- Vill du ha en nystart som aldrig förr?
- Vill du känna hur det känns att äta 100% artegen föda?
- Vill du bli av med hunger och sug helt och hållet?
Joina “World Carnivore Month” nu i Januari vettja! Det är ett perfekt tillfälle för en re-set. New year, new you liksom 😉
Disclaimer: Jag tycker inte att ALLA människor ska äta en hel-karnivorisk diet och jag tror inte ens att de som testar och gillar det behöver göra det fullt ut for life heller. Om du inte har några riktigt omfattande hälsoproblem som gör att du typ inte tål nästan någon mat, så duger en vanlig ketogen kost utmärkt eller LCHF eller bara low carb. Om du är frisk, tränar, hälsan är on point och så vidare. För mig duger 80% carnivore och 20% “whatever” som brukar bli fullfeta mejerier till mina köttgrytor eller någon enhet alkohol här och där. Det jag är sugen på helt enkelt. Alla är olika och vi måste individanpassa.
Varför “World Carnivore Month”?
Så till poängen då – varför ska man göra detta? Jo för att om du har funderat på att testa en ketogen kost, eller du har ätit keto men inte fått de resultat du vill ha, så är detta ett ypperligt tillfälle att testa på extremen. En riktig uteslutningsdiet som är mycket svår att misslyckas med, majoriteten som testar får mycket bra resultat. Efter 4 veckor kan du fortsätta eller testa att lägga till grönsaker du gillar, mer fett eller andra saker. Du väljer själv.
Hur gör man?
Du äter kött och dricker vatten. Det är den striktaste formen. Dock är såklart även ägg, fisk och kyckling “carnivore”, men helst inga produkter från djur såsom ost och mjölk. Däremot är inälvor välkommet. Tänk “nose to tail” och käka hela djuret.
Rått eller lagat?
Jag rekommenderar verkligen att testa rått kött om du aldrig har testat det. Jag blev verkligen förvånad första gången jag testade, över hur extremt lättsmält det var och hur rätt det kändes. Riktigt häftigt! Det var som att jag för första gången åt vad jag är byggd för att äta. Jag hade aldrig tidigare upplevt att äta mig riktigt mätt och samtidigt känna att jag hade kunnat hoppa upp och springa eller gå och träna direkt efter.
Men det går såklart jättebra att laga sin mat som vanligt – raw carnivore är ytterligare en extrem. En extrem av extremen. Dock tänker jag inte säga “börja försiktigt” eller “du måste vänja din mage” eller något sånt för så verkar det absolut inte vara med rått, det är verkligen bara att käka på. Det är mer lättsmält än lagat. Jag personligen kör mestadels lagat (köttgrytor med blod och hemgjord leverpastej) och lite rå entrecote eller råbiff inemellan.
Risker och fördelar
Det är mer bakterier på grönsaker än vad det är på kött från affären så jag är inte det minsta orolig för att bli sjuk av kött, inte ens rått. Inte längre. Men du är garanterat safe om du lagar maten, så är det förstås. Jag kan inte komma på några direkta risker förutom abstinensbesvär för den som är kraftigt kolhydratberoende. Fördelarna är däremot många!
Jag tänkte också ta en hel-karnivorisk månad nu i januari bara för skoj skull så jag joinar in jag också. Varför inte ta lite före- och efterbilder för att se vad som händer med fysiken?
Är du med? 🙂
Jag funderar på att kombinera det med att sluta med kaffe (igen) bara för att maxa ut eländet. Typ tortyr-januari med maximal dopaminsvält, men det vet jag inte om jag kommer palla. Skulle du göra det? 😀
Jag är på carnivore…men börjar tisdag v2
Pga att min bästa vän precis dött…han var den jag levde för. När jag blir deprimerad och suicid så tänker jag att jag måste leva för honom. Men nu finns han inte mer.
Jag har läst att man kan bli deprimerad av carnivore…hur undviker jag det? Vill ej ta piller, de hjälper inte.
