Jag publicerade de här korvarna från Lidl på min instagram. De är baconlindade korvar med hög fetthalt och låg kolhydrathalt. Först tänkte jag att äsch, jag kanske inte ska visa mat som inte är “clean” men… så började jag fundera på konceptet clean food som fullkomligt exploderat det senaste.
Clean food… clean living
Jag kan tycka att det blir jättelöjligt med clean living i Norden där allting är så himla clean redan. Det är antagligen hälsosammare att dricka vatten ur Mölndalsån än att ta en drink på en kinesisk krog, eller köpa det värsta man någonsin kan hitta inne på Netto jämfört med ett indiskt gatustånd.
Vad är dirty food?
Processat? Antibiotika? Vegetabiliska oljor? Rökt? Stekt? Mjöl? Glukossirap?
För mig är det först och främst inflammatorisk mat och dryck med innehåll som kroppen upplever som ett gift. Växtoljor, socker och sötningsmedel, stärkelse och de flesta typer av mjöl, alkohol och sådant. Ett grovt bröd är exempel på vad många tycker är nyttigt men som i själva verket är ett otroligt processad produkt med massor av socker i.
Vad väljer du?
Jag äter hellre ölkorv än en smörgås gjord på grovt bröd för ölkorven höjer inte mitt blodsocker och jag kommer inte få några magproblem av den. Om jag skulle tvingas att äta någon av dessa varje dag i 1 månad skulle jag nog fortfarande välja ölkorven faktiskt, för trots att den är processad så skulle den ge mig mindre hälsoproblem än mackan till höger.
Var lägga ribban för clean food?
Personligen vet jag inte om jag är beredd att betala vad som krävs för att köpa all min mat ekologisk och från en gård. Jag tycker att det blir för dyrt. Jag bodde i Taiwan i 2 år och åt bara skräp, och det åldrade mig signifikant. Sedan bodde jag i Shanghai i 3 år och åt 90% hemlagad mat köpt från Kinesiska matbutiker och lyckades fixa väldigt många hälsoproblem. Mattias åt 60% utemat och fick stora hälsoproblem, så där spelade det stor roll.
I Sverige tror jag att hemlagad mat från “okej” livsmedel är bra nog, om man samtidigt tränar, skippar alkoholen, mediterar, arbetar med sin stress och sådana saker. Men jag vet inte, vad tror du?
Jag har svårt att tro att lite “junk” från tex en korv eller så påverkar särskilt mycket, när man har övriga pusselbitar rätt.
Sen undrar jag också om det är jag som är oseriös som glatt käkar en korv eller lite Norsk “giftlax” när det bjuds, jämfört med andra “influencers” som bara verkar äta gräsbetad entrecote, ekologiska gurkmeja-smoothies och handplockade bär?
Är det verkligen bara jag som har den här “fuck it”-attityden? Jag kollar bara på mina resultat och det som är mätbart, resten är skitsamma för mig.
Tillägg: Det här inlägget skrevs för några månader sedan och jag har sedan dess börjat fokusera mer på bra kött kvalité och närproducerad mat så jag börjar gå mer åt det hållet, även om jag fortfarande tycker att ‘lite skit är skitsamma’ 🙂
Jag har på senaste tiden börjat förstå hur fruktansvärt mycket växtskyddsmedel som finns i precis alla växter som odlas jorden runt
Enbart av den orsaken skulle det vara skäl att dra ned på grönsaker, nötter, frön, ris, potatis etc för att minska gifterna i kroppen. Läste någonstans på nätet att alla människor på hela jorden (!) har ett växtskyddsmedel, s.k. neonikotinoider, som är ett nervgift, i sina kroppar nuförtiden! Man tror nu att just det växtgiftet är en delorsak till bidöden i världen. Det har använts precis överallt inom jordbruket sedan 80-talet pga att det ansågs mindre giftigt för människor. Men man tror nu att det tar död på insekter, fåglar, maskar och mikrolivet i jorden. Det finns även i binas honung! Det har nyligen blivit förbjudet att användas inom EU på blommande växter som lockar till sig bin men är fortfarande tillåtet på andra växter. Varför har jag snöat in på det här? Därför att jag hade tokshoppat en massa härliga tulpanlökar som jag skulle plantera på min odlingslott för att bina skulle lockas dit tidigt på våren och pollinera mina bärbuskar. Efter ett tags nätshoppande började jag undra varför i all världen det finns ekologiska tulpanlökar till salu så jag började googla. Jag önskar nästan att jag inte hade gjort det. Det var inte någon rolig läsning. Har nästan tappat lusten att odla överhuvudtaget. Det känns som att det är ingen ide med alla gifter överallt och mina inköpta växter som alla tycks vara impregnerade med okända ämnen. Åtminstone så förstår jag bättre nu varför man bör köpa ekologiskt om man kan. Jag börjar undra om kött kanske det nyttigaste man kan äta nuförtiden? Och animaliskt fett? Undrar om de använder växtskyddsmedel för att odla kokosolja?
