Kaffe är som du kanske märkt väldigt, väldigt beroendeframkallande och det är inte bara koffeinet, smaken och de övriga ämnena som gör det utan hela konceptet av att dricka en varm och mysig dryck. Därför vill man gärna ersätta kaffet med något när man slutar med sitt kaffe-missbruk, och det är inte helt enkelt. Kaffe har en så speciell smak, starkt och beskt. Man vill kämpa lite med sin morgondryck, det ska inte vara för enkelt att dricka, inte som varm choklad. Det ska riva lite i halsen och ha karaktär!
Här är några av mina ersättare till kaffe som funkar för mig (alla är koffeinfria!)
- Kryddté eller kryddor
Bästa ersättaren till kaffe är ett starkt och kryddigt yogi-té. De blir jättegott både med grädde i och om man mixar det med smör eller kokosolja. Just nu dricker jag ett som smakar ingefära, men man kan koka upp lite råriven ingefära också det blir jättegott. Här i Shanghai köper vi ofta torkade kryddor som anis, nejlikor eller kanel och gör avkok på, de blir till ett ganska starkt “té” om man låter det dra ett tag. - Sri Lanka té
Kallas även Ceylon Tea och jag köper mitt på Iherb. Ceylon är toppen när man försöker komma in i ketos och keto-adaptera för de sänker blodsockret lika bra som R-ALA, Gymnena Sylvestre och andra blodsockersänkande tillskott. - Té gjort på torkade växter och blad
Maskrosté är vätskedrivande och perfekt om man känner sig lite svullen eller har lagrat in extra vätskevikt. Bladen köper man i lösvikt i välsorterade hälsobutiker. Nässlor och åkerfräken blir också bra avkok med fina hälsoeffekter.
De här 3 funkar för mig och ibland dricker jag det som det är och ibland mixar jag med kokosgrädde, smör eller kokosolja. Det som är viktigast för mig är att jag har nått varmt att dricka när jag sitter vid datorn för nu börjar de bli riktigt kallt i Shanghai!
Vad ersätter du kaffet med?
Tipsa gärna om avkok på torkade blad och liknande, eller om du känner till något gott kryddté!
Gör det någon skillnad på ceylonte om det är svart eller grönt?
Jag har nämligen köpt ett svart ceylonte med kanel, samt ett grönt ceylonte. Fundersam på vilket som är bäst av dem, dels för blodsocker men även koffeinmängd 🙂
Det gröna är koffeinfritt så det är nog de man ska ha, jag har båda om jag inte minns fel 🙂
Jag visste inte att det gröna kunde vara koffeinfritt, intressant 🙂 Då borde jag kunna dricka av det senare på dagen än vad jag trodde 😀
Jag vet inte heller, det är bara vad jag tror. Det kanske innehåller något spår av koffein 🙂
Hej! Undrar vad fettkaffe och fettchai är?! Är nyfiken och har sökt runt på bloggen men hittar inget rakt svar på det…
Kaffe med smör 🙂
Golden latte! Blandar 1 dl vatten, 1 dl kokosgrädde och ½ tsk av varje: Vaniljpulver, kanel, ingefärapulver, gurkmeja. Värmer över spisen och vispar upp. Supergott!
Jag har precis hittat guldmjölk (http://kurera.se/antiinflammatorisk-guldmjolk/) som dricker nästan varje morgon och till kvällen. Massor av härliga kryddor och det gör mig gott. Varierar lite på vätskan, ibland bara vatten, ibland med lite mandelmjölk eller kokosmjölk och ibland alla tre. Hoppar dock över honungen.