Jag kan tyvärr inte svara på dina frågor, vet inte varför man skulle bli deprimerad av att äta riktig artegen föda.
https://www.newsner.com/nyheter/ny-forskning-folk-som-ater-kott-ar-gladare-och-lyckligare-an-andra/
http://www.sciencedirect.com/science/journal/01650327
Ja det börjar bli en del sådana rapporter nu har jag sett 🙂
Nä hu, här ska inte torteras nannting!
Kaffet får vara kvar, kanske en dutt grädde på helgdag.
Men annars blir det kött för nästan hela lönen, ska ut på Willys nästa lediga förmiddag och hitta talg att rendera, tom. min ätstörda sambo gillade fettbitarna som blev kvar sist jag testade 🙂
Samt fasta. 20-24 timmar när jag har dagpass. För mig funkar fasta rätt bra, sockret rör sig inte ovanför 4.5 under dagen, mest bara vanan att stoppa in saker i munnen som är dryg 😀
Det finns ingen risk att inte få i sig tillräckligt mycket fett av att bara äta kött?
Jag har gått över alltmer till carnivore pga allergier och rosacea som flippar ut alltmer, men behållt smör och lite grädde i kaffet (som ska hållas på
minimal nivå för att inte riskera klåda runt ögonen). Men det behöver jag kanske inte? Kroppen får i sig ändå?
Det beror ju helt på vad du äter 🙂 Jag äter mest självbärande mat med 70-80E% fett
Läst din senaste bok och det låter underbart o lätt med självbärande mat. Jag finner det tycker dock så svårt att hitta självbärande mat när man inte kan äta fläskkött. Har du ngra bra exempel?
Att jag valt bort fläskkött beror på att det kraftigt ökat mina inflammationer så jag får värk direkt ngn timme efter intag av det. Precis som om jag äter ngt med vitt socker. Så jag har inte ätit ngt av det på 5+år.
Nöt, lamm och feta fiskar?
Ja, det är det jag äter men inte hittat självbärande så då blir det till att lägga till fett. Är det så du menar eller vilka delar av nötkött är bärande? Hittar inte. Sökt på nötbacon här i Sverige men det verkar mest vara röktbog plus massa druvsocker mm
Precis fått hem fint kalkonkött med riktigt tjockt (jag menar minst 5ggr så tjockt som kycklingskin när det är som tjockast) nästan i tjocklek som svål när det är tillagat så det kommer jag äta oxå.
Jag vet inte riktigt, jag kan inte alla delar på djuren. Väljer mest det med mycket fett, tex nötfärs med 20% fett och så.
Jag är på!! Superlägligt!
Jag kommer dock äta även ghee för min talgleverans är försenad. Några kryddor kommer troligen vara med ibland men minimera dem och ta de med minst oxylater.
Är det 200 gram fett som gäller även här lr räcker 80%E fett per måltid när man är väldigt passiv pga sjukdom? Tack för inspiration!
Gott Nytt Decennium!
testa 80E% per måltid och se om du behöver gå upp till 200g fett mha blodsockermätare om du kan få tag i en 🙂
Tack f svar. Vet inte så lågt bs men inte i ketos än heller. Åt inget alls, därför jag undrade. Vaknade, kollade o hade bs på 4.5. Gick upp. Borstade tänder, tvättade mig. Bäddade. Gick på toa. kollar bs igen som då ligger på 6.4- utan att ha ätit ngt alls! Får frossa yr illamående skakig varje dag efter toabesök o typ 1-3 h efter ätit)
Låter som du har väldigt svajjigt och reaktivt blodsocker, det kan hända. Käka mer, käka mindre kolhydrater och protein och mer fett så svajjar det mindre.
Detta skulle min kropp absolut behöva men min hjärna talar om för mig redan innan att jag kommer misslyckas :/ Jag har en ständig kamp med min hjärna….
Funderingar-vilket kött som helst? Går det med billig fläskytterfile ibland (svensk såklart)? Har aldrig sett någon som käkar carnivore som visat en bild på fläskkött. Ska det helst vara nöt? Får man använda kryddor?
Jag hoppas vinna kampen mot min hjärna & haka på detta i januari 🙂
Man får använda kryddor, och du får äta det köttet du tål att äta och tycker om att äta.
