keto-adapterad
När man äter en ketogen kost så försätter man kroppen i ketos, vilket innebär att kroppen bryter ned fett så snabbt att det bildas ketoner som en restprodukt. Dessa är detekterbara i urin, blod och utandningsluft. Kroppen kan bränna glukos (socker), fria fettsyror, ketoner och alkohol och de som det finns mest av förbränns först. Om du äter socker förbränns sockret, om du dricker alkohol förbränns alkohol.
Ett av målen med att vara i ketos är att bli keto-adapterad, och det är många ketos-entusiaster som kämpar med detta väldigt länge. Det är nämligen inte samma sak att vara i ketos som att vara helt keto-adapterad. När man är keto-adapterad försvinner behovet av kolhydrater helt och hållet, man behöver inga prestationskolhydrater när man tränar och kroppen är läkt inifrån. Ingen inflammation, inga trötta binjurar, ingen läckande tarm och så vidare.
Väldigt få människor är helt keto-adapterade! De flesta som äter lågkolhydratkost är inte de. De har en bra fettförbränning och fungerar bättre på lågkolhydratkost, men känner fortfarande behov och sug efter kolhydrater och icke-mat. De har fortfarande inflammerade kroppar, stressade binjurar och psykiska och fysiska problem såsom trötthet, värk, tecken på åldrande och så vidare. Det behöver inte vara så!
Att keto-adaptera tar tid. Ge det tid.
Jag har ätit LCHF i ca 5 år men inte varit i ketos i närheten av 5 år. För varje år som går är jag i ketos längre och längre perioder, får lättare och lättare för att fasta, blir piggare, sover bättre, läker sakta men säkert men är absolut inte klar ännu. Om man har mer hälsoproblem än vad jag hade när jag började så tar det längre tid, och längs vägen lär man sig mer om sig själv och sin kropp.
Första steget i att bli keto-adapterad är att prestationsförmågan ökar, och för att nå dit behöver inte allt på insidan vara läkt. Det räcker att ha varit i ketos i ett par månader, och det behöver inte ens vara i ett svep. Man kan uppleva fördelarna även om man bara är i ketos då och då, det övar sakta upp kroppens förmåga att använda ketonerna som energikälla.
Är du keto-adapterad eller bara i ketos?
Får du alla hälsofördelar?
Men vad äter ni som fett om ni tar bort alla mejeri produkter?
Majonäs och smör?
Ister och talg.
Jag förstår inte riktigt vad man ska äta för att hamna i ketos. Tycker det står lite om vad man äter då. Jag har ätit lchf i över 1 år utan mjöler, sötningsmedel, nötter och frön och endast lite mjölkprodukter. Min kost består av grönsaker ovanjord, protein och fett. Vad gör jag för fel? Är så muskelsvag.
Läst denna? https://www.adlibris.com/se/bok/ketoguiden-100-recept-och-kostplan-for-30-dagar-9789177833857?campaignId=def538e7-d9a9-4769-97d6-243d7081ab2d
Finns som e-bok också.
Muskelsvag ska du INTE känna dig, du ska känna dig SÅHÄR: https://www.instagram.com/p/BpXqBkiAYia/?taken-by=highfatfitness
Som Martina skriver i inlägget så tar det tid. Vissa gör som jag och dricker ketoner för att bibehålla en keto-adapterad kost.
Vissa anser det som fusk men om man är som mig och inte klarar av keto diet så är detta ett bra tillskott.
Nej detta leder inte till ketos, det är inte ens fusk för det är inte ketos alls.
Jag försöker förstå detta med fettdrift och ketoadapterad men blir inte klokare nu. Är det alltså så som du skriver här att mkt få lyckas bli ketoadapterade? Jag vill ju att min kropp ska drivas av fett och jag vill ha en bra fetförbränning samt hälsofördelarna av ketos. Men är det just bara detta nästan ouppnåeliga ketoadapterad som gäller då, eller var ska jag lägga ribban? Och hur kan jag hjälpa processen nu mer än äta 70-80E% fett, träna, äta bra mat? Hittar inte de djupare mer vägledande inläggen om ketoadaptering/ komma in i ketos eller vad det nu är som krävs?
Har du läst Fettfrälst? Där går jag igenom hur allting fungerar rent kemiskt 🙂 Det är inte omöjligt, du gör helt rätt men det tar tid!
Hej!
Att kaffe försämrar ingången till ketos visste inte jag! *åh nej!!*
Hur och vem har kommit fram till det??
