svårt att säga något om det ,eftersom många äldre har en stor respekt för sjukvården, däribland min mormor. .
Blir väl mer innehållsrikt än BL-vip kan man hoppas
https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/dOB0KA/16-weeks-of-hell-blir-tv-program
Oj oj…
Hej
Är det normalt att blodsockret går ner under ca 20 min efter tex en banan för att sen gå upp el betyder det att min bukspottkörtel har blivit tokig?går ner till ca 3 och tycker att bs hoppar väldigt mycket..åt tidigare lchf men äter nu lite frukt också
Hur mäter du detta?
Mäter med en libre freedom kurvan hoppar väldigt mkt under ett dygn typ ett ziczac mönster..från 3-8 jag äter lite långsamma kolisar..va nere på 2,6 vid ett tillfälle..
Fastesockret runt 5-5,5 och långtidssocker 38 och c-peptid på 0,75
Så då är frågan. Tycker du att det finns “långsamma” kolhydrater? 😉
Haha nää eg inte..men när jag åt lchf gick det ner till 2,7 ofta..indikerarinte det på att något är fel..får även vibreringar/sus i öronen extrem utmattning
Hej,
Hoppade på utmaningen här i januari och har för första gången i mitt liv kommit i ketos ordentligt. Mäter med urinstickor varje morgon och pendlar mellan 1,5 till 4. Mäter även blodsocker fastevärdet och ligger då vanligtvis mellan 5,5 till 5,9. Har även dippat lägre och högre. Vet att jag är insulinresistant. Läkaren vill ge mig diagnosen diabetes eftersom jag kom över 7 när det mättes på VC. Ätit LCHF i ca 8 år och avviker inte mer än några gånger under semesterresor för att kolla hur det känns (aldrig spannmål eller frukt od, utan för att se hur jag klarar sockret i efterrätter. Nada problem att låta bli sedan).
Har under januari druckit fett-te (30 g smör+30 g kokosfett) 1-2 gånger/dag, håller mig till max 70 g protein, inga grönsaker, fastat 24 h några gånger och även 48 h 1 gång. Provat att någon gång äta mycket kött för att verkligen bli mätt i magen och inte bara nöjd.
Behöver gå ner massor, och jag utgår från att jag är ganska ok invärtes efter alla dessa år med LCHF och det är bara viktnedgången som saknas. Hur ska jag få kroppen att använda mitt fett istället? Har nu förstått att även fett och protein ger insulinpåslag, och det känns som moment 22, när insulinresistensen finns där.
Nu till min fråga, hur ska jag tänka med maten?
Hjälp!!!
Du kan antingen testa att skippa fettet och fokusera på att äta så mycket protein som möjligt, eller öka fettet mer så att du kommer in i djupare ketos. Det är de två vägarna jag ser.
Varför öka protein? Trodde överskott på protein ledde t högre bs och ökat insulin dvs utebliven ketos och då utebliven viktnedgång?
Det finns inte EN väg till Rom 😉
Ok, låter det bra att ta en vecka och testa med massor av fett ca 200 g?
Sedan att prova i en vecka med att äta ca 150 g protein och minimera fettet?
När stickan visar på 4 så är det ändå ingen viktnedgång som sker. Ska man upp ännu mer i ketosvärdet?
Är det lagom mängd fett/protein, jag vet att du säger att man ska prova sig fram, men jag frågar mer för att veta vilken nivå jag ska börja på?
Är en vecka lagom tid som test?
Jag vill förstås hitta ett fungerande sätt för att fettet ska rinna av mig ( 🙂 ) som alla skriver om… har ca 50 kg som ska bort!!
Det jag inte förstår i processen är att om man ökar fett el protein, då blir det ju ett insulinpåslag och är inte cellerna stängda för åtkomsten att fettet? Förstår också att motionen ökar förbränningen. Måste man se till att förbränna det som levern ombildar till blodsocker för att hjälpa cellerna att släppa ut fettet? Alltså, om jag inte gör mer än att leva så är cellerna stängda och att det måste till något mer för att förbränna det blodsockret som levern fixar?
Så glad att du svarar… behöver verkligen få proffsstöd i mina tankar. Tack!
Jag hänger inte riktigt med i tankarna. Du ska inte växla spår mitt i. Om du vill ha effekten att “fettet rinner bort” så är det fettet du ska öka. Inte under 200g fett per dag. 150g protein är för mycket, satsa på 70g. Du vet redan vad du ska äta, annars köp min bok Keto – Den kompletta boken om ketogen kost. https://www.adlibris.com/se/bok/keto-den-kompletta-boken-om-ketogen-kost-9789177838098?campaignId=cea8e245-34f9-41df-9b66-4e95ceba815b
Om du ska köra en högproteindiet så äter du bara protein, inte mycket annat. Det ska vara protein från DJUR, inget annat.
Detta är två OLIKA spår, men har du +50kg extra så är det definitivt det FÖRSTA spåret du ska satsa på.
