Det är väldigt lätt att tro att man gör “allting rätt” och därför bli väldigt frustrerad när man fortfarande har problem. För att inte tala om när man har “testat allt” och ingenting fungerar.
Känner du igen dig?
Jag får också den kommentaren “du som gör allting rätt…” problemet är ju bara att ingen vet vad som är exakt rätt. Det är bara en rad olika generaliseringar och antaganden. Vi antar att det är jättebra att träna – men är det det för alla? Är all träning bra? Vad händer om träningen sker helt fel tider, eller utan återhämtning?
Vi antar att rödvin är så hälsosamt. Ett glas rött för hjärta och kärl, för kolesterolet och för den dagliga dosen resveratrol. I vilka mängder då? Är det bra även vid fettlever? Är det bra även om sömnen påverkas? Eller om det aldrig blir ett glas utan tre eller fem?
Vi antar att “frukt och grönt” i generösa mängder är hälsosamt. Gäller det all frukt och allt grönt? Frukt innehåller i princip bara socker och vatten, och några vitaminer. Klarar alla den sockermängden? Grönt innehåller fibrer och antinutrienter som till exempel oxalater. Är det alltid bra med fibrer och oxalater? Även vid IBS eller läckande tarm?
Jag tror du förstår min poäng. Det är så lätt att tänka att man lever hälsosamt, byggt på dålig observation av sig själv, bristande självinventering och lösa antaganden. Faktum är att vid observationsundersökningar där folk blir tillfrågade att tycka till om sin egen livsstil eller sina egna kostvanor, så säger de allra flesta att de lever hälsosamt och att de äter varierat. Vi associerar “en varierad kost” till en bra kost utan att ha någon som helst definition för vad varierat innebär. De allra flesta äter inte alls varierat överhuvudtaget utan har kolhydrater från bröd, pasta, ris, chips, godis, bullar och kakor i klar majoritet ackompanjerat av mejeriprodukter som proteinpudding, kvarg, yoghurt, fil och smoothies.
Ej heller de som följer en mer nischad kost äter särskilt varierat egentligen. Det ligger helt enkelt inte i människans natur, och äter man bara näringstätt behövs inte mycket variation. Tanken bakom att variera är ju att få i sig alla näringsämnen, men det glöms lätt bort. Ta ett ägg till exempel, där finns nästan allting man behöver med undantag för någon enstaka mineral.
Med grundlig självinventering kan man se svart på vitt vilka resultat som ens livsstil faktiskt får. Jag började logga allting analogt för några månader sedan för att få en bättre överblick över hur mycket jag åt och vilka livsmedel, för att hitta obalanser. Bara observationen i sig förändrade ätmönstret till att bli mycket bättre, mer fokus på näringstäta livsmedel oftare (lever och märgben flera gånger i veckan) samt minskad skärmtid och mer dagsljus. Sådana saker.
“Jag gör allting rätt”
Jag tycker att resultaten får avgöra hur rätt man gör. Finns det obalanser eller negativa saker i hälsan (tex dålig sömn) så är livsstilen inte rätt nog. Det räcker inte att “äta nyttigt”, meditera, träna och allting sånt. Det är hur man gör det som är grejen: hur man äter nyttigt (vilka livsmedel? Måltidstajming? Fastefönster?) Hur man tränar (Balans? Rörlighet? Cardio? Styrka? Hur ofta? Varför?) Hur man mediterar (hur långa pass? Hur ofta? Varför? Resultat? Integration och anpassning till vardagen?) och så vidare.
Livet är så otroligt komplext. Det är fler parametrar som spelar in än vad vi kan hålla koll på samtidigt. Därför kör jag ofta multipla lösningsåtgärder samtidigt, vilket har nackdelen att jag inte riktigt vet vad som gör vad, men det brukar i alla fall ge resultat 🙂 Huruvida det är rätt eller inte, det vet jag inte. Det ska i alla fall bli intressant att se vad de kommande provsvaren har att säga!
