Det är ju roligt att LCHF är så populärt att många vill förknippa sig med den kosten, att den har fått en hög hälsostatus. Men det är verkligen många (en majoritet) som äter “typ” LCHF eller “LCHF-liknande” som inte är ens i närheten av LCHF. När hälsovinsterna eller viktminskningen uteblir så får ju kosten skulden trots att den inte ens varit inblandad.
Jag menar kolla bara den senaste studien som gjordes om att kroppsvikten påverkas mer av fettreducerat kost jämfört med lågkolhydratkost (länk till artikel) (länk till studien) så visar det sig att deras “lågkolhydratkost” är 140 gram kolhydrater per dygn…
Likaså får jag jättemycket mail från människor som inte får LCHF att funka, och bara ett snabbt överslag på makronutrienterna så är det oftast 1 av 2 saker som har gått fel:
1) Enorma mängder protein, lite fett, lite kolhydrater. Det är inte LCHF, LCHF har dominerande mängd fett, lite protein och ytterst sparsamt med kolhydrater (max TJUGO gram per DYGN)
2) Alldeles för mycket kolhydrater, oftast 50 gram och upp mot 100-150 gram kolhydrater per dygn, resten protein och fett.
Jag skrev min senaste krönika i LCHF-magasinet på det här temat samt att Bo Zackrisson har skrivit en artikel som bemöter fett-studien som jag länkade till. Jag tror att det blir ett väldigt intressant nummer för om jag minns rätt har även Ralf Sundberg, Per Wikholm och Lars-Erik Litsfeldt varit med och bidragit den här gången! (Länk till LCHF-magasinet!)
Så som en påminnelse – sikta på minst 60% fett men gärna upp mot 80% resten protein och kolhydrater från grönsaker, oliver, bär, avocado och kålväxter. Svårare än så är det inte!
Jag har fått en stroke för 2,5 år sedan. Är LCHF bra då?
Ja, definitivt!
Känner igen mig i det du skriver. Jag har kört lchf i några år, och visst har jag gått ned. Men i perioder har det stått stilla, och jag blev så frustrerad. Genom att läsa din blogg så insåg jag liksom gradvis att det inte bara handlar om att äta tills jag blir mättboch räkna kolhydrater. Först när jag uteslöt mejerier och struntade helt i protein pulver så började det röra lite på sig. Sen när jag testade att fasta så märkte jag att jag faktiskt inte blev riktigt hungrig så fort. Att äta på bestämda tider fungerade inte. Numera försöker jag känna in hungern. Visst måste jag fortfarande äta lunch på bestämd tid på jobbet eller i skolan, men då försöker jag istället fokusera på att känna in hungern resten av dagen. Inga fler färdiga protein produkter – jag kör på ägg. Vill jag ha en krämig gryta så blir det kokosmjölk istället för grädde när jag väl äter. Och ja, idag stod vågen på en siffra som jag inte vägt på mycket länge, samma sak med midjemåttet. Jag är helt utom mig av glädje. Det är verkligen en process, att lära sig vad som funkar för min kropp och inte. Man måste ge det tid och testa med att utesluta olika saker i perioder innan det verkligen river igång, känns det som.
Ja underbart! 😀 Tack för din kommentar!
Hur ska jag äta om jag tränar för att prestera på triathlon långdistans, är det någon skillnad i tänk?
http://www.bauhaus.se/skyddsglasogon-hc-af-orange.html
Fungerar de här glasögonen mot det blå ljuset från skärmar? 🙂
Ja
Jag hör till gruppen som äter typ
LCHF. 🙂 Men jag vill bli strikt. Men så jäkla svårt att låta bli latten med mycket mjölk! Särskilt på jobbet. Borde göra äggmjölk och ta med.
Sen är det svårt när resten av familjen äter typ pasta och det finns inget som jag snabbt kan fixa som tillbehör.
Sen de här fantastiska kesellorna med sötningsmedel. Ibland blir jag så trött på ägg till frukost.
Jag går ner i vikt fast jag inte är strikt. Men nu jävlar lägger jag i en extra växel. 😉 Du är så snygg och smart och inspirerar mig massor.
Om du vill äta “typ pasta” så rekommenderar jag dig att testa shiratakinudlar. De går snabbare att laga till än snabbmakaroner.
Tack! Jag käkar dem faktiskt. Riktigt goda, smakar ju som glasnudlar. 🙂
tycker det är svårt att sparar med protein, i alla fall om man inte äter kokosolja med sked hela dan. ägg har ju ocksa protein, samt kött osv. fettkaffe med smör och MCT/kokosolja är gott men mättar mig inte alls, blir riktigt hungrig efter det…fast jag är sällan hungrig på morgonen, men efter fettkaffe så blir jag det 🙁
Några tips? TACK!
förresten funkar inte ‘meddela mig om nya kommentarer via epost’-funktionen….