Tror verkligen du är något på spåren här.
Jag har jobbat med allt möjligt och sett många baksidor, skitjobben.
En fabrik som tillverkar sladdar, elektronik osv. förbrukade mer plast på EN dag än vad jag gjort i hela mitt liv. Det slängdes aluminium och skumma grejer. Inget sköttes korrekt ur miljötänket. Allt material importerades från Asien och byggdes ihop i Sverige, sen stod det “Made in Sweden” på förpackningen.
Dessutom så grävs vissa metaller fram under vidriga förhållanden för båda människa och djur.
Även jobbat med containers och import av kokos, thaimat, nudlar osv.
Och man blev sjuk tillslut och hostade konstiga partiklar. Dessutom sjuka mängder som importerades, mest kolhydrater.
Människor TROR att de räddar naturen när de avstår kött och bla bla…
Men fällorna finns överallt.
Jag må vara ett svin, men naturen ligger inte i mina händer. Jag använder riktiga pälskläder som är minst 100 år gamla från släkten. Ingen plast alls i min garderob.
Tvättar mig med såpa, äter mer eller mindre bara kött, fett och grönsaker. Reser aldrig. Tror faktiskt jag gör mindre skada för naturen än vad någon vegan gör 🙂
Blir smått upprörd när folk attackerar om miljöfrågor.
Wow tack för din kommentar, så otroligt intressant att veta! Jag tror också att du är mer miljövänlig än vilken vegan som helst 😀
Fråga;
Anser du att stevia och xylitol inte är inflammerande och att övriga sötningsmedel är inflammerande?
Nej det skulle jag inte påstå.
Jag tillhör en av dem som aldrig frivilligt äter utanför det jag räknar till LCHF (äter mejerier och små mängder morot, och räknar mer på kolhydrater per dag än per livsmedel). Orsaken till att jag håller mig ganska strikt är dels min personlighet. Det är väldigt bekvämt att ha principer att hålla sig till så slipper jag ta beslut vid varje enskilt tillfälle. Dels är det av välbefinnandeskäl, jag har antagligen IBS, vilket jag haft i hela mitt liv, men trodde att jag helt enkelt “var begåvad” med en bubblig mage. Sedan jag började med LCHF (av fåfänga skäl) har jag inte bara kunnat hålla min vikt, jag har dessutom blivit befriad från min oroliga mage, jag får inte heller längre extrem kramp i mina fötter på nätterna, och jag är sällan förkyld.
Sen bryr jag mig inte om hur “cleana” andra är. Det är deras ensak, och hur jag äter är min ensak 🙂
Jag är nästan glad att jag är så känslig vilket gör att jag kan “skylla” på min mage i sociala sammanhang. Hittills har alla respekterat när jag säger att min mage inte tål kakor, pasta osv. Skönt 🙂
Helt klart så instämmer jag med dig. Det Måste finnas en balans i tillvaron. Finns inte “Fuck It” med som ett användbart Verktyg i den egna uppfattningen, är man såld till andras total-påverkan. Jag har ett Verktyg som stavas annorlunda (Deee Skiiiiter Jag I…) en absolut nödvändighet om man ska kunna gå på djupet, utan att drunkna.