Jag har kört hårt i 2 månader att komma i ketos, enligt urinstickor är jag i liten ketos men har beställt blodmätare för att säkerställa detta. Men har inte märkt någon på vågen alls. Kan kaffe vara boven alltså?
Ja det är den! Jag köper den svenska original-varianten som heter probimage. Men är säkerligen ingen som helst skillnad på de två!
Som vanligt, tack för inspirationen. Själv har jag haft katastrofal fysisk och psykisk hälsa sedan övre tonåren (idag är jag 33). Bäljt i mig vatten, vräkt i mig vassleprotein och sojaprotein och allergener. Stressat och utsatt mig för undernäring. Fortsatt med det trots att både kroppen och hjärnan (ffa den sistnämnda sagt ifrån). När jag först slutade vassleproteinet var det som om hjärnan började läka. Det kändes som en slöja med plack låg på hjärnan och hade slagit rot i den. Jag märkte inte riktigt att det hade varit så förns jag slutade. Var som om detta rotsystem luckrades upp och försvann. Bokstavligen kändes det så. Tog bara några dagar. Det var kanske ca 4 år sedan och sedan dess har jag sucessitivt lagt på läkande friskfaktorer och blir sakta men säkert bättre. De senaste tillskotten är lysin, spirulina och l. plantarum 299v morgon och kväll. effekten av dessa tre (särskilt probiotikan) är helt fantastisk. Mycket mer energi, ett helt annat humör och aknen på ryggen som jag har haft på ryggen i tio års tid är helt borta. Min hy har ännu mer lyster.
En precis som du säger så tar det lång tid. Är inte där ännu på långa vägar. Har gått oilka pratterapier och dravel men jag märker att depressionen, sociala fobin och allt var det är sitter uteslutande i magen och hormonsystemet.
När det gäller ketosen är det något jag kämpar med fortfarande efter tre år eftersom jag inte får någon hjälp med mitt sockerberoende från psykiatrin. Klarar oftast inte att hålla abstinensen mer än en vecka vilket gör att jag måste börja om från noll hela tiden. Sålänge det är så kommer jag inte att kunna skaffa något jobb för den energin jag har idag räcker nätt och jämt bara till mina egna livsuppehållande processer och till att ha ett någorlunda socialt liv.
Hur som helst, jag börjar läka och jag tål saker som varit helt otänkbart bara för ett år sedan, som tex kryddor. Kan även äta tex mozarella utan att få några som helst besvär. Och det ger hopp!
Tack, det här var väldigt inspirerande att läsa! Var har du hittat l.plantarum? Jag är själv på jakt efter den, är det den här tro? http://www.amazon.com/Jarrow-Formulas-Support-Vegetarian-Capsules/dp/B003DKO9ME
Hej Martina!
Jag är lite kluven inför det här med kaffe/koffein. Många förespråkar kaffe inom högfett, tex Asprey/bulletproof. Vad är det som gör att du nu väljer att utesluta koffein? Har kommit ganska långt på min “högfett”-livsstil, istort enligt det du skriver i punkter ovan, men vill testa om det går att må “ännu bättre” vad gäller skärpa, energi etc. Funderar nu på om kaffet kan vara värt att testa att ta bort. Tycker dock om det och ser det som ett bra sätt att avsluta en måltid (plus i bulletproof coffee till frukost) för att inte vara sugen på att äta mer än jag behöver. Vore intressant att höra dina orsaker/synpunkter? (Tror inte att jag är ketoadapterad då jag ibland blir sugen på mina “triggers” mejeri och nötter, även om jag oftast står emot, i övrigt mår jag utmärkt:)) . Tack för din input!
Bra fråga! Anledningen till att jag försöker sluta med kaffe är för att återställa mina binjurar och min circadiska rytm. Jag vill vara pigg på morgonen och jag vill ha bättre hårkvalité, misstänker att detta kan ha med binjurarna att göra och att min kropp är under någon form av stress. Därför utesluter jag koffein just nu för att se vad som händer 🙂
Fast jag frågade lite av en anledning faktiskt. Jag ser många som uppfattar dig och andra lågkolhydrat-bloggare som att just själva kolhydraten i sig är stressande eller dåligt, när ni just som du skriver kanske mer menar snabba kolhydrater eller MYCKET kolhydrater från mindre bra matvaror. Många har börjat missunna sig spenat eller en morot för att de tror att de “inte tål” kolhydrater alls. Kanske kan det vara bra att förtydliga detta ibland. Bara en tanke i all välmening. Själv äter jag massor av grönsaker utan att någonsin komma upp i kolhydratmängder som man får med “vanlig kost”, så jag håller såklart med dig i det du menar.
