Det är många som tycker att min livsstil är “extrem” för att jag mest äter kött och fett, knappt några grönsaker, zero carbs och tränar ganska hårt. Det händer att jag får kommentarer som “hur kommer din kropp må om 10-20 år!?” Som att svåra sjukdomar och tillstånd bara dyker på en från ingenstans. Nej, nej så fungerar det absolut inte.
35+ och friskare än någonsin
Ponera att min livsstil är helt åt helvete. Ponera att det är så våldsamt ohälsosamt “i längden” att äta kött och fett, träna hårt, meditera och experimentera med olika tillskott. Då vore det liksom inte rimligt att ha blodvärden som är tipptopp, regelbunden mens och ägglossning, stabilt humör och mående, utmärkt mentalt fokus och fysisk prestanda på elitnivå.
Man går inte därifrån till ohälsa. Ohälsa (både mental och fysisk) kommer smygande och blir långsamt värre med tiden, och ger ifrån sig fler och fler symptom. Det kan vara trötthet, dålig sömn, övervikt, hjärtklappning, oro och nervositet, det kan vara eksem, sura uppstötningar, diarréer eller förstoppning.
Hur svåra sjukdomar utvecklas
I många svåra sjukdomsfall talar man om en process över flera decennier. En riktigt uppmärksam person som spenderar en lång tid varje dag med till exempel body scanning: en typ av meditation där man rigoröst känner igenom kroppen och psyket som en daglig rutin, kommer inte överrumplas av sjukdom. Det är inte rimligt.
Precis som att jag får kommentarer som “hur kommer din kropp må om 10-20 år!?” får jag även oroliga kommentarer från personer som lever livsstilen själva men de säger; “jag har aldrig mått så bra som jag gör nu, men behöver jag oroa mig?” Och mitt svar här är NEJ! Om den nuvarande hälsan är god så är det mycket som talar för att den kommer att fortsätta vara det. Fortsätt bara checka in med dig själv, gör dagliga inventeringar och var proaktiv så kommer hälsan att fortsätta spira 🙂
Martina, du har helt rätt. Sjukdom, och framförallt metabol sjukdom kommer smygande. Mina morföräldrar, mina föräldrar och jag är ett bevis för det. Vi har ätit ”som alla andra”, mycket kolhydrater som ansågs vara basföda, typ potatis och mjölrätter i alla dess former. ”Sovel” alltså kött och fisk, tog man bara lite av för det var dyrt och lyx. För att stilla suget var det vanligt med både förmiddags-och eftermiddagsfika med kaffe (gärna grädde och socker) och kakor och bullar. Gott som bara den och ingen förstod väl faran med sådan kost. Att dessutom margarin av kostnadsskäl slog ut smör var väl bara en bonus både för läkemedels – och livsmedelsbolagen, men knappast för hälsan. Mina morföräldrar och mina föräldrar drog så sakteliga på sig både cancer och hjärtsjukdom med många års plågor och långsam död. Jag har 3 stenter insatta samt inflammerad kropp. Försöker äta ketogent men det verkar inte ”bita på mig”, det kanske har gått för långt. Jag är 65 och lider av svår ångest, depression och mycket värk i kroppen. Jag klagar inte, bara konstaterar. Jag beundrar dig enormt. Att kunna ta till sig den kunskap du har gjort och använda sig av den i praktiken är inget annat än fantastiskt inspirerande. Tack för att du sprider det du lärt dig. Vi är många som behöver det. Tack.
Tack Mats, det var fint sagt!
För att leva längre ska man ju äta mindre energi än vad man behöver. Alltså att alltid ligga på minus i kalorier. Vad tycker du om det? Stressar det kroppen eller den vänjer sig och lugnar ner processerna i kroppen. Finns det några andra fördelar med ligga under sitt behov.
Kroppen borde ju gå in i sparlåga, annars hade man ju försvunnit helt.
Kul att höra dina tankar om det?
Ja, ett annat sätt är ju att bara vara i ketos istället så får man alla fördelar utan att behöva svälta. Svält och ketos är samma rent biokemiskt.
Ok, jag förstår. Jag tycker det är så intressant att lära mig allt om hur allt hänger ihop i kroppen. Men är det inte väldigt stressande för kroppen att ligga på underskott hela tiden om man äter hälsosam blandkost gämfört med att äta tillräckligt men att vara i ketos?
Är det verkligen samma process som sker i kroppen, mer än att man ju slipper gå hungrig med blandkost?
Japp, givet att kaloriintaget är tillräckligt lågt.
Tack för svar, då har jag lärt mig något nytt! ?