Om man har bekymmer med högt insulin och extremt svårt att få kroppen att släppa på minsta kg, skulle du rekommendera bara kött och vatten? Eller är det klokare att köra mer åt keto hållet med moderat med protein och mer fett? Tänker på om för mycket protein ökar insulinet? Har dina böcker (alla utom giftfri ) men har svårt att välja väg och hålla ut när kroppen svarar så långsamt och vanlig LCHF tycks inte fungerar längre alls de kg jag en gång gick ned har jag lyckats äta tillbaka. Dock får ju många väldigt bra resultat av carnivor och då tänds ju även hoppet att det kan tänkas fungera på mig oxå. Tack för många bra tips och fin blogg.
Jag tycker att du ska testa 4v med bara kött och vatten och se vad som händer 🙂
Vad tror du om att äta carnivore till frukost och middag men lite grönsaker under lunchen? Jag är jättetaggad på carnivore men får redan en del kommentarer om hur mycket kött jag äter på jobbet..
Jag har precis läst din nya keto-bok och är så taggad på att ta min kost ett steg längre! Jag har dock en fundering angående sista kapitlet när du skriver om klientfall. I det första fallet beskriver du hur din klient fastar: 24 timmar 1:a veckan, 48 timmar 2:a veckan osv. Hur ska man göra när man kommer till vecka 5 och framåt? Ska man lägga på ytterligare timmar eller börjar man om? Jag misstänker nämligen att jag har samma problem som henne och skulle vilja testa hur jag reagerar på att fasta.
Grönsaker är inget problem om du gillar det eller vill ha det till din lunch, glöm inte fettet bara 🙂
Du börjar om vid vecka 5 och kör ett varv till.
Tror du att jag kan få några av hälsofördelarna från carnivore trots lite broccoli eller förstör det allt? ?
Jag har börjat mäta vad jag äter efter att ha läst boken och är chockad över hur svårt det är att komma upp i 200 g fett om dagen, och då är jag inte liten i maten haha!
Tror du att broccoli förstör allt? 😉
Tänk då att jag äter MER än 200g fett om dagen och jag har ändå abs haha!
Förhoppningsvis inte, älskar mitt smöriga broccolimos ? haha damn!
Tack för att du tar dig tid att svara ❤️
Jag blir tyvärr förstoppad på 100% carnivore, precis som någon annan skrev längre upp ? Så behöver lite grönsaker /rotfrukter för att hålla magen igång, men kör väl 80-90% nose to tail med rå lever, hjärta, märgben, äggulor och massa gött nötkött ?
Inget kaffe men mycket ört te!!
Toppen! Precis vad jag längtade efter! Tack ✨
Behöver man räkna några mängder? Tex att man får i sig tillräckligt mycket fett? Eller är det bara att äta kött och steka i fett?
Kan man fortsätta med periodiskt fasta med att hoppa över frukosten som jag gjort tidigare eller är det bra att äta något mål på morgonen iaf?
Du får experimentera hejvillt 🙂 Skulle dock rekommendera att sikta på 80E% fett.
Hej Martina,
Har precis hittat till din blogg, så här har du en ny följare framöver 🙂 jag undrar vilket märke du beställer på kortisoltester på ebay? Försökte klicka på en tidigare länk som du lagt upp men de gick inte. Jag vill väldigt gärna mäta mina nivåer då jag varit sjukskriven för stress i snart 2 år 🙁
Tack för en toppenblogg och ditt engagemang!
Minns inte tyvärr, men jag tror du behöver fokusera på att ta ned stressen på alla sätt som går oavsett vad något test visar.
“köttgrytor med blod”
Finns recepten för dessa i den senaste boken? Och är det fruset nötblod du använder eller finns det andra källor som man ska använda?
Jag häller bara i blodet i grytan, inga konstigheter 🙂 Jag har använt fruset nötblod från Ica Maxi.
Min nya kaffesubstitut är dricka te på kanelstång. Kanelstången kan jag återanvända i en hel vecka innan jag bytar ut den. Mycket gott men kanske gamla nyheter. Så skönt att vara fri från koffein iaf!
Ibland lyxar jag till det med mixat rått ägg och lite kokosfett.
NHur kan en ätdag se ut för dig Martina? Kan du ge två exempel? Typ en där du käkar två mål den dagen och ett när du äter ett mål?
