Högt blodsocker
Du kan ha både för högt och för lågt blodsocker även om du äter blodsockerstabiliserande mat. Det allra vanligaste är ett lite för högt blodsocker till följd av för dålig ketonanvändning och för lågt fettintag.
Detta händer:
Triglycerider spjälkas för att glycerol-delen ska kunna konvertera till blodsocker i levern. En process välkänd som glukoneogenes. Utöver triglyceriderna kan kroppen använda protein (aminosyror) och muskler (muskelnedbrytning) för att elda på processen.
3 lösningar på förhöjt blodsocker
- Ketoadaptera
Öka fettet till 150-200g om dagen och lär kroppen att använda fett som energikälla. Den ska inte behöva tulla på muskler eller annat, fett ska räcka. Det kan ta många veckor, ofta månader av strikt ketogen kost för att ketoadaptera helt och hållet. - Ät kolhydrater
Om du inte har för avsikt att ketoadaptera, ät kolhydrater för att förbättra blodvärdena. Du behöver inte äta kolhydrater varje dag, men någon gång i veckan. Ät vitt ris, sötpotatis och rotfrukter. - Ät resistent stärkelse
Avsluta dagen med 1 tesked- 1 matsked potatismjöl utrört i kallt vatten, alternativt 1 matsked kalla kidneybönor före måltid.
Jag har testat alla tre metoderna men föredrar nummer 1. Det kräver dock att man lever väldigt strikt, och inte gör några avsteg. Om man inte tänker vara så strikt är det snällare för kroppen att slänga in lite strategiska kolhydrater när man känner för det, hellre än all time low på både kolhydrater och fett. Resistent stärkelse är intressant att testa också, jag äter både kidneybönor och potatisstärkelse flera gånger i veckan. Det stör inte ketosen om det bara handlar om små mängder.
Hej Martina
Tack för en fantastisk blogg, läst allt du skrivit sen du började och använder mycket av det du skriver i min undervisning som yrkeslärare för blivande undersköterskor.
Bra jobbat!!
Bästa hälsningar Carlos Vettorazzi
Hej!
Levt LCHF i ca 5år och födde andra barnet för 7,5 månad sedan men började då med mer strikt Keto för jag ville av mig själv. Tyvärr blev det mer kolhydratet i början av grav och mer lchf mot slutet igen då början till över halva grav klarade jag inte av kött o grönsaker o fett så blev mer frukt men i slutet gick lchf bra igen men åt ff ibland lite frukt.
När bäbis va ute ville jag ha kött o fett igen så tänkte testa Keto. Kan detta varit ett misstag?
Gick upp 7-8kg under grav o tappade allt 1v efter men har nu, 7,5mån senare gått upp 8-9KG!!!!!!
Har sovit KASS i 7 månader, började träna efter 4 v samt jobbar 25-50% efter 4v BF. Jag ammar 2 ggr per dag nu och tänkte fortsätta med det ett tag till…
Min kropp måste vara så jäkla stressad och jag undrar om ett försök till ketoadaptering gjort det värre? Har blivit lite skraj under tiden ibland så kört små carb ups efter träning o någon kväll ibland men ketonerna är numera alltid kassa även om jag varit strikt och BS högt o jag börjar nu bli rädd att vad jag än gör kommer jag fortsätta öka i vikt…
Har slutat med kaffe till 90% , i Mejeriväg äter jag smör, tål ej tomat, kokos, paprika o rapsolja som jag vet. Får exc’em av det… Har ätit tillräckligt med fett o testat både kortare fastor men förstod att ej va så smart nu så äter ca.3ggr per dag nu istället.
Vad hade du gjort? Är hård mot mig själv o svårt att va objektiv så behöver någon som kan ge mig en lite snäpp på snoken tror jag (läs VET jag)!
Hoppas du hinner svara annars tack ändå! Du är grym!
Du ammar och har nyligen fött barn… relax!
Tack! Jo jag förstår det o va väl det jag samtidigt behövde höra men tror du jag kan fortsätta med Keto eller gör jag mig själv en otjänst just nu? ?
Jag kan inte svara på det tyvärr.
Ok. Tack!
Läste denna och funderade på om det är så jag funkar: http://www.kostdoktorn.se/hogt-fasteblodsocker-pa-lchf-har-ar-forklaringen
Smart, det gäller nog mig med så länge jag inte är superduperstrikt med kosten.
Jag tänker att detta är ganska viktigt på ett vis. Eftersom många av oss som är ambitiösa med kost eller träning försöker göra allt för att optimera. Det kan ofta leda till att man jagar resultat som kanske egentligen är oviktiga eller inte ens bra, som här att bry sig om de exakta siffrorna av ketoner/bs som man har, när man faktiskt mår bra, är vältränad, upplever sig i ketos, och inte har diabetes.
Jag har iallafall själv, kanske tillfälligt men, tappat helt intresset för att mäta detta nu. Är mer intresserad av att uppleva hur det är.
Ja helt rätt, jag läste om det här med blodsockret för flera år sedan men sedan kom jag mer in på spåret av äkta ketoadaptering och att blodsockret måste vara superlågt samtidigt som ketonerna är höga. Det kanske inte passar för alla, åtminstone blir det väldigt svårt att leva så i längden.
Ja, för min del så har frågan lite tappat sitt värde, eftersom jag inte kan se vad målet skulle vara. Och har inte fått någon bra förklaring på det av varken Stephany Keto eller dig. Alltså, jag ser er och ser att ni funkar väl, är vältränade, mår bra är i ketos, har energi. Skulle absolut kunna nörda mig djupare men då får det komma upp ett tydligt mål liksom 🙂
Hej!