Ska Allt vara Clean så är man riktigt nära en fanatiskt Mind Tripp. Det kan sluta i en Andlig Anorexi.
Det blir ett fokus på EN del av livet, visserligen en Viktig del, men så mycket energi läggs på ett specifikt område att det kommer att saknas på andra vitala områden.
Följer man “Clean-gurus” så KOMMER Problem, eftersom det sista inslaget ska toppa det föregående…
Det blir mer ett test på “Hur JAG-Svag är jag” som “bör” upptäckas innan man är “utplånad”.
Din Hälsoresa är Hög Intressant eftersom du kombinerar Distans med Riktig Djuplodning, och kan förmedla det, på ett Lättförståeligt och Intressant! sätt.
Jag äter ungf. 90% Frukt, Nötter å´ Fröer + tillskott i olika former, det allra mesta Ekologiskt, resten är väl “skräp…” YTTERST lite animaliskt, eftersom jag är Djurvän. Men skulle inte ha problem med en Buffé, eftersom det sker så sällan.
Det är VIKTIGT för mig att ta seden dit jag kommer, utan några konstigheter.
Panta Rei – Allting Flyter… och det gäller att Bestämma riktningen själv!
Låter bra Stefan, intressant att du äter så mycket frukt! Inte många som hänger här gör det 🙂
Clean ???
Dom här annonseras det vilt om på tv, snälla föräldrar och vem som kan tänkas köpa dem till barnen läs på innehåll och låt bli!!!
https://www.apotea.se/monkids-d-vitamin-plus-kalcium-60-st-tuggtabletter
Rörsocker, glukossirap (tapioka), vatten, förtjockningsmedel (pektin), trikalciumfosfat, arom (jordgubbe), surhetsreglerande medel (citronsyra, natriumcitrat), färg (antocyaner från svart morot), vitamin D3 (kolekalciferol), ytbehandlingsmedel (solrosolja, karnaubavax).
Ja det var ingen dålig ingredienslista 😀
För egen del handlar det inte bara om min egna individuella hälsa utan kanske främst om den gemensamma världshälsan och det etiska känslomässiga avkall som mina vardagsval innebär.
Jag köper gräsbeteskött från en gård nära mig pga att jag faktiskt HAR råd med det, samt att dom har mycket roligare köttbitar 🙂 på ica finns ju bara köttfärs och filé typ, där jag handlar blir det både oxsvans, oxkind och lammhals. Kan också få tag i fläskkotlett där med riktigt tjocka fettkanter, detta har jag aldrig sett i vanliga matbutiker. Hade antagligen ätit mindre cleant än jag gör om jag vore mindre intresserad av matlagning kanske. Väljer för det mesta ekologiskt pga vad djuren blir matade med och att det kan påverka fettkvaliteten i vad jag själv får i mig av proteinet.
Det saknar jag faktiskt, att köpa lite roligare delar… det vill jag börja med!
Håller med till 100. Det är klart man vill sopsortera, äta ekologiskt och närodlat men….. Det blir lite löjligt när folk säger att det är jätteviktigt att använda fluorfri tandkräm när vi får i oss mängder med fluor via dricksvattnet. (ps jag köper fluorfri i alla fall) och korv har man ju alltid fått höra är skräpmat men det höjer ju inte blodsockret nämnvärt som en fullkornsmacka eller gör att det börja blöda i psoriasisen i alla fall. I alla fall inte om man tex köper korven och slänger brödet som jag alltid gör. Nä, jag tror inte att odlad lax är så fruktansvärt jämfört med kvicksilverströmming från Östersjön eller pasta eller kladdkaka. Allt är relativt och i länder där de bara äter typ ris och lök som i Indien så har vi det jäkligt bra.
Hoppas inte det är så mycket fluor i dricksvattnet :/
Med egen brunn får man kolla med ett eget vattenprov inlämnat till kommunen.