Köttgryta, stekta ägg med bacon, ugnsbakad lax. Det är inte så komplicerat 🙂 Jag äter oftast 3 mål per dag, frukost, lunch och middag.
Är köttgrytan baserad på grädde?
Inte om det är strikt karnivor då är den baserad på blod.
Det är en utmaning som jag satt upp för mig själv under 2020. Att testa blod i pannbiffar och grytor. Om jag skriver det här och i min egen blogg så kan jag inte smita lika lätt. 😀
Vad gäller för rå kyckling? Det har man ju hört många fall av insjuknade pga kycklingen inte varit tillräckligt lagad. Salmonella etc.
Inte i Sverige.
Rå kyckling är nog tyvärr farligt i Sverige, campylobakterna härjar undantagslöst vilket man kan bli riktigt dålig av… många varningar har gått ut om mängden som blivit sjuka.
Hmm nu blev jag lite sugen på att testa…. skulle vara intressant att se vilka effekter det kan ha.
Tröttnar man inte på att bara äta kött. Kött är godast med lite tillbehör….Vad kör du för tillbehör mestadels? Smör? Eller en bra olja?
Inget alls, eller smör.
Kul att du är på! 😀
Jag är inte på carnivore.. testar gärna framöver men det får blir mejerifri keto istället 🙂
Att utesluta kaffe är jag på i alla fall, det dricker jag i princip aldrig.
Vågar inte gå all out m carnivore pga både mentala o fysiska problem men on på keto. Diagnoser i det oändliga (no worry, har bra läkar- och psykolog kontakter men ja, deras kunskaper når inte hela vägen fram) bl a flera kroniska tarmsjukdomar, diafragmabråck, utmattningssyndrom, ptsd, pankreasinsuffesiens, hypotyreos, autism, oförklarliga kramper-ryckningar-könselbortfall. You name it, I got it typ och definitivt into att kost läker i kombination m meditation, träning, yoga. ratar läkemedel så långt det bara går (t sjukvårdens förtvivlan) Har ett helt jävla liv m trauma att bearbeta men tagit mig hyfsat långt redan.
Iaf, känns som att jag behöver en viss mängd carbs f att optimera serotonin / melatonin men vill hålla dem så lågt det går. Dystomi och sover uselt, m el utan tabletter därför väljer jag utan men ger max 3-5 timmar per natt och dessutom uppackade. Läst denna artikeln https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-antidepressant-diet/201008/serotonin-what-it-is-and-why-its-important-weight-loss men undrar om du kan ge ‘bättre’ tips och förklaring? Verkar dumt höja bs på kväll? Ska en äta annat efter carbsen och isf hur långt efter?
Sorry f en hel roman men din kunskap är GULD om än att en alltid ‘måste’ individanpassad efter sig själv. Har btw swishat lite som tack f allt du ger och f att du ska kunna fortsätta med det.
Du behöver inte mer än typ 50g carbs och det kan du äta på morgonen, tex i form av en eller två kalla potatisar 🙂 Du kan också käka grötfrukost, tex havregrynsgröt och det är alla carbs du äter. Resten keto.
Tackar f svar. En t undran, ok att äta carbs oavsett tid på dgn men har de i artikeln rätt i att det ska vara bara carbs då dvs inte kombination m fett/protein f att maximera produktion av serotonin och melatonin?
jag hade som sagt ätit det på morgonen, men om man vill äta carbs allena kan man ju också göra det före man går och lägger sig. 2 kokta kalla potatisar på kvällen 🙂 Inga roliga carbs alltså 😉
Varför morgon? Nyfiken. Vill lära mig mer och det du säger m att ta carbs på morgonen är ju typ tvärtom vad artikeln rekommenderar. (tror dock mer på Dina råd men vill gärna höra anledningen t det?)
Och nej, carbs behöver inte vara roligt. De äts enkom f att förbättra signalsubstanser
Jag har ju lite fitnessperspektivet och vill gärna använda/bränna de carbsen jag äter så därför lägger jag protein och carbs på morgonen och fett på kvällen.
? nyttjas carbsen ändå t att höja serotonin även om en bränner dem under dgn?