Jag var på en kurs över en dag och fick lära mig att ta tillvara växter och örter som man sen kan göra goda teer av. Ett tips är att torka hallonblad. Ett allround te. Det blir ett gott te och är lugnande innan man går i säng. Jag har både fermenterade torkade hallonblad och bara vanliga torkade hallonblad. Ljung ska också bli ett bra te. Jag har inte plockat in någon ljung ännu men man kan ju göra det långt in på vintern. Jag har även gjort en burk med sommarte. Jag har plockat växter från min trädgård och torkat och blandat i en burk. Daggkåpa,hallonblad, rölleka, äppelblad, rosenblad från äppelrosen, läkerosen och björnbärsblad,blev årets sommarte. Det ska jag ta fram och koka mig en kopp av när snön viner runt knutarna.
Hälsningar
Helén
Nån som provat rostad maskrosrot som kaffeersättare? Läste om det nånstans men jag har inte provat själv.
Skulle jättegärna vilja reda ut lite tankar:
Jag förstår verkligen inte varför just ceylon te skulle vara bättre än något annat svart te? Är det något speciellt med just den te-buskens blad? Jag menar om huvudsaken är att man undviker “kommerciella téer” och ser till att téerna är ekologiska, så finns det ju flera andra svarta téer att få tag i i téaffärer online och live (ekologiska) …
Och allt svart te innehåller ju koffein (?). Eller ditt mål kanske inte var att sluta med koffein helt…
Ceylon té har väldigt lite koffein i sig, ofta nära 0% jämfört med andra téer och som jag skrev ovan så dricker jag det för dess blodsockersänkande effekter 🙂 Ceylon, R-ALA och Gymnena Sylvestre är toppen för BS
Tack för svar!
Låter ju toppen! Trodde koffeinet kom till under själva rostningen (eller vad man nu gör med tebladen) men har fått det om bakfoten verkar det som. Hur som, så låter det helt fantastiskt att det finns ett svart te med de egenakaperna! Tycker det är gott med Ceylon! 🙂
På sommaren byter jag ut ingefäran mot Fläder! Testa att frysa in fläder och kommer prova det när jag tröttat på hösten.
När jag tar paus från kaffet kör jag ingefära och citron, som jag sen blandar med kokosolja och smör.
Kokar vatten och bitar av ingefära och låter detta sedan stå och dra någon min så ingefäran ger ifrån sig sina oljor dvs hettan, sen i med en skiva citron (pressa ur saften). Sila i mixer för att blandas med fettet!
Ap gott!!
När jag slutade med kaffet så var den största saknaden på morgonen, då mitt fettkaffe var min frukost. Hittade äggmjölk på nätet och det har fått ersätta min fettkaffefrukost.
Jag mixar 1 ägg men 1,5 dl kokande vatten som jag smält 30 g smör i. Det går oxå att smaksätta med kanel m.m. Jättegott och mättande.
Tack för en inspirerande blogg.
Dricker rätt mycket kryddte, gillar att variera efter tid på dygnet. På förmiddagen är det jättegott med kanelte typ Yogi Classic och liknande med varma smaker, men efter lunch eller på kvällen föredrar jag mint, citron eller liknande. Har alltid massor av olika sorter hemma 🙂 Ibland skivar jag bara färsk ingefära och skär av lite citronskal och slår på kokande vatten. Beroende på hur mycket ingefära man tar och hur länge det får dra kan det bli otroligt mycket tjong i smaken, jättegott! Rooibos har aldrig riktigt funkat för mig men jag kanske ska ge det en ny chans nu när jag är kaffeavvand, jag tycker att jag kan uppskatta de olika tesmakerna mycket mer, sånt som jag bara tyckte smakade “hö” eller “blask” förr… 😀
Är just nu helt besatt av pepparmyntste! Väldigt gott och tycker att jag blir fokuserad av det trots att det är koffeinfritt. Dock måste man köpa det i teaffär, påsarna som finns är inte i närheten smakmässigt!
Bra tips!
Hej! Vilket Ceylon te köper du från iherb? Det vanliga är ju svart te med koffein vad jag vet? Nyfiken för jag har undvikit allt svart/ grönt te pga av koffeinet. Annars skulle jag gärna dricka det!