Annars i kommunala VA-nätet gäller detta:
http://www.svensktvatten.se/vattentjanster/dricksvatten/riskanalys-och-provtagning/kemiska-amnen-i-vatten/fluorid/
Haha ? Jag är en av de där super-clean som är väldigt petig med vad jag stoppar i mig när jag äter ute. Men det beror främst på mina hälsoproblem, vill inte riskera att bli sämre. Har haft magproblem sedan över 9 år tillbaka, läkaren sa IBS, men jag tror mer på IBD eftersom det triggas så lätt och verkar inflammatoriskt. Har dessutom hashimotos och ett väldigt känsligt blodsocker….
Så idag har jag enbart druckit benbuljong med kokosolja och gurkmeja i för att hjälpa tarmen att läka, sen till middag blir det renskav stekt i en massa smör och ruccola. Trots ketogen kost måste jag verkligen tänka mig för så jag inte måste parkera på toan halva dagen…
Det förstår jag verkligen, är man så känslig är det inte värt att chansa!
Det pendlar lite för mig beroende på vad jag har för ekonomiska tillgångar, så att säga. Har jag råd köper jag gärna i första hand ekologiska produkter, främst eftersom jag lever efter tanken att det är det mest hållbara alternativet för mig och omvärlden. Om jag däremot har stram ekonomi så har jag inga problem med konventionella produkter. Käkar dock inte importerat kött eftersom jag inte har koll på boskapshållningen i de olika länderna. Ogillar också tanken på de långa transportsträckorna. Sen om jag går ut och käkar buffé så bryr jag mig ytterst lite. ?
Hehe ja buffé är sjukt svårt att styra, de kan vara precis vad som helst och man får typ hoppas på det bästa 😀
Det finns fler med fuck it-attityd! 😉
Jag är extremt oortodox och “äter vad jag vill” även om en del säger att “det får du väl inte äta?!”. Och det betyder att jag äter sånt jag vet att jag inte triggar på – dvs småkakor ? har vid ett tillfälle inmundigats sen hag slutade m socker i somras. Jag fick ångest av det såklart, en stund senare. Men jag triggade inte överätning på det.
Skönt!
Hej Martina! Delar helt din”fuck it” attityd!Lite mer avslappad attityd till vår mat vore hälsosamt!Får nog fler som vill dela denna livsstil!80/20 regel till att börja med!Fasta 20% av veckan tillen början t ex!Mycket ”skit” försvinner och skön känsla infinner sej!Kanske ett problem är den förändring som sker i livet när mat upptar mindre tid!Man får värdera om sin tid och skapa nya tänk och vanor!Skrämmande för en del och spännande för en del!Keep up the good work☀️☀️
Grymt! 😀
Såhär tänker jag: Good enough.
Jag har förmånen att kunna odla en del av familjens grönsaker, bär och örter och delar av skörden räcker nästan ett helt år Då tänker jag att de grönsakerna är näringstäta och förhållandevis giftfria och hyfsat ekologiska eftersom de är matade med skit från mina egna hästar (hästarnas basföda är gräs/hö (just i år ekologiskt, haha) med lite mineralförstärkt pellets, biotin och magnesium. Ingen havre för de blir “dampiga” av det ; D ) och med bokashikompost från hushållet. Då gör det inte så himla mycket om det blir lite Netto/Lidl-grönsaker eller korv emellanåt. Samma med köttet. Jag köper alltid svenskt men inte så ofta ekologiskt även om vi ibland unnar oss kött från en gårdsbutik. Och samma med fisken. Finns det bra fisk till vettigt pris köper jag det, men ibland äter vi också norsk “giftlax”. Vi är fem personer och det finns en gräns för hur mycket av hushållspengarna som kan gå till mat. Good enough, liksom. Och vatten har vi i brunnen. Nej, vi har inte gjort någon analys på det men det är det godaste vatten jag någonsin har druckit.
Så istället för att lägga energi på om vi ska äta hängmörad, gräsbetad entrecote eller vanliga svenska fläskkotletter, försöker jag begränsa mackätandet och drickyoghurtkonsumtionen hos barnen. Det går faktiskt ganska bra :). Dotterns senaste matsäck på utflykt var just ölkorv och hemgjord smoothie på bl a rysk yoghurt, philadelphiaost och grädde. Good enough!