Ja absolut! 🙂
Sweet. ? btw testat bs nu ett par dgr. Vid uppvaknande 4.5 typ men 45 minuter senare efter toabesök etc får jag frossa skakar yr etc (så har jag haft det länge. De attackerna kommer efter toabesök och de flesta ggr en stund efter jag ätit etc) så testade igen o då, fortf fastande, är bs uppe på 6.4… Dåligt i guess men varför sker denna ökning o är det det höga bs som ger mig frossa mm?
Nej det är normalt att bs stiger på morgonen (LITE), det brukar inte kännas att blodsockret stiger dock så jag vet inte varför du får frossa riktigt. Vad äter du för att öka 2 enheter?
I den här hittar du lite om vad man äter ihop och när, ingen carnivorebok men väl värd att läsa och den berör ätande och matsmältning, absorption och användning, avfallsprodukter. https://www.adlibris.com/se/bok/lev-utan-smarta-artrit-fibromyalgi-matsmaltningsbesvar-kroniskt-trotthetssyndrom-huvudvark-lupus-och-mycket-mer-lar-dig-orsaken-till-dem-och-hur-du-ka-9788791953057
Jag är åxå med! Har tänkt redan innan att go All – In efter nyår, så detta initiativ gjorde det bara “roligare”! Kört carni större delen det senaste året, men ändå “fallit dit” på annat mellan varven. Inte katastrofalt men tillräckligt för att inte bli helt adapted. Så nu jäklar, Januari 2020 är det dags!
Ja e på
KUL! 😀
Hej! Jag är gravt sockerberoende och har läst på massor om insulinresistens och leptin på sistone. Min kropp på 29 år är ganska kaos, vikten bara tickar uppåt, försöker läka från utmattning, kraftig stress, depressioner och ångest. Lyckas aldrig hitta en bra kost som får mig att vakna okej!
Senast är att jag ätit runt 2000 kcal per dag, mycket fett, kolhydrater 20-25/dag och säkert en proteinmängd närmare 80-100g/dag. Jag har energi och hjärnan kan tänka utan brus, perfekt hy, men Känner mig så svullen överallt, förstoppad av alla grönsaker och vikten tickar upp vilket triggar hetsätning för att jag psykiskt ger upp av den tunga känslan kroppen ger. Matplan från sockerterapeut funkar inte… hungrar ihjäl, därav öser jag på med mer fett och protein och grönsaker för att ha större mättnad mellan lunch-middag-frukost. Allt för att inte falla för överätning/hets. Provat carnivore tidigare, behöver då ca 0,5 kg färs om dagen för att vara mätt men det gör mig så SVULLEN dock perfekt tarmbalans. Sjukt svårt läge! Hur skulle du råda mig i detta läge?
Varför svullen? Är det inbillning tro? Blir du förstoppad? Det finns örter för sånt också 🙂
Guarplantan kanske kan vara nåt för dig, finns i http://www.sunwic.net/
Heidi, jag känner igen den svullna känslan du beskriver. Åt disciplinerat (enligt Martinas Ketoguiden) hela november in i halva december men gav upp eftersom jag inte kunde knäppa mina byxor, blev extremt svullen. Såg ut som jag svalt en badboll. Jättebesviken 🙁
Det slog dig inte att du kan vara intolerant mot något livsmedel, till exempel ägg?
Nej, för jag är sämst på att stå ut och bäst på att ge upp! 🙁 Tror dock att det var mct-olja (ren i flaska) som var boven. Men ska prova att utesluta äggen nästa omgång, för jag ska prova igen …
För mig blir det samma effekt om jag äter för mycket ägg och smör.. Annars försvinner svullnaden. Jag ska köra helt utan ägg en månad och sedan testa igen. Vissa lyckas läka ngt i kroppen som gör att det fungerar sedan. Kanske en idé?
Märkligt nog känns det svårare att hoppa kaffet helt än att bara äta kött. Har minskat kaffekonsumtionen rejäl, inspirerad av dig. Tyvärr inte märkt någon egentlig skillnad på sömnen som jag hoppats mycket på. Är en riktig köttätartyp och trycker gärna i mig både fett och brosk så den biten känns spännande.