Relaterade inlägg:
Jag får ju fortfarande inte behålla maten jag äter. Prövar olika mängder av olika saker för att se vad som evt fungerar. Nu ska jag dra ned på fettet för att se om jag kanske äter för mkt fett, det är en del som kan tyda på det. Men… Vid sidan äter jag protein från animaliska källor. Försöker att inte ta för mkt av proteiner. Men, alltså, när jag drar ned på fettet blir det ganska få kalorier. Ca 850 på ett dygn. Vill ju inte gå in i svältmodus. Vad kan jag göra? Planlägger att öka fettet i maten när och om jag får behålla det, men jag vet ju inte hur lång tid det kan ta. Vill inte lägga till massor av grönsaker då det blir för mkt fiber och annat som irriterar systemet. Äter carnivore. Är det ok att äta 850 kalorier pr dag? Alltså om jag får behålla maten så kommer jag fortsätta med det intill vidare. Hur länge kan man gå på så lite utan att kroppen kommer må dåligt? Jag har ingen energi till att träna pr nu, måste starta med kosten. Väger ca 50-55 eller så. 160 hög. Men 850 kalorier är väl oavsett lite?
Ja 850kcal är lite men det är okej, man behöver inte oroa sig för att man äter för lite 🙂
Tips på vart man kan testa sig för insulin peptider? Förstått att fettinlagring på midja/höfter samt torr hårbotten och håravfall kan hänga ihop med insulinkänslighet hos män?
Tacksam för svar
Hm… menar du c-peptid? De flesta privata provtagningsenheter kan testa det. Här på bloggen hänvisar jag till många olika, bläddra bak några inlägg så hittar du både insulin och c-peptid 🙂
Med remiss från läkare kan C-Peptid, S- göras på alla vårdcentraler/sjukhus och ingår i vanliga vårdpriset.
Vill man ta provet utan remiss får man bekosta det själv och alla Lab har inte läkarkontakt koppad till Lab-svaret
Värt att beakta
Om inget fungerar så kan det bero på en kronisk infektion som inte kan botas med kosten.
exempel
IBS diare kan bero på en bakterie kort spiroket
https://alltomibs.se/brachyspira-och-ibs/
https://en.wikipedia.org/wiki/Brachyspira
Antibiotika får inte bort brachyspira och kosten verkar inte få bort bakterien.
Någon enstaka person kanske kan få bort brachyspira med att äta rätt mat (vet ej) men det kan även vara så att den inte går att få bort med rätt mat.
Det är inte säkert att personer med ett starkt immunförsvar kan få bort brachyspira.
Gå till läkaren är nästan meningslöst då då dom flesta inbillar sig att IBS är psykisk sjukdom, dom flesta vet inte ens om existensen av brachyspira.
Det måste inte bero på kosten om någon har dålig hälsa det finns mängder av infektioner som dom inkompetenta läkarna inte känner till eller kan ställa diagnos på.
Veterinärer kan nog mer då dom vet att brachyspira orsakar svindysenteri.
Några pratade om ME kroniskt trötthetssyndrom i kommentarerna, kan några av dom ha brachyspira som driver deras immunförsvar till någon slags överreaktion?
Kanske är fel men tanken slog mig då många med ME har problem med magen.
“Om sambandet mellan Brachyspira och IBS-symptom kan bekräftas i större studier, kan dock både andra antibiotikaval och probiotika i framtiden bli möjliga behandlingar. Eftersom studien visar att patienter med bakterien har en inflammation i tarmen som liknar en allergisk reaktion kan eventuellt även allergiläkemedel eller förändringar i dieten bli behandlingsalternativ. något som forskarna vid Göteborgs universitet planerar att undersöka i fortsatta studier” ( gu.se Nov 2020)
https://gut.bmj.com/content/early/2020/11/10/gutjnl-2020-321466
Även läkarna på FunMed har talat om att bakterien gömmer sig under det slemlager som skyddar tarmslemhinnan från bakterier i avföringen (webinar 2021).