Jag spånar vidare på detta spåret lite till. Om det nu är läkande att vara i antingen ketos eller om man hellre väljer att äta mindre än vad man behöver med hälsosam blandkost. Kan man läka ut kroniska sjukdomar då? Jag tänker att många sjukdomar börjar med inflammation i kroppen och sen blir det dominoeffekt och olika krämpor börjar… Hur länge tar det innan kroppen börjar läka ordentligt då? Hur mycket kalorier mindre är då aktuellt för att få samma effekt som att vara i ketos?
Det blev många frågor, men jag tycker att du är så smart och vet så mycket och är en bra vägledning för mig och min hälsa??
500kcal per dag blir ekvivalent ungefär.
Det är ju inte så mycket ändå. Jag undrar dock vad som händer om man går ner så mycket så man blir för mager? Någongång måste det väl så åt andra hållet och bli ohälsosamt. Jag vill bli av med min inflammation och gör redan vad jag kan, men det har inte hjälpt mer än lite åt det bättre sista åren. Tack för hjälpen?
500kcal är svält. Svält och ketos är som sagt samma rent biokemiskt men, på 500kcal tappar man för mycket muskelmassa för att vara hälsosam och får i sig för lite näring så det är allmänt en väldigt dålig idé. Det har kommit många olika vlcd dieter som många väljer framför att äta ketogent, med stort lidande som följd. Jag fattar verkligen inte varför. Är det så najs med carbs att man hellre blir helt ofungerande än käkar och mår bra?
Oj, nä nu missuppfattade jag dig helt! Jag förstod det som att det var – 500 kcal/dag, inte att man skulle leva på ENDAST 500 kcal.
Jag tänker på dom som säger att man lever längre och friskare om man äter mindre än behovet. De äter ju mer än 500 kcal om dagen väl? Vad innebär det i praktiken då? Eller handlar det egentligen mest om att korrelationen intag och utgifter i kcal bör vara samma för att hålla kroppen mest hälsosam i längden? Människor har ju överlag en förmåga att öka i vikt lite för varje åroch krämporna därefter…
Själv är jag magerlagd men har krämpor och ingen fungerande circulation och magproblem. Har gett mig tusan på att jag ska finna en lösning för att må bättre kroppsligt.
Aha! Det finns lite olika nivåer av lågkalori för hälsa, såhär:
1) VLCD = typ 500kcal/dag för maximal viktminskning, fettminskning och ger på köpet ketos via svält. Viss generation sker, kroppen sätts på paus, man får i regel ingen ägglossning osv.
2) Kronisk underätning = ingen ketos, kroppen kan fungera som den ska, man lever troligen längre än normalätarna men kan åldras mycket visuellt om man har mycket blodsockersvängningar (AGE-formations osv)
3) FASTA = kompensatorisk underätning, dvs ta igen för alla gånger man överätit och låter då kroppen “gå ut med soporna” och städa lite.
4) KETOS genom stort fettintag = kroppen kan ha alla funktioner i full gång, inkl muskelbygge, ägglossning, hårväxt, allting som kräver energi + “gå ut med soporna” genom kontinuerligt autofagi.
Finns det någon orsak till att inte äta keto om man som jag drabbats av hjärtinfarkt?
Äter ”standardmediciner” efter infarkten som jag ska äta livet ut plus att sjukhusets dietist rekommenderar att undvika rött kött och animaliskt fett. Jag vill optimera min hälsa men har svårt att hitta information som handlar om oss som redan drabbats av sjukdom. Tips på läsning?
Jag hade läst lite artiklar om det, botaniserat och letat mig fram https://academic.oup.com/jn/article/132/7/1879/4687418
Tusen tack Martina för länken – här ska läsas på!!!??
Pannbiff på köttfärs, hjärta, lever med en klick talg på till frukost samt en kopp kaffe med kokosolja ? Dock träningsvärk i magmusklerna dock efter gårdagens yoga-pass, kändes utan kroppsscanning ? haha.
Jag förstår mig inte heller på alla tvivlare när det man gör visar på uppenbar framgång och god hälsa. Antar att de tror att det är för bra för att vara sant, att folk har förlikat sig med att må dåligt och tror att det ska vara så. Väldigt tragiskt
Vi är ett par pensionärer som just kommit hem från en resa (ej coronasmittat område) Vi har se senaste 20 åren försökt leva efter LCHF/ Paleo med så rena råvaror som möjligt. Hade bra värden efter test hos Werlabs i januari. Denna resa var en All-inclusive resa med hur mycket god mat som helst och vi bestämde att äta allt den här veckan plus att vi skippade kosttillskott som vi brukar ta! Vi åt bl a bröd, potatis, efterrätter och glass i stora lass! Dock inte läsk…där gick gränsen. Vid hemkomsten fick vi värdens förkylning. Ingen av oss har varit ordentligt förkyld de senaste årtiondena fastän vi ofta träffar barn och barnbarn. Vi har tidigare gjort resor där vi kunnat välja att äta bra mat och aldrig blivit sjuka! Min tanke är nu att vårt immunförsvar blev så nedbrutet av denna koständring på bara en vecka att förkylningen kom som ett brev på posten! Jag trodde vi skulle klara att äta skräpmat i en vecka…men tydligen inte!