Jag kommer joina! Jag ovh min man är fullständiga jävla sockerjunkiesar men har tagit ett gemensamt beslut att radera sockret i januari. Och ska jag vara ärlig har jag längtat hela december!
Vilken tur att jag inte klickade igenom köpet på din Ketobok idag för den låg i högen med “igenom bläddrade icke lästa” böcker och
mindes direkt dina goda parmesansmörgåsar 🙂
Men var hittar jag om karno, vad har jag missat i boken?
Basen är ju karnivore i boken, anser jag 🙂 Det är liksom i steg där man i karnivore skalat bort allting, men fortfarande kör 80E% fett.
Attans jag hade feltänk på zero-carb örter mm 🙂
Ska nu bocka av din lista på grönsaker mot oxalater
Innan månadsskiftet först några parmesanmackor och en stor Marabou
Mmm parsemanmackorna!!! Sjukt goda! 😀 Marabou är tyvärr för sött för mig numera men jag brukade ÄLSKA Schweizernöt!
Hahahaa
Tony’s Chocolonely Milk Chocolate Hazelnut
Vivani Mjölkchoklad Hasselnöt
En gång testade jag att äta kött under 1 vecka och då blev jag väldigt förstoppad. Just nu kör jag paleo och det blir mycket RS2, dvs mycket fiber och det syns i toaletten. 😉 Magen är perfekt. Hur ska jag göra att undvika förstoppningen om jag ska äta bara kött?
Ingen aning, jag vet ingen som har det problemet. Fett gör ju att allting bara glider igenom väldigt smooth 🙂
Jag har samma problem när jag övergår till bara kött. För mig har det hjälpt med matsmältningsenzymer och att inte dricka vatten innan, under och efter måltid för då spär man ut magvätskan så att den inte klarar att göra sitt jobb.
JA.
Det känns så sjukt detta, för jag har de senaste tre åren mest ätit vegetarisk kost t.o.m. helveganskt i perioder. Rent etiskt kändes det så rätt för mig att utesluta kött – jag ÄLSKAR ju djur och får ont i magen när jag ser dem fara illa/slaktas.
Då jag lidit mycket av ångest och utmattning, har jag kämpat på och jobbat massor med mig själv under denna tiden; coachingmöten där jag fått läka mitt förflutna, utforskat yoga och tantra osv. Det kändes verkligen som att jag var på “rätt” väg och att etiketten “växtätare” passade mig som handen i handsken. Men rent fysiskt har jag känt mig så jääääääkla trött och ihålig. Är 176 cm och väger kanske 52 kg, alltid varit en matglad smalis. Den vegetariska matlagningen som började som ett kreativt utforskande har mer och mer blivit ett problem för mig i vardagen. Aldrig nöjd i mer än några sekunder, ständigt sugen på socker, planerar nästa måltid i huvudet innan jag ens ätit färdigt. Suck. ALDRIG känt mig såhär ätstörd.
Igår kände jag fuck it, drog och handlade nötfärs, bacon och ägg. Käkade tre stekta ägg och ett helt paket bacon när jag kom hem och har inte känt mig så tillfredställd på länge. Mina ögon ser fortfarande dött djur och lidande på tallriken, men min kropp verkar redan tacka mig. Fan, det gick timmar utan att jag ens behövde tänka på mat.
Detta blev längre än vad jag trodde, men kul att få skriva av mig här:) Ser fram emot att testa en månad carnivore med ett öppet sinne.
HEJJA DIG!!! Välkommen i gänget 🙂
Gav mig själv din bok i julklapp. Många nya insikter. Beställt saltsyra och zink. Måste bli noggrannare i mitt val av ”grönt” för att lindra min handartos Börjar begripa varför jag inte tappar vikt trots ”keto”, äter på tok för mycket och inte tillräckligt med fett. För mycket grädde och ost så bort med det. Är en ”Uppgiven” och en ”Avhoppare” dessutom. Ska lägga promenaden före frukost (och dessutom ÄTA frukost) och återgå till träning i seniorgruppen 2 ggr/v. Vid 70+ är det INTE för sent att börja om!
Nu jäklar!
Hejja dig!!!
Tack söta ?
Åh jaaa, jag har tänkt på carnivore några veckor, kanske dags att starta nu!