Men forskarna i studien ovan såg att för att upptäcka bakterien så räckte det inte med de analyser av avföringsprover som brukar användas för att studera tarmfloran. Istället analyserades bakteriella proteiner i slem från vävnadsprover tagna från tarmen.
Finns även forskning som kopplar alphagal till ME/CFS
Min poäng är att fungerar inte kosten så kan det vara en infektion.
Jag tror att en del som upplever lindring med bättre kost vid IBS diare men inte blir friska kan ha Brachyspira.
Var precis det jag skrev med hänvisning till studien, läs den
Det är verkligen så viktigt att självinventera och testa! superbra inlägg!
Jag körde själv strikt LCHF under min graviditet och mådde toppen hela tiden (likaså min bebis), men nu när jag ammar har jag mått pyton. Illamående, ont i leder och trötthet. Trodde så klart det berodde på sömnbristen (bebis vill ju amma var 3e timma). Men så bestämde jag mig för att äta lite kolhydrater en dag. Mådde fantastiskt! Så nu har jag lagt till lite kolisar dagligen, till min ägg och fett kött-diet. Mår prima. Behövde nog det för mjölkproduktionen!? Trots all inspiration från keto och carnivore-mammor som ammar utan problem…
Testing testing, tills man får till det 🙂
Jag har haft lite problem med att må bra på keto, men har nu fått svar från en ME/CFS-läkare i England, vilket kanske fler kan ha nytta av. Jag har ME/CFS (och därmed problem med det mesta i kroppen), hypotyreos och ulcerös kolit. Vill äta keto för att minska inflammationer. Men, mår pest och har toppar av hög puls/högt blodtryck till och från under dagarna.
Nu har jag fått svar:: vid hypotyreos har man ofta lågt av det aktiva hormonet fritt T3. T3 behövs för att bränna fett. Om det inte finns tillräckligt med T3 så går binjurarna in och tar över och använder adrenalin för att bränna fett, vilket ger blodtryckshöjning (och dåligt mående). Jag mår som typ vid blodsockerfall, med hjärtklappning, oroskänsla, förgiftning, speedad osv. Och vid ME/CFS, likväl som hypotyreos, så har man ofta dålig funktion i binjurarna. Så, för att kunna må bra på keto så bör man (enligt läkaren) först ha bra funktion i binjurarna, sen se till att man har tillräckligt med T3 och sen kan man må bra på keto.
Nu kör jag keto ändå, men försöker läka binjurar och sköldkörtel under tiden…. Vad har du för tankar kring detta Martina? Har läkaren rätt?
Här en studie, ledd av biokemist Begoña Ruiz-Núñez, där man jämförde sköldkörtelfunktionen och markörer av inflammation mellan 98 CFS-patienter med 99 friska kontrolldeltagare. De fann att CFS-patienter hade lägre serumnivåer av två viktiga sköldkörtelhormoner – som kallas triiodotyronin (T3) och tyroxin (T4)
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fendo.2018.00097/full
Tack. Orkar inte läsa studier på engelska, men vet ju att ME/CFS är en låggradig inflammation i kroppen, och vid inflammationstillstånd sänker kroppen nivåerna av T3 för att man inte ska ha så mycket ork, utan hålla sig lugn och vila. Så det är egentligen inge konstigt. Problemet är ju att ME/CFS inte är ett tillfälligt inflammationstillstånd, utan kroniskt. Och T3 är ju viktigt för i princip alla organ i kroppen, framför allt hjärtat har jag märkt. Mår mycket bättre med tillskott av rent T3. Den engelska läkaren, som behandlat ME/CFS-patienter i årtionden, har en strategi att läka kroppen med bl a paleo-ketogen diet och stärka binjurar och sköldkörteln (och mycket annat).