Nej tyvärr kan man drabbas snabbt om man börjar äta skräp och även alkohol :/
Hur gör du din meditation? Gör du den direktsänt du vaknar och ligger kvar i sängen, eller går du upp för att sitta upp någon annanstans? Lyssnar du på någon guidad meditation som räknar ner dig i avslappning osv?
*direkt haha
Jag kör vipassana meditation en till flera gånger per dag, alltid sittande. Ingen guided meditation eller något sådant.
Well said! Som någon sa, jag lever 1000 gånger hellre med detta några decennier till och mår bra tills det tar slut än att genomlida de 30 hittills fruktansvärda decennierna av ohälsa och sjukdomar.
Idag blev jag förresten galet glad när en kille i min klass berättade att han försökt äta keto men misslyckas med fettet. Fick låna ut din keto bok med stor lycka 😀
Najs!
Eyy, kan man läsa din forskning någonstans? Om man har tillgång till diverse fosknings-databaser?
Eyy, det kan man när det blir publicerat 😉
Ahhh! I feel with you, jag hade en artikel under review i 1,5 år innan den blev accepterad. Återstå att se när den är publicerad ?
Länkar du när dina blir publicerade? 😉
Ja såklart jag är jättetaggad på att mina artiklar ska komma ut! Om inte förr kommer det väl en 4 stycken inom 2 år, men hoppas såklart det ska komma tidigare än så.
Senaste veckan eller så har jag sett många videor på Youtube med en kvinna som ätit carnivore i 10 år nu och mår toppen! Kelly Hogan heter hon. Intressant att se folk som ätit så i typ 10 år.
Finns ju ett par som har ätit så i flera decennier. Kvinnan är 45 och ser ut som 23 och hennes man är 60+ och ser ut som 35, helt sjukt.
Coolt! Vad heter de?
https://www.instagram.com/p/B8wse0AAv2j/
Tack, vad kul!
Jag har mycket ungdomar runt mig på min arbetsplats, och det händer då och då att min kosthållning ifrågasätts. Oftast av veganer (den typen av veganer som nästan bara äter färdigmat och bars)
Jag svarar bara med min vänligaste röst att jag tror på devisen “ät upp till bevis” Om man är frisk och har fina “värden” så bevisar kroppen själv att man lever sunt, och hållbart, tycker jag. Jag är 52 år och har varit svårt sjuk i utmattnings syndrom, och är inte helt återställd än. Men trots det så är det jag som är förkyld max en gång per år, trots att jag ständigt har folk runtomkring mig som sitter och hostar på jobbet. Nämnda snabbmatsveganer är sjukskrivna för förkylning ca 1gång/månad, och de kvinnliga mår synbart skit varje gång de har mens. De är så trötta att de nästan faller ihop över skrivbordet. Medans den utbrända tanten jobbar vidare 😉
Haha!
Hej Martina! Hur klarar du alla negativa kommentarer på din livsstil, som allt för ofta beror på avundsjukan!? Jag är snart 60 år, mår superbra, äter bra, tränar regelbunden, är nöjd med min kropp och med mitt liv – och ändå får jag ungefär samma tråkiga kommentarer- ”du ska se, snart tar åldern ut sin rätt, snart kommer krämporna m.m”. Det är nästan som om man måste be om ursäkt för att man är frisk!?!
Tycker numera mest synd om folk som inte förstår hur man kan påverka sitt eget liv!
Tack i alla fall för all inspiration som dina inlägg ger (även om jag själv inte är helt keto ?)
? Grethe
“alla negativa kommentarer” ptja, om du läser alla kommentarer här så ser du att det är 90% positiva eller mer 🙂 Jag är ganska stålsatt när det kommer något negativt så jag bryr mig inte så mycket.