En sak jag undrar över… om man bara äter kött hur går det då med den som eftersträvar att ketoadaptera? Det är ju himla noga med att hålla nere proteinmängden efter vad jag förstått iaf.?
Räkna på det! 🙂 Kött är inte bara protein, animaliska produkter kan innehålla nästan 100% fett.
Njaa “nose to tail” blir nog “mouth to loo” här 😉
Efter ha läst om Josefin i senaste nr av Funktions Medicinsk tidskrift har jag nästan bestämt mig för att
köra carnivore. Med en bryggkaffe på morgonen för att det är så gott.
Gärna carnivore, men med vissa kryddor ?
Kaffe slutar jag med en annan gång (kanske) ?
Jag och min man är på! För drygt ett år sedan åt vi carnivore och vi har aldrig mått bättre. Jag gick dessutom ner 15 kg trots att jag inte kände mig överviktig, blev liksom deffad på köpet… Jag är ändå 64 år, hade aldrig räknat med det. Sov bättre och min artroshöft blev helt tyst. Sedan har vi tappat det lite i taget, men jag känner hur hela jag längtar efter det igen så vi ska köra.
Coolt!
Hej Martina,
Vilket bra initiativ- jag hänger på! ?
Jag har varit on/off carnivore sen 2015 men alltid behållt MCT olja, majonnäs, diverse kryddor, osv.
Mitt “why” är att jag har varit ett absolut överätande matmonster sen Thanksgiving (bor i usa), och jag är desperat för en re-set.
Mitt enda caveat är att jag är sockerberoende, och ofta har jag märkt att en väldigt restriktiv matplan resulterar i ett svart/vitt tänkande som till slut slår bakut då jag får panik och hetsäter fläsksvålar, ost, smör, osv.
Jag mår dock absolut som bäst (mentalt & fysiskt) på en strikt carnivore plan (inkl. biff, ägg, lamm, fisk). Kyckling och gris funkar, men är inte lika satisfying.
Det enda jag måste vara mindful av är när/hur mycket jag äter. Jag tycker om OMAD (äta tidig eftermiddag) men jag måste också recognize att jag är mer/mindre hungrig vissa dagar beroende på flertal variabler (hormoner, activity levels, vad jag åt dagen innan, osv.)
”Det är OK att äta”- sålänge det är ingen ramarna.
Oh, och jag kommer absolut att behålla kaffet. Svart denna gång och inte BPC med MCT. ?
God fortsättning, and keep up the GREAT work!
– Kajsa
Jag är med, men tänker hålla kvar kaffet:)
Riv av plåstret bara, bort med kaffet! Själv slutade jag med kaffe för ett år sedan drygt. Konstant sprängande huvudvärk i två dygn, sedan gick det över. Vilken frihet att inte vara fast i kaffeträsket! Kan dricka kaffe ibland vid sociala tillfällen, inte särskilt ofta. Men det smakar inte gott längre. Slutade med kaffe för att förbättra sömnen.
/Karin
I know I know, men jag får typ sprängande huvudvärk och helkroppskramper när jag slutar… så jag drar mig för det lite…
Man kan ju också dra ner i långsam takt. Dock inför att jag slutade helt var jag nere på en halv kopp per dag och trodde det skulle gå lätt då, men inte. Gjorde utfasningen under en vecka. Man kanske kunde dra ut på det i två-tre veckor? Sista tiden bara en matsked kaffe?. Allt för att få en behagligare resa.
Count me in ??
Men hur rätt i tid kom inte detta inlägg!?
Har dragits med en svår knäskada länge som gjort att jag inte ens kunnat promenera. Nu börjar det bli bättre. I typ 2 månader planerat för att återgå till LCHF. Nu klarar jag också att börja träna så smått, vilken lycka!
För att tillaga maten behövs ju fett. Kokosolja och smör?
Så nyfiken på hur du lyckas göra leverpastej som är keto.
/Karin
Ister och talg!
Leverpastejen hittar du i den här boken: https://www.adlibris.com/se/bok/keto-den-kompletta-boken-om-ketogen-kost-9789177838098?campaignId=cea8e245-34f9-41df-9b66-4e95ceba815b