Nej jag brukar lägga upp bilder på mina gröna smoothies, mina rotfrukter, sötpotatisar och bönor osv både på bloggen och på instagram, så jag tror inte många uppfattar mig som anti-grönsaksfantast 🙂 Jag är väldigt mån om tex RS.
Hur vet man att man är i det ena eller andra stadiet?
Jag är väl då 4,5 år efter dig i adapterandet 😉 men åh, sluta inte med kaffe. Min “tröst” är ju att Martina dricker kaffe – så då kan man fortsätta! Nej skämt åsido… VILL – men samtidigt inte – lägga kaffet på hyllan. Nån gång är man väl mogen för det.
Funderar över varför så många amerikanska “paleo-författare”, bloggare, och bio-hackers förespråkar lite mer kolhydrater ibland, särskilt för stressade kvinnor. Det verkar ju inte alltid vara det bästa att vara keto alltid, eller fasta, för det gör tydligen ofta stressade och binjureutmattade kroppar mer stressade vad jag förstått? Men du menar alltså tvärtom? Jag får inte ihop det men antar det bara är två olika synsätt 😀
Det man får komma ihåg är att väldigt, väldigt få personer är keto-adapterade så väldigt få har något vettigt att säga om det. Många amerikanska experter som testar keto gör det i 3 veckor och kommer därefter till insikt om att paleo är bättre för kroppen. Problemet är att det tar flera månader att bli keto-adapterad, och få är beredda att göra vad som krävs för att nå dit. Jag tror att keto är helt överlägset paleo för den som vågar gå all in och leva på det sättet, men paleo är absolut inte dåligt 🙂
Menar du verkligen alla kolhydrater? Innebär det att du anser grönsaker och de vitaminer och mineraler man får via dem är dåligt/stressande för kroppen? Menar du att det är hållbart och nyttigt i längden att avstå från grönsaker pga kolhydraterna i dem?
Jag äter jättemycket spenat, broccoli och blomkål bland annat men jag tycker inte att man kan räkna in dessa i gruppen “kolhydrater” de utgör ju bara några ynka procent av hela näringsintaget. Dessutom får man tänka på hur snabbt dessa få gram kolhydrater har en effekt på blodsockret, som med avocado till exempel. Avocado innehåller väl en 15g kolhydrater för en stor avocado, men den är ändå keto-godkänd eftersom blodsockerhöjningen blir så minimal och så utdragen att det inte får någon negativ effekt.
Vet du mojligen hur blodsockerhojningen etc ar for Machiamaia-notter, Brazil-notter och valnotter? Jag ater dessa regelbundet for att fa i mig tillrackligt med mineraler och fibrer, men stravar samtidigt mot att halla mig i ketos sa mycket som mojligt. Vad tror du? Ar de “ok” ur detta perspektiv? (Valnotter ater jag endast sparsamt, mest de bada tidigare namnda sorterna.)
Macadamia och Brazil ska vara okej, ett par stycken 🙂
Jag började äta LCHF 2009 men har under lång tid ätit godis, glass, choklad, bröd mm på helgerna, eftersom jag äter för att må bättre, men varken har diabets el sockerberoende.
Jag har tidigare inte viljat släppa mina kolisar, men efter att jag började läsa din blogg Martina(tack för tipset syrran!) mig inspirerad att bli den bästa versionen av mig själv! Jag “vågade” lova mig själv att äta LCHF under längre och längre perioder utan avbrott. Senaste åren har jag blivit striktare och striktar för varje månad. Från att avstegen bestått av godis och glass har jag nu tappat sugen helt för choklad som var en av mina största laster. Från att druckit kaffe med halva koppen mjölk tre ggr/dag bytte jag mjölken mot grädde (halva koppen grädde) till idag då jag dricker smör-te istället.
Nu för tiden när jag vill “äta” nå gott så blir det 25 g smör doppat i kardemumma el en kopp kaffe m 2-3 msk grädde, och det kanske händer 1 gg/v. Jag känner inte alls sug för kolhydrater! Det är fantastiskt 🙂
Mina framgångsfaktorer är att jag har ett väldigt starkt varför – jag vill må bra och vara lycklig – och det tror jag att jag kan bli med rätt kost.
Jag läser och förkovarar mig inom ketos och träning för att utvecklas och hålla fokus, Samtidigt som jag har tagit bort alla lockelser som bakverk och annat som kan få mig att tappa fokus.
Sist men inte minst blev jag antagen till Team Keto – så jag har världens bästa coach – tusen tack Martina!