Men ja du har rätt, i många fall är det nog avundsjuka för att många mår tyvärr inte så bra :/
En fråga- mycket tacksam för svar för jag hittar inte någon vettig som har skrivit om det? jag tränar alltid på morgonen, innan frukost, och har i flera år bara tagit en shake efter med EAA och ibland proteinpulver. Sen gillar jag att äta en lättar lunch- typ massa grova grönsaker och 150-200g av kyckling/fisk etc. Blir inte hungrig på eftermiddagen men äter en stor bra middag runt 19 med mycket ugnsbakade grönsaker som pumpa aubergine etc och 150-200g kyckling och blir mätt. Sen kvällsmål- som jag blir mätt av- men jag kan inte sluta äta! Jag är mätt men suget att ta mer ändå är för stort och slutar alltid med matkoma innan sängen- inte bra för sömnen!!
Men – jag vet att du skulle säga ”är tidigare middag, bort med grönsaker, in med mer fett (även fast jag lätt kan äta 150-200g smör på kvällen till mitt kvällsmål) etc- MEN det jag undrar är- kan frukost- typ lägga in en stor omelett och lägga till lite mer på lunchen göra att jag blir mer ”nöjd” på kvällen och kan sluta äta? Jag blir ju mätt på kvällen och är inte hungrig till middagen, men när jag väl börjat kan jag inte sluta… Kan frukost lösa det ”automatiskt”- eller vad säger du? Är aldrig hungrig på morgonen och är nöjd med min vikt idag, så vill helst inte lägga till mer mat och fortsätta ”överäta” på kvällen
Om du slutar med EAA och ökar fettmängderna kommer du bli mer mätt 🙂 Skippa smöret och ersätt med talg eller bara fetare köttbitar så överäter du inte lika lätt.
Så alltså- tror du att införa frukost istället för aminosyror kan minska överätningen på kvällen? 🙂
Japp! Det tror jag 🙂
Känner igen mig jättemycket i detta, man tränar på morgonen och tycker sig vara nöjd med måltiderna under dagen men på kvällen är man bottenlös. För mig är tricket ordentligt med protein och fett till frukost, ägg och köttfärs stekt i ordentligt med smör eller talg är standard. Äter jag det så räcker det med en portion till lunch och en till middag kl 17 och sen är jag varken hungrig (eller sugen på nåt) förrän frukost nästa dag.
Vill också lämna en kommentar på detta och säga precis samma sak! Ät ordentligt på morgonen så blir det mindre bottenhål på kvällen. Jag har själv tampats med hetsätningar varvat med svält men med ketogen kost och ordentlig frukost (ägg, bacon stekt i talg oftast) och lunch så blir kvällen lugnare, även när sista målet blir kring 17-17.30.
Spännande! Ska våga smyga in lite mer mat under dagen och se! Tänkte även experimentera med mer carbs från kall potatis och ec lite havregryn etc för att se hur kroppen reagerar!
Som jag förstått det äter massajer mest kött och blod. De ser ju varken feta eller sjuka ut, och har fina tänder. Kan ju knappast vara ohälsosamt och cancerframkallande utifrån vad vi ser där.
Vissa sjukdomar som ex bröstcancer märks ju vanligtvis inte före knölen hittas eller det syns på mammografin, samma gäller hudcancer som uppstår i en leverfläck.
1) åh, vilken outfit! älskar!
2)bra förklaring
3)du har ibland skrivit om att du i dina unga år åt vegetariskt, och mådde kasst. Hur lång tid gick det efter du ändrade livsstilen tills du mådde bättre, bra, toppen?
Det tog 3 veckor och sen gradvis bättre under flera år.
& Tack jag gillar också den outfiten 😀
Jag håller helt med. Folk har dock olika syn på vad som är ”bra”. Jag kan ju omöjligt tro att en person som äter vitt bröd och oboy varje dag mår bra. Eller så kan vederbörande må så mycket bättre utan att veta om det :). Inte min sak att döma men det är lite snårigt med begreppet hälsa och att må bra. Folk har för låg standard för sig själva ;).
Håller verkligen med om det!
Det är coolt hur du här lär ut hur man kan använda sin inbyggda kunskap att lysssna in och uppleva själv, vad som sker. Gillar att du tar body scanning som exempel, det skulle ju egentligen räcka med en minut när man förstår tekniken.
Verkligen, jag håller med för man känner direkt tycker jag!
Ja, och intressant hur det som sker i tankar och känslor helt påverkar kroppsliga sensationer. Idag under meditationen kände jag mig uppblåst i magen och hade obehag i benen som var ganska starka, och allt detta upplöses direkt när jag öppnar ögonen ?
Ditt resonemang låter väldigt sunt och köper det totalt. Jag brukar även tänka att eftersom vi inte helt har facit så lever jag hellre med kvalitet än kvantitet ?