Bra inlägg , ibland blir man stressad av allt man måste undvika för det är inte clean nog att äta, men har släppt det nu och äter som vanligt och unnar mig ekologiska produkter lite då och då.
Jag köper i princip bara ekologiskt när priset jämfört med det oekologiska är försumbart. Men jag har ändå funderat en del på detta på sistone. Finns det några tillfällen, eller några råvaror där det är viktigare att köpa ekologiskt? Nu äter ju många här kanske inte frukt, men jag har läst att det t.ex. skillnaden mellan ekologiska/oekologiska vindruvor är större än ekologisk/oekologisk avokado.
Vad tror ni gäller för kött/fågel/fisk/olika delar av djuret? Jag försöker köpa svenskt så ofta jag kan, men inte ekologiskt. Men jag har länge funderat på om det t.ex är viktigare att inälvsmat såsom lever är ekologisk (för att avgiftning sker där)? Eller om det är viktigare att feta produkter är ekololgiska (eftersom gifter lagras i fett).
Har någon några synpunkter på detta?
Håller med dig, man behöver prioritera. Jag tittade noga på innehållsförtecknkngen när jag började med keto på kokosmjölk och såg att den ekologiska, kung markanta, var det enda märket i min affär som var riktig kokos. Dom andra märkena var någon sorts koncentrat. Vet iofs inte om det är dåligt men vill gärna äta naturligt. Blir mycket kokos för mig.
Tyvärr är kung markattas kokosmjölk i konserv vilket ska vara dåligt pga Bisfenol, men jag kör på det till jag hittat något bättre.
Finns ju ett thailändskt märke, 1L som säljs i Thaibutiker som är 100% kokos med högt fettinnehåll. Vet inte vad den heter för kan inte thai men stor vit förpackning.
Garants kokosmjölk är iallafall på pappersförpackning. Innehåll 75% kokosextrakt och vatten.
Finns på Hemköp och Willys.
https://www.hemkop.se/produkt/Kokosmjolk-17-18procent-101210320_ST
Kung markatta har ingen bisfenol i sina konservburkar så ur den aspekten behöver man inte fundera på det.
Aha tack för infon! Då fortsätter jag med den, har för mig att det står just kokoskött på innehållet.
Willys har i Tetrapak lila och rosa kokosmjölk och grädde…dock ej ekologisk!
@ Paula: https://www.naturskyddsforeningen.se/vad-vi-gor/jordbruk/5-viktiga-varor-att-byta-till-eko
helt rätt, alla har väl ‘rätt’ att göra och äta vad de vill. är själv inte hard core, men lagar 99% av all mat (keto/carnivore typ) själv, lever och städar giftfri so gott det går annars, väljer eko om det går och köper kläder i naturmaterial.
Good enough tycker jag!
jag håller med. nu är jag iofs inte särskilt hardcore öht – jag äter LCHF på ett sätt som passar och funkar för mig. däremot har jag varken lust, ork eller RÅD (ekonomiskt råd) att äta ekologiskt osv.
jag nöjer mig rätt bra med att så länge jag äter bättre än jag har gjort tidigare i mitt liv, och så länge jag får effekter som är tydliga, är jag rätt nöjd. jag har resten av mitt liv på mig att åstadkomma diverse förändringar och känner – för en gångs skull, inte att jag måste genomföra alla på en gång. vilket fick mig att halka undan temat en aning, men iaf ^^
Tycker jag låter som en sund inställning 🙂
Tänker att det beror på vad man vill uppnå. Jag kan absolut gilla “clean”-tänket för min kropp, men svänger mer och mer åt närodlat/eko pga politiska åsikter. Att det börjar väga över rätt rejält för mig med att inte ha ihjäl jordklotet liksom. Så jag försöker nog mer äta “för min kropp” inom ramarna för “för planeten”, än tvärtom. Fast eh, just nu är det nog mest “för min plånbok” om jag ska vara helt transparent, haha!