Högerklicka och översätt när du orkar, TCA nämns också i den andra länken du fick
“Avvikelser av organsyror hos ME-patienter
Citronsyracykeln (TCA): ME-patienter hade signifikant högre värden av pyruvat och signifikant lägre värden av citrat samt isocitrat.
Ureacykeln: ME-patienter hade signifikant högre värden av ornitin och signifikant lägre värden av urea samt citrullin.”
REF: http://www.nature.com/articles/srep34990
Ser nu att jag skrev fel. Ska såklart inte vara blodsockerfall, utan insulinpåslag de luxe (som efter att ha ätit en deciliter socker när man är känslig, typ). Skyller misstaget på min ME-hjärna….😜
blodsockerfall och insulinpåslag skulle ge samma resultat eftersom det ena följer efter det andra 🙂
😊 Såklart! Min me-hjärna är fantastisk! Det är ett under att jag kan uttrycka mig överhuvudtaget… Men vad tror du om läkarens teori? Jag tycker det verkar vara en vettig förklaring och kanske kan hjälpa andra som kämpar med keto, tycker att man gör allt rätt, men inte får de resultat man förväntar sig. Kan kanske vara ”lätt” avhjälpt med att fixa sköldkörtelhormonerna och binjurarna?
Ja jag tror på läkarens teori, det tar tid att läka men att köra low carb med mycket näring är ändå bästa vägen som jag ser det.
Tack för svar. Jag var low carb och i ketos (LCHF) i flera år innan jag blev sjuk, så jag kommer inte att ändra kosten. Men har fått mer besvär efter att först fått ME och sen opererat bort halva sköldkörteln för 7 år sen.
Har frågat dig, som är så kunnig om hormoner och keto och mycket annat, tidigare om ev problem med keto vid hypo, men fick då till svar att du trodde att det berodde på att man inte åt ”rätt” ketogen kost utan fulketo med nötter, frön osv. Jag köpte inte riktigt det, så nu när jag fått ett svar som jag tycker verkar mer sannolikt, och verktyg att fixa till problemet, så ville jag dela det med dig och med andra som kanske har samma problem. Low carb rules! Men man måste ha rätt förutsättningar i hormonerna för att få skjuts på förbränningen. 😊
Absolut, jag håller med 🙂
Hej Eva!
Ja, precis så är det för mig också, tack så jättemycket för ditt inlägg! Min husläkare fattar ingenting när jag förklarar hur jag mår och att jag vill koppla det till min hypotyreos. Hur ser din plan ut för att fixa sköldkörtelhormonerna och binjurarna? Jag blir helt sänkt av denna hjärtklappning och vill gärna veta mer, kan man verkligen bli helt frisk?
Testa sig själv – tecken på kortisolbrist och binjureutmattning.
Byt läkare och läs på om T3 så du kan argumentera för det.
Testa sig själv – tecken på kortisolbrist och binjureutmattning. kan man göra själv med en blodtrycksmätare
Gör så här:
Mät blodtrycket i liggande ställning efter fem minuters vila.
Man ställer sig upp och mät igen direkt.
Om trycket då är lägre än när man låg ner kan det vara ett tecken på kortisolbrist och binjureutmattning.
Hej Nancy!
Min plan är att nästa vecka göra ett salivkortisoltest (4 mätpunkter) och se hur det ser ut. Kanske behöver jag tillskott av kortisol och/eller sänka kortisolet, beroende på hur kurvan ser ut. Har tidigare haft både för höga och låga värden över dygnet. På fel tid alltså.
När jag fått ordning på kortisolet bör jag kunna öka mitt intag av sköldkörtelhormoner utan problem. Har både Levaxin och Liothyronin eftersom jag inte konverterar så bra efter att ha opererat bort halva skk. Och när jag fått sköldkörtelhormonerna till optimala nivåer så borde fettförbränningen kunna gå galant, utan att få hjärtkänningar/hög puls. Det är min plan! Ingen quick-fix, men ett steg i taget! 😊