Underbara Kamilla! <3 <3 <3
En fråga på detta. Jag har ätit Lågkolhydratskost i många år med avsteg i perioder av stress på jobbet. Så för ett år sedan satte jag ner foten och efter ca 6 månader upptäckte jag att suget efter skit”mat” försvunnit. Jag kan äta någon enstaka gång men jag längtar aldrig efter kh och oftast när jag ändå stoppar något sånt i min mun smakar det inte gott.
Är jag på rätt väg trots att jag inte känner den där energin och har svårt att gå ner i vik?. Det är inte så att jag funderar så mycket angående detta för jag vet att min kropp kämpar hårt pga mina ryggproblem och jag tror att vikt nedgången kommer när jag får ordning på stressen jag antar att kroppen har. Men det skulle vara kul att höra vad du tror om jag är på rätt väg ändå.
Ja det låter som du är på rätt väg, stress är något som hämmar viktminskning väldigt effektivt!
Tack ☺
Vad ska man dricka då på morgonen, om man inte kan dricka fettkaffe. Kaffet är ju bra att blanda smöret i.
Té eller yerba matté funkar för mig 🙂
Vad är yerba matté?
http://en.wikipedia.org/wiki/Yerba_mate
Yerba mate innehåller koffein det med. Det var ju koffeinet som stjälpte.
Då är det ört-té som gäller!
Jag ska testa att vara utan kaffe jag med, har försökt ett halvår utan att komma i ketos. Kan vara värt ett försök.
Jag gör smör-te, te m 25 g smör och MCT-oil mixa med stavmixer el magic bulet så det blir ett krämigt skum -supergott och nice att välja olika te sorter. Kan varmt rekomendera ICA eko havtorn och skogsbär -gudomlig!
Kaffet är helt essentiellt för mig. Utan det kan jag inte hålla mig från mat, och jag äter MYCKET när jag väl börjar äta för dagen (här är det andra saker än ren hunger som spelar in, mkt. mentala issues runt mat). Det, och light-dricka (för mig är det enorm skillnad på effekt mellan aspartam/sukralos/asesulfam-k eller polyoler, som jag går upp i vikt av) och LCHF-pannkakor på fiberhusk, ägg och kokosfett enbart. Fiberhusk har jag inga problem med, jag tror problemet ligger i alla nötmjöl man gärna öser i ihop med det. De pannkakorna ketosar jag enormt på – Sover gott 7h, vaknar glad och pigg, ohungrig osv, och går ner i vikt som en tok.
Perfekt? Långt från.. Jämfört med för fem år sen? HIMMELSVID skillnad. Hankar mig fram och förbättrar små steg i taget utifrån min livssituation. Den här bloggen är verkligen en inspiration, den fokuserar så på förbättring.
Martina, Jag förstår inte bilden, vad förmedlar den? Ett halvkilo kolisar som bränsle, med en kvarts mänska och överstruken lever och muskel, vs. 7kg fett, 8 människor och en överstruken kropp? *förvirr*
Tack! Jag förstår precis det där med kaffe, jag tror att det är en bra bit in i keto-adaptionen som man ens kan överväga att sluta med kaffe. Jag är där nu, men det har tagit tid och jag vet inte om jag kommer kunna sluta med koffein men jag hoppas!
Bilden visar fettdrift vs glykogen-reserven, det är inte en överstrykning på bilden det är ett försök att illustrera en dunk 🙂
Ha! Jag ser nu. Duh! 🙂
Ja, man får kämpa där man står helt enkelt, inte där någon annan står. Jag gjorde ett försök att helt sluta helt med alla former av fasta och flytande sötningsmedel t. ex. Jisses vilken katastrof, jag åt som en tok och blev stor som ett hus på ett par veckor.
Det är det jag gillar i din attityd. Som det här inlägget, det är inte dömande på ett Katrin Z-sätt, men inte heller fluff-fluff “klart man kan unna sig..” när det uppenbarligen inte är sant.
Tack! 😀
Efter flera års n=1-ande så har jag kommit fram till ketos. Jag var keto-adapterad eller keto-wannabe en lång tid. Men nu så.
Det är fortfarande koffeinet som stjälper, enligt min mening 😉 – Har oerhört mycket lättare för att blåsa ketosigare färger i ketonixen nu än jag någonsin haft under min tid som gravt koffeinerad.
Hälsningar / 8 gröna blinkningar på (Sport)ketonixen
Haha va grymt! Jag har slutat med kaffe nu….sedan snart ett dygn tillbaka! 😉
Vet du hur det är med roibos och yogite?
De är ju koffein-fria så det borde funka bra 🙂