Men sen är det ju så att med en lowcarb-diet så BEHÖVER man inte lika mkt mat och lika ofta, så det hjälper ju det med. Jag behöver inte i panik välja en macka till mellis, om jag åt en bra måltid innan.
Fast din existens spelar ingen roll när det kommer till miljöförstöring så länge Kina bygger 1 miljon nya fabriker per år och fuskar som attans med alla miljökrav, stänger av filter osv för att spara pengar. Eller industrialiseringen av Indien… det blir så pyttigt att jämföra sina egna grejer jämfört med sådant tycker jag.
Jag har en OT fråga angående Kina. I media framstår det ju att Kina är på frammarsch och i framkant när det gäller miljötänk, förre bilar, elbilar, få bort smog osv. Är det så eller är det ngt som Kina vill få oss att tro?
Kina är FÖRE Sverige på många plan men inte där, det går absolut inte att lita på Svenska nyheter…
Vi kommer inte att kunna få fullkomlig hälsa, som världen ser ut idag och inom överskådlig framtid.
Även om man gör all man kan för att undvika skadliga ämnen, kommer vi ändå att utsättas för strålning från master, utsläpp från bilar och industri, kemikalierester i maten osv.
Hur stor är chansen att man lyckas dö av hög ålder ?
Man kan dö i en olycka i morgon, så det är nog sunt att lägga ribban på en nivå som man själv tycker är acceptabel.
Personligen tycker jag att du resonerar sunt, men det är du som ska göra det valet, inte vi som följer dig.
Vi behöver inte heller göra samma val som dig, utan ta vårt eget ansvar för vår hälsa.
Var och en får bära sin egen ansvarsbörda.
Ja, bra tankar 🙂
Jag tror inte att det gör något, i de flesta fall är det ju bra mat i våra affärer, ibland består en lunch av 100 gram ölkorv och två cheddarostar och 60 gram macadamianötter, ibland bara en kopp te. Ölkorv höjer inte mitt blodsocker heller men det gör definitivt en macka. Så länge alla värden är rätt så gör man ju rätt.
Exakt 🙂
När du säger “resten är skit samma” menar du då djurindustrin, miljön? Jag minns från ett tidigare inlägg du skrev att du beskrev något liknande, att, som jag förstår det, du väljer de produkter du tror funkar bra för din kropp och andra aspekter är inte viktiga för dig? Eller missförstår jag dig här?
För mig, när det gäller odlad fisk , storindustri fläsk och kyckling samt olja som inte är ekologiskt framställt så väljer jag bort det, förutom av hänsyn till djur och miljö även för att jag tror det ger den bästa fettsammansättningen mm. Eftersom jag tagit bort en massa onödigt som alkohol, godis, snabbmat bröd osv blir kostnaden för närodlat, eko eller vildfångat inte alls märkbar i min ekonomi.
Jag äter inte kyckling av etiska skäl, köper inte lax heller och lite sådana saker. Väljer oftast ko före gris, blev jätteglad när jag kunde köpa getost från ett “get-mejeri” i närheten där jag bor och sådana saker. Men en vanlig dag om jag är hungrig och min kompis steker bacon till mig, så är det helt skitsamma 🙂 Hoppas du förstår hur jag tänker.
Ja visst, så gör jag också! 🙂
Vad tycker du om Kyckling från exempelvis Hagby (ekologiska) där dom går fritt ute, utan fiskmjöl antibiotika mm i foder?
Den är iof såklart dyr men känns bättre på många sätt.
Hejhej!
Helt okej 🙂
Men ett tips. Reko kycklingar går ute och pickar och sköts om mkt fint. Jag kan köpa en 1-2 kg reko kyckling till extrapris mkt ofta i de stora Ica och Hemköpsbutikerna mitt i min stad, ca 89:- kg, annars ca 120:-. Den räcker till många måltider och det blir en massa buljong. Tror den kycklingen slår det mesta konventionella köttet i smak och näring.
Det är givetvis okej 🙂 Ska kolla efter Reko
Jag tänker som du! Ibland, mellan två “onda” ting. Då går mackan fetbort alla dagar i veckan.