Jag vill också ha tips på hur man kan äta mer fett och vad isåfall. 🙂
Ägg, kokosolja, kokosgrädde, chiafrön, lax, makrill osv 🙂
tack, men ägg o lax o makrill är ju oxo proteinrik. kokosgrädde med sked, nja…man vill ju tugga ibland. tycker förresten att chiafrön är overrated, linfrö är nästan samma sak o mycket billigare och regionalt. och dessutom har ju chiafrön nästan inga kalorier…
Resonerar du likadant om man kör tung styrketräning och har som mål att bli ‘toned’…
Eller när man vill bygga mer muskler…behövs inte mer protein då, än 17-20%? Bör man inte få i sig minst 1gx vikt/dag eller 1,5g x sin vikt? Ska man räkna in amino i proteinintaget?
Jag har som mål att tävla i body fitness och jag äter mellan 20-60 gram protein om dagen, aminosyrorna är inräknade i detta för de är också protein 🙂 Om du bara vill bli “toned” så behövs verkligen inte mycket protein, om du är tävlande bodybuilder så är 1g per kg fettfri massa – 1.5g per kilo fettfri massa nog på strikt keto.
Haha…näää…ingen tävland bb här inte…läste nånstans att det här.med fett bränner fett inte direkt funkade på normalviktiga/ om man bara vill få bort det sista 2-3 kg fettmassa för att det muskler man kämpat med att få ska synas tydligare…trodde det var underskott på kcal som var den enda lösningen för slutnischen…Jag ska alltså köra på med 78-80% fett för att nå dit eller? ???? Tack för.snabba svar.
Testa! 🙂
Det intressantaste med Halls senaste studie är ju att den visar att insulinhypotesen är död. Dvs gruppen med mer kolhydrater och högre insulin förlorade mer fettmassa. Alltså behövs en ny förklaring varför lågkolhydratkost fungerar bra för så många. Auktoriteterna inom lågkolhydratkost verkar inte vilja ta till sig detta. Det är synd tycker jag.
Man mätte in insulinet så deras insulinkurva kunde man inte se 🙂
Hej Martina!
Nu blir jag nyfiken. Vad menar Du? Tror Du att gruppen som åt fettreducerat och massor av kolhydrater hade, i Dina ögon, en bättre insulinkurva?
Antar att Du vet att det var en cross-over studie, d.v.s. att det var samma personer som genomgick båda kostmönsten.
Jag ser inte hur det spelar någon roll, jag tror att båda grupperna hade påverkat blodsocker och insulin av den kosten de åt men att kolhydratgruppen hade hjälp av citronsyracykeln.
Hej!
En liten snabb kommentar. Studien var en cross-over med 19 personer. De testade varje kostmönster i totalt 6 dagar.
Sedan drar de slutsatser som:
“The low-carbohydrate diet also led to a higher rate of fat burning. Yet this did not quite make up for the fact that the low-carbohydrate diet contained more fat than the low-fat diet.”
De ser alltså en bättre total fettförbränning redan efter 6 dagar i lågkolhydratgruppen. Det är koolt, men säger väldigt lite med så lite data.
19 människor är verkligen inte, statistiskt sett, ett särskilt stort dataset. Jag tror inte att jag personligen skulle dra slutsatsen att insulinhypotesen är “död” efter dessa resultat, speciellt inte om de åt 140g kolhydrater i den “låga” gruppen.
Tror det blir intressant att se hur insulinhypotesen håller när man sätter människor i ketos i en längre studie!
Körde dom den i 6 dagar? Varför la dom inte till Citrondieten/gurkdieten? Dom hade ju enkelt vunnit, som bästa sättet att tappa fett på, iaf på 6 dagar.
Så en riktigt intressant australiensisk dokumentär/film i helgen, den heter “That Sugar Film”. En person överger sin “typ” av LCHF-kost (50% fett, 25% Protein, 25% kolhydrater) och gick över till att äta “hälsosamt” i 60 dagar. Det var lightprodukter, juice, härliga smoothies, flingor, mackor, pasta och allt annat som är så hälsosamt. Han fick inte äta godis, läsk eller liknade. Utan att avslöja hur det gick för honom kan jag säga att fyra av mina vänner som jag såg den med har nu börjat äta LCHF.
En fråga;
Hur får du i dig fettet utan att få i dig för mycket protein?
Många recept inom LCHF är generellt för lite fett, jag är alltid hungrig efter Max tre timmar och det har jag förstått inte är normalt, men jag vet helt enkelt inte hur jag ska få i mer fett
Jag har motsatt problem, kan ha flera dagar där jag ligger på runt 20 gram protein men över 100g fett 🙂 Ägg, kokosgrädde, smör, kokosolja osv.
Toppa all lagad mat med en rejäl klick smör. Problem solved 😉