Nu ska jag dela med mig av ett knep för högre produktivitet, och det hela är mycket enkelt men ändå är de så himla få människor som gör det! Begreppet heter ‘Batching’ eller ‘Batch Processing’ och innebär som namnet antyder att klumpa ihop grejer.
Hur klumpar man ihop uppgifter? Jo man bestämmer en dag, en tid och en tidsram för att utföra en specifik uppgift.
I praktiken blir det såhär: Istället för att kolla mailen stup i kvarten eller spendera 1 timme om dagen på att laga mat, så klumpar man ihop aktiviteterna och gör allt på en gång.
Resultatet: Flera timmar mer av ledig tid. Om dagen!
Såhär använder jag Batch Processing:
- Veckans mat.
Istället för att laga mat varje dag, lagar jag mat på söndagar. Inom 2 timmar har jag lagat HELA veckans mat till BÅDE mig och min sambo, och ibland hinner jag även klämma in någon kul efterrätt av typen proteinbollar, ketobollar eller liknande. - Bloggning.
Jag har absolut inte tid att blogga varje dag, även om det ser ut så. Oftast försöker jag att ‘batcha’ mina inlägg så mycket det går, det vill säga skriva så många blogginlägg som möjligt på lördag förmiddag och sedan portiornera ut dem över veckan de tider som flest personer tittar in på bloggen. - Mailkoll
Nu är det fullfräs på mailtrafiken hos mig eftersom jag precis släppt min bok och har möten att gå på, men i VANLIGA fall så kollar jag mailen EN GÅNG om dagen, eller EN GÅNG varannan dag vid ett bestämt klockslag. - Bokskrivande
Samma här, jag sitter inte och väntar på inspiration utan planerar när jag ska skriva och hur länge. Sedan får orden komma ut på papper bäst de vill ju den tiden, och det brukar oftast funka!
Allting passar inte att batcha, vissa saker vill man göra varje dag. Träna är en sådan grej, men saker som faktiskt KAN vänta bör göra det för att frigöra mer tid till det som är viktigt.
en fråga, när du värmer upp färdig mat använder du ugnen då?
Nej jag äter oftast min mat kall, och om jag orkar så micrar jag den.
Hej Martina!
Har en fråga som du nog är rätt person att svara på.
Läste nyss en artikel som mest bestog av skit, men en sak gjorde
mig nyfiken, nämligen “BHB”. Vet du mer om det?
Här är artikeln: http://www.amelia.se/halsa1/darfor-luktar-du-illa-av-lchf/
Herrejesus den artikeln var inte att leka med! Tur att jag är på så gott humör idag annars hade jag sågat sönder den 😀 “Lukten heter ketos” haha, ja jädrar. BHB, betahydroxismörsyra är en keton som bildas när levern bränner fett via betaoxidationen. Jag vet inte om den luktar, jag tycker nog inte det. Det som gör att folk luktar äckligt av LCHF är allt protein tycker jag, “proteinandedräkt” hittills har faktiskt ingen klagat över min lukt och då har jag ändå hållt på några år nu 😉
Tack för ditt svar!
Haha förstår dig, blev också riktigt irriterad över artikeln, men kunde som sagt inte låta bli att undra om BHB. Dålig andedräkt har jag fått erfara, men fördelarna med ketos överväger det många gånger om som tur är. 🙂