Kari, kanske en tankevurpa i uträkningen då tex 150 gram nötfärs BARA är 30 gram protein och 11 gram fett
och 200g smör är endast 162g fett,
Ingen tankevurpa – pratar protein och fett, inget annat 🙂
Stor tack för svaret, då är det bara att köra på. Gillar verkligen fett-te, så det blir inget problem. Har under hela januari vägt proteinet för att ligga på runt 70. Bara animaliskt fett utom kokosfettet. Inte en grönsak har slunkit ner.
Har alla dina böcker (signerade 🙂 ) utom just Ketoboken så den ska jag beställa. Åker till Indien imorgon lördag och kommer att ha med mig 3 kg smör och kokosfett. Har inskaffat vattenkokare och en liten elvisp.
Det ska bli spännande att se hur det funkar… är inte så förtjust i indisk mat, men kommer att prova på. Det är ju också en del av hela reseupplevelsen att smaka på den lokala maten. Kollade på skoj menyn på den indiska McDonalds, inte en enda “normal” hamburgare. Tänkte att det skulle kunna vara en nödlösning att ta till. Det lär bli svårt att hitta bra protein, kyckling kanske.
Någon som har tips på hur man kan göra?
Sant. Mest intressad om det går att ligga i ketos m högre proteinintag o lägre fettintag än ‘rekommenderat’ 20/80 f äter själv gärna mer protein. Lättare f magen. Men vill inte höja bs o fakka ketos..
Jag har ätit carnivore en längre tid (inga mejerier eller äggvita) men vill nu testa att lägga till lite kolhydrater av olika anledningar (har inte nått dit jag vill med min metabolism/sköldkörtel mm).
Jag vill ej få i mig en massa fibrer/oxalater från grönsaker, men däremot verkar min kropp kunna smälta mogna päron och mango bra, så min fråga är om det är en dålig idé att kombinera högfett, medium-hög protein med ca 20-40g kolhydrater i form av frukt?
?
Varför inte äggvita?
För att jag har autoimmunitet och andra stora hälsobesvär och vill inte trigga inflammation/immunförsvar ytterligare. Ägg, framförallt vitan, är en vanlig allergen. Ger ofta IgG reaktioner, d.v.s låggradig inflammation som kan visa sig genom t.ex svårigheter att gå ner i vikt, ledvärk, ångest, eksem, hjärndimma, sköldkörtelbesvär mm. Av samma anledning skippar jag även alla mejerier.
Hej, undrar om du har någon erfarenhet eller åsikt om denna https://www.freestylelibre.se/freestyle-libre-starter-pack-sweden.html
Är tänkt att användas till en person som har Lada diabetes typ 1. https://www.diabeteshandboken.se/inneh%C3%A5ll/1.-klassifikation-13705935#lada men jag är även nyfiken på om den skulle kunna användas av en “frisk” människa för att kolla ketoadaptering istället för Ketonix eller stickor?
Jag kan inte svara, jag kan inte alla sådana produkter. Ketoadaptering kan man använda bs-mätare till som frisk, ja.
Läs om freestyle precision neo, tror på den
Vad jag undrar är vilket/vilka företag som ligger bakom den tidningen, vem som har intresse av att folk fortsätter äta fel och vara sjuka. Är uppenbart något vinstdrivande intresse bakom. Förutom läkemedelsföretag finns många livsmedelsföretag att välja på, exempelvis Unilevel, Orcla etc.
Samma gäller skolans lärobok i hemkunskap. När jag bläddrade i det exemplaret som min son fick hem när han gick i 8:an stod det tydligt i den att det var mycket bättre att använda Becel än smör… Undrar just vilket företag som haft inflytande där, go figure…
Bra att någon bråkar när sådant skräp skrivs. 🙂
Jag tycker att vi ska gå steget längre och lyssna på grundaren av uttrycket och metoden för evidensbaserad forskning, Professor Gordon Guyatt, MD, MSc, FRCP, OC. Ignorera helt dessa meningslösa epedemiologiska forskningsresultat. Framför allt de baserade på självskattning. De har gjort avsevärt mer skada än nytta. Det har skapat möjligheter för företag att använda skräpforskning till egen vinning.
https://humanperformanceoutliers.libsyn.com/episode-179-professor-gordon-guyatt-md-msc-frcp-oc
Jag vaknar 5.30 varje morgon av mig själv,experimenterar nu under 2 v med glukosmätare(har ej diabetes vad jag vet..)gick upp och mätte och va bara runt 3!!!är något fel tro?nu på morgonen ligger det runt 4,5 och jag har ätit 1 ägg
Det är normalt 🙂
Har svängt nu under 6 timmar 3-5 och då jag testar åt jag t.o.m. gröt och tänkte att nu blir det högt men istället sjönk det..är inte det ändå märkligt?
Nopes, inte om sockret har någonstans att ta vägen och du har en fungerande insulinproduktion 🙂
Tjack för svar
Jag har mätt c-peptid o lgf-1 vad visar dem på?har det med insulinresistens att göra?
Yes!
Klockren och med de bästa argumenten som vanligt! Hoppas detta på något vis når den/de som skrivit artikeln. Undrar förresten vad denna har för utbildning?