Vad är det som händer när resistent stärkelse sänker blodsockret? Testat på morgon och fått dessa resultat: 5,6 fasteblodsocker, drack potatismjöl i kallt vatten, fortsatte fasta och mätte blodsockret en timme senare: 4,9. Brukar ligga stadigt på fastevärdet 5,6 utan rs. Vad är mekanismen bakom? Hur kan det bli så stor skillnad, så “snabbt”. Triggar det insulinet eller vad? Tycker att det är spännande, men fattar inte alls. 😀
Det beror på att din tarm bryter ned RS till smörsyra, alltså en variant av BOHB som man inte kan äta utan kroppen måste konvertera. Det ger alltså samma effekt som man försöker uppnå när man dricker MCT-olja, bara de att tarmen inte kan konvertera de till något vettigt. Smörsyran behöver alltså tillverkas av tarmarna själva.
Tack för svar! 🙂 På vilket sätt sänker smörsyran blodsockret? Läste just en mening på Jonas Bergqvists blogg om att höga nivåer av ketoner (för icke-diabetiker) ger negativ återkoppling till bukspottskörteln och lite insulin frisätts för att hämma ketogenesen.. Är det det som sänker blodsockret?
Det kan säkert vara så, låter högst troligt 🙂 http://www.marksdailyapple.com/the-definitive-guide-to-resistant-starch/#axzz2z7gPql1m det fanns bra förklaringar på lchf.se men sidan ligger nere just nu.
Hej Martina!
Här kommer en kluring, du behöver inte alls svara dock är det typ bara du jag skulle kunna bolla detta med då detta är helt nytt för mig. Så här:
Jag slutade snusa, cold turkey, för en vecka sen.
Dittills vad mina BS och ketonvärden ypperliga (adapterad), allt i en jämn ström av BS 3.8 – 4.1 och ketoner på stadiga runt 2.4.
Så, jag slutar snusa på en onsdag och tar mina värden på fredagen.
-BAAM, hej BS 4.5 och ketoner 1.3, (max 1.6)
Jag har nu mätt varje morgon sen fredagen för att se utveckligen.
Du fattar va…
Frågan; av vad jag läst så höjer nikotinet upp blocksockret. Nu när min kropp inte får nikotin längre leker levern höja-blodsockret-själv.
Jag kan annars inte se vad som händer. Jag dänger in ännu mera fett och vatten, är ännu mera noggrann med mat osv, annars inget mer/annorlunda i kolhydratväg som kan kicka mig ur min ketos.
Jag vet att detta torde vara övergående så jag stressar inte och får ta det sura med det goda. En småkick ur ketos till fördel att bli nikotinfri. Tänkte dock att detta vill jag bolla med dig. Ja, om du orkar och har tid.
Taaaack 🙂
Verkar vara samma när man slutar med koffein, blodsockret och ketonerna går bananas. Man rubbar väl något i kroppen som tidigare varit en konstant 🙂
Tack för bollningen Martina :-D!
-Ah och kroppen är så smart ibland… vi avgiftar och den höjer sitt socker *s* Tycker gott den kunde ha hurrat lite mer och sänkt blodsockret till förmån för högkvalitativt bränsle.
All stress eller nya upplevelser = blodsockerhöjning för de flesta tyvärr :/
Snus är dränkt i sockerlösning,vissa märken innehåller uppåt 30 % socker och det är bara vad tillverkaren själv har deklarerad, finns ingen kontroll från statens sida på sockerhalten i snus, så det kan faktiskt röra sig om mera socker än så.
samma sak med cigarretter. Detta är inget som människor känner till eller tänker på.
Men socker är en väldigt använt ingrediens i många fler produkter än vi kan föreställa oss, just för att göra det ännu svårare att sluta.
Med andra ord kroppen skriker efter socker. Det lägger sig som allt annat.
Din kropp har varit van vid detta konstanta sockerpåslag under lång tid, speciellt om du har snusat mycket från morgon till kväll under en längre tid, vilket är det absolut farligaste och kan i längden leda till insulinresistens –> diabetes med tillhörande komplikationer som ställer till stor skada på kroppen.
Så bra att dua har slutat med snus 🙂
Bästa hälsningar Carlos Vettorazzi
Jag hade ingen aning om detta 🙂
SKulle inte kunna tänka mig något annat som meditation efter yogan, #frälst !
Har du koll på om varm eller kall mat påverkar BS-värdet olika och kan det vara så att dagsnivån av olika hormoner påverkar vad man blir sugen på att äta?
Kemikalieinspektionen säger att 37 bisfenoler kan vara hormonstörande och då tänker jag direkt på alla matlådor som används både hemma och vid take away. Kanske gör man sig en otjänst med storkok. Småländska möbeljätten har prisvärda allround glasburkar men med plastlock.
Säkert, det är många som tycker varm mat är bättre än kall.
Storkok är nog bra så länge man har bra matlådor i glas eller annat BPA-fritt material, IKEA har ju bra matlådor till exempel 🙂
En sak jag undrat, finns det något “tak” för hur ofta man kan inta resistent stärkelse utan att störa ketosen? Jag äter just nu (2 ggr/dag) ett par matskedar kidneybönor, till frukost samt middag. Utöver det äter jag en kall kokt potatis varje kväll före sänggående för humörets skull (förstått det som att potatis är bättre än potatismjöl för just det syftet med humöret) Blir detta sammantaget för mycket?
Det vet bara du och din blodketonmätare 🙂
Ett inlägg passande som handen i handsken!
Jag är i full försök att ketoadaptera och vill öka fettet upp mot 200g. Tycker du att man ska hålla sig till 3 mål (frukost, lunch, middag) om dagen eller även införa feta mellanmål i form av koffeinfritt te med fett i?
Tack ?
Släng in lite mellanmål, det hade jag gjort 🙂