Detta tror jag http://www.iherb.com/St-Dalfour-Organic-Black-Cherry-Tea-25-Tea-Bags-1-75-oz-50-g/9480
Jag mixar smör, kokosolja, kokande vatten och en matsked gurkmeja!
Tycker det är jättegott och inbillar mig att det är bra också;)
Intressant. Själv dricker jag inte kaffe men dricker å andra sidan ganska mycket te. Numera dricker jag en kombination av svart te och rooibos. För några år sedan var jag tvungen att dra ned på mängden svart te när jag var gravid och började då dricka rooiboste också. Har nyligen övergått till ekologiskt Ceylonte, just för att undvika ev rester av bekämpningsmedel i vanligt svart te. Kan jag dra slutsatsen av ditt inlägg att te är bättre ur hälsosynpunkt jämfört med kaffe? Finns det hälsorisker även med te? Vilka i så fall, och skiljer sig riskerna mellan svart, rött och grönt te?
Bara man undviker de kommerciella, toxiska téerna med bekämpningsmedel, koffein och annat skräp i så går de jättebra 🙂
Tea är så gott
Men är inte det lika skadligt som kaffe?
Martina din blogg är så bra
Så mycket intressant att lära sig här
Tack Mia! Det beror på vad det är för té, kryddté, örter och torkade blommor och blad är bra 🙂
När du säger Sri Lanka/ceylon te – menar du det vanliga svarta teet då? Hoppas det! En kopp välbryggt svart te med en skvätt mjölk är ju en bra ersättning för kaffe tycker jag. Och det skulle ju underlätta försöket att dra ner på kaffekonsumtionen!
jag tror de, mitt är svart 🙂
Jag gör först chaga-te som ju inte smakar så mycket, sedan häller jag teet, antingen färsk eller torkad ingefära, eventuellt lite kanel, smör, kokosolja, vetegräspulver, msm och kokosgrädde i mixern. Det här är en egen uppfinning och jag har ingen aning om huruvida ingredienserna funkar ok tillsammans eller om jag håller på att förgifta mig. 🙂
Chaga är ju fantastiskt, en riktig dyrgrip i Kina!
Ersätter kaffe med ekologisk yerba mate. Bra näringsprofil som balanserar koffeinet från yerban.
Matte
Hej ? har fråga om ekologisk kaffe, är det bättre än vanligt? Och skillnad. Jag brukar blanda nejlika, kanel, kardemumma och ingefära med lite kokande vatten som mixas med kokosolja och ghee sen häller jag på kokosgrädde ? smakar pepparkaka. Tänkte även fråga om kakao.om det är bra eller dåligt? Köper eko kakao. Brukar blanda de med vaniljpulver och göra samma som det jag skrev?
Jag tror att eko-kaffe har mindre toxiner, men jag är inte säker på det. Kakao varierar, raw kakao är ju bättre än den vanliga.
Ingefärste tycker jag ersätter kaffe bra, det är s kryddigt. Sen av någon konstig anledning fungerade en kopp varm hemmagjord buljong väldigt bra. Detta var det året jag lyckades sluta med kaffe 🙂 Sen började jag av någon anledning igen. Då bara slutade jag tvärt från en dag till en annan och höll upp ett år, nu vägrar min hjärna vilja ta diskussionen även om jag vill sluta igen 🙂
Jag har torkade röda hibiscusblommor som man kan göra “te” på. I Afrika heter det Karkadé
Lite mer läsning här:
http://www.houseoftea.se/hibiskus-70-gram/product_info.php/products_id/444
Coolt, tack för länken! 😀
På morgonen dricker jag Ceylon te med kokosfett och en citronskiva. Resten av dagen blir det antingen chai- robios te eller naturell robios, ibland med smör/kokosfett. Fungerar fint istället för kaffe ?.
Låter toppen!